De 11 bedste oplevelser og seværdigheder i Sønderjylland (2020)

Sønderjylland emmer af historiens vingesus, hyggelige gamle byer og store oplevelser i naturen.


For mange står én bestemt ferie fra barndommen lige det skarpere i erindringen end de øvrige. 

Det gode selskab var i særklasse, de hyggelige omgivelser var hyggeligere end nogensinde før, og oplevelserne var bare noget ganske særligt.

Og mens vi desværre ikke kan hjælpe med at finde det perfekte selskab, kan vi til gengæld garantere, at de gode oplevelser står i kø, og at omgivelserne er blandt de absolut mest idylliske i Danmark, hvis I sætter feriekursen mod Sønderjylland.

Få steder i landet finder I så mange fredfyldte, kystnære og naturskønne sommerhusområder som i Sønderjylland. Samtidig er der så mange kvalitetsseværdigheder og -oplevelsessteder i Syd- og Sønderjylland, at I skal holde en meget lang ferie for at få tid til at besøge dem alle.

For at gøre det lidt nemmere for jer at vælge har vi udvalgt vores favoritter til ferien i Sønderjylland. Der er noget for enhver smag, og I kan blandt andet dykke ned i den royale historie, tage på opdagelse i naturen eller måske i teateret og meget, meget andet.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse på ét site

Se skønne sommerhuse i Sønderjylland

Vadehavscentret

Helt ude ved vadehavskysten syd for Ribe ligger et besøgscenter, som I skylder jer selv at lægge vejen forbi, hvis I interesserer jer bare den mindste smule for natur og dyreliv.

Her finder I nemlig Vadehavscentret, som er det oplagte udgangspunkt, hvis I vil opleve og se nærmere på de fascinerende naturfænomener og det enormt rige dyreliv, som findes i Vadehavet.

Prisvindende arkitektur danner den smukke ramme om centeret, som både introducerer jer til alle de spændende facetter af Vadehavet og arrangerer ture ud i den omkringliggende natur.

I kan blandt andet komme med på østerssafari ude på de bløde mudderflader eller opleve det storslåede syn, der møder jer, når tusindvis af stære sammen flyver over himlen i enorme flokke og skaber fænomenet sort sol, som naturligvis hedder sådan, fordi de mange fugle simpelthen mørklægger himlen totalt i kraft af deres store antal. Se videoen ovenfor.

Her er det oplagt også at besøge selve centeret og se udstillingen om trækfuglenes vadehav, hvor I bliver klogere på det mylder af liv, der findes i og over havet. Fra den mindste alge til det største rovdyr i form af sælen, der på trods af sit blide ydre lever som konge af vadehavssletterne.

Centeret formidler levende og med masser af inddragende elementer, og der er rig mulighed for at røre og opleve med sanserne.

Når I kommer til centeret, er det første, der slår jer uden tvivl, hvor enestående smukt byggeriet er. Det er bygget af tagrør og har en legesyg konstruktion, der på fineste vis går i et med den omkringliggende natur.

Der er al mulig god grund til, at Vadehavet i 2014 blev kåret som UNESCO verdensarv, og der findes ikke en bedre indgang til området end Vadehavscentret.


HighPark Sønderjylland

Hvis I er til action og oplevelser i naturen, er HighPark Sønderjylland ved Aabenraa helt sikkert noget for jer.

Her kan store og små kaste sig ud i de sjove og udfordrende klatrebaner i trætoppene og tættere på jorden alt efter temperament og alder.

De seks- til tiårige har to baner at boltre sig på. Den hvide bane, hvor forhindringerne ikke kommer ret meget mere end en meter over jorden, og den grønne familiebane, hvor alle stadig kan være med, selvom I bevæger jer lidt højere op. På den grønne bane får I for første gang fornemmelsen af at være kommet op i højden med et par gode svæv henover en slugt.

Parken er indrettet sådan, at I løbende forberedes til de nye og sværere udfordringer. I skal således have gennemført den grønne bane, før I kan prøve kræfter med den røde, ligesom den røde skal gennemgøres, inden I kan prøve den sorte. 

