De 13 bedste oplevelser og seværdigheder på ferien i Sønderjylland (2018)
 

De 13 bedste oplevelser og seværdigheder på ferien i Sønderjylland (2018)

Sønderjylland emmer af historiens vingesus, hyggelige gamle byer og store oplevelser i naturen.


For mange står én bestemt ferie fra barndommen lige det skarpere i erindringen end de øvrige. 

Det gode selskab var i særklasse, de hyggelige omgivelser var hyggeligere end nogensinde før, og oplevelserne var bare noget ganske særligt.

Og mens vi desværre ikke kan hjælpe med at finde det perfekte selskab, kan vi til gengæld garantere, at de gode oplevelser står i kø, og at omgivelserne er blandt de absolut mest idylliske i Danmark, hvis I sætter feriekursen mod Sønderjylland.

Få steder i landet finder I så mange fredfyldte, kystnære og naturskønne sommerhusområder som i Sønderjylland. Samtidig er der så mange kvalitetsseværdigheder og -oplevelsessteder i Syd- og Sønderjylland, at I skal holde en meget lang ferie for at få tid til at besøge dem alle.

For at gøre det lidt nemmere for jer at vælge har vi udvalgt vores klare favoritter til ferien i Sønderjylland. Der er noget for enhver smag, og I kan blandt andet dykke ned i den royale historie, tage på opdagelse i naturen eller måske i teateret og meget, meget andet.


Historiecenter Dybbøl Banke

Historiecenter Dybbøl Banke

En dreng bliver instrueret i at skyde med et bagladergevær. Foto: Historiecenter Dybbøl Banke.     


Få egne af landet har spillet en større rolle i Danmarkshistorien end Sønderjylland.

Faktisk var det først i 1920 at området igen kom under dansk herredømme efter at være blevet tabt til tyskerne som konsekvens af krigen i 1864.

Et af de mest ødelæggende slag for Danmark under krigen fandt sted i Dybbøl, og det er netop den fortælling, Historiecenter Dybbøl Banke tager udgangspunkt i.

Centeret er anlagt som en pælehegnsindkranset soldaterlejr, hvor I på egen krop kan se og opleve, hvordan soldaterne levede og kæmpede under krigen.

Der er blandt andet adskillige kanoner i lejren og en kanonkuglesmedje, en række interaktive fortællinger, genopførelser af datidens barakker til menige soldater og officerer og meget andet. I barakkerne kan du selv snakke med soldaterne fra krigen og høre deres øjenvidneberetninger fra krigens rædsler, mens du slænger dig i en af de mange halmsenge. 

I kan også smage datidens soldatermad, bage pandekager, prøve det autentiske soldatertøj og sigte med de gamle geværer. Centeret arrangere dagligt forskellige aktiviteter, og i weekender og ferieperioder er der i særlig grad knald på programmet.

Ved historiecenteret finder I også Dybbøl Mølle, som var en central del af krigene mod tyskerne. 


HighPark Sønderjylland


Hvis I er til action og oplevelser i naturen, er HighPark Sønderjylland ved Aabenraa helt sikkert noget for jer.

Her kan store og små kaste sig ud i de sjove og udfordrende klatrebaner i trætoppene og tættere på jorden alt efter temperament og alder.

De seks- til tiårige har to baner at boltre sig på. Den hvide bane, hvor forhindringerne ikke kommer ret meget mere end en meter over jorden, og den grønne familiebane, hvor alle stadig kan være med, selvom I bevæger jer lidt højere op. På den grønne bane får I for første gang fornemmelsen af at være kommet op i højden med et par gode svæv henover en slugt.

Parken er indrettet sådan, at I løbende forberedes til de nye og sværere udfordringer. I skal således have gennemført den grønne bane, før I kan prøve kræfter med den røde, ligesom den røde skal gennemgøres, inden I kan prøve den sorte. 

På den røde bane bevæger I jer op i trætoppene og bliver udfordret på både mod og teknik. I behøver ikke være erfarne klatrere, men der er garanti for adrenalinfremkaldende oplevelser og sjove svæv på op imod 100 meter. Man skal være minimum 10 år på rød bane.

De vildeste vovehalse fra 14 år og op kan prøve kræfter med den sorte bane, hvor I kommer 25 meter op i trætoppene. Her bliver I udfordret på både mod, styrke og koordinationsevner, og der kræves mere af jeres armkræfter end på de øvrige baner.

