16 skønne og alternative aktiviteter og oplevelser i Sønderjylland (2021)Sønderjylland. Et fuldstændig fantastisk område med et stærkt historisk islæt. 

Der er et væld af attraktioner i Sønderjylland indenfor alt lige fra gastronomi og kunst til natur og historik.  

Stift bekendtskab med naturrige egne langs den snoende kystlinje ved det smukke Lillebælt-sund. 

Dyk endvidere ned i den vigtige historie i det sønderjyske område og smag på de mange lokale råvarer af høj kvalitet. 

Lad jer her inspirere til at besøge nogle af de mange unikke og autentiske seværdigheder i Sønderjylland. 

Rigtig god fornøjelse. Mojn! 


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse i Sønderjylland her


Sillerup Mølle

Den hvide mølle har en imponerende fortid, som I er nødt til at dykke ned i. Foto: Sillerup Mølle.

Nordøst for Haderslev nær den lille flække Fjelstrup pryder en historisk mølle det landlige landskab.

Denne sønderjyske mølle hedder Sillerup Mølle, og den bærer på en lang og beundringsværdig historie. 

Historiefortællingen trækker tråde helt tilbage til midten af 1800-tallet, og alene af den årsag er stedet i den grad et besøg værd.

Sillerup Mølle er sågar den dag i dag den eneste vindmølle på Haderslev egnen, som endnu er bevaret og i stand til at male korn. 

I kan opleve det frivillige foretagende gennem inkluderende rundvisninger, fantasifulde fortællinger og hyggelige bagearrangementer.

Sving forbi Sillerup Mølle og lad jer oplyse af de mange indtryk fra tidernes morgen i det historiske område.

Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se i Sønderjylland, er Sillerup Mølle helt oplagt. Rigtig god fornøjelse!


Jels Motor & Sportscenter

I baggrunden af det store sportsanlæg ligger Jels Sø og funkler i landskabet. Foto: Jels Motor & Sportscenter.

I Jels mellem Vejen og Vojens er et vaskeægte sportsmekka placeret. Frem med jeres fancy svedbånd og pandebånd! 

I Jels Motel & Sportscenter kan I nemlig dyrke stort set alle tænkelige former for sveddryppende idrætsaktiviteter.

Dyrk for eksempel traditionelle sportsgrene i form af fodbold, håndbold, volleyball, badminton, tennis eller basketball.

Løft efterfølgende noget jern i det topmoderne motionscenter og spin på livet løs i det dertilhørende store spinninglokale.

Sulten begynder på forståelig vis at presse på, og i den forbindelse skal man huske på, at uden mad og drikke duer helten jo ikke.

Afrund derfor en særdeles aktiv sportsdag ved formidable Jels Motel & Sportscenter i den populære restaurant og få fyldt depoterne godt og grundigt op igen. 


Hjortspringbådens Laug

Rekonstruktionen af Hjortspringbåden har krævet et hav af timer i værkstedet. Foto: Thomas Roger Henrichsen, Danmarks Radio.  

Hjortspringbådens Laug er en forening på dejlige Als, som har til formål at udbrede kendskabet til et iøjnefaldende fund. Hjortspringfundet.

Det forholder sig nemlig sådan, at der i år 1921-22 blev fundet rester af en helt speciel båd og en mængde våben og skjolde i en arkæologisk udgravning af Hjortspring Mose.

Den fundne båd viste sig at være en helleristningsbåd. Det er faktisk den eneste båd af den type, der nogensinde er fundet i hele verdenshistorien! 

Det er så banebrydende et historisk fund, at det er udstillet på selveste Nationalmuseet i København.

For at få et indblik i Hjortspringfundet behøver I dog ikke tage den lange tur til hovedstaden. Hjortspringbådens Laug står med glæde klar til at give jer et detaljeret indblik i fundet. 

I Nordborg vil I i det arbejdende værksted altså blandt andet opleve en unik rekonstruktion af Hjortspringbåden ved navn Tilia Alsie. Det kan I i den grad se frem til med stor glæde! 


Kongeaamuseet 

Whiteboardet er erstattet af Danmarkskortet, og iPads er skiftet ud med tavler. Hvor længe kunne I klare den gammeldags skoleform? Foto: Kongeaamuseet.

I den gamle stationsbygning i Vampdrup vest for Kolding hører historiske Kongeaamuseet hjemme. Før i tiden husede bygningen en stor grænsestation. 

