Ferie på Rømø

Jeg er på rekreation og jeg vil ikke bytte for en million, det er så skønt at være ved vandet ……

- Det må have været Rømø som Troels Trier tænkte på dengang han skrev sangen, for er der noget Rømø er så er det rekreativt for både krop og sjæl.

Lakolk stranden ved solnedgang

Her på Rømø der er der ro og tid til fordybelse. Naturen er rå og barsk og man får lyst til at sætte sig i klitterne og glemme tid og sted bare lade livet flyde hen og samle nye kræfter. Men er man ikke til ro og fordybelse er der alligevel noget at give sig til på øen.

Sønderstrand på Rømø

Sønderstrand

Vores tur starter ved sønderstranden hvor vi har en aftalte med Jacob fra Strand-Seglen. Vi skal ud og se Strand-buggies ræse hen af Søndrestrand.

På Sønderstranden er der en rig aktivitet af vindsport hvis vejret altså er til det og selvom det er vindstille er der masser af mennesker der venter på vinden nede på stranden for den skal nok komme.  Da vi ankommer, er der ikke rigtigt gang i sejlene endnu, så vi smutter videre ned over den kilometer brede sand strand til vandet.

www.strand-seglen.com

Og med kilometerbrede mener vi faktisk kilometer brede sandstrand. Sønderstranden er over 1 km bred. Der er ingen vand at se så langt øjet rækker og vi føler på et tidspunkt at være havnet i en lille ørken et sted i Danmark, dog er sandet fast og vådt og havets brusen høres i baggrund så vi traver videre og efter en god travetur er det der, havet.

Sønderstrand

-Vesterhavet. Som resten af øen er det råt og barsk men også indbydende især for de mange turister der i dag vælger at trodse den kolde vand temperatur og springe direkte i. Strandene på Rømø er særdeles børnevenlige og når der er lavvandet kan ungerne rende fra revle til revle i vandet uden at komme til vand over navlen.Vandsport på vestkysten

Det begynder at blæse op og vi går tilbage over ørkenen til vores ven Jacob, nu er der endelig kommet vind i sejlene og vi haster om bag trekanterne for ikke at blive kørt ned af de hurtigt ræsende Strand-buggies.

Kitebuggys

Strandsport på Rømø

Sønderstranden er delt op i 2. I venstre side kører Strand-buggies og i højre side ræser Kite-sejlerne hen over den ørkenlignende strand. Der er fuld blæs på begge sider og det er svært ikke at blive imponeret over deres evner ved de forskellige køretøjer. Det ser legende let ud at man får lyst til selv at stå med snoretrækket i hænderne og mærke suset over sandbunden. Men vi lader de lidt mere øvede om det i dag og nyder udsigten både til køretøjerne og til de bagved liggende klitter der skærmer sommerhusene for nysgerrige blikke.

Sønderstrand på Rømø

Har man fået nok af sol og strand eller er vejret ikke lige til en strand tur byder Rømø sine gæster velkommen på flere forskellige områder. Vi slår vejen forbi Lege- & Labyrint parken der rummer et utal af forskellige aktiviteter til hele familien.

 Rømø Lege- & Labyrintpark

Rømø Lege- & Labyrintpark

Rømø Lege-& Labyrintpark

Vi prøver os med krolf, et spil der er en gensplejsning mellem golf og krokket. Det vil sige at man skyder store tunge bolde af sted med kroket lignende køller i små huller. Det får vi i hvert fald ikke til at se legende let ud, flere gange må vi lede efter vore bolde i det tætte lyng, men sjovt var det og vi får da lang om længe vores bolde i hul. Imens vi spiller krolf er andre familier i gang med at guide hinanden gennem den store labyrint og endnu andre har gang i et af de andre store spil på pladsen, skak.

Holms restaurant og røgeri

Der er rigeligt at få tiden til at gå med i Lege-& Labyrintparken. Men uden mad og drikke duer helt ikke så vi skal have fundet et sted til at indtage frokosten. Efter at have spurgt os omkring falder valget på HOLMS restaurant. HOLMS restaurant ligger på havneområdet i Havneby og ejes af Marianne og Jørgen.

Holms fiskerestaurant

Holms røgeri

Holms røgeri

Jørgen er gammel skipper og han kan nogle gode fisker historier som vi får lov at høre under maden. Det bliver til en vældig hyggelig frokost der byder på så meget mere end bare den gode mad. En af de historier vi får af Jørgen er om Rømørejerne som vi har bestilt, ikke alene smager rejser formidabelt de er lokalt fanget og frisk kogte. Tak for en dejlig frokost Jørgen & Marianne.

