De 18 bedste seværdigheder og oplevelser på Sydfyn (2024)


De fine seværdigheder ligger på stribe i den fredfyldte natur på Sydfyn, hvor det roligt vuggende hav altid er lige om hjørnet. 


På Sydfyn snor de små grusveje ved kysterne sig forbi det ene bindingsværkshus efter det andet.

Madboderne i vejkanten er fyldt med friske grønsager, frugt og bær, og her er på alle måder langt til byernes blankpolerede glasfacader og betonbyggerier.

Og så er her alt muligt hyggeligt at give sig til!

Hvis du da ikke bare vil læne dig tilbage i havestolen på feriehusets terrasse, sippe lidt til en kølig forfriskning og blive opdateret på de lokale fugles spisevaner, når de svæver omkring mellem trætoppene og indimellem går på jagt efter et insekt eller en regnorm. Helt. Ned. I. Gear.

Her er et rigt udvalg af seværdigheder og oplevelsesmuligheder. Både for jer, der er til fart og konkurrence og jer, som vil dalre rolig omkring og få en hyggelig snak med de lokale.

Dyk ned i vores feriefavoritter på Sydfyn lige her!


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted


Skaarupøre Vingaard  

Sceneriet er idyllisk på den økologiske og biodynamiske vingård lidt øst for Svendborg. Foto: Skaarupøre Vingaard.

Lidt øst for Svendborg og med kornmarkerne på den ene side, lange rækker af vinranker på den anden og skov på den tredje er det svært at forestille sig et mere idyllisk sceneri.

Ikke desto mindre er det faktisk endnu bedre hos Skaarupøre Vingaard.

Carsten og Bente driver den lille økologiske og biodynamiske vingård lidt øst for Svendborg og en kilometers penge fra kysten. Vingården holder til i nogle runde gamle eddiketønder toppede med stråtag, og de smukke bygninger huser en velassorteret gårdbutik med egne vine og lokale delikatesser.

Om sommeren holder caféen på stedet også åbent, og her kan I nyde vinen fra vinrankerne lige udenfor døren sammen med et let måltid mad.

Caféen holder også åbent efter aftale.

I kan også få en rundvisning og lære mere om det at producere vin i Danmark. Det er en spændende og tankevækkende oplevelse, skulle vi hilse og sige.

På rundvisningerne er der selvfølgelig også smagsprøver på den lækre vin. For åbningstider er I velkomne til at ringe påeller


Aqua Vitae Sydfyn

Besøgslokalerne, hvor I kan se og smage de mange frugtbrændevine. Foto: Aqua Vitae Sydfyn.

Nærmest dør om dør med Skaarupøre Vingaard (se ovenfor) finder I det lille besøgsdestilleri Aqua Vitae Sydfyn, som fremstiller frugtbrændevin i forskellige varianter.

Bag besøgs- og produktionslokalerne ligger stedets egen frugtplantage, som sammen med frugt fra andre lokale økologiske producenter danner grundlag for brændevinsproduktionen.

De to ejere Lene og Karsten har selv fingerne i hele produktionslinjen fra frugt til flaskepåfyldningen, og når I besøger stedet, er der derfor rig mulighed for at få en god snak om det spændende erhverv.

I den stemningsfulde gårdbutik kan I se nærmere på de mange forskellige frugtvine i de elegante flasker, og her er også opstillet flotte gamle kedelanlæg, som I kan inspicere og blive klogere på hele processen fra frugt til vin.

Der er ingen faste åbningstider i butikken, men der er altid åbent, når parret er hjemme. Hvilket de som oftest er. Men hvis I skal ud på en længere omvej for at besøge stedet, kan det være en god idé at ringe på entenelleri forvejen.

Efter aftale arrangeres der også rundvisninger og smagninger med og uden spisning på stedet. I kan få en omvisning, hvis I er ti eller flere.

Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se på Sydfyn, er Aqua Vitae Sydfyn helt oplagt. Rigtig god fornøjelse!


Øhavsmuseet

Oplev naturens magi på egen krop. Foto: Øhavsmuseet.

Hvad associerer I med en tur på museum? 

I Faaborg er den klassiske museumsoplevelse kommet i nye klæder!

Øhavsmuseet er det første museum i Danmark, der sætter jer i centrum. Med udstillingen "Mærk dig selv" kommer I helt tæt på naturens magi, der gennem fem tidsaldre giver jer en langt større forståelse på samspillet mellem menneske og natur. 

De lærerige oplevelser fortsætter hos Arresten, hvor både store og små bliver klogere på livet bag tremmer. Med tur i både celler, fangegård og retssal kommer I helt tæt på den danske arrest. Hvordan er forholdene? Hvad er retfærdighed?

Oplevelsesmekkaet kan passende afsluttes hos Danmarks ældste vandmølle, Kaleko Mølle. Historie og charme helt tilbage fra 1600-tallet. Både den historiske mølle samt de naturskønne omgivelser fortryller alle og enhver. Her har scener til DR's ikoniske julekalender, Nissebanden, også fundet sted. 


Falsled Kro

Kroens idylliske gårdhave. Foto: Falsled Kro.

Falsled Kro er centralt sted i dansk gastronomis fremmarch.

Her har legendariske køkkenchefer som Michel Michaud og Jean-Louis Lieffroy svunget gryderne og været med til at etablere det tårnhøje niveau, der stadig er kendetegnende for stedets køkken.

Køkkenchefen hedder i dag Kasper Hasse, og han bruger som de gamle køkkenchefer det franske køkken som udgangspunkt for madlavningen. Tilsat et stort fokus på at bruge råvarer fra kroens enorme have og lokale fødevareproducenter i maden.

Det gør madoplevelsen til en smuk blanding af det sydfynske og det franske, hvor der i den grad er kælet for hver en detalje.

Meget få steder herhjemme er gastronomisk på højde med Falsled Kro. Og det er ikke bare os, der mener det.

Kroen er gentagende gange kåret som Traveller's Choice af TripAdvisor, ligesom den er en fast bestanddel af den anerkendte White Guide med de bedste restauranter i Danmark.

I har selvfølgelig også mulighed for at indlogere jer på et af de komfortable værelser i de stråtækte bindingsværksbygninger og nyde godt af den exceptionelle kogekunst flere dage i træk.


Syd Fyenske Veteranjernbane

Interessen er stor for de gamle dage. Foto: Syd Fyenske Veteranjernbane.

1950'erne. Den kolde krig, ungdomskultur, kønsroller, ideologier. 

Smørklatten af 1900-tallet var på mange måder et skælsættende årti, hvor utallige af nutidens holdninger og normer, kan dateres tilbage til netop denne tidsperiode. 

En ting, der siden da stadig fylder meget, er de offentlige transportmuligheder. Ikke mindst toget. 

Syd Fyenske Veteranjernbane inviterer hele familien på togtur ind i en lille charmerende sydfynsk tidslomme, der strækker sig fra Faaborg til Korinth. 30 minutters autentisk historieundervisning, som sjældent har foregået i så smukke omgivelser. 

Togturen tager jer gennem både skov og mark, og spærrer I øjnene op, vil der også være kig til det sydfynske øhav. 

Hvorfor læse om dansk historie, når I kan opleve den på egen krop?


Holstenshuus have

Genspejlning af havens rødmalede bindingsværkshus i søen. Foto: Holstenshuus.

Hvis I er bidt af en gal gartner og har den mindste smule interesse i smukt anlagt haver, skal I besøge Holstenshuus have en håndfuld kilometer udenfor Faaborg i udkanten af en af de største skove på Fyn.

Haven er anlagt tæt omkring godset Holstenshuus og er baseret på et rokokoanlæg, der blev etableret på stedet tilbage i 1753.

