15 af de bedste oplevelser og seværdigheder i Sydjylland (2024)Sydjylland er en destination, der byder på alle tænkelige former for ferie- og naturoplevelser.

Det er kystlinjerne ud til de brusende bølger i Vadehavet og i Lillebælt. Det er sort sol i Tøndermarsken. Og det er den generelle landlige atmosfære.

Men det er ikke alene naturen, der kendetegner regionen. Det gør det historiske kulturliv og blomstrende erhvervsliv i den grad også.

I Sydjylland tilbydes et bredt udvalg af forskellige ferieoplevelser indenfor alt lige fra underholdning, sport og restauration til kultur, landbrug og historie.

Nedenfor har vi samlet et stort udvalg af oplevelser og seværdigheder, som I kan drage fordel af på jeres ferie i skønne Sydjylland. 


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse i Sydjylland her


Posthuset

Posthuset i Esbjerg byder på madoplevelser ud over det sædvanlige i tilbageskuende rammer. Foto: Posthuset.

På Torvet i midten af Esbjerg er det gamle Posthus fra år 1908 placeret. En mastodontisk bygning midt i det urbane sceneri i Danmarks femtestørste by. 

I de gamle og velholdte posthuslokaler kan I komme på en gastronomisk madrejse ud over det sædvanlige i nogle helt igennem unikke rammer.

I år 2017 gennemgik Posthuset et omfattende renovationsarbejde, men meget af den gamle charme og arkitektur fra sin tid som posthus er heldigvis bevaret.

Hele foretagendet er inddelt i tre etager og er bestående af Restaurant Posten i stuen, en sportsbar med drinks, øl og aktiviteter på første sal og Loftet Fine Dining på anden sal. 

Med andre ord kan Posthuset efter al sandsynlighed imødekomme netop jeres ønsker og behov og skræddersy en fuldstændig uforglemmelig madoplevelse for jer og jeres kære. 

Gå på opdagelse i den gamle posthusbygnings imponerende etager og oplev Posthusets to fantastiske restauranter og den forfriskende sportsbar. Cheers!  

Læs mere om Posthuset her.


Hotel Europa

Hvilken farve tror I, at den iøjnefaldende facade havde, før den blev malet hvid? Foto: Hotel Europa.

Solen står højt på himlen og skinner på smuk vis på en stor hvid facade i centrum af den sønderjyske havneby Aabenraa.

Denne hvide facade tilhører Hotel Europa, hvilket afsløres for iagttageren midt på den store facade med en flot lyseblå tekst.

Dette er byens bedste hotel, og her sætter man en ære i at levere en uovertruffen autentisk service, der i den grad giver én lyst til at komme igen.

Hotel Europa nærmer sig sin 100-års fødselsdag. Denne dag skal fejres i år 2026 og mon ikke, I er inviteret med som gæst? 

Om ikke andet er I i uden tvivl inviteret indenfor på det formidable hotel med hele 57 værelser, en delikat restaurant til de sultne og en skotsk pub til de tørstige sjæle.

For at høre mere om denne skotske pub og den delikate restaurant skal I blot fortsætte med at læse guiden. Facaden var i øvrigt gul, før den blev malet hvid. Flot gættet!


Restaurant Number Ten

Retterne er lige så velsmagende, som de ser ud. Se selv ovenfor. Foto: Restaurant Number Ten.

Kan du huske, at jeg lovede jer, at I ville komme til at læse om Hotel Europas delikate restaurant? Godt! Fordi nu er tiden inde til lige netop den del. 

Restauranten hedder Restaurant Number Ten, og det gør den naturligvis, da Hotel Europa og Restaurant Number Ten har adresse på H P Hanssens Gade nummer... Jeps! Nummer ti.

Her får I nogle dejlige rammer i nogle unikke lokaler og et topprofessionelt personale, som bidrager til en drøngod stemning. 

I det kreative køkken fokuseres der på detaljen gennem råvarer af høj kvalitet fra de bedste leverandører.

Det kommer til udtryk gennem de yderst velsmagende retter på det franskinspirerede menukort, som indeholder en god blanding af det traditionelle og det nymoderne.  

Så reservér et bord ved Restaurant Number Ten og udvid jeres horisont indenfor et spændende mix af traditionelle retter såvel som nymoderne retter.   


Jump A Lot 

Jump A Lot nær Rødekro er et vaskeægte mekka for alle dem med et legesygt sind. Foto: Jump A Lot.  

Praktisk talt "in the middle of nowhere" skyder et legelandsparadis op af jorden med en beliggenhed cirka 20 minutter nordvest for Aabenraa og nær Rødekro. Jump A Lot! 

