22 af de bedste oplevelser og seværdigheder i Roskilde (2021)


Passionen brænder på det midtsjællandske ved Roskilde og omegn. 

Ildsjæle med hver deres oplevelse.  

Hjertet af Sjælland byder på alt fra fordybelse og selvforkælelse til nerve og adrenalinens susen. 

Med udgangspunkt i Roskilde, tager vi jer med rundt i det naturskønne landskab og giver vores bud på, hvordan jeres næste oplevelse kan se ud, når turen går til den gamle domkirkeby. Det bliver ikke kedeligt!


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse på Sjælland her


RoS Gallery

Hele fem etagers kunst i det gamle gasværk. Foto: RoS Gallery.

Fotokunst, skulpturer,  malerier. 

RoS Gallery åbner dørerne og byder jer indenfor til en kunstnerisk oplevelse i særklasse!

Fra kælder til tårnværelse finder I et bredt potpourri indenfor kunstens store verden. Og så foregår det alt sammen i den fem etagers høje gasværkbygning midt på Roskilde Havn. 

Med et væld af dygtige kunstnere, og en konstant udskiftning i de mange kunstprojekter, er et besøg hos RoS Gallery altid unikt og spændende. 

De mange indtryk kan gøre en helt sulten og tør i halsen.

Sving forbi galleriets bar og få lidt godt til ganen med lidt sødt eller salt dertil.  Alle sanser får sig en uforglemmelig dag i det gamle gasværkgalleri. 

Bliv vækket til live i det levende galleri. En oplevelse, der sent vil blive glemt.


MovieHouse Ringsted

En filmoplevelse udover det sædvanlige. Foto: MovieHouse Ringsted.

I en verden, hvor film kan streames nærmest før de kommer ud, giver det så overhovedet mening at skulle se den i biografen? Svaret er et rungende ja! 

En afstikker sydvest fra Roskilde finder I MovieHouse Ringsted. 

Biografoplevelsen som vi alle kender den, har fået en gevaldig makeover. Her vises der ikke blot film. Her tilbydes en helstøbt oplevelse for hele familien. 

Sæderne er i velour, små charmerende caféborde står placeret mellem hvert sæde, teknik og udstyr er af bedste kvalitet og i caféen står menuen på langt mere end blot popcorn og cola. Men bare rolig - det har de selvfølgelig også.

Med lette anretninger, udvalgte vine og iskolde fadøl, står MovieHouse klar til at give jer et nyt og yderst moderne syn på, hvad en tur i biografen kan indeholde. 


Køge Svømmeland

Et svømmeland for alle slags vandhunde. Foto: Køge Svømmeland.

Koncentrationen er i top. Blikket er skarpt målrettet mod den næste klods. Et forkert træk her, og I ender i vandet på ny. 

Klatrevæggen er både våd og særdeles udfordrende. 

Sydøst for Roskilde, ligger Køge og en forunderlig verden af vandglade aktiviteter. 

250.000 gæster hvert år Køge Svømmeland, og det er ikke uden grund. Bag de arkitekttegnede murer gemmer sig et van(d)vittigt bredt udvalg  af bassiner og sjove aktiviteter for både store og små. 

Det tager på kræfterne at lege vandhund. Er I sultne? 

Café Bassinkanten tager gerne imod vådt badetøj, når mad og drikke kan nydes nær bassinkanten. Her står menuen på alt fra lækre smoothies til hjemmelavet sandwich. 

Om I er til en adrenalinpumpende tur i vandrutchebanen eller et afslappende hvil i boblebadet, glæder Køge Svømmeland sig til at se jer!


Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm

En af de mange ikoniske sporvogne. Foto: Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. 

"Der kommer altid en pige og en sporvogn til..."

Længe har den offentlige transport gennem byen været via bus, men nu er en gammel kending tilbage i nye klæder. 

Men hvordan så sporvognene ud før i tiden? Og hvilken betydning har transportmidlet mon haft i Danmark?

Jystrup, syd for Roskilde, kan prale med at have intet mindre end Danmarks længste museum. En oplevelse, der tager jer med tilbage til midten af 1900-tallet.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm har gjort det muligt at komme helt tæt på de smukt istandsatte sporvogne. Mærk historiens vingesus, når museet giver en tur i de gamle transportmidler, der huser over 100 forskellige sporvogne og busser.

Specielt ét stop på vejen i de smukke sporvogne trækker opmærksomhed. Med lysforureningen i bund, gør konduktøren stop ved Højbjerg Skov, hvor muligheden for stjernekig er særligt stor. 

En museumsoplevelse, hvor stjerner og historie mødes.