Siden dengang er haverne selvfølgelig løbende moderniseret og hertil udvidet i landskabelig stil, og det er i dag et smukt samlet haveanlæg, I kan besøge på stedet.

Den oprindelige tanke med haven var at udnytte det kuperede landskab til at skabe forskellige rum i haven med rokokostilens lige linjer og alléer.

Stilen skinner stadig igennem den dag i dag, men der er også mere kringlede stier, som fører ind i skoven og rundt om de fine søanlæg på stedet.

Hvis I er flere end 15, er det muligt at få en guidet tur i den historiske have, hvis I ringer inden og aftaler nærmere.


Wilt ActionZone

Få smilet frem i det store action mekka Wilt ActionZone i Svendborg. Foto: Wilt ActionZone.  

Er du lidt af en adrenalinjunkie, som bare ikke kan få nok af tossede, gakkede og ikke mindst hylemorsomme aktivtieter og challenges?

Så er Wilt ActionZone i ellers så rolige Svendborg det helt perfekte sted for netop dig og dine bekendte! 

De crazy aktivtiteter er placeret i et decideret action mekka, hvor der er fuld gang i den lige fra start og helt til slut af jeres besøg. Stedet er i den grad oplagt til den aktive famlieudflugt, polterabenden eller firmarrangementet.

Træd ind af døren til Wilt ActionZone og bliv budt velkommen af alt lige fra hyggelige og sjove til vilde og ekstreme aktiviteter.

Med andre ord er der altså noget for enhver smag, og der er her rig mulighed for at prøve sig selv og sine grænser af!  

Prøv eksempelvis en omgang latterfremkaldende lokumsræs, vær selskabets bedste tigerdyr i den gennemførte trampolinpark, overhal indenom på gokart banen og sæt den lige i hjørnet af målet på bumber fodboldbanen. 

Dette er blot nogle få udvalgte aktiviteter blandt de over 20 forskellige sjove ting, som man kan give sig til!

Fyr godt op under kedlerne, tør udfordr dig selv og dine bekendte og kom ud af din komfortzone i seje og tjekkede Wilt ActionZone i Svendborg. Det bliver helt Wilt!

Er du på udkig efter en skøn og luksusagtig ferie, så kig nærmere på vores sider om poolhuse og luksus sommerhus lige her. 


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas store udvalg af sommerhuse på Sydfyn her.


Ulla Sonne 

Ulla Sonne skaber blandt andet porcelæn, som brændes i brændefyrede ovne. Foto: Ulla Sonne.

I Svendborgs snørklede gamle bymidte tæt ved havnen finder I en lille, grøn baggård.

Her holder keramikeren Ulla Sonne til i nogle lokaler med fine trægulve, gamle sprossede vinduer og stopfyldt med smukke og finurlige stykker keramik.

Keramikken skabes med afsæt i Ullas egen tanker om både det smukke og det frastødende. Det gør det til en spændende oplevelse at besøge butikken, hvor der både er farverige og sanselige skåle, tallerkener, osteklokker og meget, meget andet og mere "udfordrende" og tankevækkende stykker lertøj.

Ulla Sonne får inspiration fra alt fra hverdagens spisesituationer til livet under havoverfladen, og der er ofte et legende og udforskende fokus i hendes kunsthåndværk.

På adressen ligger også Ullas værksted med drejeskive, ovne, glasurvaske og dekorationsborde, og hvis tiden er til det, kan I også få et kig ind i maskinrummet og en lille fortælling med herfra.

I sommersæsonen er der normalt åbent i butikken alle hverdage, og i de øvrige dele af året er der åbent primært om eftermiddagen onsdag, torsdag, fredag og fra 10-14 om lørdagen.

Ring eventuelt påfor at høre nærmere.


Restaurant Børsen

Den smukke bygning udefra. Foto: Restaurant Børsen.