Hvis I får brug for en bid mad før eller efter klatringen, er det oplagt at besøge det hyggelige pandekagehus på stedet. I er også meget velkomne til at medbringe jeres eget mad, og der er opstillet flere griller ved klatreparken.


Ribe VikingeCenter

Ribe Vikingecenter

Historien bliver i den grad gjort levende i vikingecenteret i Ribe. Foto: Ribe VikingeCenter.     


Tilbage i vikingetiden var Ribe et centrum for både handel, håndværk og landbrug i Danmark.

Derfor blev der tilbage i 90'erne etableret et vikingecenter i byen, som I dag fremstår enormt veludbygget og med mange spændende aktiviteter.

Alle bygninger er opført på baggrund af den viden, vi i dag har om, hvordan vikingerne byggede og levede, og I kan derfor godt gøre jer klar til lidt af en rejse tilbage i tiden, når I træder ind af indgangen.

I centeret kan I følge årets gang og se, hvordan vikingerne fejrede midsommer, høstede og såede. I kan besøge storbonden hus og sætte jer i mørket, mens bålet knitre og kværnestenen maler mel, og I kan fodre hans heste med lidt græs.

Et af de store tilløbsstykker er krigerpladsen, hvor de stridslystne vikinger kæmper mod hinanden. Her kan alle gæve børn på 7-13 år også komme i krigertræning og lære, hvordan en ægte viking kæmpede. Træningen foregår med trælegetøj. I kan også iklæde jer ringbrynje og krigerhjelm og mærke, hvor tungt et vikingeskjold faktisk er.

Der er hertil en række selvkørende aktiviteter på krigerpladsen, hvor I også kan prøve langebuer og få tips fra de erfarne skytter.

Det skotter i det hele taget ikke på aktivitetsmuligheder. I kan også lege forskellige vikingelege, bage fladbrød eller prøve kræfter med træsnitteri, og det hele er lavet, så I gennem oplevelser får mere viden om de danske vikinger.

Fra mandag til fredag kan I desuden se falkoneren vise, hvordan vikingerne brugte rovfugle til at jage byttedyr, og I kan også handle på markedspladsen, besøge et smykkeværksted eller den mytologiske legeplads.

Sæt god tid af til et besøg. Her er nok at se og opleve! 


Koldinghus

Ruinmurerene er blotlagt i store dele af slottet. Foto: Koldinghus.


Koldinghus blev oprindeligt opført som kongeslot og grænseværn i slutningen af 1200-tallet, men har siden da haft flere andre former og funktioner.

Efter næsten at være brændt ned til grunden i 1808 var ruinerne indtil sidste halvdel af det tyvende århundrede det eneste levn fra slottets storhedstid. Det blev der imidlertid lavet op på med et stort restureringsarbejde, og i dag er et besøg på Koldinghus ikke at sammenligne med andre slotsbesøg herhjemme.

I en stor del af slottet har ruinmurene nemlig fået lov til at stå stort set uberørte hen, og det skaber et råt og smukt udtryk i hele slottet. 

Samtidig åbner tilgangen op for en spændende historie om storhed og fald og giver på den måde et helt andet og mere ægte indblik i historien, end hvad I finder på mange andre slotte.

Koldinghus huser flere forskellige faste udstillinger om alt fra stedets historiske udvikling til Christian den 4., som I mange år levede og regerede fra Koldinghus. Der er herudover forskellige skiftende udstillinger, som med udgangspunkt i kunst og kunsthåndværk spænder vidt rent tematisk.

De mindste kan hver dag klæde sig ud i renæssancedragter og prøve kræfter med lege og færdighedsøvelser, som enhver adelsmand- og frøken med respekt for sig selv i sin tid måtte mestre. 

Det er muligt for grupper at få en guidet rundvisning i hverdagene, og i weekenderne er der rundvisninger for alle. 


Fiskeri- og Søfartsmuseet

Fiskeri og søfartsmuseet

Sælfodringen er et populært tilløbsstykke. Foto: Fiskeri- og Søfartsmuseet.


Hvis I interesserer jer for livet under havoverfladen er Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg et must på ferien.

Museet strækker sig over et stort område både ude og inde og indeholder flere forskellige akvarier og udstillinger.