På den røde bane bevæger I jer op i trætoppene og bliver udfordret på både mod og teknik. I behøver ikke være erfarne klatrere, men der er garanti for adrenalinfremkaldende oplevelser og sjove svæv på op imod 100 meter. Man skal være minimum 10 år på rød bane.

De vildeste vovehalse fra 14 år og op kan prøve kræfter med den sorte bane, hvor I kommer 25 meter op i trætoppene. Her bliver I udfordret på både mod, styrke og koordinationsevner, og der kræves mere af jeres armkræfter end på de øvrige baner.

Hvis I får brug for en bid mad før eller efter klatringen, er det oplagt at besøge det hyggelige pandekagehus på stedet. I er også meget velkomne til at medbringe jeres eget mad, og der er opstillet flere griller ved klatreparken.


Skal jeres næste ferie holdes i grænselandet? Lej jeres sommerhus i Sønderjylland her.


Ribe VikingeCenter

Ribe Vikingecenter

Historien bliver i den grad gjort levende i vikingecenteret i Ribe. Foto: Ribe VikingeCenter.     

Tilbage i vikingetiden var Ribe et centrum for både handel, håndværk og landbrug i Danmark.

Derfor blev der tilbage i 90'erne etableret et vikingecenter i byen, som I dag fremstår enormt veludbygget og med mange spændende aktiviteter.

Alle bygninger er opført på baggrund af den viden, vi i dag har om, hvordan vikingerne byggede og levede, og I kan derfor godt gøre jer klar til lidt af en rejse tilbage i tiden, når I træder ind af indgangen.

I centeret kan I følge årets gang og se, hvordan vikingerne fejrede midsommer, høstede og såede. I kan besøge storbonden hus og sætte jer i mørket, mens bålet knitre og kværnestenen maler mel, og I kan fodre hans heste med lidt græs.

Et af de store tilløbsstykker er krigerpladsen, hvor de stridslystne vikinger kæmper mod hinanden. Her kan alle gæve børn på 7-13 år også komme i krigertræning og lære, hvordan en ægte viking kæmpede. Træningen foregår med trælegetøj. I kan også iklæde jer ringbrynje og krigerhjelm og mærke, hvor tungt et vikingeskjold faktisk er.

Der er hertil en række selvkørende aktiviteter på krigerpladsen, hvor I også kan prøve langebuer og få tips fra de erfarne skytter.

Det skotter i det hele taget ikke på aktivitetsmuligheder. I kan også lege forskellige vikingelege, bage fladbrød eller prøve kræfter med træsnitteri, og det hele er lavet, så I gennem oplevelser får mere viden om de danske vikinger.

Fra mandag til fredag kan I desuden se falkoneren vise, hvordan vikingerne brugte rovfugle til at jage byttedyr, og I kan også handle på markedspladsen, besøge et smykkeværksted eller den mytologiske legeplads.

Sæt god tid af til et besøg. Her er nok at se og opleve! 


Koldinghus

Ruinmurerene er blotlagt i store dele af slottet. Foto: Koldinghus.

Koldinghus blev oprindeligt opført som kongeslot og grænseværn i slutningen af 1200-tallet, men har siden da haft flere andre former og funktioner.

Efter næsten at være brændt ned til grunden i 1808 var ruinerne indtil sidste halvdel af det tyvende århundrede det eneste levn fra slottets storhedstid. Det blev der imidlertid lavet op på med et stort restureringsarbejde, og i dag er et besøg på Koldinghus ikke at sammenligne med andre slotsbesøg herhjemme.

I en stor del af slottet har ruinmurene nemlig fået lov til at stå stort set uberørte hen, og det skaber et råt og smukt udtryk i hele slottet. 

Samtidig åbner tilgangen op for en spændende historie om storhed og fald og giver på den måde et helt andet og mere ægte indblik i historien, end hvad I finder på mange andre slotte.