Hvis I er til danske madklassikere, lækre caféburgere og masser af god stemning, er Restaurant Børsen i Svendborg et sikkert hit.

I finder restauranten i Svendborgs gågademiljø tæt ved den store kirkegård i bymidten.

Stedet beskriver sig selv som en gastropub, og her er da også rig mulighed for at få både lækre retter og våde varer til svælget.

Maden hos Børsen spænder over store steaks til raw grød, sildetallerkener, pariserbøf og mange andre lækre traditionelle såvel som innovative og fantasifulde retter.

Der arrangeres populære pubquizzer, vises fodbold, laves gourmetaftener med smagfulde særserveringer, ligesom I kan besøge Mogensenstuen eller Marthastuen opkaldt efter henholdsvis John Mogensen og spillefilmen Martha om livet ombord på skibet af samme navn.

Stuerne flyder over med god stemning, og her kælet for detaljerne af de dedikerede mennesker, der står bag.

Restaurant Børsen kan danne rammen om en hyggelig frokost, en glad aften i byen og skønne morgener ved den store brunchbuffet. 


Svendborg Golfklub

Flere forhindringer hen mod greenen. Foto: Svendborg Golfklub.

Der findes intet bedre end når jernet helt perfekt rammer bolden. I kan nærmest høre lyden for jer. 

Kling!

Man er ikke i tvivl. Et perfekt slag!

Når golfboldene sendes afsted over de smukke grønsværere har de flot kig til de mange søer, bunkere og ikke mindst veltrimmede greens, som befinder sig på Svendborg Golfklub. 

Og mulighederne for at ramme den lige i bagdelen er der rigeligt af.

18-hullers med kig til havet, 9-hullers med gode birdie-muligheder samt 7-hullers optimale træningsfaciliteter på golfklubbens par-3 bane. Jo, den er god nok. 34 hullers golfmekka på det sydfynske. Ikke dårligt vel?

Når sidste slag er slået, og sulten melder sig, står Svendborg Golfrestaurant klar til at forkæle garvede som nybegyndere i deres á la carte restaurant. 


Aronia-Galleriet

Galleriejer, Johanna, glæder sig til at byde jer indenfor. Foto: Aronia-Galleriet.

Aronia-Galleriet er jeres mulighed for at kunne kombinere kunstnerisk formidling med sundhedsfremmende midler.

Var det en sætning, som I måske ikke lige er stødt på før?

Aronia er det bær, som indeholder absolut flest antioxidanter. Derfor har galleriejer Johanna kombineret hendes kærlighed til det sunde med hendes kunstneriske evner, som spænder usædvanligt bredt i alt fra malerier og børnebøger til smykker og tekstilkunst. For ikke at glemme samlingen på over 500 slags pingvinfigurer. 

Derfor er hele familien også hjertens velkomne, når turen næsten gang går til Faaborg.

Gå på opdagelse i galleriets mange kroge og udstillinger alt imens I nyder et økologisk aroniashot eller et glas aroniasaft. Forfriskende og ikke mindst styrkende for krop og hjerne. 


Østrup Turridning 


I en landejendom i udkanten af Fyns største sammenhængende skovområde tæt ved Faaborg og kysten finder I Østrup Turridning.

Stedet har specialiseret sig i at tage både uerfarne og trænede ryttere med ud på bjergtagende smukke rideture, hvor I kommer helt ud til kysten og rundt i de smukke Svanninge Bakker, der i 2018 blev optaget i Danmarks naturkanon på linje med Vadehavet, Råbjerg Mile og Mols Bjerge som et af kun femten steder.

Det bølgede landskab blev formet af de enorme ismasser under den sidste istid, og der er derfor tale om et helt unikt naturområde.

Østrup Turridning tager jer med ud på alt fra korte rideture af et par timers varighed til længere ture over flere dage.

Uanset hvad I vælger, er I garanteret en meget fin oplevelse, hvor I kommer i direkte kontakt med de store dyr og lærer deres venlige væsner at kende.