Hver dag kan I fx opleve sælerne blive fodret og plaske begejstret rundt i vandet, mens de laver forskellige øvelser og tricks til stor fornøjelse for store og små.

I kan også besøge vadehavspavillonen, hvor I kan blive klogere på dyrelivet og det unikke økosystem i vadehavet. I kan blandt andet opleve de flotte klyder, en fugleart, der særligt holder til i vadehavsområder, og forskellige større og mindre andefugle.

Men museet har ikke kun fokus på dyr og natur.

Fortællingerne og udstillingerne strækker sig også ud i Nordsøen til boreplatformene og til de små kystfiskerlejer og skibsværfter langs kysten, som de tog sig ud i midten af det 20. århundrede.

Museet laver også små ekspeditioner ud i vadehavet med kutteren Claus Sørensen i sommerhalvåret. Her kan I få fiskerlivet en smule ind under huden, mens I ser kutterens skipper fiske efter dyr til museets saltvandsakvarie. Der er gode chancer for at se sæler på den halvanden time lange tur.

Det er oplagt at gøre museet til rammen om en hyggelig picnic, og I kan spise jeres medbragte mad flere steder. Fx ved den maritime legeplads under åben himmel.


Økolariet

Økolariet

Der er masser af leg og læring i oplevelsescenteret i Vejle. Foto: Økolariet.Et godt bud på et udflugtsmål lidt oppe i Jylland er Økolariet i Vejle. Oplevelsescenteret har gjort det til sin mission at formidle viden om emnerne natur, miljø, energi, sundhed og innovation. Og det på så inddragende vis som muligt.

I praksis betyder det, at et besøg i centeret gør jer klogere på den verden, dyr og mennesker færdes i det daglige gennem et væld af spændende og sjove eksperimenter og aktiviteter.

I kan fx kravle rundt i skovhøjens underjordiske gange og komme helt tæt på dyr, der normalt ikke er til at komme i nærheden af. I kan også udfordre hinanden i klimaspillet og se, hvem der er bedst til at redde byen fra oversvømmelse efter et stigende antal skybrud.

I Genbrugsbyen kan I blive inspireret til selv at blive bedre til at genbruge med afsæt i forskellige småspil og konkurrencer.

Der er hertil en række skiftende udstillinger, som på forskellig vis tager afsæt i oplevelsescenterets emneområder.

Hvis I vil på opdagelse ud i naturen, arrangerer Økolariets naturvejledere flere gange hver måned gratis guidede ture, som I kan slutte jer til på både hverdage og i weekender. I kan også låne en "Krible Krable"-rygsæk og tage ud og udforske naturen og dens mange insekter på egen hånd.

Det er gratis at besøge oplevelsescenteret, som drives af Vejle Kommune. 


Fredericia Teater

Fredericia Teater

Teaterets opsætninger er smukke og fuld af musik. Foto: Søren Malmose.


Fredericia Teater har i løbet af de senere år etableret sig som lidt af en publikumsfavorit i den danske teaterverden.

Og det med god grund. Teateret har med succes opsat en lang række musicals med folkelig appeal og har formået at trække et stort antal danskere ind i teatermørket.

Disneymusicals som Aladdin, Den lille havfrue og Klokkeren fra Notre Dame har trukket fulde huse.

Det samme har musicalerne Shubidua og Seebach, og teateret fortsætter den folkelige linje med flere Disneymusicals og andre musicals med hyggelige fortællinger og fokus på den gode musik den kommende tid.

Herudover arrangerer teateret en lang række koncerter, teaterkoncerter og aftener i selskab med alskens kreative og muntre folk og dygtige musikere.

Det er derfor oplagt at tage en tur til Fredericia, hvis I skal have en hyggelig aften i musikkens og de gode fortællingers tegn på ferien.

Teateret holder til i smukke lokaler i Fredericia centrum.


Geografisk Have

Har I altid drømt om at besøge en af de smukkeste haver i verden?

Ja, så behøver I faktisk bare at tage til Kolding, hvor Geografisk Have ligger i udkanten af byen.

Haven er kåret som en af de 60 flotteste haver i hele verden og som en af de 27 flotteste i Europa af the World Federation of Rose Societies, og hæderen virker da også til at være ganske velfortjent.

Den 12 hektar store have har mere end 2000 forskellige sorter af træer, buske og blomster inddelt i forskellige sektioner efter planternes oprindelsesland.

