15 af de bedste oplevelser og seværdigheder i Midtjylland (2020)


Ned gennem det midtjyske landskab blomstrer den smukke natur, hvor alt fra hede til sumpet skov pryder landskabet.

Blandt de smukke naturområder ligger det aktive byliv, hvor oplevelser for hele familien venter. 

Tag på opdagelse i kunstens verden, som syntes uendelig med alt fra storslåede skulpturer til minimaliske udstillinger i skovbunden. 

Med en lang historie byder Midtjylland også op til forhistoriske fortællinger. Tag en bid af fortiden blandt de mange museer ned gennem Jylland.

Når sulten melder sig og halsen begynder at blive tør, står de gastronomiske muligheder i kø for at give jer en behagelig oplevelse med forkælelse til ganen. 

Vi har samlet de bedste aktivitetsmuligheder i det midtjyske, så I ikke farer vild i de (enormt) mange muligheder. 


Skulpturby Give

Danmarks største galleri i det fri. Foto: Skulpturby Give.I Give findes der en lang række kunstværker til at pryde gadebilledet.

Mest markant er Solhjulet, der med sine 11 højdemeter ikke er til at overse. Placeret i rundkørslen på vej ind til det centrale Give står den som et unikt stykke kunst, der kan opleves på lang afstand i det flade midtjyske landskab. 

Foruden det ikoniske Solhjul, så boomer byen med beundringsværdige skulpturer i alle nuancer, materialer og former. 

Her er det særligt værd at nævne, at størstedelen af de mange kunstværker kan købes. 

Hvis I skal sikre jer at komme hele vejen rundt, hvorfor så ikke tage på en guidet skulpturvandring?

Rundvisningen kan få et ekstra nyk med Skulpturby.dk's guidede cykeltur, hvor finalen naturligvis er det famøse Solhjul. Her vil historien bag det ikoniske værk blive fortalt for alle jer kunstinteresserede. 


Vorbasse Marked

Sol, sommer og gode handler. Foto: Vorbasse Marked.


Et historisk marked i den midtjyske muld. Vorbasse Marked.

Med op til 250.000 besøgende er der i sandhed tale om et populært marked, hvor mange har det med at komme igen og igen og igen.

Og det er ganske forståeligt. Cirka 650 kræmmere har deres stand på det årlige marked, så der er rig mulighed for at finde antikviteter, smådyr og alt der i mellem. 

Men Vorbasse Marked er ikke blot en stor markedsplads. En lang række af diverse boder samt et stort tivoli byder også op til hyggelige stunder med smil på læben for hele familien. 

Den gode stemning får et ekstra nøk på markedets store campingpladsareal, der ligesom resten af Vorbasse Marked kun er vokset fra år til år. 

Her er der plads til både unge og gamle, hvor kolde øl, højlydt latter og smil på hele femøren går hånd i hånd.


Center Thyregod

Sjov og leg for alle aldre. Foto: Center Thyregod.


Få rørt kroppen i det midtjyske.

Center Thyregod er stedet at besøge, når kroppen skal aktiveres. Om I er store eller små, mange eller få, så er der også en aktivitet for jer.

I badelandet er der plads til vandhunde i alle aldre. Vandets 34 grader sikrer samtidig, at de mindste i flokken også holder varmen.

Motionscentret står klar til at give jer sved på panden. Med mulighed for både styrketræning, løb og spinning så er der ingen vej udenom. 

Smilebåndet har måske lidt nemmere ved at titte frem i centrets idrætshal, hvor utallige boldspil fylder hallen med latter.

Trænger I til at få fyldt depoterne op? 

Cafeteriaet står klar med sprøde pølser og saltede pommes friter til alle sultne sjæle. 


Sdr. Omme Kro & Hotel

Altid i godt selskab. Foto: Sdr. Omme Kro og Hotel.


Sænk skuldrene, læn jer tilbage og lad Sdr. Omme Kro og Hotel hygge om jer.

