15 alternative seværdigheder i Skagen (2024)


De fleste kender nok Skagens største og mest populære seværdigheder, men der findes faktisk en hel underskov af spændende steder at besøge nær toppen af Danmark.


Skagen er en af danskernes absolutte feriefavoritter, og det er da heller ikke svært at forstå, hvorfor så mange år efter år vender tilbage til ferieperlen på Jyllands spids.

Byen med de hvidmalede tagrygge, de fine sandstrande mod både øst og vest og det smukke lys, der i århundreder har trukket kunstnere og malere til, er indbegrebet af ferie i Danmark, når det er allerskønnest.

Her kan I gå ud af terrassedøren og ad små, hybenindhyllede stier nå vandet på få minutter. Når I bevæger jer lidt udenfor byen, er I omgivet af små skove og åbne strandenge, hvor I har smuk udsigt til enten det rolige Kattegat eller det mere oprørte Skagerak.

Der findes også et væld af seværdigheder i og tæt ved Skagen. De fleste kender nok Den tilsandede Kirke, Grenen, hvor de to have mødes, Råbjerg Mile og andre af de helt store attraktioner i området, men Skagen og omegn har faktisk mange flere attraktioner, end hvad mange tror.

Derfor har vi fundet frem til vores favoritter til ferien i Skagen herunder.

Go' tur ud i ferielandet!


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse i Skagen her


Stald Nordkap


Tæt ved de brede sandstrande og store skove ved Tversted en kort køretur fra Skagen finder I lidt af en perle, hvis I er til store dyr og smukke oplevelser i naturen.

Her holder Stald Nordkap nemlig til.

Stedet tilbyder guidede rideture helt ud på sandstrandene i vandkanten og i det stemningsfyldte skovområde, der ligger lige øst for Tversted.

Det er noget helt særligt at opleve den smukke natur på hesteryg sammen med familie eller venner, og kombinationen af at være helt tæt på det store dyr og samtidig være lige midt i naturen er faktisk en ret smuk oplevelse, der varmt kan anbefales.

I bliver sendt afsted i små grupper, så alle får en god oplevelse. Og I kan komme på både kortere ture rundt i lokalområdet omkring Tversted og på længere udflugter til fx Råbjerg Mile en solid ridetur væk.

Det er også muligt at prøve kræfter med ponyridning og få rideundervisning på Stald Nordkap. 


Skiveren Minigolf Center

Skiveren-camping

Skøn minigolfbane lidt syd for Skagen. Foto: Skiveren Camping.

Lige der, hvor Nordjylland for alvor strækker sig ud og bliver spids, finder I en af de absolut bedste nordenfjordske minigolfbaner.

Med sin placering 25 kilometer syd for Skagen er Skiveren Minigolf Center et oplagt udflugtsmål, hvis I har lyst til en semiaktiv udendørs oplevelse.

Skiveren Minigolf Center ligger i forlængelse af Skiveren Campingplads, men er også åben for besøgende udefra.

Minigolfbanerne er af rigtig fin kvalitet med mange detaljer og med et underlag af kunstgræs. Banerne bugter og slynger sig, så det bliver en sjov og småudfordrende oplevelse at forcere de 18-huller med færrest mulige slag.

Lige overfor banen ligger campingpladsens supermarked, så der er gode muligheder for at holde pitstop midt i spillet og nyde en is på en af de opstillede bænke.

Hvis I har mod på mere, kan I også besøge Skiverens wellness center eller aktivitetscenteret med fitnesscenter, aktivitetshal og meget andet, inden I slutter dagen af på StrandCafeen på stedet, hvor der om sommeren også er udeservering på grillterassen.

Søger I efter aktiviteter for børn i Skagen, er Skiveren Minigolf Center det helt rette sted for jer. Rigtig god fornøjelse!  


Restaurant Holger - Color Hotel Skagen

Color-hotel-skagen

Nyd jeres mad til klavermusik og med vinudsigt. Foto: Color Hotel Skagen.

I den sydlige udkant af Skagen finder I Color Hotel Skagen, som udover at ligge smukt i kanten af den rå, skagenske natur også rummer en stemningsfuld restaurant.

Restaurant Holger er en fransk inspireret restaurant med klassikere som jomfruhummer med asparges og tournedos Rossini.

