De 12 bedste oplevelser og seværdigheder i Sønderjylland (2019)

Sønderjylland emmer af historiens vingesus, hyggelige gamle byer og store oplevelser i naturen.


For mange står én bestemt ferie fra barndommen lige det skarpere i erindringen end de øvrige. 

Det gode selskab var i særklasse, de hyggelige omgivelser var hyggeligere end nogensinde før, og oplevelserne var bare noget ganske særligt.

Og mens vi desværre ikke kan hjælpe med at finde det perfekte selskab, kan vi til gengæld garantere, at de gode oplevelser står i kø, og at omgivelserne er blandt de absolut mest idylliske i Danmark, hvis I sætter feriekursen mod Sønderjylland.

Få steder i landet finder I så mange fredfyldte, kystnære og naturskønne sommerhusområder som i Sønderjylland. Samtidig er der så mange kvalitetsseværdigheder og -oplevelsessteder i Syd- og Sønderjylland, at I skal holde en meget lang ferie for at få tid til at besøge dem alle.

For at gøre det lidt nemmere for jer at vælge har vi udvalgt vores favoritter til ferien i Sønderjylland. Der er noget for enhver smag, og I kan blandt andet dykke ned i den royale historie, tage på opdagelse i naturen eller måske i teateret og meget, meget andet.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse på ét site

Book let dit sommerhus på i idylliske Sønderjylland lige her


Historiecenter Dybbøl Banke

Historiecenter Dybbøl Banke

En dreng bliver instrueret i at skyde med et bagladergevær. Foto: Historiecenter Dybbøl Banke.     


Få egne af landet har spillet en større rolle i Danmarkshistorien end Sønderjylland.

Faktisk var det først i 1920 at området igen kom under dansk herredømme efter at være blevet tabt til tyskerne som konsekvens af krigen i 1864.

Et af de mest ødelæggende slag for Danmark under krigen fandt sted i Dybbøl, og det er netop den fortælling, Historiecenter Dybbøl Banke tager udgangspunkt i.

Centeret er anlagt som en pælehegnsindkranset soldaterlejr, hvor I på egen krop kan se og opleve, hvordan soldaterne levede og kæmpede under krigen.

Der er blandt andet adskillige kanoner i lejren og en kanonkuglesmedje, en række interaktive fortællinger, genopførelser af datidens barakker til menige soldater og officerer og meget andet. I barakkerne kan du selv snakke med soldaterne fra krigen og høre deres øjenvidneberetninger fra krigens rædsler, mens du slænger dig i en af de mange halmsenge. 

I kan også smage datidens soldatermad, bage pandekager, prøve det autentiske soldatertøj og sigte med de gamle geværer. Centeret arrangere dagligt forskellige aktiviteter, og i weekender og ferieperioder er der i særlig grad knald på programmet.

Ved historiecenteret finder I også Dybbøl Mølle, som var en central del af krigene mod tyskerne. 


HighPark Sønderjylland


Hvis I er til action og oplevelser i naturen, er HighPark Sønderjylland ved Aabenraa helt sikkert noget for jer.

Her kan store og små kaste sig ud i de sjove og udfordrende klatrebaner i trætoppene og tættere på jorden alt efter temperament og alder.

De seks- til tiårige har to baner at boltre sig på. Den hvide bane, hvor forhindringerne ikke kommer ret meget mere end en meter over jorden, og den grønne familiebane, hvor alle stadig kan være med, selvom I bevæger jer lidt højere op. På den grønne bane får I for første gang fornemmelsen af at være kommet op i højden med et par gode svæv henover en slugt.

Parken er indrettet sådan, at I løbende forberedes til de nye og sværere udfordringer. I skal således have gennemført den grønne bane, før I kan prøve kræfter med den røde, ligesom den røde skal gennemgøres, inden I kan prøve den sorte. 

På den røde bane bevæger I jer op i trætoppene og bliver udfordret på både mod og teknik. I behøver ikke være erfarne klatrere, men der er garanti for adrenalinfremkaldende oplevelser og sjove svæv på op imod 100 meter. Man skal være minimum 10 år på rød bane.

De vildeste vovehalse fra 14 år og op kan prøve kræfter med den sorte bane, hvor I kommer 25 meter op i trætoppene. Her bliver I udfordret på både mod, styrke og koordinationsevner, og der kræves mere af jeres armkræfter end på de øvrige baner.

