De 15 bedste oplevelser og seværdigheder i Sønderjylland (2024)


Sønderjylland emmer af historiens vingesus, hyggelige gamle byer og store oplevelser i naturen.


For mange står én bestemt ferie fra barndommen lige det skarpere i erindringen end de øvrige. 

Det gode selskab var i særklasse, de hyggelige omgivelser var hyggeligere end nogensinde, og oplevelserne var bare noget ganske særligt.

Og mens vi desværre ikke kan hjælpe med at finde det perfekte selskab, kan vi til gengæld garantere, at de gode oplevelser står i kø, og at omgivelserne er blandt de absolut mest idylliske i Danmark, hvis I sætter feriekursen mod Sønderjylland.

Få steder i landet finder I så mange fredfyldte, kystnære og naturskønne sommerhusområder som i Sønderjylland. Samtidig er der så mange sønderjyske seværdigheder og -oplevelsessteder i absolut topklasse, at I skal holde en meget lang ferie for at få tid til at besøge dem alle.

For at gøre det lidt nemmere for jer at vælge har vi udvalgt vores favoritter til ferien i Sønderjylland. Der er noget for enhver smag, og I kan blandt andet dykke ned i den royale historie, tage på opdagelse i naturen eller måske i teateret og meget, meget andet.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse i Sønderjylland her


Vadehavscentret

Helt ude ved vadehavskysten syd for Ribe ligger et besøgscenter, som I skylder jer selv at lægge vejen forbi, hvis I interesserer jer bare den mindste smule for natur og dyreliv.

Her finder I nemlig Vadehavscentret, som er det oplagte udgangspunkt, hvis I vil opleve og se nærmere på de fascinerende naturfænomener og det enormt rige dyreliv, som findes i Vadehavet.

Her kan I blandt andet komme med på østerssafari ude på de bløde mudderflader eller opleve det storslåede syn, der møder jer, når tusindvis af stære sammen flyver over himlen i enorme flokke og skaber fænomenet sort sol.

Besøg selve centeret og se udstillingen om trækfuglenes vadehav, hvor I bliver klogere på det mylder af liv, der findes i og over havet. Fra den mindste alge til det største rovdyr i form af sælen, der på trods af sit blide ydre lever som konge af vadehavssletterne.

Når I kommer til centeret, er det første, der slår jer uden tvivl, hvor enestående smukt byggeriet er. Det er bygget af tagrør og har en legesyg konstruktion, der på fineste vis går i et med den omkringliggende natur.

Der er al mulig god grund til, at Vadehavet i 2014 blev kåret som UNESCO verdensarv, og der findes ikke en bedre indgang til området end Vadehavscentret.


Koldinghus

Ruinmurerene er blotlagt i store dele af slottet. Foto: Koldinghus.

Koldinghus blev oprindeligt opført som kongeslot og grænseværn i slutningen af 1200-tallet, men har siden da haft flere andre former og funktioner.

Efter næsten at være brændt ned til grunden i 1808 var ruinerne indtil sidste halvdel af det tyvende århundrede det eneste levn fra slottets storhedstid. Det blev der imidlertid lavet op på med et stort restureringsarbejde, og i dag er et besøg på Koldinghus ikke at sammenligne med andre slotsbesøg herhjemme.

I en stor del af slottet har ruinmurene nemlig fået lov til at stå stort set uberørte hen, og det skaber et råt og smukt udtryk i hele slottet. 

Samtidig åbner tilgangen op for en spændende historie om storhed og fald og giver på den måde et helt andet og mere ægte indblik i historien, end hvad I finder på mange andre slotte.

Koldinghus huser flere forskellige faste udstillinger om alt fra stedets historiske udvikling til Christian den 4., som I mange år levede og regerede fra Koldinghus. Der er herudover forskellige skiftende udstillinger, som med udgangspunkt i kunst og kunsthåndværk spænder vidt rent tematisk.

De yngste kan hver dag klæde sig ud i renæssancedragter og prøve kræfter med lege og færdighedsøvelser, som enhver adelsmand- og frøken med respekt for sig selv måtte mestre. 