Menuen ændres i takt med sæsonen, og det er et gennemgående element, at der bruges friske, lokale råvarer i retterne, som derfor altid har et særligt præg af Skagen over sig.

Mens I nyder den lækre mad, underholder stedets pianist med alt fra jazz til klassisk musik, og de smukke toner er med til at gøre jeres spiseoplevelse på Restaurant Holger til et kært minde.

Midt i det højloftede lokaler er der etableret et "walk-in" vinskab, hvor I har frit udsyn til mange spændende vine, som holdes veltempererede med temperaturstyring til både rød- og hvidvin.

Om sommeren kan I også nyde jeres middag ude på restaurantens overdækkede terrasse, mens klavertonerne strømmer ud af de åbne døre.

Restaurant Holger er i den grad et besøg værd på jeres ferie til Skagen, hvis I er til lækker fransk inspireret mad med et autentisk præg af Skagen i både smagen og omgivelserne.


Galleri7

Galleri 7

Stemningsfuld og farverig kunst i det hyggelige museum. Foto: Galleri7.

I slutningen af Skagens idylliske gågademiljø tættest på havnen ligger Galleri7.

Galleriet drives af kunstneren Steen Karlsen, som udover at udstille egne værker i galleriet præsenterer kunst fra en lang række skiftende danske og udenlandske kunstnere - både i Skagen og i de to søstergallerier i Frederikshavn.

Det betyder, at der altid er ny kunst og nye malerier at kigge på i lokalerne i den fine, gulkalkede bygning i Skagen.

Kunsten i galleriet skifter selvfølgelig i udtryk i takt med de skiftende udstillinger, men I bliver generelt mødt af farverige, livlige og stemningsfulde malerier i galleriet, som gør det til en rigtig hyggelig ferieoplevelse at komme forbi.

I kan også se nærmere på forskellige andre kunstformer som skulpturer og lærredstryk i galleriet, og I kan selvfølgelig også købe jer et eksklusivt stykke kunst med hjem fra jeres ferie i Skagen.

Galleri7 er absolut et besøg værd. Både for jer, som gerne vil have lidt nordjysk og skagensk kunstnerstemning ind under huden og jer, der er på udkig efter det næste smukke stykke kunst til samlingen.


Foldens Hotel & Cafe 

Foldens-skagen

Hotel, restaurant og spillested i Skagen centrum. Foto: Foldens Hotel & Cafe.

I den brostensbelagte bymidte i Skagen ligger Foldens Hotel & Cafe, hvor der er rigtig gode muligheder for at nyde en god middag eller få en musikalsk oplevelse med hjem i rygsækken.

Stedet huser nemlig både en restaurant, en prisvenlig Café med udsigt til byens gågade og de mange forbipasserende og byens ældste spillested kaldet Viseværtshuset.

Restauranten gør en del i fiskeretter, men har også mange andre specialiteter på menukortet. I sommerperioden kan I komme forbi restauranten til både frokost og aften. Om aftenen er det dog en god idé at bestille bord på forhånd, da stedets 2- og 3-retters menuer er et feriehit for mange.

I Foldens café kan I få jer en let bid mad som fx smørrebrød og grillretter, ligesom der er et fint kaffeudvalg, som I kan slappe af med, mens I kigger ud på byens aktiviteter.

I Viseværtshuset er der livemusik hver dag i sommerperioden og i weekenderne resten af året. Stedet åbner op kl. 12.00, og det er rigtig hyggeligt at nyde en kold fadøl eller andet godt på stedets terrasse med Skagensolen hængende over hovedet.

Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se i Skagen, er Foldens Hotel & Cafe helt oplagt. Rigtig god fornøjelse!


Bindslev Gl. Elværk 

bindslev-gl-elværk

Det gamle elværk fortæller en spændende historie. Foto: Bindslev Gl. Elværk.  

Hvis I vil have jer en naturoplevelse i landlige omgivelser, er et godt mål for en udflugt Bindslev Gl. Elværk cirka en halv times kørsel syd for Skagen.

Det gamle elværk er etableret mellem to svingninger af Uggerby Å, så åens breder grænser op til værket på begge sider. Placeringen mellem slyngningerne gjorde det muligt at placere en dæmning på stedet, så der kunne opnås en tilstrækkelig faldhøjde til at bruge vandmasserne til strømproduktion.