Der arrangeres ture med fokus på rideoplevelsen, ture med en landskabsarkæolog, som fortæller om det særlige landskab, weekend- og flerdagsture, hvor I kommer rundt på store del af Sydfyn, ture i strandkanten og meget andet.

Læs mere om jeres muligheder på Turridning.oestrup.dk.


Sct. Knuds Golfklub  

På tangen, hvor motorvejen svinger udover Storebælt og bliver til bro, finder I også en skøn golfbane i høj kvalitet beliggende helt ud til de rolige vande i Nyborg Fjord.

Der venter jer derfor det ene mere smukke udsigtspunkt efter det andet, hvis I gæster Sct. Knuds Golfklub.

Banen er meget afvekslende.

Her er både skovhuller, huller helt ude ved fjorden, hvor vinden skal tages i betragtning, søer, åer og andre udfordringer, som gør det til en spændende oplevelse at går turen rund på banen.

Hvis I skal opdateres på golfudstyret eller -garderoben, er der en stor proshop på stedet, hvor I også bare kan stikke hovedet ind og få lidt råd og vejledning.

Når I er færdige på banen, er det oplagt at tage en god frokost og få en fadøl i det nye og fine klubhus. Når vejret er til det, er det oplagt at slå sig ned på de store terrasser udenfor restauranten, hvorfra spillet på de grønne arealer kan følges.

Klubben ligger i gåafstand til Nyborg centrum, og der er endda et feriehusområde meget tæt ved, så hvis I virkelig vil have en ferie med golf på menuen, er der masser af indkvarteringsmuligheder tæt ved.


Klokketårnet i Faaborg

Udsigt til det meste fra Klokketårnets spir. Foto: Klokketårnet i Faaborg.

Der er noget beundringsværdigt over gamle bygninger.

Men hvorfor?

Klokketårnet i Faaborg er på mange måder et dybt respekteret og beundringsværdigtbygningsværk i den sydfynske købstad. En historisk og kulturel perle, som bærer på byens”sjæl”.

Klokketårnet har fortællinger helt tilbage til slutningen af 1400–tallet, hvor det blev byggetsammen med den gamle Sct. Nicolai Kirke. Da kirken blev revet ned efter den lutherskereformation, lod man Klokketårnet stå, og det gør det stadig.

I snart 500 år har kirkeklokkerne i Tårnet kaldt sammen til gudstjenester og kirkelige handlinger,når Helligåndskirken åbner sine døre.

For at forstå vigtigheden af Klokketårnets tilstedeværelse kan det nævnes, at der fra 2011 til2013 blev brugt intet mindre end 14 millioner kroner på restaurering af det beundringsværdigevartegn.

Byens uundgåelige historiske vingesus.


Svendborg Svømmeland

Svømmelandet med kig til de grønne udendørsarealer. Foto: Svendborg Idrætscenter.

I den vestlige udkant af Sydfyns hovedstad, Svendborg, finder I byens svømmeland.

Det er et oplagt sted at slå et smut forbi, hvis vejret ikke arter sig helt som ønsket på ferien, eller hvis børnene trænger til at blive kølet ned i den bagende sol.

Svømmelandet har rutsjebane, spabad, aktivitetsbassiner med strømkanal og vandkanoner, sportsbassin med seks baner, soppebassin til de mindste samt et dejligt varmvandsbassin, som især er populært blandt småbørnsfamilier og for børn og ældre med handicap.

Her er også paddleboards og vandmadrasser samt masser af sjove legeredskaber til både større og mindre børn.

Svømmelandet er omgivet af grønne arealer, og hvis I vil have et slag badminton, kan I booke jeres bane online på wannasport.dk/sb/svendborg/badminton og spille i en af de tilstødende idrætshaller.