Kongeaamuseet råder over en samling af udstillinger om et strategisk afgørende område i en skelsættende periode i Danmarkshistorien. 

Perioden dækker over år 1866 til år 1920 og omhandler interessante emner såsom Vampdrups historie og jernbanens betydning.  

Kongeaamuseet er åbent fra første weekend i maj til og med efterårsferien hvert år med adskillige former for indholdsrige begivenheder.

Alle er mere end hjertens velkomne, og det høflige personale er som regel god for en spændende fortælling eller to fra det lokalhistoriske arkiv. 

Så dyk ned i den imponerende historie i lokalområdet ved Kongeaamuseet i Vampdrup og berig jer selv med finurlige anekdoter.  


Bella Italia

Bella Italia i Sønderborg mestrer det italienske køkken til perfektion. Foto: Bella Italia. 

Nær det royale Sønderborg Slot finder I en regulær italiensk perle af en restaurant. Bella Italia!

Stedet hvor pizza hedder pizze tradizionali, dessert hedder dolci, og aperitif hedder aperitivo. Autenticiteten er helt i top.    

Når man smager på eksempelvis de appetitvækkende antipastiretter, mindes man gladeligt om de erindingsfyldte ferier i støvlelandet.

De populære pastaretter på menukortet tæller blandt andet spaghetti alla carbonara, pasta al salmone og spaghetti con gamberoni.  

Ligesom Tyskland og Weißbier rimer på hinanden, så er Italien og kvalitetsvin ligeledes et uadskilleligt makkerpar,

Personalet ved Bella Italia har ekspertisen til at give jer den helt rette følelese af at drømme sig til Italien gennem sine autentiske retter og sin kvalitetsvin. 


Sandersvig Camping og Tropeland

Midt i det sønderjyske idyl befinder der sig et vaskeægte tropeland. Foto: Sandersvig Camping og Tropeland.

Lystbådene sejler roligt rundt i Lillebælt ud for Sandersvig Camping og Tropeland. 

Et tropeland blot et kvarters kørsel fra Christiansfeld i Sønderjylland? Ja, den er skam god nok! 

Det tropiske badeland er intet mindre end 800 kvadratmeter stort og har en lufttemperatur på behagelige 31 grader. 

Med andre ord er Sandersvig Camping og Tropeland et regulært ferieparadis for store som små, der er ellevilde med at slå sig løs i vand. 

Derudover byder pladsen på flere former for skægge ferieaktiviteter blandt andet bestående af legepladser, hoppepuder og en børnevenlige badestrand.

Så pak badevingerne, baderingen og badetøjet i ferietasken inden turen går mod herlige Sandersvig Camping og Tropeland. 


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas enorme udvalg af sommerhuse i Sønderjylland her.


RAS - Gastro & Malt

Det ligger i navnet. Gastro & Malt. Delikat mad og lækkert øl. Det går hånd i hånd. Foto: RAS - Gastro & Malt.

I hjertet af Haderslev er stemningen helt og aldeles i top. Rundt omkring vrimler det med glade mennesker, der har nået enden af den sydlige del af gågaden. 

Midt på torvet er der fyldt med caféborde, og de mange forventningsfulde og sultne gæster skal snart beriges med en uovertruffen madoplevelse.  

Det dygtige personale ved RAS - Gastro & Malt langer nemlig den ene velsmagende ret efter den anden over disken i et højt tempo.  

I har rig mulighed for at bestille fra det danske menukort og eksempelvis mæske sig i pariserbøffer, krebinetter og diverse smørrebrød. 

De klassiske retter skal naturligvis skylles ned med en dertilhørende læskende øl, og her kommer det imponerende udvalg af specialøl jer til undsætning. 

Så slå jer ned på torvet i historiske Haderslev og lad erfarne RAS - Gastro & Malt stå for at servicere jer godt og grundigt. 


Gåsevig Strand Camping

Den hyggelige campingplads ved Sønderballe er på flot vis omringet af store markarealer. Foto: Gåsevig Strand Camping.

I Sønderballe syd for Haderslev er Gåsevig Strand Camping placeret lige ud til farvandet i det smukke sund mellem Fyn og Jylland. Lillebælt. 

Med sin egen strand tilgængelig for sine mange glade gæster er denne campingplads så absolut et besøg værd. 

Gåsevig Strand Camping henvender sig til hele familien gennem sine mange forskelligartede aktiviteter.

Heriblandt kan I deltage i hygsomme begivenheder for hele familien såsom børnediskotek for de helt små, familiekaraoke for de modige og snobrød og pandekager over bål. 