Jump A Lot er intet mindre end Sydjyllands største legeland med hele 4.800 kvadratmeter indendørs aktiviteter og 10.000 kvadratmeter udendørs aktiviteter. 

Her kan alle med et legesygt sind, uanset alder og køn, boltre sig rundt i det mere end 14.000 kvadratmeter store legeland, som venter jer forude.

Blandt de mange aktiviteter kan følgende skideskægge aktiviteter listes op:  klatre/legesystem, fodboldbane i to meters højde og ikke mindst skumboldkanoner.   

Derudover finder I ligeledes sjove ting i småbørnsområdet for de mindste i form af børnekarrusel, elbiler, bowling, minigolf, trampoliner, legetårne, dansemaskine og meget mere.  

Det koster en del kræfter at brænde så meget krudt af, så husk en mægtig madkurv til udflugten. Køb alternativt i Jump A Lots fine cafeteria, som har særdeles fornuftige priser. 

Søger I efter aktiviteter for børn Sydjylland, er Jump A Lot det helt rette sted for jer. Rigtig god fornøjelse!


Marina Minde

Iagttag den rolige søfart i Flensborg Fjord fra den smukke Marina Minde, der med sine lave moler byder på fantastiske udsigter. Foto: Marina Minde.  

I Egernsund ved Flensborg Fjord slår de små bølger blidt op af kajen ved det privatejede Marina Minde. Stemningen er sat!

Denne moderne marina er grundlagt i år 1980 og er beliggende blot ti sømil fra Sønderborg på Als og Flensborg ved den dansk-tyske grænse.

Her gør man en ihærdig indsats gennem høj service og videreudvikling af faciliteter at gøre Marina Minde med sine 460 bådpladser til den foretrukne marina.

Den familievenlige Marina Minde er det perfekte udgangspunkt for sejlture til det sydfynske øhav, store-og lille bælt samt Østersøen.

Lige ned til vandkanten kan I endvidere nyde en overdådig middag på Restaurant Værftet i et maritimt miljø med udsøgte udsigter over den flotte fjord. 

Hvis du spørger dig selv, hvad man skal se i Sydjylland, er Marina Minde helt oplagt. Så slå et smut forbi mageløse Marina Minde, bring alle sanserne i spil og tilbring et hav af hyggelige timer sammen med familien. 


Fox and Hounds

Øllet er både velskænket og velsmagende, mens udvalget sågar også er særdeles velvalgt. Foto: Fox and Hounds.

Fra højttalerne spilles der nydelige toner, mens der rundt omkring ved bordene flittigt skåles blandt de festglade gæster.   

Stedet med stemningen i top hedder Fox and Hounds. Et skotsk pubkoncept implementeret i de sønderjyske byer Aabenraa og Sønderborg. 

Og ja... Den skotske pub i Aabenraa er lige nøjagtig den, som vi allerede har talt kort om i afsnittet omkring Hotel Europa. Godt husket! 

Hos Fox and Hounds sælger kvalitetsøl og whisky og har et brændende ønske om herigennem at være med til at fremme øl- og whiskykulturen i Danmark.

Dette kan I være med til at bidrage til ved at kaste jer over det store udvalg af øl såsom den liflige Fynsk Forår, den bitre Brewdog Jack Hammer eller Belhaven Black Scottish Stout. 

Mulighederne er mange ved Fox and Hounds i Aabenraa og Sønderborg, og nu er det blot op til jer om at turde at springe ud i den vidunderlige øl- og whiskeyverden. Sláinte! 


Hotel Sønderborg Strand

I udkanten af centrum i Sønderborg og lige ned til strandkanten. En fuldstændig enestående placering. Foto: Hotel Sønderborg Strand.

Det er de færreste hoteller i Danmark, der kan prale af at have en så fænomenal placering som Hotel Sønderborg Strand.

Hotel Sønderborg Strand har centrum af Sønderborg i baghaven, Sønderborg Slot som nabo og udsigten til Flensborg Fjord og Sønderborg Strand som genbo.

Med andre ord omfavner det dejlige hotel et samsurium af det urbane, det kulturelle og det naturskønne. 

Hotel Sønderborg Strand råder blandt over et fitnessrum, en swimmingpool, et legerum til børnene og den populære Restaurant Bellevue med udsigt over vandet. 

Restaurant Bellevue tilbyder alt lige fra spansk tapas til smørstegte rødspættefileter og burgere med gennemstegt oksehak eller sprød kylling paneret i cornflakes.   

På Hotel Sønderborg Strand får I altså en optimal alt i én løsning, og stedets personale glæder sig til at tage imod jer på det fine hotel og i den appetitvækkende restaurant. 


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas enorme udvalg af sommerhuse i Sydjylland her.