Med det beroligende åløb i baghaven og de stemningsfyldte lokaler er der lagt op til hyggelige stunder for dig og dine nærmeste.

Restaurantens menukort spænder bredt og gør det muligt at få noget lækkert til ganen, uanset om I er til fugl eller fisk.

I kan også springe ud i "Ugens Jyde", som er kroens svar på dagens ret. En spændende tallerken, der ændrer sig fra uge til uge.

Det klassiske kroophold afsluttes med den perfekte overnatning i idylliske rammer. 

Sdr. Omme Kro og Hotel har med i alt 22 værelser også en værelsestype, der passer til jer. Her er seks forskellige værelsestyper, hvor alt fra handicapvenlige til dobbeltværelse med terrasse er muligheder. 


Billund Museum

Træd ind i en anden tidsalder. Foto: Billund Museum.


Oplev fortiden. Mærk historien.

Billund Museum byder jer indenfor i en verden af gode historier fra "de gamle dage". 

Besøg Museumscenter Karensminde, hvor I kan opleve fortiden på den gamle gård. De mange lokaler har hver sin historie at fortælle om en anden tid, hvor hverdagen stod på andet end smartphones og elektriske løbehjul.

Dertil kan I komme helt tæt på gårdens mange husdyr eller deltage i de mange aktiviteter, der med jævne mellemrum finder sted. Få en tur i den gamle hestevogn, byg jeres egen flyvemaskine i træværkstedet eller tag med smeden ind og lav et lille hjerte på den store ambolt. 

Billund Museum byder fra november 2020 også på Besættelsesudstillingen ”Spor af Besættelsen”, hvor I kan komme helt tæt på tiden under 2. Verdenskrig, med udgangspunkt i jernbanen. En krig, der i høj grad har været med til at forme den verden og det Danmark, vi kender i dag.

Med originale genstande fra krigen vil udstillingen være yderst autentisk og medrivende for både store og små. 


Hejlsminde Camping

Camping ned til vandet. Foto: Hejlsminde Camping.


Afkoblende dage tæt ved vandet.

Med udsigt til Lillebælt har Hejlsminde Camping nogle fantastiske betingelser for at opleve stressfrie dage i det fri.

Den velholdte campingplads ligger tæt på børnevenlig strand, så selv de mindste vandhunde kan hoppe i bølgen blå.

Områdets naturskønne placering lægger samtidig op til hyggelige gå- og cykelture med jeres nærmeste.

Skulle I ikke være de største fans af saltvand, så har Hejlsminde Camping løsningen. Pladsens opvarmede pool er en hyggelig og latterfuld aktivitet for hele familien. Til de mindste i flokken er hjørnet af poolen indrettet som børnebassin, hvor en mindre vandrutchebane også står klar til at få smilet på læben. 

Oplev afslappende dage for hele familien hos Hejlsminde Camping.


Skovsnogen - Deep Forest Artland

Kunstneriske udstillinger i det fri. Foto: Skovsnogen - Deep Forest Artland.


En udstilling med rigeligt plads.

I Kibæk  syd for Herning er det hverken kunstneriske lokaler eller fine gallerier, der bliver brugt til udstillingsvindue.

Skovsnogen - Deep Forest Artland er et projekt, som blev stablet på benene tilbage i 2009. Her er det skoven, der ligger grund til de kunsteriske skulpturer, hvor særligt samtidskunsten er i fokus.

En unik mulighed for kunstnere til at udstille værker i utraditionelle rammer. Over 30 forskellige værker findes der i alt på et 25 hektar stort areal. Så der er rigelig med kunst i det grønne.

Med så stort et galleri i det fri så kan det være meget rart med assistance til kunstkiggeriet. Bestil en guidet tur i skoven på Skovsnogen.dk, så I er garanteret at komme hele vejen rundt.

Tag på opdagelse i de spændende, kunstneriske omgivelser, når skovturen skal være meget mere end det sædvanlige.

Det er gratis, og alle er velkomne.