Hvis I får brug for en bid mad før eller efter klatringen, er det oplagt at besøge det hyggelige pandekagehus på stedet. I er også meget velkomne til at medbringe jeres eget mad, og der er opstillet flere griller ved klatreparken.


Skal jeres næste ferie holdes i grænselandet? Lej jeres sommerhus i Sønderjylland her.


Gram Slot

Indhyllet i vand til alle sider ligger slottet særdeles smukt. Foto: Gram Slot.


Gram Slot 20 kilometer øst for Ribe vækker med sine rødbrune mursten, de røde tegl og de hvide vinduer på mange måder mindelser om et klassisk dansk hus.

Forskellen er bare, at der her ikke er tale om noget almindeligt hus. Lang fra!

Slottet er et af Sønderjyllands prægtigste bygningsværker med de tre fjøje, som omkranser slotsgården og på alle sider grænser op til de omgivende vandmasser i slotssøen. Det gør Gram Slot til et enormt smukt sted at besøge, og samtidig har slottet med tiden udviklet sig til at være lidt af et oplevelsesmekka.

I sommerens højsæson afholdes de populære sommermarkeder på slottet, hvor I kan købe kunsthåndværk og delikatesser i lange baner fra de mange udstillere. Det er gratis at besøge markederne og i øvrigt mange af slottets andre arrangementer.

I kan også besøge slottet på udvalgte dage for at give jer i kast med det sagnomspundne, sønderjyske kagebord! Her er der kager i lange baner, og det er næsten et must at prøve kræfter med de mange lækre kager på Sønderjyllandsferien.

Det er også muligt at komme på rundvisning på det gamle slot, som er opført over tre århundreder med start omkring år 1500. Der arrangeres også de populære GHOSTWALKS på slottet, hvor I i aftentimerne tager afsted på en spændende rundtur i de mørke korridorer, sale og kældre for at finde frem til de allermest (u)hyggelige spøgelseshistorier fra slottets lange historie.

Der er i det hele taget masse at se, prøve og opleve på slottet, som også er er kendt for de mange foredrag og store koncerter, der hvert år afholdes her både ude og inde.

Stedet har egen café og gårdbutik, som i vid udstrækning bygger på slottes egen produktion fra det økologiske landbrug foruden mange andre specialiteter og kunsthåndværk fra lokale producenter.


Ribe VikingeCenter

Ribe Vikingecenter

Historien bliver i den grad gjort levende i vikingecenteret i Ribe. Foto: Ribe VikingeCenter.     


Tilbage i vikingetiden var Ribe et centrum for både handel, håndværk og landbrug i Danmark.

Derfor blev der tilbage i 90'erne etableret et vikingecenter i byen, som I dag fremstår enormt veludbygget og med mange spændende aktiviteter.

Alle bygninger er opført på baggrund af den viden, vi i dag har om, hvordan vikingerne byggede og levede, og I kan derfor godt gøre jer klar til lidt af en rejse tilbage i tiden, når I træder ind af indgangen.

I centeret kan I følge årets gang og se, hvordan vikingerne fejrede midsommer, høstede og såede. I kan besøge storbonden hus og sætte jer i mørket, mens bålet knitre og kværnestenen maler mel, og I kan fodre hans heste med lidt græs.

Et af de store tilløbsstykker er krigerpladsen, hvor de stridslystne vikinger kæmper mod hinanden. Her kan alle gæve børn på 7-13 år også komme i krigertræning og lære, hvordan en ægte viking kæmpede. Træningen foregår med trælegetøj. I kan også iklæde jer ringbrynje og krigerhjelm og mærke, hvor tungt et vikingeskjold faktisk er.

Der er hertil en række selvkørende aktiviteter på krigerpladsen, hvor I også kan prøve langebuer og få tips fra de erfarne skytter.

Det skotter i det hele taget ikke på aktivitetsmuligheder. I kan også lege forskellige vikingelege, bage fladbrød eller prøve kræfter med træsnitteri, og det hele er lavet, så I gennem oplevelser får mere viden om de danske vikinger.

Fra mandag til fredag kan I desuden se falkoneren vise, hvordan vikingerne brugte rovfugle til at jage byttedyr, og I kan også handle på markedspladsen, besøge et smykkeværksted eller den mytologiske legeplads.