Bag svømmecenteret finder I et tennisanlæg med ti baner, og i sommersæsonen kan I booke en bane ved at henvende jer i receptionen i svømmelandet.

Når sulten melder sig, kan I slå jer ned i Energibaren, centerets café, hvor I kan få depoterne tanket op med varierede, lækre retter og snacks.


Hotel Troense

Skøn udsigt fra hotellet udover lystbådhavnen. Foto: Hotel Troense.

Hotel Troense ligger egentlig ikke på Sydfyn, men stedet skal med i guiden her alligevel. Det er klart.

Når I kører over broen fra Svendborg, kommer I til Tåsinge, og hvis I drejer til venstre næsten med det samme, kommer I ud til den lille skipperby Troense på kanten af Svendborgsund.

På toppen af en lille bakke og med strålende udsigt over byens lystbådhavn troner det fine, gamle badehotel Hotel Troense.

Hotellet fra 1905 er et lille stykke danmarkshistorie, der har fungeret som hotel lige siden opførelsen.

Det idylliske miljø omkring hotellet med de gamle, fredede huse og de små gader, gør det oplagt at lægge vejen forbi hotellet og nyde en god frokost, inden I træder ud af døren og med samme snuser skippermiljøet til jer.

I kan nyde maden i restauranten med udsigt over sundet og Det Sydfynske Øhav, og når mørket falder på kan I se de mange lys fra Thurø By på øen Thurø på den anden side af vandet.

Det er et smukt syn, og oplevelsen fuldendes af de mundvandsfremkaldende a la carte-retter, der serveres i restauranten.

I de varme perioder, kan I også nyde herligheden fra stedets terrasse, og I kan selvfølgelig også indlogere jer på et af stedets dejlige værelser, hvis I bare ikke kan få nok.


GaleRiget

Smukke lokaler og spændende kunst. Foto: GaleRiget.

I et lillebitte brostensstræde fyldt med bindingsværk, små byhuse, grønne bede og med kig op mod kirken i Faaborgs gamle centrum ligger et skønt lille galleri.

GaleRiget er en sammenslutning mellem en række kunstnere i Faaborg, som udstiller og sælger højkvalitetskunst i de smukke lokaler.

I kan derfor finde alt fra betagende, udfordrende og humoristiske malerier til smukke landskabsfotografier, store skulpturer, smykker og mange andre spændende udtryksformer hos GaleRiget.

Galleriet har løbende forskellige særudstillinger med forskellige tematikker, så der er altid noget nyt og spændende at kigge på, også hvis I tit ferierer i området.

Der er åbent på galleriet hver lørdag fra 10 til 14, og hvis I gerne vil kigge forbi uden for åbningstiden, kan det også sagtens arrangeres.

Find kontaktoplysninger hertil på Galeriget.com.


Højrupgård


På det centrale Sydfyn mellem Ringe og Faaborg ligger et skønt sted, hvor I kan bruge massevis af timer, hvis I er bidt af en gal lystfisker.

Her finder I nemlig Højrupgaard Put & Takes tre fiskesøer, en fluestrøm på en lille halv kilometer samt en mose med en naturlig population af geder, aborrer, suder og ål.

I har derfor rig mulighed for at kaste snørren ud og gå efter fangst af forskellige fisketyper.

Hele anlægget er fint besat med grønne træer, og der er kig til en større skov lidt væk.

I får jer derfor en hyggelig dag i fine omgivelser, hvis I tager til Højrupgaard, og hvis I vil nyde fiskeriet flere dage i træk, er der træhytter på stedet, som I kan leje, og fine faciliteter i øvrigt.

Højrupgaard tilbyder også turridning for både øvede og uøvede ryttere ud i landskabet med både skov, å og mange fine naturområder.

Det er også muligt at kombinere begge aktiviteter - altså ridning og fiskeri - og lave en hel dag i udelivets tegn. Kontakt Højrupgaard for at høre nærmere, hvis I vil have et skræddersyet forløb.