Restaurant Herthadalen

Nærvær, mennesker og måltider. Foto: Restaurant Herthadalen.

Fuglenes kvidren flyder sammen med de blide knæk af urter og blomster, der plukkes i urtehaven. 

Solens stråler smiler ind på bindingsværket og varmer stråtaget til scenen af smilende tjenere, der i elegant gang pendler fra bord til bord. 

Som en perle i skovbunden, midt i Sjællands første nationalpark, finder I Restaurant Herthadalen. Her er der ikke blot tale om et måltid mad. Her er der tale om en oplevelse! 

Kombinationen af et top professionelt personale, økologiske og lokale råvarer og en beliggenhed, der ikke findes andre steder, gør Restaurant Herthadalen til noget ganske særligt. Alt sammen på en bund af et nøje udvalgt menukort.

Til skovens lyde og omgivelser, står den på alt fra dansk stegt blæksprutte til økologisk lokal kylling. 

Hvordan lyder chokolade, cider, og æblemjød i jeres ører?

Også gårdbutikken er fyldt med lækkerier, der bare venter på at komme med hjem. Så hvad venter I på? Skoven kalder!


Glostrup Park Hotel

4-stjerners luksus. Og så endda klimavenligt! Foto: Glostrup Park Hotel.

Behovet for en grønnere verden har aldrig været større. Men bliver vi så nødt til at gå på kompromis med komfort og luksus? 

Ikke hos Glostrup Park Hotel. En klimavenlig perle på vejen fra Roskilde og ind mod den danske hovedstad, København.

Med hele fire miljøbevidste stjerner, byder det 'grønne' hotel jer indenfor til en kompromisløs hoteloplevelse med god samvittighed. 

Initiativer som et nedsættende forbrug på vand, varme og el, samt et øget fokus på økologi og madspild, har gjort Glostrup Park Hotel til inspirationskilde for, hvordan en bæredygtig hotelbranche kan se ud. 

Foruden de lækre værelser, bliver I budt på både afslappende wellness og en gastronomisk rejse til det dansk/franske køkken med et strejf af det smagfulde Italien i den kendte Restaurant La Cocotte.

Besøg Glostrup Park Hotel, når både forkælelse og bæredygtighed skal være i top. De glæder sig til at se jer!


Holbæk Teater | Sjællands Teater

Lad dramaet begynde! Foto: Holbæk Teater | Sjællands Teater.

Grin og gråd. Skrig og tavshed. 

Følelsesregistret går fra ende til anden, når Holbæk Teater slår dørerne op til et væld af spændende forestillinger, der trækker jer med ud på stolekanten. 

Teatret har gennem tiden huset store publikumssuccesser, deriblandt teaterdokumentaren ULTIMATUM, som i 2013 turnerede hele landet rundt med mere end 75 forestillinger. 

Vil I have mere underholdning? 

Med mere end 120 spilleaftener om året, findes der underholdende oplevelser i alle genre. Koncerter, comedyshows, musicals og meget mere venter jer hos Danmarks største egnsteater. 

Når sulten melder sig, står TeaterCafeen klar med kolde drikke og lidt til den lille sult. Skal madoplevelsen helt i top, kan I ved billetbestilling bestille TeaterTapas. Små bidder af Spanien, klar til at forkæle jeres smagsløg.


Heerup Museum

En kunstner, der stadig får folk til at spærre øjnene op! Foto: Heerup Museum.

Kunst er mange ting, og forandrer sig konstant. 

En, der har været med til at sætte sit præg på kunstens retning, er Henry Heerup. Særligt var skraldekunsten en nyskabende måde, at kunne fremføre noget "grimt" i de fine kunsthaller. 

I dag er Heerup stadig et stort navn i dansk kunsthistorie. Ikke blot gennem kunsten, men også grundet sin karismatiske personlighed, hvor særligt nisser var Heerups store inspiration.

Fra Roskilde og ind mod København, ligger Rødovre og museet med kunstnerens mange værker, Heerup Museum. 

Fordyb jer i Heerups forunderlige verden i de i alt 200 kvadratmeter store udstillingssale, som derudover også rummer museumsbutik, kældermagasin samt museumshave. 

Kan I mærke det? 

Det er Henry Heerup, der taler til jer!


Midtsjællands Golfklub

Den komplette golfoplevelse i grønne omgivelser. Foto: Midtsjællands Golfklub.

Fore! 

Nordvest for Roskilde flyver golfboldene afsted.  

Koncentrationen bliver sat på prøve, når I prøver kræfter med golfens ædle kunst. 

