Fyn rundt på 17 timer eller lidt mere

Danmarks ældste kapsejlads er Fyn Rundt, eller Classic Fyn Rundt som sejladsen har heddet de sidste 10 år. Classic Fyn Rundt er en sejlads rundt om Fyn med strategiske, taktiske og udholdenhedsmæssige udfordringer. Classic Fyn Rundt startede i 1934 på initiativ af Odense Sejlklub ved Hans Jensen.


Sejlbådene venter på vinden i Storebælt til afgang rundt om Fyn. Foto: Campaya.dk

 Sejladsen blev en meget stor folkelig succes, og deltagerantallet steg. I slutningen af 1980’erne måtte man indføre en begrænsning på 1000 deltagende både. Helt så mange deltagende er der ikke mere, men det er stadigt et populært kapsejllads, der afholdes af Kerteminde sejlklub.

Kerteminde Marina. Foto: Campaya.dk

Interessen for kapsejlladset er stor i Kerteminde og hele havenområdet emmer af liv og hygge. Her er små joller, der vipper i det søvnige stille vand, store sejlbåde med plads til både børn og hund. Alle er kommet for enten at deltage i egen båd til Classic Fyn Rundt eller se på. Kerteminde er bygget rundt om havnen, og byen i sig selv er indbegrebet af et gammelt fiskerleje. De fleste i byen har en tilknytning til havnen og skibene. Derfor var det også let at falde i snak med en flok mennesker på havnemolen, der stod og så på de mange skibe, der sejlede ud til start. De iagttagende fortalte lystigt om de mange skibe, og det var helt tydeligt at mærke en stor entusiasme for sejlladsen. De er enige om, at de i år nok ikke kommer til at se, hvem der sejler ind som vinder, da på dagen for sejlladsen var så vindstille, at det ville tage lang tid for de første både at komme tilbage til havn. 

Sejlskibene stævner ud fra Kerteminde Marina. Foto: Campaya.dk

I år var 114 skibe tilmeldt Classic Fyn rundt, og Bodil Struer havde stået for morgenmad og kaffe til ikke mindre end 380 sejlere fredag morgen. Classic Fyn Rundt er det oprindelige kapsejllads rundt om Fyn, hvor man sejler ud fra Kerteminde marina, og alt efter vind- og vejrforhold sejler vest eller øst rundt om Fyn. I år skulle sejlladsen forgå vestom Fyn, blev det bestemt på morgenens skippermødet. Men det de ikke kunne bestemme på skippermødet var vejrforholdene, og dem have de imod sig i år til Classic Fyn Rundt.

Bodil Struer nyder en stille stund efter det store sejler rykind til morgenmaden Foto: Campaya.dk


Strandvejr & vindstille

For de fleste mennesker var der fredag det perfekte vejr, der var høj sol og særligt vindstille. Det man kalder en sjælden skøn dansk sommerdag. Men for de mange sejlere, der var tilmeldt Classic Fyn Rundt, var vejret det helt forkerte. Vinden gjorde sejlladset med de mange smukke sejlskibe nok så besværligt, da der ikke var noget vind at få i sejlene, og mere end halvdelen valgte da også at udgå fra kapsejlladset, inden det var færdigt.

Classic Fyn rundt set fra Sydstranden i Kerteminde Foto: Campaya.dk


Vindere af Classic Fyn rundt 2015

Familien Palm nyder stranden i stedet for kapsejlladset. Foto: Campaya.dk

Af de 114 skibe, der var tilmeldt, endte 60 med at udgå. Vi fangede sidste års vinder på stranden, Familien Palm, bestående af to brødre og deres to børn. Familien Palm havde valgt at tage en strandtur med ungerne istedet for at ræse rundt om Fyn i deres båd. De to brødre har ellers vundet det samlede kapsejllads de sidste 3 år i træk og var også tilmeldt i år, men den manglende vind gjorde, at de valgte at udgå før sejlladset startede og istedet tage en dag på stranden med børnene.

Ved gode vejr- og vindforhold kan kapsejlladset sejles på cirka 17 timer, men ved weekendens sejllads tog det den sidste båd, der kom i mål 53 timer, et minut og 58 sekunder ifølge resultatlisten. Vinderen brugte 28 timer og 35 minutter.


Albert Palm leger i de skønne bølger ved Nordstranden i Kerteminde. Foto: Campaya.dk

Børnene i familien Palm så ikke ud til at have noget imod, at vejret for sejlerene var dårligt, de så ud til at syntes, som de mange andre strandgæster, at vejret var helt perfekt. Her på Nordstranden i Kerteminde, der er den mest populære strand i Kerteminde, er der masser af strandgæster, der soler sig og leger i sandet eller vandet.  Nordstranden er dejligt lavvandet for de små gæster i Storebælts kølige vand.