ACTURE PARK


ACTURE PARK er ikke et traditionelt sommerland eller oplevelsescenter.

Parken strækker sig over hele 110 kvadratkilometer fra Haderslev til Vojens og er et sand overflødighedshorn af sjove aktiviteter.

En lang række lokale oplevelsessteder og -udbydere er gået sammen om at sammensætte det meget store aktivitetsudbud, som mennesker med hang til aktive oplevelser kan nyde godt af.

I kan både prøve de enkelte aktiviteter eller sammensætte et spændende dagsprogram med flere forskellige sjove udfordringer.

Prøv fx kræfter med Danmarks længste gokartbane, det højeste klatretårn, 3D bueskydning, tag på eventyr med et veterantog eller meget, meget mere.

ACTURE PARK har oplevelser nok til mange dage, og tilbyder også roligere aktiviteter som trekking, fiskeri, curling og kano- og vandcykelsejlads.

Derfor er parken også et oplagt udflugtsmål for større grupper med forskellige interesser, så alle bliver tilgodeset på ferien. Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se i Sønderjylland, er ACTURE PARK helt oplagt. Rigtig god fornøjelse!


Sønderjyllands Golfklub

Landskabet er naturrigt, og stemningen er helt i top på Sønderjylland Golfklubs golfanlæg. Foto: Sønderjyllands Golfklub.

Vi er mange, som kender den karakteristiske lyd, der lyder, når golfbolden på tilfredsstillende vis triller i det lille golfhul. 

Netop dén lyd har I alletiders mulighed for at fornøje jer af på Sønderjylland Golfklubs beundringsværdige golfanlæg. 

Lige mellem Aabenraa og Tinglev i det naturrige Årtoft Plantage pryder Sønderjylland Golfklubs 18 hullers bane det sønderjyske landskab.

Terrænet på den fantastiske golfbane er afvekslende og let kuperet med skov, kløfter og en righoldig fauna og flora. Scenen er i den grad sat, og nu er det endelig tid til, at I skal ud at brillere på grønsværen. 

Er 18 huller dog lidt for stor en mundfuld? Så fortvivl ej! Sønderjylland Golfklub råder ligeledes over en spændende seks hullers par tre bane, der er optimal for nybegynderen. Par tre banen er placeret ved stedets egen driving range, hvor I jo passende kan varme jeres golfsving godt og grundigt op. 

Gør jeres golfoplevelse endnu bedre ved at leje en golfcart eller en trolley gennem en forudbestilling ved sekretariatet. Og rund dagen af med at lade taberen give en omgang kølige forfriskninger på dejlige Restaurant Bendiks.

Rigtig god fornøjelse og held og lykke!


Tørning Mølle

Tørning Mølle er hele Sønderjyllands kulturperle, som I er nødt til at opleve. Foto: Tørning Mølle.

Omringet af vand og træer fra Sandkule Skov er Tørning Mølle placeret i ro og mag mellem de to sønderjyske byer Vojens og Haderslev. Et helt igennem ideelt sted for en afstressende stund i historiske omgivelser. 

Dette er stedet, hvorfra forskellige konger og grever i middelalderen har regeret over land og rige, og Tørning Mølle er på mange måder hele Sønderjyllands kulturperle, som I har mulighed for at opleve i første parket. 

Gennem en guidet tur kan I nemlig lade jer oplyse omkring stedets 1.000 årige lange og begivenhedsrige historie suppleret med interessante anekdoter og sjove historier. 

Den guidede tur på Tørning Mølle koster blot et symbolsk beløb per person og varer ca. 1½ time og slår undervejs et smut forbi den inspirerende udstilling, den historiske borgbanke og selve møllen og turbinen. 

Lad efterfølgende de mange indtryk sætte sig og nyd en behagelig kop kaffe, en lækker is eller en sød tørkage i den idylliske og fredfyldte atmosfære.  

Der er altså lagt i kakkelovnen til en fantastisk dag ved en af de skønne sønderjyske seværdigheder i hyggeligt samvær med historikken og fortiden i fokus. 