Midtsjællands Golfklub har sørget for rigeligt at koncentrere sig om med både 18-hullers bane samt en 6-hullers træningsbane. Der er med andre ord plads til både de øvede og de helt grønne i flokken. Alle baner bliver nøje vedligeholdt af det samme greenkeeper team, så banens beskaffenhed aldrig bliver nogen undskyldning. 

Omgivelserne byder på alt fra nattergalens sang til de græsbeklædte gravhøje. For ikke at glemme ådalen, der løber idyllisk langs de veltrimmede baner.

Når boldene er slået, og vinderen er fundet, kan I trække hen til Café Stalden. Her kan dagens både gode og dårlige slag evalueres over en bid smørrebrød og en kold fadøl. 


Skjoldenæsholm

En historisk skat midt i skoven. Foto: Skjoldenæsholm.

Højt til loftet og naturens stille larm. 

Skjoldenæsholm har allerede med sin helt unikke beliggenhed lagt rammerne for antidagligdage.

Blot 20 kilometer nord fra det centrale Roskilde, bliver det pulserende byliv byttet ud med naturskønne omgivelser samt et serviceniveau, der rækker op over trækronerne. 

Mærk historiens vingesus i de smukke bygninger og lokaler, som rummer mange fortællinger helt tilbage fra 1600-tallet. Siden 1971 er den historiske herregård gået fra privat bolig til hotel og konferencecenter. Rammer, der må siges at være yderst fornemme til et ophold med de nærmeste.

Vinkælderen rummer utallige delikate vine fra alverdens lande, der blot venter på at blive åbnet til den rette anledning. Dertil serveres et menukort, hvor flere ingredienser er plukket i haven og skoven omkring. 

Drag væk i omgivelserne og historierne. Skjoldenæsholm glæder sig til at byde jer velkommen. 


INSP!

Samlingspunktet for mennesker, kultur og inspiration. Foto: INSP!

Går I rundt med en skør ide, som aldrig er blevet ført ud i livet?

Hos INSP! i Roskilde har de gjort det til deres opgave at hjælpe med at gøre drømme og ideer til virkelighed.  I fællesskab er nærmest alt muligt.

Med en vært ved jeres side, er I i trygge hænder, når der skal udforskes ideer og aktiviteter. Og rammerne er brede. Rigtigt brede. Fra kønspolitisk technobar til jazzcafe.

Dyk ned i de mange fælleskabers spændende ideer og lad jer inspirere af lysten til at gå fra ide til handling. 

Hvem ved? Måske bliver INSP! også stedet, hvor netop I kommer ud over rampen og finder jeres indre iværksætter frem. 

I er naturligvis også blot velkomne til at kigge rundt og mærke energien, når mennesker på kryds og tværs af kulturer og holdninger finder sammen i de faciliteterede fællesskaber.


Rådhuskælderen

Smagen af Roskilde i hyggelige omgivelser. Foto: Rådhuskælderen.

Under de massive træbjælker summer det af liv og smil. 

Stemningen er intens. En følelse af glæde fylder rummet. 

Tjeneren får med største elegance fyldt det krystalklare vinglas på ny. Ikke en dråbe spildt. 

Det har siden 2002 været muligt at tage turen under det gamle rådhus og sætte sig til rette til en gastronomisk oplevelse. 

Rådhuskælderen byder hele familien velkommen i både kælder og gårdhave. Med seperat menukort for både brunch, frokost og aftensmad, spænder smagsnuancerne bredt. En menu lige så rummelig, som omgivelserne. 

Friskfanget fisk eller saftig bøf?

Rådhuskælderen har smagsoplevelser til hele familien, og med lokale leverandører ved hånden, kan Rådhuskælderen meget vel siges at være smagen af Roskilde. 

Velbekomme!


Ishøj Golf

Golf i naturskønne omgivelser. Foto: Ishøj Golf.

Vinden puster blidt til søen og lader vandet slå mønstrede cirkler.

I en trækrone sidder en enlig solsort og synger mod den skyfrie himmel til solens varme. 

De pelsede øre står som stive antenner på den vilde hare, der krydser det veltrimmede græstæppe i en vældig fart. Den skal ikke nyde noget, når golfbolden om få sekunder sendes afsted.  

Med kulturelle Roskilde til venstre og pulserende København til højre, skyder idylen frem mellem træer og golfbolde. 

18-hullers mesterskabsbane, 9-hullers intermediatebane, driving range, shortgame område, putting greens. 

Ishøj Golf byder på et væld af huller, når I står klar med et fast greb om jernet. 

Når sidste bold er trillet i hul, byder familievenlige Restaurant Kanehøjgaard jer indenfor i et internationalt køkken med inspiration fra både det italienske og franske. Alt sammen på en bund af økologi og dyrevelfærd. 