I de varme måneder skal den unikke placering ned til vandkanten selvfølgelig udnyttes til fulde, og det føres ud i livet via vilde vandaktiviteter. Vi snakker vandski, tube og bananbåd!

Er I til en aktiv ferieform, så er Gåsevig Strand Camping ved Sønderballe lige stedet for netop jer og jeres bekendte.  


Studio Keramik v/ Susan Lange

Selvom koncentrationen er høj, er humøret stadig helt i top! Foto: Studio Keramik v/ Susan Lange.

En brise stryger på beroligende vis gennem kornmarkerne, der udgør de landlige omgivelser ved og omkring Studio Keramik v/ Susan Lange.

Ude i horisonten ses Lillebælt, og vi befinder os blot tre kilometer sydøst for den mindre havneby Hejlsminde.

Indenfor i det arbejdende, keramiske værksted, kan du få oplevelsen af, hvor den unikke keramik bliver til og få historien bag, når keramikeren Susan Lange tager imod i den gamle købmandsgård i St Anslet.

Her udarbejdes store og små brugs-og unikahåndværker i et væld af former, funktioner og farver, og keramikværkstedet med eget galleri har daglig åbent efter aftale.

Tilbage er der blot at ønske jer en rigtig god fornøjelse med besøget hos Studio Keramik v/ Susan Lange der ligger tæt ved, skov, strand og marker nær Hejlsminde.


Egtved Camping

Egtved Camping er et beriget med skønne og naturrige omgivelser. Foto: Egtved Camping.

Med en afsides beliggenhed ligger Egtved Camping i ro og mag med sin egen naturlige fiskesø langt væk fra byens støj og larm. 

Til trods for campingpladsens afsides beliggenhed kommer I bestemt ikke til at kede jer under jeres besøg. Mulighederne er nemlig mange ved Egtved Camping!

I løbet af året afholdes der et væld af forskellige former for arrangementer, som I bare ikke vil gå glip af. 

Arrangementskalenderen tæller blandt andet gratis musikalske weekendkoncerter og vintage veterantræf. 

Når I aflægger Egtved Camping et visit, skal I naturligvis ikke gå sultne derfra. I den forbindelse kan I med fordel slå vejen forbi stedets egen grill/café og butik. 

En tur til Egtved Camping er altså alt andet end kedsommeligt, og I kan godt begynde at glæde jer allerede nu!  


Sdr. Bjert Kro

Der kæles for detaljen under anretningen af de delikate retter. Foto: Sdr. Bjert Kro.

Blot ti minutters kørsel syd for Kolding finder I et historisk foretagende med et topmoderne islæt. Byen er Bjert, og stedet hedder Sdr. Bjert Kro. 

Sdr. Bjert Kro er stedet, der inviterer jer indenfor til en masse bibeholdte traditioner, godt håndværk af lokale råvarer, en rolig mormor stemning og ikke mindst noget fabelagtig mad.

Kroen kan dateres helt tilbage til år 1789, og den nuværende kro er bygget i år 1855 og emmer derfor af en enestående lokalhistorik. 

Det inspirerende menukort er dog noget mere nutidigt, og stedet tænker både i lokale leverandører og friske råvarer fra den natur, der omgiver kroen.

I køkkenet lader man sig tilmed inspirere af hele verden, hvilket kommer til udtryk gennem Sdr. Bjert Kros sæsonbetonede tre- og fem retters menuer.   

Slå et smut forbi Sdr. Bjert Kro, smag på de delikate retter og mærk den unikke krostemning i nogle helt fantastiske rammer. 


Stensager Strand Camping

Mærk suset i maven på vej ned af vandrutsjebanen efter at have betragtet den flotte udsigt. Foto: Stensager Strand Camping.

Omkredset af naturskønne omgivelser ligger Stensager Strand Camping med en fuldstændig fantastisk placering nær Kolding. 

På Binderup Strand kan I få de små sandkorn under fødderne og mærke salten fra vandet i det funklende Lillebælt. 

På den velholdte campingplads kan I springe ud i et hav af sjove ting sammen. Start for eksempel ud med et elegant hovedspring i den udendørs og opvarmede swimmingpool.

Fold jer efterfølgende ud på de to store hoppepuder, på den børnesikre og sjove legeplads og på den udfordrende minigolfbane.

Slut jeres indholdsrige dag ved aktive Stensager Strand Camping af med et afrundende spil pool ved poolbordet. 