Rømø play- & Horsepark

Rømø play- & Horsepark

Skal der lidt mere gang i den på ferien kan man kigge forbi Rømø Play & Horse park. Rømø Play & Horse park er en kombination af hestestald og forlystelsespark. Der er et lille vandland med vandrutsjebaner, minigolf, hoppeborge, gyngesenge og et utal af andre sjove forlystelser at boltre sig i. Ud over forlystelserne har de en hestestald med blandt andet 70 islandske heste, Danmarks måske største æsel og masser af andre dyrevenner. Parken arrangerer heste ture rundt på øen og til stranden, har du booket en tur på hesteryg er der gratis adgang til parken efterfølgende.

På hesteryg på Sønderstrand

På nord spidsen af øen ligger en militær øve bane for F16 fly. Er kuglerne oppe er der fly i luften og der må derfor ikke passeres i området. Man er dog altid velkomme til at stille sig på et af de 2 udsigtsposter og følge med i F16 jagernes øvelser hen over landjorden.

Militær øvebane for F-16

Kommandørgården

I umiddelbar nærhed af militærområdet ligger nationalmuseets Kommandørgård. Kommandørgården fortæller historien om Rømøs fiskere og livet på Rømø for både den velhavende familie der boede på Kommandør gården men også den mere almindelige familie livsvilkår.

Hvalskellet på Kommandørgården

Kommandørgården

Efter en rundtur på kommandørgården og en afstikker til Danmarks måske mindste skolebygning Toftum skole, går vi over gaden og finder Børge. Børge har Rømø fuglemuseum.

Børge, ejer af Rømø

Rømø fuglemuseum

Rømø fuglemuseum

Børge har udover en utrolig velplejet græsplæne et mindre museum der udstiller fuglelivet i vadehavsområdet, en ornitologisk samling med over 180 forskellige arter. Vi får en spændende snak med Børge ikke alene om fuglearter men om ø-livet og den barske natur der til tider overtræder og udvisker grænsen mellem natur og beboelse. Har du lyst til at besøge museet er der åben tirsdag-søndag.

Sylt-færgen

Sylt færgen

Fra Havneby på Rømø kan du komme direkte til tyskernes svar på Skagen i uge 29 Sild. På sild er der nogle af de højeste m2 priser på boliger i tyskland og man kan være helt sikker på at dem der er noget ved musikken i Tyskland har en feriebolig der. Sild er et ferieplads for de rige og berømte og har man lyst til at kommer ned og kigge på flotte store biler eller bare ose lidt af luksus stemningen kan man snuppe Sylt-færgen derned på ganske kort tid. Det er både muligt at tage bil med eller gå om bord på færgen.

Enjoy resort

Wellness på Rømø

Har man ikke fået nok af luksus eller har man ikke lyst til at tage til Sild for at få den kan man få fuld luksus på Enjoy resorts ved Havneby. Enjoy resort har lige under 200 udlejnings huse og bor man i et af deres luksuriøse huse har man fri adgang til alle deres faciliteter. Enjoy resorts rummer Danmarks største wellness, så hvis man ikke er kommet helt i balance med sig selv eller man træner til ekstra forkælelse er deres spa helt sikkert en tur værd. Vi har desværre glemt badetøjet på fastlandet og må misundelsesværdigt gå igennem deres smukke og indbydende spa afdeling i jeans og sko.

Legeland hos Enjoy resort

Legeland hos Enjoy resort

Rømø golfklub

Resortet rummer også bowling baner, billardborde og et legeland til de små gæster. Så der er rig mulighed for at underholde hele familien. Udover de fine faciliter indendørs hører der en 18 hullers links golf bane og en 9 hullers pay-and-play bane med. Turister der ikke bor på Enjoy resorts har også mulighed for mod betaling at benytte sig af faciliteterne på området mod betaling.

Rømø golf klub

De første morgenstråler rammer Rømø og det er tid til at komme ud på dagens rundtur. Men ingen Ø-tur uden kaffe så vores første stop bliver hos Café Fru Dax, vi er lidt tidligt ude af døren og de har egentligt ikke åbent endnu, men vi får alligevel lov til at komme ind og connecte os på Wi-Fi sammen med dagens første kop kaffe som vi får serveret i en dejlig stor kop.