Koldinghus huser flere forskellige faste udstillinger om alt fra stedets historiske udvikling til Christian den 4., som I mange år levede og regerede fra Koldinghus. Der er herudover forskellige skiftende udstillinger, som med udgangspunkt i kunst og kunsthåndværk spænder vidt rent tematisk.

De mindste kan hver dag klæde sig ud i renæssancedragter og prøve kræfter med lege og færdighedsøvelser, som enhver adelsmand- og frøken med respekt for sig selv i sin tid måtte mestre. 

Det er muligt for grupper at få en guidet rundvisning i hverdagene, og i weekenderne er der rundvisninger for alle.


Camino Haderslev Næs

Engen står i blomst. Foto: Camino Haderslev Næs.

Haderslevs snørklede midte med den fine domkirke danner udgangspunktet for en vandretur rundt i historien og den smukke natur sydøst for byen.

Fra den brostensbelagte kirkeplads går turen ud af byen langs vandet og videre ud blandt mark, sø, skov og eng. Hele tiden med havet og fjorden indenfor rækkevidde, og mange steder på ruten er det da også oplagt at gøre holdt på en bakketop og skue ud over vandet. Eller ind i skovens ro.

Camino Haderslev Næs er samlet 106 kilometer, og ruten er anlagt, så I kommer forbi ni små og større kirker.

Der er derfor rig lejlighed til at dykke ned i den danske kulturarv på turen, og hver enkelt kirke byder på et spændende kig ind i historien.

Og så giver kirker jo ofte lyst til refleksion og et lille kig indad, og det er noget af det allerfineste ved vandreruten.

Her kan I se vejen og naturen åbne sig op foran jer, og samtidig er der rig mulighed for at lade tankerne flyde frit.

Ruten går østover fra Haderslev, helt ud til kysten og rundt på Haderslev Næs med en sløjfe rundt på Aarø, indtil turen til sidst skyder mod nord og afrundes på samme domkirkeplads, hvor den blev skudt igang.

Langs ruten er der god mulighed for at finde overnatning på både teltpladser, i sheltere, på B&B's, hoteller og lignende.

Hvis I har mod på en rejse ud i naturen - og måske ind i jer selv - bør I sætte kurs mod Camino Haderslev Næs.      


Den Gamle Grænsekro

Intimitet og hygge. Foto: Den Gamle Grænsekro.

Mærk historiens vingesus i de hyggelige lokaler hos Den Gamle Grænsekro.

I Christiansfeld får I muligheden for at opleve et klassisk og traditionelt kroophold i moderne klæder. 

Kroens charme og historie fremstår som noget ganske særligt, og med over 400 års historie at berette om, så er der nok at tage fat på. De stemningsfulde lokaler summer af romantik og nærvær.

Beliggenheden gør det samtidig muligt at opleve et væld af aktiviteter indenfor henholdsvis en kort gå-, cykel eller køretur. 

Det kvalitetsbevidste køkken står klar til at forkæle jer med gastronomiske oplevelser i den hyggelige atmosfære. Med lækker mad og et godt glas i hånden er det nemt at blive opslugt af både hinanden og den nærværende stemning.

Et ophold hos Den Gamle Grænsekro kan naturligvis fuldendes med en hyggelig overnatning og med udsigt til idylliske og naturskønne omgivelser.


Det tyske mindretal i Nordslesvig

Dyk ned i historien om det dansk-tyske forhold. Foto: Det tyske mindretal i Nordslesvig. 

Med sin placering tæt ved Tyskland er der gennem tiderne knyttet tætte bånd på tværs af landegrænsen.

Det betyder også, at der i dag bor cirka 15.000 mennesker i Sønderjylland, som tilhører det tyske mindretal. Det svarer til seks procent af den sønderjyske befolkning.

Den smeltedigel af kulturarv gør et besøg i Sønderjylland til et enormt interessant sted at besøge.