Det betyder, at du i haven kan komme på en botanisk rundrejse til hele verden. Lige fra Japan til Canada, Sirbirien og Sydamerika.

Haven har med sine næsten 100 år på bagen haft lang tid til at udvikle sig til det, den er i dag. Derfor er der også mange store træer i haven, som hele tiden udvikler sig i takt med tiden.

I finder også forskellige tematiske haver med fokus på blandt andet krydderurter og lægeurter, ligesom der er forskellige væksthuse i haven.

Hvis I er på udkig efter ny inspiration til jeres egen have, eller hvis I bare har lyst til en hyggelig spadsertur i de smukke og velholdte omgivelser, så er Geografisk Have klart et besøg værd.


Christiansfeld Centret

Christiansfeld centeret

Brødremenighedens kirke er en af mange unikke bygningsværker i Christiansfeld. Foto: Christiansfeld Centret.


Byen Christiansfeld mellem Kolding og Haderslev bliver af UNESCO betragtet som et af de syv mest bevaringsværdige og unikke kulturmindesmærker i Danmark. På linje med fx Jellingstenene, Roskilde Domkirke og Kronborg.

Det er altså en helt speciel og kulturhistorisk oplevelse i topklasse, I kan vente jer af et besøg i byen, og den fortælling formidler Christiansfeld Centret på levende vis til byens besøgende.

Centret samler og formidler byens historie og arrangerer mange forskellige udstillinger, foredrag og guidede ture rundt i byen. Alt sammen selvfølgelig med udgangspunkt i byens rige historie.

Christiansfeld blev tilbage i 1773 grundlagt af den kristne bevægelse Brødremenigheden efter tilladelse af Christian den 7., som byen også tog navn efter. I dag betragtes byen af UNESCO som en idealby, der gennem sin helt særlige byplan og unikke arkitektur vidner om Brødremenighedens forståelse for et samfund bygget på et kristent livssyn.

Det kommer i særlig grad til udtryk i den historiske bymidte, hvor menigheden planlagde byen omkring kirken med de vigtigste huse, såsom præsteboligen, forstanderboligen og korhusene, som var hjem for ugifte brødre, søstre og enker.

Bygningerne har et fornemt, adeligt udtryk, men de var ikke tiltænkt de rige, men derimod den kristne meninghed. Byen blev planlagt med stort fokus på sammenhængen mellem bygninger og grønne områder, hvilket den dag i dag stadig gør et besøg i byen til en meget smuk oplevelse både ude og inde.


ACTURE PARK


ACTURE PARK er ikke et traditionelt sommerland eller oplevelsescenter.

Parken strækker sig over hele 110 kvadratkilometer fra Haderslev til Vojens og er et sand overflødighedshorn af sjove aktiviteter.

En lang række lokale oplevelsessteder og -udbydere er gået sammen om at sammensætte det meget store aktivitetsudbud, som mennesker med hang til aktive oplevelser kan nyde godt af.

I kan både prøve de enkelte aktiviteter eller sammensætte et spændende dagsprogram med flere forskellige sjove udfordringer.

Prøv fx kræfter med Danmarks længste gokartbane, det højeste klatretårn, snorkelsafari, 3D bueskydning, tag på eventyr med et veterantog eller meget, meget mere.

ACTURE PARK har oplevelser nok til mange dage, og tilbyder også roligere aktiviteter som trekking, fiskeri, curling og kano- og vandcykelsejlads.

Derfor er parken også et oplagt udflugtsmål for større grupper med forskellige interesser, så alle bliver tilgodeset på ferien.


Aabenraa Veteranbane og skinnecykler

Aabenraa skinnecykler og veteranbane

 Små og store grupper kan få en sjov oplevelse i naturen på skinnecyklerne. Foto: Aabenraa Veteranbane.


Fra den gamle banegård i Aabenraa er det i sommerhalvåret muligt at tage på udflugt i naturen på en lidt anden måde, end I nok er vant til.

Her kan I nemlig leje skinnecykler med plads til to personer, og så er det ellers bare afsted ud på de gamle togskinner omgivet af smuk natur.

Turen fører jer under gamle jernbanebroer og et godt stykke ud i skovene omkring Aabenraa, og det er derfor oplagt at pakke picnickurven og finde et idyllisk sted i skoven at nyde den medbragte mad.

Der er monteret en stol på hver skinnecykel, så I kan skifte mellem at cykle og slappe af undervejs på turen.

