Hjemsted oldtidspark

Har man tid til en heldags udflugt er Hjemsted Oldtidspark et besøg værd på fastlandet. Lige som man kører over dæmningen og til højre ved første vej kommer Hjemsted Oldtidspark.

Hjemsted oldstidspark jernalderby

Hjemsted Oldtidspark er en genopført Jernalder by og underjordisk museum. Vores tur starter i det 1000m2 underjordiske museum hvor vi bliver vist rundt af Hjørdis. Hjørdis fortæller levende om historien om den oprindelige landsby der eksisterede i nær ved 1000 år fra omkring 500 år f. Kr. til 450 e. Kr. Landsbyen bliver på dette tidspunkt forladt og der er stadig tvivl derom.

HJemsted oldtidspark museum

Da arkæologerne udgravede ved hjemsted var der et ønske om at tingene skulle tilbage i jorden så derfor er alle de udgravede genstande udstillet præcis hvor de er fundet og liggende i jorden.


Dette gør udstillingen meget spændende og lærerig. Vi går ovenpå grave der skifter i begravelsesmetoder og Hjørdis fortæller om at der måske har fundet et etnisk udrenselse sted på dette tidspunkt på baggrund af begravelses metoder og beliggenheden.

Hjemsted oldtidspark underjordiske museum

Gennem den smukke udstilling kan man læse om udgravningen af landsbyen, se krigen udstyr, se hvordan værktøjet ændres ved Jernalderens begyndelse og tidens vidtrækkende konsekvenser for århundrederne efter, blandt andet jernudvinding og det store kulturskifte omkring år 200.

HJemsted oldtidsmuseum

Hjemsted oldtid museum

Ved slutningen af museet går man op af en trappe og direkte op i en af landsbyens mange Jernalder huse. Her møder vi et ungt på par fra tyskland der har valgt at holde deres sommerferie i Jernalderen. Det er første gang for ham, men pigen har været på Jernalder ferie 5 gange før og elsker det. Hun elsker roen, måden at lave mad på hvor der ikke bruges moderne redskaber og tøjet er heller ikke værst syntes hun.

Tysk par der har valgt at holde jernalder sommerferie

Hjørdis fortæller at de i øjeblikket har udlejet 3 huse til gæster der ønsker at holde en anderledes sommerferie. Her er det muligt at kommehelt ned i gear og ikke blive forstyrret af nymodens teknologi som telefoner eller Ipad. Det er dog mulig at komme i bad og have mad i køleskabet så mere primitivt behøver det heller ikke at være.

Sovepladser i Jernalder husene

Fælles spisning i Jernalder byen

Vi nøjes med et endags besøg da vi allerede efter et par timer begynder at få teknologi abstinenser og modvilligt lige tjekker mobilens dækning i Jernalderen. Men andre ser ud til at nyde friheden og tidens tendenser. Jo længere tid man opholder sig i Hjemsted jo mere kan man forstå hvorfor nogle vælger at holde en ferie her. Der er tid til ro og fordybelse og hvem har ikke brug for det i ferien.

Der udkæmpes et slag i Hjemsted Oldtidspark

Skal man ikke blive flere dage i landsbyen kan man få tiden til at gå med nogle af de mange børnevenlige aktiviteter de har på området. Det er muligt at udfordre hinanden til kamp, sejle i kano på søen eller se de mange søde dyr.

Vores guide Hjørdis 

Kanotur i HJemsted oldtidspark

Det er også muligt at være kreativ i et af de mange arbejdende værksteder, hvor man blandt andet kan lave sit eget skjold, snitte en kniv eller bage faldbrød som i Jernalderen.

Udsmykning af sværd og skjold for familiens yngste

Lige meget hvad man er til et Hjemsted Oldtidspark et besøg værd både med og uden børn. Der er en god historietime for de små hvor de ikke alene lærer gennem ord og billeder men gennem leg og udfoldelse i landsby livet.

Jernalder hus

Jernalder have

Har I lyst til at læse mere om Hjemsted Oldtidspark og deres underjordiske museum kan dette gøres på www.hjemsted.dk