Sæt god tid af til et besøg. Her er nok at se og opleve! 


Koldinghus

Ruinmurerene er blotlagt i store dele af slottet. Foto: Koldinghus.


Koldinghus blev oprindeligt opført som kongeslot og grænseværn i slutningen af 1200-tallet, men har siden da haft flere andre former og funktioner.

Efter næsten at være brændt ned til grunden i 1808 var ruinerne indtil sidste halvdel af det tyvende århundrede det eneste levn fra slottets storhedstid. Det blev der imidlertid lavet op på med et stort restureringsarbejde, og i dag er et besøg på Koldinghus ikke at sammenligne med andre slotsbesøg herhjemme.

I en stor del af slottet har ruinmurene nemlig fået lov til at stå stort set uberørte hen, og det skaber et råt og smukt udtryk i hele slottet. 

Samtidig åbner tilgangen op for en spændende historie om storhed og fald og giver på den måde et helt andet og mere ægte indblik i historien, end hvad I finder på mange andre slotte.

Koldinghus huser flere forskellige faste udstillinger om alt fra stedets historiske udvikling til Christian den 4., som I mange år levede og regerede fra Koldinghus. Der er herudover forskellige skiftende udstillinger, som med udgangspunkt i kunst og kunsthåndværk spænder vidt rent tematisk.

De mindste kan hver dag klæde sig ud i renæssancedragter og prøve kræfter med lege og færdighedsøvelser, som enhver adelsmand- og frøken med respekt for sig selv i sin tid måtte mestre. 

Det er muligt for grupper at få en guidet rundvisning i hverdagene, og i weekenderne er der rundvisninger for alle.


Fredericia Teater

Fredericia Teater

Teaterets opsætninger er smukke og fuld af musik. Foto: Søren Malmose.


Fredericia Teater har i løbet af de senere år etableret sig som lidt af en publikumsfavorit i den danske teaterverden.

Og det med god grund. Teateret har med succes opsat en lang række musicals med folkelig appeal og har formået at trække et stort antal danskere ind i teatermørket.

Disneymusicals som Aladdin, Den lille havfrue og Klokkeren fra Notre Dame har trukket fulde huse.

Det samme har musicalerne Shubidua og Seebach, og teateret fortsætter den folkelige linje med flere Disneymusicals og andre musicals med hyggelige fortællinger og fokus på den gode musik den kommende tid.

Herudover arrangerer teateret en lang række koncerter, teaterkoncerter og aftener i selskab med alskens kreative og muntre folk og dygtige musikere.

Det er derfor oplagt at tage en tur til Fredericia, hvis I skal have en hyggelig aften i musikkens og de gode fortællingers tegn på ferien.

Teateret holder til i smukke lokaler i Fredericia centrum.


Det tyske mindretal i Nordslesvig

Dyk ned i historien om det dansk-tyske forhold. Foto: Det tyske mindretal i Nordslesvig. 


Med sin placering tæt ved Tyskland er der gennem tiderne knyttet tætte bånd på tværs af landegrænsen.

Det betyder også, at der i dag bor cirka 15.000 mennesker i Sønderjylland, som tilhører det tyske mindretal. Det svarer til seks procent af den sønderjyske befolkning.

Den smeltedigel af kulturarv gør et besøg i Sønderjylland til et enormt interessant sted at besøge.

Det er let at falde i snak med en herboende dansk-tysker, og organisationen bag det tyske mindretal (Bund Deutscher Nordschleswiger) arrangerer i rigt mål arrangementer som den traditionelle Knivsbergfest midt i juni og Den tyske dag i november, ligesom de står bag den store nordslesvigske musikforening, der årligt fremfører smukke korarrangementer mange steder i Sønderjylland.

Det er derfor oplagt at opsøge en af de mange arrangementer, hvis du vil opleve lidt dansk-tysk kulturarv i skøn forening.

En anden mulighed er at besøge Deutsches Museum Nordschleswig i Sønderborg.

Her formidles det tyske mindretals historie og kultur gennem en stor samling genstande, der forbinder mindretallet med den tyske arv. I 2017 blev Det tyske skolemuseum fra Nordslesvig også en del af museet, og I kan således lære mere om alt fra tysk skolevæsen til den tyske dagligdag i gamle dage på museet. 