Det er muligt at leje op imod ti skinnecykler i Aabenraa, og en cykel koster 100 kroner for to timer og 200 kroner for seks timer.

Når I lejer cyklerne, får I udleveret en lille folder med gode råd til turen og fx to forslag til gåture omkring Vestersø, til når I er kommet ud i skovene.

Der er to cykelture på skinnerne. En kort og en lang. Den korte er 2x3 kilometer, mens den lange er 2x5 kilometer.


Hjemsted Oldtidspark

Hjemsted oldtidspark

Der hygges omkring bålet. Foto: Hjemsted Oldtidspark.


I Hjemsted Oldtidspark ved Rømø kan I på egen krop prøve, hvordan det var at leve i jernalderen i Danmark.

I kan nemlig slå lejr i oplevelsesparken i flere dage og leve og bo, som bønderne, håndværkerne, jægere og fiskere gjorde det den gang. Det er en meget særlig oplevelse for alle med hang til naturen, historie og udendørsaktiviteter. 

I kan selvfølgelig også besøge parken en enkelt dag, og et besøg her skotter ikke på aktivitetsmuligheder.

I kan slå jer løs på bueskydningsbanen, sejle i en stammebåd, som de så ud i år 500, kæmpe mod hinanden på krigerpladsen, snitte, male skjold, lave tinsmykker og meget andet.

Om sommeren kan I også se oldtidsparkens romerske krigsmaskiner skyde med både sten og ildkugler. Det er det eneste sted i Danmark, I kan se rekonstruktioner af de store og effektive romerske kastemaskiner.

Parken huser også et museum, hvor I kan dykke ned i den historie, som I ser udfolde sig i levende live i parkens autentiske miljø.

Parken ligger på en ø midt i en sø, som via en å forgrener sig videre ud i en anden sø. Naturen er i det hele taget skøn i parken, og flere steder kan I skue ud over de nærtliggende vadehavsområder.

I er velkomne til at nyde medbragt mad i parken, og der findes også en lille butik og en café, hvor I kan forsyne jer.


Schackenborg Slot

Schackenborg slot

Det smukke slot ligger langt ned i landet tæt ved den tyske grænse. Foto: Schackenborg Slot.


Schackenborg Slot i Møgeltønder er af de fleste nok kendt som H.K.H. Prins Joachims nu tidligere residens, men i dag ejes og drives slottet af Schackenborg Fonden, som blandt andet har fokus på at åbne slottet op for offentligheden.

For skabe den bedst mulige slotsoplevelse for de besøgende er fonden i gang med at skabe et besøgscenter i den gamle herskabsstald fra 1785. Her skal der blandt andet være gårdbutik og en café foruden forskellige andre faciliteter.

Indtil det er etableret, har I mulighed for at komme på besøg på Schackenborg på en af de mange guidede ture, hvor guiderne fortæller om stedets, slottets og persongalleriets spændende historie.

Når I træder ind på slotspladsen på Schackenborg Slot eller går tur i den smukke slotspark, træder I nemlig i fodspor, der strækker sig tusind år tilbage i tiden og måske endnu længere.

Dengang regerede den magtfulde Ribebisp fra den første borg på stedet, Møgeltønderhus, og meget senere byggede krigshelten Hans Schack fra 1661-1664 Schackenborg. Hans slægt beboede herefter i 11 generationer slottet, inden det i 1978 kom på kongelige hænder.

Udover rundvisningerne arrangeres der løbende forskellige arrangementer på slottet. Blandt andet foredrag med interessante personer, koncerter af forskellig art og arrangementer i parken.


Sommerhus i Sønderjylland

Hvis I planlægger at tage en ferie til det sydligste Jylland, har vi samlet størstedelen af sommerhusene i Sønderjylland på tværs af de mange forskellige udlejere i vores søgemaskine.

Det gør det nemt at finde det sommerhus, der passer jer allerbedst, uanset om I er til luksussommerhuse eller sommerhuse i den lavere ende af prisskalaen.

Hvis I har særlige ønsker til jeres sommerhus eller bare brug for råd og vejledning til at finde det helt rigtige hus, er I meget velkomne til at kontakte vores hjælpsomme kundeservice alle ugens dage.

Sønderjylland er garant for mindefulde oplevelser i historiske og naturskønne omgivelser.

Det er bare om at komme afsted!