Det er let at falde i snak med en herboende dansk-tysker, og organisationen bag det tyske mindretal (Bund Deutscher Nordschleswiger) arrangerer i rigt mål arrangementer som den traditionelle Knivsbergfest midt i juni og Den tyske dag i november, ligesom de står bag den store nordslesvigske musikforening, der årligt fremfører smukke korarrangementer mange steder i Sønderjylland.

Det er derfor oplagt at opsøge en af de mange arrangementer, hvis du vil opleve lidt dansk-tysk kulturarv i skøn forening.

En anden mulighed er at besøge Deutsches Museum Nordschleswig i Sønderborg.

Her formidles det tyske mindretals historie og kultur gennem en stor samling genstande, der forbinder mindretallet med den tyske arv. I 2017 blev Det tyske skolemuseum fra Nordslesvig også en del af museet, og I kan således lære mere om alt fra tysk skolevæsen til den tyske dagligdag i gamle dage på museet. 


Geografisk Have

Har I altid drømt om at besøge en af de smukkeste haver i verden?

Ja, så behøver I faktisk bare at tage til Geografisk Have i Kolding med 100 år på bagen.

Stedet er i dag en unik og mangfoldig botanisk have og rummer også Kolding Miniby, der viser Kolding i miniformat, som byen tog sig ud sidst i 1800-tallet. Haven er kåret som en af de 60 flotteste haver i verden og som en af de 27 flotteste i Europa af the World Federation of Rose Societies.

Havens smukke rosenhaver med moderne roser, historiske roser ogvilde roser er et sandt sansebombardement. Der er også mange fantastiske rhododendron i haven og forskelligetematiske haver med fokus på blandt andet krydderurter og lægeurter.

I kan komme på en botanisk rundrejse til Kina, Japan, Nord- og Sydamerika. Den 14 hektar store have harmere end 2.000 forskellige sorter af træer, buske og blomster og er inddelt i forskellige sektioner efterplanternes oprindelsesland, deraf navnet Geografisk Have

Haven rummer mange gamle og majestætiske træer, der hele tiden udvikler sig i takt medtiden, og her findes også et væksthus med en stor Kameliasamling.

Familiens mindste kan boltre sig på de to legepladser, i bambuslundene, i dekinesiske grotter og i havens dyrefold med blandt andet klappegeder, ligesom I kan se eksotiske fugle og charmerende silkeaber i det store voliere.

Geografisk Have er åben året rundt. Stedets café tilbyder blandt andet kaffe, kage og is, og I er velkomne til at nyde en picnic eller kop kaffe fra caféen i de hyggelige pavilloner eller væksthuset, hvorder er borde og bænke.


Skal jeres næste ferie holdes i grænselandet? Lej jeres sommerhus i Sønderjylland her.


Christiansfeld Centret

Christiansfeld centeret

Brødremenighedens kirke er en af mange unikke bygningsværker i Christiansfeld. Foto: Christiansfeld Centret.

Byen Christiansfeld mellem Kolding og Haderslev bliver af UNESCO betragtet som et af de syv mest bevaringsværdige og unikke kulturmindesmærker i Danmark. På linje med fx Jellingstenene, Roskilde Domkirke og Kronborg.

Det er altså en helt speciel og kulturhistorisk oplevelse i topklasse, I kan vente jer af et besøg i byen, og den fortælling formidler Christiansfeld Centret på levende vis til byens besøgende.

Centret samler og formidler byens historie og arrangerer mange forskellige udstillinger, foredrag og guidede ture rundt i byen. Alt sammen selvfølgelig med udgangspunkt i byens rige historie.

Christiansfeld blev tilbage i 1773 grundlagt af den kristne bevægelse Brødremenigheden efter tilladelse af Christian den 7., som byen også tog navn efter. I dag betragtes byen af UNESCO som en idealby, der gennem sin helt særlige byplan og unikke arkitektur vidner om Brødremenighedens forståelse for et samfund bygget på et kristent livssyn.