Geografisk Have

Har I altid drømt om at besøge en af de smukkeste haver i verden?

Ja, så behøver I faktisk bare at tage til Geografisk Have i Kolding med 100 år på bagen.

Stedet er i dag en unik og mangfoldig botanisk have og rummer også Kolding Miniby, der viser Kolding i miniformat, som byen tog sig ud sidst i 1800-tallet. Haven er kåret som en af de 60 flotteste haver i verden og som en af de 27 flotteste i Europa af the World Federation of Rose Societies.

Havens smukke rosenhaver med moderne roser, historiske roser og vilde roser er et sandt sansebombardement. Der er også mange fantastiske rhododendron i haven og forskellige tematiske haver med fokus på blandt andet krydderurter og lægeurter.

I kan komme på en botanisk rundrejse til Kina, Japan, Nord- og Sydamerika. Den 14 hektar store have har mere end 2.000 forskellige sorter af træer, buske og blomster og er inddelt i forskellige sektioner efter planternes oprindelsesland, deraf navnet Geografisk Have

Haven rummer mange gamle og majestætiske træer, der hele tiden udvikler sig i takt med tiden, og her findes også et væksthus med en stor Kameliasamling.

Familiens mindste kan boltre sig på de to legepladser, i bambuslundene, i de kinesiske grotter og i havens dyrefold med blandt andet klappegeder, ligesom I kan se eksotiske fugle og charmerende silkeaber i det store voliere.

Geografisk Have er åben året rundt. Stedets café tilbyder blandt andet kaffe, kage og is, og I er velkomne til at nyde en picnic eller kop kaffe fra caféen i de hyggelige pavilloner eller væksthuset, hvor der er borde og bænke.


Skal jeres næste ferie holdes i grænselandet? Lej jeres sommerhus i Sønderjylland her.


Christiansfeld Centret

Christiansfeld centeret

Brødremenighedens kirke er en af mange unikke bygningsværker i Christiansfeld. Foto: Christiansfeld Centret.


Byen Christiansfeld mellem Kolding og Haderslev bliver af UNESCO betragtet som et af de syv mest bevaringsværdige og unikke kulturmindesmærker i Danmark. På linje med fx Jellingstenene, Roskilde Domkirke og Kronborg.

Det er altså en helt speciel og kulturhistorisk oplevelse i topklasse, I kan vente jer af et besøg i byen, og den fortælling formidler Christiansfeld Centret på levende vis til byens besøgende.

Centret samler og formidler byens historie og arrangerer mange forskellige udstillinger, foredrag og guidede ture rundt i byen. Alt sammen selvfølgelig med udgangspunkt i byens rige historie.

Christiansfeld blev tilbage i 1773 grundlagt af den kristne bevægelse Brødremenigheden efter tilladelse af Christian den 7., som byen også tog navn efter. I dag betragtes byen af UNESCO som en idealby, der gennem sin helt særlige byplan og unikke arkitektur vidner om Brødremenighedens forståelse for et samfund bygget på et kristent livssyn.

Det kommer i særlig grad til udtryk i den historiske bymidte, hvor menigheden planlagde byen omkring kirken med de vigtigste huse, såsom præsteboligen, forstanderboligen og korhusene, som var hjem for ugifte brødre, søstre og enker.

Bygningerne har et fornemt, adeligt udtryk, men de var ikke tiltænkt de rige, men derimod den kristne meninghed. Byen blev planlagt med stort fokus på sammenhængen mellem bygninger og grønne områder, hvilket den dag i dag stadig gør et besøg i byen til en meget smuk oplevelse både ude og inde.


ACTURE PARK


ACTURE PARK er ikke et traditionelt sommerland eller oplevelsescenter.

Parken strækker sig over hele 110 kvadratkilometer fra Haderslev til Vojens og er et sand overflødighedshorn af sjove aktiviteter.

En lang række lokale oplevelsessteder og -udbydere er gået sammen om at sammensætte det meget store aktivitetsudbud, som mennesker med hang til aktive oplevelser kan nyde godt af.

I kan både prøve de enkelte aktiviteter eller sammensætte et spændende dagsprogram med flere forskellige sjove udfordringer.