Elværket har med få udfald været aktivt siden starten af 1900-tallet og er det som et af meget få værker stadig den dag i dag takket være frivillig arbejdskraft og lokal opbakning til projektet.

Når I besøger Bindslev Gl. Elværk kan I betragte maskineriet og blive klogere på, hvordan anlægget har udviklet sig gennem tiden på plancher og andet informationsmateriale.  I kan også få en guidet rundvisning, det skal dog aftales på forhånd.

Dæmningen på stedet er forsynet med en fisketrappe, der skal sikre fiskenes passage forbi anlægget. Den store trappe med de faldende vandmasser ned over trinene er et meget smukt syn og betegnes som en af Nordeuropas smukkeste fisketrapper.

Der findes også en gangbro henover åen på stedet og en legeplads med fine faciliteter til at nyde jeres medbragte kaffe og kage.


Dronninglund Slot

Det smukke, historiske slot. Foto: Dronninglund Slot.

Hvis I får brug for et kulturelt og historisk indspark på jeres ferie i Skagen, er et godt bud at køre en tur ned i landet til Dronninglund Slot, som ligger mellem Aalborg og Frederikshavn.

Slottet blev oprindeligt etableret som et nonnekloster af Benediktinerordnen, efter alt at dømme i 1100-tallet. Senere overtog kronen ejerskabet på Dronninglund Slot, ligesom skiftende adelsmænd har ejet stedet.

Den rige historie gør slottet til et spændende sted at besøge.

Her går I i fodsporene på konger, dronninger og betydelige adelsmænd, som har været med til at forme Danmarks historie.

Samtidig har de skiftende ejere hver især sat deres præg på slottet og de smukke slotshaver, så det i dag fremstår meget indbydende og idyllisk indpakket i grønne trætoppe og skønne haver.

Hvis I vil have en rundvisning i de historiske lokaler, kan I kontakte slottet.

I kan også besøge slottet til et af de mange events i løbet af året som de stemningsfulde vildtaftener, kunstudstillinger, veteranbiltræf, juleudstillinger og meget andet, ligesom I altid kan komme ind og kigge på den udstillede kunst fra Galleri5000 og få kaffe og kage.

Slottets skønne restaurant holder åbent hver fredag og lørdag, og det er selvfølgelig også muligt at tage på slotsophold og opleve de historiske omgivelser flere dage i træk. 


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas store udvalg af sommerhuse i Skagen her.


Aalborg Kongres & Kultur Center

Aalborg-kongres-og-kultur-center

Pladsen foran det store kulturcenter. Foto: Aalborg Kongres & Kultur Center.

Hvis I får lyst til en udflugt til Nordjyllands hovedstad Aalborg, er det oplagt at få jer en kulturel oplevelse i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Her spilles der hvert år et væld af koncerter og teaterstykker, ligesom der er spændende foredrag i rigt mål og en lang række livsstilsmesser i centeret, der spænder over mange forskellige sale og scener.

Arrangementsudbuddet strækker sig over mange genrer og appellerer generelt bredt med alt fra stand-up og revyer til shows, operaer, balletter og koncerter med danske og internationale musikere.

Uden for centeret finder I den store park "De syngende træer", der som navnet indikerer indeholder en masse træer, som "synger".

Gennem de sidste 25 år har næsten 100 af de største internationale kunstnere og musikere som Bryan Adams, Leonard Cohen, Bob Dylan og Beyoncé nemlig været forbi parken og plantet et træ, og ved hvert træ kan I så trykke på en knap og få afspillet et lille medley af kunstnerens mest kendte musik.

I kan selvfølgelig også spise en god frokost i Aalborg Kongres & Kultur Center i Restaurant Papegøjehaven, inden I fortsætter jeres oplevelsestur i Nordens Paris.


Aabo Camping

Aabo Camping råder blandt andet over et paradis af et vandland for både store og små. Foto: Aabo Camping.

Rundt omkring boltrer børnene sig rundt i et kæmpestort vandland, mens forældrene på komfortabel og afslappende vis slapper af i den bagende sol.