Det kommer i særlig grad til udtryk i den historiske bymidte, hvor menigheden planlagde byen omkring kirken med de vigtigste huse, såsom præsteboligen, forstanderboligen og korhusene, som var hjem for ugifte brødre, søstre og enker.

Bygningerne har et fornemt, adeligt udtryk, men de var ikke tiltænkt de rige, men derimod den kristne meninghed. Byen blev planlagt med stort fokus på sammenhængen mellem bygninger og grønne områder, hvilket den dag i dag stadig gør et besøg i byen til en meget smuk oplevelse både ude og inde.


ACTURE PARK


ACTURE PARK er ikke et traditionelt sommerland eller oplevelsescenter.

Parken strækker sig over hele 110 kvadratkilometer fra Haderslev til Vojens og er et sand overflødighedshorn af sjove aktiviteter.

En lang række lokale oplevelsessteder og -udbydere er gået sammen om at sammensætte det meget store aktivitetsudbud, som mennesker med hang til aktive oplevelser kan nyde godt af.

I kan både prøve de enkelte aktiviteter eller sammensætte et spændende dagsprogram med flere forskellige sjove udfordringer.

Prøv fx kræfter med Danmarks længste gokartbane, det højeste klatretårn, 3D bueskydning, tag på eventyr med et veterantog eller meget, meget mere.

ACTURE PARK har oplevelser nok til mange dage, og tilbyder også roligere aktiviteter som trekking, fiskeri, curling og kano- og vandcykelsejlads.

Derfor er parken også et oplagt udflugtsmål for større grupper med forskellige interesser, så alle bliver tilgodeset på ferien.


Skal jeres næste ferie holdes i grænselandet? Lej jeres sommerhus i Sønderjylland her.


Hjemsted – Danernes Verden

Hjemsted oldtidspark

Der hygges omkring bålet. Foto: Hjemsted - Danernes Verden.

I Hjemsted – Danernes Verden ved Rømø kan I på egen krop prøve, hvordan det var at leve i jernalderen i Danmark.

I kan nemlig slå lejr i oplevelsesparken i flere dage og leve og bo, som bønderne, håndværkerne, jægere og fiskere gjorde det den gang. Det er en meget særlig oplevelse for alle med hang til naturen, historie og udendørsaktiviteter. 

I kan selvfølgelig også besøge parken en enkelt dag, og et besøg her skotter ikke på aktivitetsmuligheder.

I kan slå jer løs på bueskydningsbanen, sejle i en stammebåd, som de så ud i år 500, kæmpe mod hinanden på krigerpladsen, snitte, male skjold, lave tinsmykker og meget andet.

Om sommeren kan I også se oldtidsparkens romerske krigsmaskiner skyde med både sten og ildkugler. Det er det eneste sted i Danmark, I kan se rekonstruktioner af de store og effektive romerske kastemaskiner.

Parken huser også et museum, hvor I kan dykke ned i den historie, som I ser udfolde sig i levende live i parkens autentiske miljø.

Parken ligger på en ø midt i en sø, som via en å forgrener sig videre ud i en anden sø. Naturen er i det hele taget skøn i parken, og flere steder kan I skue ud over de nærtliggende vadehavsområder.

I er velkomne til at nyde medbragt mad i parken, og der findes også en lille butik og en café, hvor I kan forsyne jer.


Sommerhus i Sønderjylland

Hvis I planlægger at tage en ferie til det sydligste Jylland, har vi samlet størstedelen af sommerhusene i Sønderjylland på tværs af de mange forskellige udlejere i vores søgemaskine.

Det gør det nemt at finde det sommerhus, der passer jer allerbedst, uanset om I er til luksussommerhuse eller sommerhuse i den lavere ende af prisskalaen.

Hvis I har særlige ønsker til jeres sommerhus eller bare brug for råd og vejledning til at finde det helt rigtige hus, er I meget velkomne til at kontakte vores hjælpsomme kundeservice alle ugens dage.

Sønderjylland er garant for mindefulde oplevelser i historiske og naturskønne omgivelser.

Det er bare om at komme afsted!