Wellings Landsbymuseum

Hvordan så hverdagen mon ud i 1900-tallet? Foto: Wellings Landsbymuseum.


Hvis I fik muligheden, ville I så rejse tilbage i tiden?

I Lintrup mellem Vejen og Ribe på Wellings Landsbymuseum kan I komme helt tæt på et unikt stykke Danmarkshistorie. Rejs tilbage i tiden og oplev, hvordan hverdagen så ud i en typisk dansk landsby i starten af 1900-tallet.

Alt er opført og bygget af én mand. Søren Welling. Fra 1973 og til hans død i 1996 stod han selv for hele opbygningen af det unikke museum. En tanke, der er værd at have med i baggagen, når I begiver jer rundt i den forhistoriske landsby.

Med i alt 36 rum er der rigeligt at gå på opdagelse i. Her finder I alt fra skolestue og posthus til frisør og købmand. Derudover er specielt kirken værd at nævne, da den også i nyere tid er blevet anvendt til vielser. 

Hvert rum med hver sin historie. Og I må godt komme helt tæt på.

Wellings Landbymuseum arbejder ikke med "Udstillingerne må ikke berøres" eller "Niks pille". Hvis I har lyst til at røre ved de mange historiske genstande og materialer, så er det bare det, I gør. På den måde får I historiens vingesus helt ind i håndfladen.


Gormosen

Kom helt tæt på naturen. Foto: Gormosen.


Kom i symbiose med moder natur. 

Brande er en rigtig handelsby i det midtjyske, hvor der særligt i nyere tid er kommet fart over feltet grundet byens forretningsmæssige vækst. 

Men her er også masser af plads til fred og ro og den smukke natur, som omgiver byen.

Lige udenfor byens centrum finder I Gormosen med et rigt dyreliv i rolige omgivelser. Stedet ligger blot et stenkast fra det travle byliv. Her kan tankerne få frit løb i de naturskønne omgivelser, hvor de eneste lyde, I får smidt i hovedet, er fuglenes pippen og vindens susen.

Hop i gummistøvlerne og tag en fredfyldt gåtur rundt om den idylliske mose. Et behageligt afbræk fra byens støj og gener. 

Her er det kun naturen, der holder jer med selskab. Nyd det.


Hotel Rødding

Nærhed og historie i Rødding. Foto: Hotel Rødding.


Midt på det hyggelige torv i Rødding står et historisk hotel og pryder gadebilledet.

Hotel Rødding har med sine rødder helt tilbage til 1856 en særlig plads i byens historie.

I 2001 kunne man åbne dørerne op for et nyrenoveret hotel, som i dag stadig kan byde på dejlige stunder og god middag på byens pulserende torv. 

Er vejret ikke til det, så venter en mindst lige så hyggelig middag i den gamle krostue, hvor I kan få en bid af historiens vingesus. Her er I som gæst i centrum, hvor I udover nærværende service får mad af høj kvalitet og dejlige vine. 

Få den fulde oplevelse og tag en overnatning på et af de historiske værelser. En stemning af nærvær og hygge fylder de nye værelser, der alle har eget toilet og bad.

Mærk nærheden og historien i hjertet af Rødding.


Økovin

Økologisk kvalitet. Foto: Økovin.


Forkæl jeres smagsløg.

På en landbrugsejendom i Tarm ved Skjern har man en stor kærlighed til økologisk og biodynamisk vin.

Der venter en spændende oplevelse for den interesserede vinentusiast. Op mod 150 forskellige varianter står klar på hylderne, så mon ikke der også findes en vin i jeres smag. 

Inspirationen kommer fra en sydfransk vinproducent, hvor vinmarkerne renses og plejes ved håndkraft. Her er sprøjtemidler et fremmedord.

Som besøgende på Økovins landbrugsejendom vil I hurtigt finde ud af, at sortimentet ikke stopper ved de økologiske vine. 

Gin, vodka, whiskey, rom, cognac. Her findes et meget spændende udvalg.