Dette scenarie minder måske mest af alt om dyre badeferier sydpå, men det er ikke tilfældet. Tværtimod faktisk. Vi befinder os nemlig en bare halv times kørsel sydvest for solskinsrige Skagen. Aabo Camping. Her er feriestemningen altså helt og aldeles i top!

Aabo Camping ligger utroligt smukt i et let kuperet terræn, og den nordjyske campingplads har mod nord direkte udgang til et stort fredet område, hvorfra I kan gå i klitterne ned til den populære strand og det forfriskende havvand. 

Lad os lige vende tilbage til vandlandet for en stund, fordi det er i den grad værd at beskrive yderligere. Vi snakker altså en kæmpestor swimmingpool med en hylemorsom vandrutsjebane, hvor vandhundene kan slå sig løs i timevis.

Derudover byder stedet også på et hav af aktiviteter for voksne. Heriblandt vandaerobic, grillfester, musikarrangementer i cafeen, gåture i den dejlige natur og meget, meget mere.

Tilbring eksempelvis ferien i Aabo Campings 45 kvadratmeter store luksushytter med eget spa og egen terasse. Så hvad venter I dog på? Se at komme afsted mod Aabo Camping!


Isager Strik

Isager strik

Der spindes garn i det lille strikkeslaraffenland. Foto: Isager Strik.

Isager Strik holder til på et landsted lige udenfor den lille by Tversted syd for Skagen, og her kan I kigge jer omkring i nogle højloftede lokaler, som er stopfyldt med garn og strikkeopskrifter og ikke mindst hygge og masser af god stemning.

Tøjopskrifterne og inspirationstøjet i butikken er inspireret af skandinavisk, færøsk og islandsk strikkekultur, og der er noget varmt og hyggeligt over de mange fine striksweatre, halstørklæder, cardigans og trøjer i naturlige og feminine nuancer.

Butikken og udenomsarealerne med den fine have er hyggeligt indrettet, og der ligger inspirations- og designkataloger rundt omkring på de små borde og cafésæt i butikken, så I kan læne jer tilbage og finde inspiration til jeres næste kreationer.

I finder også en masse gaveartikler, delikatesser og hjemmebagt brød i butikken, hvor der også er en café med frokostmenu og mulighed for at nyde en øl, et glas vin eller en kop kaffe og et stykke kage.

Isager Strik afholder også forskellige kurser og blandt andet også fællesspisningsaftener på Tversted Skole, som ligger lige på den anden side af vejen i forhold til butikken.

Her er I selvfølgelig også meget velkomne til at kigge forbi og hilse på de lokale.


Museet på Dorf Møllegård

Kulturarv midt i naturen. Foto: Ole Sejfert.  

Museet på Dorf Møllegård formidler den begivenhedsrige historie om livet påen møllegård gennem århundreder.

Her får I et indtryk af datidens landbrug,selvforsyningen og industrialisering på landet.

Udover den firlængede gård med et imponerende arkitekttegnet stuehus fra 1925består anlægget af en vandmølle fra 1600-tallet og en vindmølle fra 1887.

Beggemøller fungerer den dag i dag.

Omkring møllesøen fører en natursti gennem skoven med skilte, der fortæller omområdets natur og kultur.

På Dorf Møllegård opsættes der løbende nye særudstillinger med udgangspunkt iegnens historie.

Møllegården er også ramme for en lang række arrangementer henover året. Fx foredrag, ferieaktiviteter, Mølledag, Hestedag og julemarked.

Følgmed i museets arrangementer på museummoss.dk eller på museets Facebook-side her.


Galleri Bo


Midt i det hyggelige Skagen centrum tæt ved havnen finder I Galleri Bo i en gulkalket bygning midt mellem caféer og resturanter. Indenfor i galleriet bliver I mødt af et væld af malerier, skulpturer og meget andet i de hyggelige lokaler, som på alle måder summer af feriestemning og godt humør.

Galleriet udstiller værker fra en lang række kunstnere fra ind- og udland. Her er altid kunst fra mere end 25 kunstnere, som lader deres kreative processer komme til udtryk i alt fra glas til maleri, bronze, keramik, stenskulpturer, raku og meget mere.

Galleri Bo indeholder et væld af unikakunst, og der er noget for enhver smag med det brede udvalg.

Her er både kunst til fagfolk og kunstkendere og i høj grad også kunst, der vil klæde stuevæggen hjemme i privaten.