Prøv fx kræfter med Danmarks længste gokartbane, det højeste klatretårn, snorkelsafari, 3D bueskydning, tag på eventyr med et veterantog eller meget, meget mere.

ACTURE PARK har oplevelser nok til mange dage, og tilbyder også roligere aktiviteter som trekking, fiskeri, curling og kano- og vandcykelsejlads.

Derfor er parken også et oplagt udflugtsmål for større grupper med forskellige interesser, så alle bliver tilgodeset på ferien.


Aabenraa Veteranbane og skinnecykler

Aabenraa skinnecykler og veteranbane

 Små og store grupper kan få en sjov oplevelse i naturen på skinnecyklerne. Foto: Aabenraa Veteranbane.


Fra den gamle banegård i Aabenraa er det i sommerhalvåret muligt at tage på udflugt i naturen på en lidt anden måde, end I nok er vant til.

Her kan I nemlig leje skinnecykler med plads til to personer, og så er det ellers bare afsted ud på de gamle togskinner omgivet af smuk natur.

Turen fører jer under gamle jernbanebroer og et godt stykke ud i skovene omkring Aabenraa, og det er derfor oplagt at pakke picnickurven og finde et idyllisk sted i skoven at nyde den medbragte mad.

Der er monteret en stol på hver skinnecykel, så I kan skifte mellem at cykle og slappe af undervejs på turen.

Det er muligt at leje op imod ti skinnecykler i Aabenraa, og en cykel koster 100 kroner for to timer og 200 kroner for seks timer.

Når I lejer cyklerne, får I udleveret en lille folder med gode råd til turen og fx to forslag til gåture omkring Vestersø, til når I er kommet ud i skovene.

Der er to cykelture på skinnerne. En kort og en lang. Den korte er 2x3 kilometer, mens den lange er 2x5 kilometer.


Skal jeres næste ferie holdes i grænselandet? Lej jeres sommerhus i Sønderjylland her.


Hjemsted – Danernes Verden

Hjemsted oldtidspark

Der hygges omkring bålet. Foto: Hjemsted - Danernes Verden.


I Hjemsted – Danernes Verden ved Rømø kan I på egen krop prøve, hvordan det var at leve i jernalderen i Danmark.

I kan nemlig slå lejr i oplevelsesparken i flere dage og leve og bo, som bønderne, håndværkerne, jægere og fiskere gjorde det den gang. Det er en meget særlig oplevelse for alle med hang til naturen, historie og udendørsaktiviteter. 

I kan selvfølgelig også besøge parken en enkelt dag, og et besøg her skotter ikke på aktivitetsmuligheder.

I kan slå jer løs på bueskydningsbanen, sejle i en stammebåd, som de så ud i år 500, kæmpe mod hinanden på krigerpladsen, snitte, male skjold, lave tinsmykker og meget andet.

Om sommeren kan I også se oldtidsparkens romerske krigsmaskiner skyde med både sten og ildkugler. Det er det eneste sted i Danmark, I kan se rekonstruktioner af de store og effektive romerske kastemaskiner.

Parken huser også et museum, hvor I kan dykke ned i den historie, som I ser udfolde sig i levende live i parkens autentiske miljø.

Parken ligger på en ø midt i en sø, som via en å forgrener sig videre ud i en anden sø. Naturen er i det hele taget skøn i parken, og flere steder kan I skue ud over de nærtliggende vadehavsområder.

I er velkomne til at nyde medbragt mad i parken, og der findes også en lille butik og en café, hvor I kan forsyne jer.


Sommerhus i Sønderjylland

Hvis I planlægger at tage en ferie til det sydligste Jylland, har vi samlet størstedelen af sommerhusene i Sønderjylland på tværs af de mange forskellige udlejere i vores søgemaskine.

Det gør det nemt at finde det sommerhus, der passer jer allerbedst, uanset om I er til luksussommerhuse eller sommerhuse i den lavere ende af prisskalaen.

Hvis I har særlige ønsker til jeres sommerhus eller bare brug for råd og vejledning til at finde det helt rigtige hus, er I meget velkomne til at kontakte vores hjælpsomme kundeservice alle ugens dage.

Sønderjylland er garant for mindefulde oplevelser i historiske og naturskønne omgivelser.

Det er bare om at komme afsted!