En på mange måder helstøbt golfoplevelse i grønne omgivelser.


Ringsted Galleriet

Eksperimenterende nutidskunst. Foto: Ringsted Galleriet.

Et billede siger mere end tusind ord. 

Men har I nogensinde tænkt over, hvordan det præcis samme billede kan sige tusind forskellige ord alt efter, hvilken farve billedet har? 

Kunsten når nye eksperimenterende højder i Ringsted, syd for Roskilde. 

Ringsted Galleriet inviterer alle kunstinteresserede indenfor til udstillinger og formidling af nordisk nutidskunst. En kunstart, galleriet har kunne præsentere siden 1982. 

Med flere priser på bagen, står Ringsted Galleriet som en unik scene for kunst, der provokerer, oplyser og prikker til den observerende. Værkerne lader jer forundre og giver anledning til spørgsmål om både værket og omgivelserne, det belyser. 

Særlige udstillinger finder med jævne mellemrum sted, hvor galleriet i 2021 har kørt projektet, SAMMENSTØD. Et projekt, der tager kunsten ud af sine vante rammer og ud i det offentlige rum i Ringsted by. 


Badehotel Søfryd

Et ophold i vandkanten. Foto: Badehotel Søfryd.

De rolige bølgeskvulp ligger sig ind over stenbreden med aftensolen i horisonten. 

Til billedet af Roskilde Fjord, byder Badehotel Søfryd jer indenfor til selvforkælelse og afslapning. Et sted, hvor sind og tanker kan få frit løb. Et sted, hvor mandag og sure madpakker er gemt langt væk.

En beliggenhed som denne taler for sig selv. Unikke omgivelser til unikke stunder.

Fra både restaurant og terrasse er der garanti til vandkig over den smukke fjord. En udsigt, der passende kan nydes med et nøje udvalgt glas vin i hånden. Så er spørgsmålet bare, hvor de smagfulde dråber skal komme fra. Hvad med Italien?

Til glasset følger naturligvis et menukort, så både gane og den sultne mave kan gå glad i seng. 

Veltilberedte kammuslinger, saftige bøffer, friskfanget fisk, smagfulde pastaretter. 

Badehotel Søfryd. Et sted for kærligheden til gastronomien og til hinanden. Alt sammen i vandkanten. 


Skovbo Golfklub

I østen stiger golfboldene op... Foto: Skovbo Golfklub.

Borup, syd for Roskilde.

Solens stråler varmer langsomt de nøjsomt trimmede græsstrå. Morgenduggen falder. Det grønne landskab åbner sig så småt for foden af jer.

Klokken er slået lidt i golf og Skovbo Golfklub har rammerne klar.

Golfklubben blev stiftet i år 1999 og har siden 2001 inviteret alle golfinteresserede til 18-hullers morskab og koncentration i de naturskønne omgivelser.

Dertil følger en udfordrende og underholdende 9-hullers par-3 bane, hvor alle kan være med. 

Når de trætte ben og mange sving skal have en velfortjent pause, byder cafe Hos Simona på alt fra lækre salater til det velkendte danske smørrebrød. 


Jenners Seaside

Lækker mad inklusiv havudsigt. Foto: Jenners Seaside.

Bølgeskvulpene danser let ind mod breden til lyden af den galende havmåge, der svævende søger rundt i vinden fra Øresund. 

Havene omkring Danmark rummer oceaner af gastronomiske muligheder for de danske restauranter.

Jenners Seaside, på Mosede Havn i Greve, er ingen undtagelse. Tværtimod.

Med placeringen i Køge Bugts vandkant, kan I nyde menukortet, der byder på alt fra hjemmelavede fiskefrikadeller til smørrebrød med røget sild. Sjældent har vendingen "alt godt fra havet" kommet så meget til sin ret, som hos Jenners Seaside. 

Er I ikke til havets store tag-selv bord, kan menuen naturligvis også stå på andet end fisk og skaldyr. 

Hvad med gedeost på sprød salat eller en saftig ribeye bøf? 

Der er plads til hele familiens smagsløg, når jeres næste måltid kan nydes med udsigt til havnemiljøet og den smukke kystlinje langs Køge Bugt.


Roskilde Disc Golf

Flyvende tallerkener i det grønne. Foto: Roskilde Disc Golf. 

Har I nogensinde set en flyvende tallerken? Det har de i Roskilde.

Vi har alle fra tid til anden prøvet at sende en frisbee gennem luften. Nogen med mere held end andre.

Hos Roskilde Disc Golf får I mulighed for at spille disc golf (frisbee golf) og træne længdekast og præcision, når golfdiscen skal sendes gennem luften og mod den klingende metal kurv, som er 'hullet' i disc golf.