Arrild Ferieby

Den traditionelle og mangefarvede hoppepude vækker gode minder hos de fleste. Foto: Arrild Ferieby.

I et attraktivt område rigt på aktiviteter nær Vester­havet og kun 30 kilometer fra grænsen til Tyskland finder I alletiders Arrild Ferieby. 

Her kan I i gåafstand tilgå en selvstændig svømmehal, hvor I har rig mulighed for at imponere med diverse akrobatiske former for spring. Hvad med et ekstremt elegant hovedspring?

I restauranten er de efterfølgende ikke blege for at diske op med en storslået buffet eller lækre retter fra det indbydende a la carte menukort. 

Alternativt kan I selv forsøge at få bid på krogen og hive en ordentlig krabat op af vandet til aftensmaden i den idylliske fiskesø, Arrild Fisksø. 

Finder I ikke en vinder i den interne fiskekonkurrence, så grib i stedet fat i køllen og golfbolden og tag kampen op mod hinanden på den fornemme minigolfbane ved Arrild Ferieby Camping, som er en hyggelig 3 stjernet campingplads, der er en del af Arrild Ferieby. 

Er I på søgen efter oplevelser for børn Sydjylland, så er Arrild Fereiby i den grad anbefalelsesværdigt.   

I Arrild Ferieby kan I altså udfordre hinanden i alverdens former for sjove og spændende aktiviteter. Med alt indenfor rækkevidde. Bring it on!


Hotel Søgården Brørup

Hotel Søgården udnytter sit store areal på utrolig effektiv vis. Foto: Hotel Søgården Brørup.

I centrum af Brørup finder I et hotel med et væld af aktiviteter, der hører sig en fantastisk ferie til. Hotel Søgården Brørup. 

Her kan I blandt andet konkurrere i timevis imod hinanden både på bowling- og minigolfbanen. Både æren og regningen i restauranten er på spil. 

Hotel Søgården Brørup råder nemlig over deres egen bowlingbane og minigolfbane, som flittigt benyttes af gæster til stor glæde. 

Skyd bowlingkuglen afsted mod de ti hvide kegler og kæl efterfølgende goflbolden i hul med et yderst kontrolleret sving og slag. 

Gør det endelige regnskab op og tilfredsstil så den efterhånden sultne mave i den velbesøgte Restaurant Søgården. 

Med en dag ved Hotel Søgården Brørup er I altså i rigtig gode hænder, og her er I garanteret nogle begivenhedsrige timer og oplevelser sammen. 


Hotel Tønderhus

På rigsdansk udtales byen i det sydvestlige Sønderjylland for Tønder, men på sønderjysk udtales det faktisk Tynne. Foto: Hotel Tønderhus.

I den sydlige del af byen Tønder pryder Hotel Tønderhus med sine 58 værelser og fire mini-suite bybilledet med sin karakteristiske firkantede facon.

På den solrige terrasse foran indgangen serveres der til stor tilfredshed den ene velskænkede Black Bird fadøl fra bryggeriet Fuglsang efter den anden. 

Når den smagfulde øl har fundet sin vej gennem systemet, er det tid til at tage plads ved jeres reserverede bord i den populære Restaurant Tønderhus. 

I køkkenet tilberedes de smagfulde anretninger udelukkende med de bedste råvarer fra lokalområdet og er samtidig nøje afstemt efter tiden på året.

I Hotel Tønderhus' restaurant er I altså bogstaveligt garanteret at smage på hele Syd-og Sønderjylland. En uovertruffen madoplevelse i sig selv.

Det eneste I skal sørge for er egentlig bare at medbringe jeres største appetit, inden I dykker ned i Restaurant Tønderhus' indbydende menukort. Velbekomme! 


Frydendal Ismejeri

Ved Frydendal Ismejeri kan I smage på Baileys is, cola sorbet og den lokale 1864 is. Foto: Frydendal Ismejeri.

På bondegården Frydendal ved Dybbøl vest for Sønderborg fristes man til at sige, at alt er fryd og gammen. Og det er det faktisk også. 

I stalden brøler køerne deres legtenkendelige "muuh"-brøl ud over den store gårdsplads og bidrager til en vaskeægte bondegårdsstemning.  

De selv samme brølende køer er et afgørende aktiv i produktionen af den uovertræffelige is, som Frydendal Ismejeri er kendt for.

Mælken og fløden stammer fra stedets egne køer og benyttes i spændende isvarianter såsom 1864 isen, der så dagens lys i forbindelse med 150 året for stormen på Dybbøl Banke.

Ønsker I at få Frydendal Ismejeris fristende is hjem i privaten til jer og jeres gæster, så er det faktisk muligt at leje stedets egen isvogn med plads til hele 30 liter af den fantastiske is.  