Stensager Strand Camping er altså et oplagt valg for jer, som elsker at konkurrere dagen lang og tilbringe en masse morsomme stunder sammen.  


Rie's Kunstgalleri

Tekst. Foto: Rie's Kunstgalleri.

I hyggelige Harte lige udenfor Kolding er kreativiteten og opfindsomheden ved Rie's Kunstgalleri i den grad i højsædet. 

Væggene i det betagende galleri er dekoreret med ejer Rie Brødsgaards mange henrivende kunstværker.  

Kunstværkerne er i mange lag både figurative og nonfigurative og er inspireret af mange forskellige aspekter, som I også kan opleve.

Det er omgivelserne i form af natur, mennesker, mønstre, kontraster, strukturer og farvevalg, som sammensættes til de eksperimenterende collager ​og malerier.

Kunstværkerne ved Rie's Kunstgalleri vil pynte i ethvert hjem, og falder noget lige i jeres smag, er der intet til hinder for at erhverve sig noget af det fængende kunst. 

Så sving forbi Rie's Kunstgalleri og iagttag Rie Brødsgaard svinge penslen på imponerende vis i sit arbejdende værksted i Harte ved Kolding. 


Restaurant Over Aaen

Et råt og rustikt look møder jer i den formidable restaurant i Kolding. Foto: Restaurant Over Aaen.

Beliggende mellem det rindende vand i Kolding Å og de rullende tog fra jernbanen ligger dejlige Restaurant Over Aaen. 

Indendørs er der en fortrinlig atmosfære i restaurantens lokaler, som bærer præg af en rå og rustik indretning. 

Her kan I dykke ned i det detaljerede menukort, som dækker over et drønlækkert udvalg af både morgen-, frokost- og aftenretter. 

Smag eksempelvis på en spansk morgenomelet, en frisk fiskeburger til frokost eller fortryllende god tapas med hele ti forskellige elementer til aften. 

Den koldingenske restaurant kan tilmed imødekomme alle tænkelige behov, hvad end det omhandler ønsker om allergiker-, vegetar- eller veganertilpassede retter. 

Hos Restaurant Over Aaen er I derfor i sikre hænder, og I skal faktisk blot sørge for at medbringe jeres største appetit. Det er da lige til at holde ud, ik'? 


Grønninghoved Strand Camping

At holde ferie med pool- og havvand indenfor rækkevidde er så afgjort muligt i Danmark. Foto: Grønninghoved Strand Camping.

Bølgerne skvulper i et roligt tempo ind over den smalle strandkant på den pragtfulde Grønninghoved Strand.

I baggrunden af hele sceneriet skyder Grønninghoved Strand Camping prægtigt op af den sønderjyske jord. Midt i en gammel æbleplantage. Det er da utrolig unikt!

Dette er et sandt ferieparadis med mulighed for både at tage en forfriskende dukkert i svømmepølen og efterfølgende i bølgen blå. Eller omvendt for den sags skyld. 

Mulighederne er mange på den livlige campingplads, og I kan blandt andet slå jer løs i klassiske ferieaktiviteter såsom tennis, fodbold og minigolf. 

Derudover kan I også boltre jer i hylemorsomme aktiviteter såsom glas kano, stand up paddle board og mountainbike, der sætte adrenalinen godt og grundigt igang. 

Generelt går man på Grønninghoved Strand Camping meget op i, at I som gæster får en hyggelig og afslappet oplevelse med sjove aktiviteter i skøn balance i den smukke bøgeskov.


Restaurant Admiralen

Tekst. Foto: Restaurant Admiralen.

I et maritimt miljø pryder en stor sort facade billedet på havneområdet ved travle Kolding Havn.

Den iøjnefaldende facade tilhører ingen ringere end Restaurant Admiralen, som i daglig tale blot hedder Admiralen. 

På Admiralen udnytter man sine omgivelser til fulde og serverer blandt andet friskfanget fisk for sine mange glade gæster. 

Mæsk jer for eksempel i fornemme retter af super høj kvalitet i form af østers, blåmuslinger, jomfruhummer og krabbeklør. En autentisk madoplevelse ud over det sædvanlige.  

Er man ikke ligefrem den største fiskeelsker, så er der naturligvis også andre appetitvækkende retter på menukortet, som I kan kaste jer over. 

Om I er fiskeelskere eller ej, så ønskes I alle rigtig god fornøjelse hos Restaurant Admiralen i Kolding.