På Roskilde Ring banen står 12 disc golf kurve, hvor banen bugter sig rundt i den hyggelige park.

Disc golf er for både store og små, unge og gamle. Bare husk jeres egne frisbee golf disc.

Skal oplevelsen være helt gennemført, kan I med fordel kontakte Roskilde Disc Golf Klub, hvorefter dagen vil bestå af et par timers sjov disc golf konkurrence med instruktion og leje af golfdisc udstyr til alle.

Det foregår alt sammen i Roskilde Ring Park. Et naturskønt område, der førhen i 1960'erne var adrenalinpræget motorsportsbane.

Tag discen under armen, når spillet fortsætter ved RUC Tre Kroner, Viby Å Park, Gundsølille og Greve/Tune.


Galleri Juel Verland Art

Samtidskunst fra både ind- og udland. Foto: Galleri Juel Verland Art.

Maleriets forførende farver drager jer ind og lader jer fordybe. Det er som om, at kunstværket taler til jer. 

En historie, en fortælling. I mærker hvordan kunsten har noget på hjerte. 

Nyere generationers kunst har fundet vej til Holbæk, nordvest for Roskilde. Kunst af både dansk og udenlandsk islæt. Et galleri, der rummer international klasse.

Fra torsdag til lørdag åbner galleriejer, Pia Juel Verland, de kunstneriske døre og byder jer indenfor i en verden, hvor kun fantasien sætter grænser. 

Måske I er mest til keramik? Eller hvad med billedkunst? 

Om kunstens verden trækker jer i den ene, anden eller helt tredje retning, skal der nok være kunstværker, der taler til lige netop jer. 


Teatergården

Teater for de mindste. Foto: Teatergården.

Når sjov og nærvær skal være i centrum, og når familien skal hygge på tværs af generationer, er Teatergården i Holbæk det oplagte valg. 

Børnenes latter, forældrenes smil. 

Elsebeth Sass er det kreative ansigt bag, når fantasi og leg sættes løs. 

De hyggelige lokaler rummer ro og glæde til gavn for både store og små. Et sted, hvor stress og jag trylles væk. Særligt når "Skidt og Pyt" går på scenen og får de mindste i flokken til at grine. 

Teatergården er dog langt mere end forestillinger med de populære hånddukker. Teatergården er for hele familien! 

Hele området inviterer til familiehygge. Brætspil, tegninger, kæpheste og madlavning i legekøkkenet, er blot nogle af de mange aktiviteter i Elsebeth Sass' kreativt skabte verden.

En dag i familiens tegn.

Se mere på https://www.teatergaarden.dk/


Roskilde Miniby

Roskilde anno 1400. Foto: Roskilde Miniby.

For blot 10 år siden så verden anderledes ud, end den gør i dag. 

Men hvordan så den ud for 600 år siden? Hvordan så Roskilde mon ud for 600 år siden?

Selvom det aldrig har gået hurtigere med teknologiens udvikling, findes tidsmaskinen trods alt ikke endnu.

Og dog... 

Roskilde Miniby tager jer med tilbage i tiden og giver jer en forståelse for, hvordan en af Danmarks ældste byer engang så ud for længe længe siden. Helt præcist i år 1400. 

Mærk historiens vingesus i den gamle by, når kontrasten til byens nuværende figur for alvor bliver sat i perspektiv. 

En lille tidslomme i størrelsesforholdet 1:200. 


SVTK - Sjællands Veteran Traktor Klub

Der er rigeligt med historier at høste om de gamle traktorer. Foto: SVTK - Sjællands Veteran Traktor Klub.

Den første traktor med forbrændingsmotor blev konstrueret tilbage i 1892, men det var først efter 2. verdenskrig, at udviklingen af traktorerne rigtig tog fart.

Traktordriftens gennembrud i Danmark begyndte i 1945, og mekaniseringen af landbruget tog for alvor fart de følgende årtier, hvor traktoren blev udbredt til stort set alle landets gårde store som små.

I Herfølge, syd for Roskilde, ligger Sjællands Veteran Traktor Klub, som siden 1990 har gjort det muligt at komme helt tæt på traktorens historie og betydning for landbruget.

Besøg museet med 100 forskellige traktorer, hvor den ældste er helt tilbage fra 1927. Mange af traktorerne er flot istandsat, så I kan opleve traktorens udvikling igennem årtier på nærmeste hold.

Traktormuseets åbningstid? Den strækker sig såmænd fra solopgang til solnedgang – 365 dage om året.

Læs mere om SVTK her.