Fru Dax

Mens vi sidder og arbejder i Caféen breder duften sig af is og søde sager og det er svært at modstå fristelsen for en god gammeldags isvaffel til morgenmad, vi beslutter os nu for noget mere fornuftigt og tager et kig på et velassorteret menukort.

Tønnisgård naturcenter udstilling

Tønnisgård naturcenter

Vores videreudflugt rundt på øen går i dag forbi Tønnisgård naturcenter, både for at se centeret der i det daglige bruge til forskellige former for undervisning  og en mindre udstilling om vadehavet. Tønnisgård arrangerer mange forskellige ture rundt på øen og dagens første tur er lige afgået til expedition af Vadehavet, vi slår os til turen og får et indblik i hvad der findes under vandet. Af andre ture kan nævnes rejefangt, kirkevandring og bunkertur.

Vadehavet

Efter vores tur i Vadehavet trænger vi til noget mere fast grund under fødderne og vi begiver os ud i Kirkeby plantage for at finde de gamle bunkere fra 2. verdenskrig.

Bunker i Kirkeby plantage

Bunker i Kirkeby plantage

Bunkerne ligger godt gemt mellem buske og træer og mødet med dem får os til at tænke over hvilken funktion de har haft under krigen. Ud over bunker levn er der en utrolig smuk udsigt fra et af Rømø´s højeste punkter Spidsbjerg (19m) og vi nyder en stille tur rundt på vandreruten i Kirkeby klitplantage. Der er tillige smukke vandreruter i Tvismark Plantage med Rømøs højeste punkt, Høstbjerg (19m) og i Vråby plantage med Stagebjerg (18m) som udkigspunkt.

Fru Dax cafe og ishus

Endelig er det blevet istid og vi kører tilbage til Fru Dax for at få en af de indbydende isvafler. Men vi nyder isen går vi en tur langs butikstorvet og lander hos Rømø lys.

Rømø lys

Hos Rømø lys er der gang i butikken, vejret er ikke helt til stranden endnu og turisterne har kastet sig over lys støberi udfordringen. Det er i butikken værksted muligt for både børn og voksne at støbe deres egne lys og der er flittigt gang i gryderne med stearin.

Rømø lys

Rømø lys

Hattesgaards café antik og genbrug

På vej mod fastlandet vælger vi at slå vejen forbi Hattesgaard Cafe- Antik & Genbrug. Hattesgaard er en af Rømøs ældste gårde der som mange andre gårde på Rømø har huset kaptajner som har sejlet på de 7 verdenshave. I dag står gården smuk restaureret efter en gennemgribende renovering i 2014 og der serveres smukke hjemmebagte kager med en prisværdig udsigt såvel indendørs som udendørs og skulle man blive fristet af noget af inventaret kan meste af det købes.

Hattesgård Café Antik & Genbrug

Hattesgård Café Antik & Genbrug

Lige over dæmningen til fastlandet og til højre støder man på Hjemsted oldtidspark. Hjemsted oldtidspark er et museum, en Jernalder by og en oplevelse værd. Vi er så heldige at blive vist rundt af Hjørdis der levende forklarer os gennem både museet og parken.

Dæmningen til Rømø

Hjemsted Oldtidpark

Hjemsted Oldtids park er en genopstået Jernalder by, der er blevet opført huse efter de tidssvarende traditioner og for dem der lyster er det muligt at bo i byen. Er man ikke til at bo og leve efter de gamle traditioner kan man bruge hele dagen på at forlyste sig i parken, her er mulighed for at dekorere sit eget skjold og sværd, det har i år været så populært at Viola har fået vabler på fingre af at lave snore til sværdene, man kan bage brød og lave smør, snitte en kniv eller man kan udfordre familien i ting som stammebådskapsejllads eller bueskydning.

Hjemsted Oldtidspark

Hjemsted Oldtidspark

Man kunne også som os tage en tur rundt i landsbyen og nyde den ro der er og kigge på de mange fine dyr Oldtidsparken også har. Under landsbyen er der et underjordisk museum. Man har i Hjemsted Oldtidspark valgt at de arkæologiske fund der er blevet udgravet her skulle tilbage hvor de kom fra. Således har man valgt at lave et underjordisk museum der fører os igennem en historisk vandring.


Hjemsted Oldtidspark museum

Vi har haft nogle fantastiske dage på Rømø og har mødt en masse lokale dejlige mennesker der har vist og fortalt en masse om deres ø. Så hvis du har lyst til en tur vestpå kan Rømø byde på lidt af hvert til din næste ferie.