Hvis I har brug for råd og vejledning til jeres køb, er der et kompetent personale på plads i butikken til at give netop det.

Kunsten i butikken er håndplukket af ejeren Maibrit Bo, der selv er billedkunstner og også udstiller i galleriet. Hende kan I også møde og få en kunstsnak med i galleriet.


Skagen Bamsemuseum

skagen bamsemuseum

Paddington tager imod på det særlige museum. Foto: Skagen Bamsemuseum.

På den brostensbelagte plads lige ved vandtårnet midt i Skagen finder I et museum med et helt særligt fokus, bamser!

Her vrimler det med bamser i alle tænkelige former og farver, og folkene bag museet har blandt andet gjort en masse ud af at lave særlige opstillinger med bamser, som leder tankerne hen mod kendte malerier af skagensmalerne.

Andre steder på museet præsenteres bamserne fx i operalignende opstillinger, og det er en sjov oplevelse for store og små at se bamserne udfolde deres talenter i de mange forskellige scenerier og miljøer.

Den store samling af bamser, som danner rammen for de mange forskellige små bamseeventyr, er samlet sammen gennem mere end 25 år, og der er virkelig en masse at kigge på for bamseentusiaster i alle aldre.

I løbet af året afholdes der mange skønne arrangementer på Skagen Bamsemuseum, blandt andet koncerter, loppemarked og foredrag. Oftest laves arrangementerne til fordel for kræftsyge børn for Foreningen For Bamsemuseets Venner.

Der er også en hyggelig, lille café og isbar på stedet.

Er I på søgen efter oplevelser for børn i Skagen, så er Skagen Bamsemuseum i den grad anbefalelsesværdigt. God tur!   


Langagergaard - Turridning

langagergaard

Kursen er sat mod strandkanten. Foto: Langagergaard - Turridning.

Den åbne natur med de smukke strandenge, de fine fyrskove og de langstrakte, hvide sandstrande på det alleryderste af Jylland gør Skagen og omegn til et oplagt sted at tage på udflugt i naturen.

Det har de forstået hos Langagergaard, som holder til nogle kilometer syd for Skagen tæt ved Råbjerg Mile, et par store fyrskove og den østlige kyst.

Gården arrangerer rideture ud i naturen på islandske heste, og de menneskevante heste er rigtig gode følgesvende ud i naturen.

Når I tager på ridetur, bliver jeres oplevelse i naturen udvidet til også at omfatte mødet med de store og kraftfulde dyr, der samtidig er rare som dagen er lang. Det gør oplevelsen noget mere spændende end en traditionel travetur ud i naturen.

Samtidig kender turguiderne de nærliggende naturområder som deres egne bukselommer, og I kommer henover nogle af de smukkeste strandenge og kyststrækninger nær Skagen på rideturen.

Hvis I har mod på en sjov og anderledes naturoplevelse, er en ridetur i vandkanten et absolut hit.


Galleri Tornby

galleri tornby

Fillodstenen, det store og kendte varetegn for Galleri Tornby. Foto: Galleri Tornby.

Ved Tversted syd for Skagen ligger et af de hyggeligste gallerier i området på en landejendom omgivet af skove og marker.

Galleri Tornby er skabt med udgangspunkt i ejerens passion for kunst såvel som de aktive kunstnere, der lader deres tanker, idéer og visioner komme til kunstnerisk udtryk.

Der er kunst fra både nær og fjern på museet. Det væsentligste er ikke, hvor kunsten er fra, det væsentligste er, at kvaliteten i det kunstneriske udtryk er tårnhøjt og oser af god kvalitet.

Det kommer til udtryk i et væld af malerier, skulpturer og andre kunstneriske udtryksformer på galleriet, hvor der er stort fokus på at præsentere kunsten på en måde, så publikum får en dejlig oplevelse og går glade fra stedet.

Der afholdes løbende også forskellige kunstprægede arrangementer med musiske indslag og lignende på stedet, selvom det største fokus i formidlingen ligger på de smukke og udtryksfulde malerier.

Galleriets ejer stiller også et lille kunstnerrefugium til rådighed for udøvende kunstnere, så I kan være heldige at støde ind i en spændende kunstner på stedet.