Så forbered den søde tand på lidt af en sukkerfest, når I skal sætte tænderne i Frydendal Ismejeris lækre produkter. 


Kammerslusen

Det er her ved Kammerslusen, at de mange lystbåde bliver sluset fra Ribe Å ud i Vadehavet. Foto: Kammerslusen.

Lige præcis der, hvor den flade Ribe Marsk forbinder Nationalpark Vadehavet med Nordens ældste by, Ribe, ligger Kammerslusen.

Med denne enestående placering i læ af Ribe-diget er den sydvestjyske restaurant så afgjort mere end blot ét besøg værd! 

I de nyrenoverede bygninger hører et traditionsrigt foretagende hjemme, og I er naturligvis inviteret med indendørs som kærkommen gæst.  

Her kan I spise jer mætte i den populære Slusemenu, som består af stegt torsk og jomfruhummer til forret, steak af angusfilet til hovedret og rød grød med fløde til dessert.

Falder Slusemenuen ikke lige i jeres smag, så kommer Kammerslusens a la carte menukort jer heldigvis til undsætning med et bredt udvalg af diverse velsmagende retter.

Så vad en forfriskende tur ved Vadehavet, saml appetit til det indbydende menukort og tilbring hyggelige stunder sammen ved den knaldgode restaurant, Kammerslusen.   


Rønhaveslagteren

Bag disken er skærebordet på strategisk vis lokaliseret, så I kan opleve udskæringen af kødet ovenfor. Foto: Rønhaveslagteren.

Bare fem kilometer nord for Sønderborg på den deforme ø i Lillebælt, Als, er Rønhaveslagteren placeret i en rustik atmosfære.

Omkring den sønderjyske slagter er der nemlig adskillelige hektar markarealer, og sceneriet emmer af ro og mag.

Indenfor ved Rønhaveslagteren er de yderst gavmilde med mange gode råd og fifs til tilberedning af de mange kvalitetsprodukter, som I kan finde oppe ved den fristende disk.   

De gode fifs kan jo med fordel benyttes ved grillen på terrassen for at imponere resten af familien under aftensmaden, hvad end det er okse- eller svinekød, kylling eller lam. 

Har I mere behov for den hurtige og nemme løsning, så har Rønhaveslagteren altid et bredt udvalg af hjemmelavede og velsmagende færdigretter.

Sving forbi den lokale slagter Rønhaveslagteren og gør jer en rigtig god handel med det professionelle slagterpersonale.   


Rankin Park

Personalet ved Rankin Park formår både at virke afslappet og få sine gæster til at slappe af under servering. Foto: Rankin Park.

Langs Skolegade i centrum af Esbjerg passerer man hyggelige Rankin Park. Det er nærmest umuligt ikke at blive fristet til at træde ind af døren ved den ekstraordinære café.    

Når I så træder ind af døren, fyldes I straks med en varme, som trækker paralleler til den følelse, man får, når man træder ind af døren derhjemme.  

Rankin Park tilbyder en varieret menu, hvor der dagligt serveres op mod otte hjemmelavede retter, der både kan nydes i caféen eller som take away. ​

Ligesom måltiderne er konceptet simpelt og let at forholde sig til. I den forbindelse er ejernes mission at gøre det nemt for jer som gæst at vælge et sundt og mættende måltid.

Mottoet kvalitet over kvantitet er ikke til at tage fejl af, og det mærker I straks, når I sætter tænderne i veltilberedte og velanrettede retter. Sundt og nemt. What's not to like? 

Lad jer friste af det sunde og tiltalende menukort ved Rankin Park, hvor I sågar kan forlade et cafébesøg med en rigtig god samvittighed.  


Munkegård Traktormuseum

De gamle traktorer præsenteres på flot vis ved Munkegård Traktormuseum. Foto: Munkegård Traktormuseum.

På den aller nordligste del af Als tøffer det derudad fra et stort og åbent gårdareal.

Det er fra Munkegård Traktormuseum, hvorfra man kan høre den letgenkendelige støj fra en masse uddaterede traktorer. 

Foran jer kan I anskue et hav af traktorer af traditionsrige mærker såsom Volvo, Ford og Massey Ferguson. 

Ved Munkegård Traktormuseum kan I sågar se noget så sjældent som en traktor lavet af det prestigefyldte mærke Porsche. 

De beundringsværdige maskiner er i mange forskellige farver, men det vil hurtigt gå op for jer, at rød og grøn er et gennemgående farvetema blandt traktorerne. 

Tilbage er der blot at sige, at I ved Munkegård Traktormuseum nord for Nordborg kan få jer én på opleveren. Glæd jer!