Sur eller sød, stærk eller blød, så findes jeres næste flaske hos Økovin. 


Varde Golfklub

Golf i det grønne. Foto: Varde Golfklub.


Find polotrøjen og det finpudsede spil frem.

Beliggende i den smukke Varde Ådal venter jer en naturskøn oplevelse. Og naturligvis også et spil golf.

Varde Golfklub har siden 1993 åbnet op for golf i det grønne med en udfordrende og varierende 18-hullers golfbane.

Banerne er kendt for altid at være i rigtig god og velholdt stand, så der er ingen undskyldninger, når venner og familie står for tur ved det smukke åløb. 

Med klubhusets renovering i 2009 fulgte en dejlig restaurant, hvor I har god udsigt til den trimmede bane.

En kvalitetsbevidst menu står klar til at fuldende en dag i golfens tegn. Om den står på en vindermenu, eller om der skal trøstespises, det er ude af vores hænder. Må den bedste vinde!


Hotel Pejsegården

Hyggelig stemning i godt selskab. Foto: Hotel Pejsegården.


Det gode selskab. Den hyggelige belysning. De stemningsfulde lokaler. 

Hotel Pejsegården i Brædstrup har alt, hvad I kan komme i tanke om, der passer til et klassisk hotelophold. Hotellets placering mellem Horsens og Silkeborg gør samtidig at mange muligheder findes indenfor en kort køreafstand. 

To restauranter står klar til at fylde jeres sultne maver med god mad og drikke. Restaurant Dillen og Texas Town har hvert sit koncept, indretning og menukort, hvorfor der helt sikkert også er noget, som falder i jeres smag.

Når underholdningen skal i vejret, så byder Pejsegården på både bowling og stor spillehal, så I kan vise jeres nærmeste, hvem der er den bedste.

Efter en oplevelsesrig dag, står Hotel Pejsegården naturligvis også klar med et komfortabelt og luksuriøst værelse til den gode nats søvn.


Tarm Camping

Camping i naturskønne omgivelser. Foto: Tarm Camping.


Med naturen som jeres bedste ven er det blevet tid til nærværende stunder hos Tarm Camping syd for Skjern. 

Pladsens hyggelige faciliteter som swimmingpool, pavillon og legeplads gør det muligt for jer at nyde mindeværdige stunder med jeres nærmeste. 

Dertil bliver der med løbende mellemrum arrangeret diverse begivenheder for både store og små. Det kan være alt fra frokoster til de voksne, eller at børnene kan få lov til at bygge deres egen fuglekasse.

Hvordan lyder en nat i luften?

Tarm Camping tilbyder en sjov og anderledes overnatning blandt de store bøgetræer. Tag en nat i Det Flyvende Telt, hvor der er garanti for at miste jordforbindelsen. Teltet er spændt op mellem tre træer, så I kan få en svævende nat under åben himmel.

Et væld af aktiviteter for hele familien i de naturskønne omgivelser venter jer hos Tarm Camping.


Dansk Klokkemuseum

Klokkernes historie og betydning. Foto: Dansk Klokkemuseum. 


Klokken hører på mange områder fortiden til. 

Et redskab, der førhen var utrolig praktisk, og som blev anvendt i alverdens situationer i hverdagen. Et redskab, der med teknologiens udvikling er godt på vej til at forsvinde totalt fra vores dagligdag. 

Dansk Klokkemuseum blev stiftet i 1991 og er stedet, der skal besøges, når I skal trækkes tilbage i tiden og forstå klokkens vigtige betydning.

Alle kender den danske kirkeklokke. Koklokken kender de fleste nok også. Men ret hurtigt begynder de flestes klokkeviden nok at slippe op.

Kender I eksempelvis til skibsklokken eller kanekorene? 

Kom ind i en verden, hvor I uden tvivl vil blive overrasket. Her vil I blive klogere på, hvor mange klokketyper der findes, og hvor stor en betydning de forskellige klokker har haft gennem tiden.