Nord-Als Idrætscenter

Nord-Als Idrætscenterets svømmehal og spabad venter bare på jer! Foto: Nord-Als Idrætscenter.

På den nordlige del af Als i Nordborg finder I et tiptop idrætscenter. Nord-Als Idrætscenter. Et sandt mekka af alverdens former for sportsfaciliteter i et topmoderne miljø.

I baggrunden spejler solen sig på beundringsværdig vis i ferskvandet i den smukke Nordborg Sø, mens der dyrkes diverse plusfremkaldende sportsaktiviteter inden døre.

Idrætscenteret råder over to idrætshaller, en gymnastiksal, en svømmehal med spabad og saunaer, et kegleanlæg, skydebaner, krolfbaner, et motionscenter og udendørs boldbaner.

Med andre ord har I her rig mulighed for at konkurrere i aktiviteter både til vands og til lands. Tør I at tage springet fra tre meter vippen, kan I jo sågar også konkurrere i luften. Hvem laver mon den største bombe?

Det populære Nord-Als Idrætscenter driver derudover også et hotel med selskabslokaler, mødelokaler, sovesale. Hele centret samt hotel dækker over hele 8.000 kvadratmeter under tag, og I er naturligvis inviteret indenfor.

Så puds jeres gamle badmintonketchere af, find jeres flotteste sved- og pandebånd frem og pak jeres hurtigste dykkerbrille i tasken, inden I drager mod Nord-Als Idrætscenter for at tilbringe et hav af sjove timer sammen i de fantastiske faciliteter.  


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas enorme udvalg af sommerhuse i Sønderjylland her.


Camino Haderslev Næs

Engen står i blomst. Foto: Camino Haderslev Næs.

Haderslevs snørklede midte med den fine domkirke danner udgangspunktet for en vandretur rundt i historien og den smukke natur sydøst for byen.

Fra den brostensbelagte kirkeplads går turen ud af byen langs vandet og videre ud blandt mark, sø, skov og eng. Hele tiden med havet og fjorden indenfor rækkevidde.

Camino Haderslev Næs er samlet 106 kilometer, og ruten er anlagt, så I kommer forbi ni små og større kirker.

Der er derfor rig lejlighed til at dykke ned i den danske kulturarv på turen, og hver enkelt kirke byder på et spændende kig ind i historien.

Ruten går østover fra Haderslev, helt ud til kysten og rundt på Haderslev Næs med en sløjfe rundt på Aarø, indtil turen til sidst skyder mod nord og afrundes på samme domkirkeplads, hvor den blev skudt igang.

Langs ruten er der god mulighed for at finde overnatning på både teltpladser, i sheltere, på B&B's, hoteller og lignende.

Hvis I har mod på en rejse ud i naturen - og måske ind i jer selv - bør I sætte kurs mod Camino Haderslev Næs.      


DET GAMLE RÅDHUS

Torvet i Gråsten ved DET GAMLE RÅDHUS. Foto: DET GAMLE RÅDHUS.

I det gamle rådhus i den sønderjyske by Gråsten befinder DET GAMLE RÅDHUS sig. Et nostalgisk hotel- og restaurationsforetagende beliggende blot 25 kilometer fra grænsen til vores tyske naboer.  

Bygningen er renoveret med særlig respekt for dets oprindelse som rådhus, og indretningen bærer stort præg af en gennemført hyggelig stemning.

Indenfor de gamle mure er lokalerne udstyret med moderne faciliteter, hvilket giver en iøjnefaldende kontrast mellem det gamle og det nye.

Overvej det lige engang! Ved DET GAMLE RÅDHUS kan I altså tilbringe nogle fantastiske stunder sammen i de gamle lokaler for byens handelsbank og byrådssal fra år 1954. 


Den Gamle Grænsekro

Intimitet og hygge. Foto: Den Gamle Grænsekro.

Mærk historiens vingesus i de hyggelige lokaler hos Den Gamle Grænsekro.

I Christiansfeld får I muligheden for at opleve et klassisk og traditionelt kroophold i moderne klæder. 

Kroens charme og historie fremstår som noget ganske særligt, og med over 400 års historie at berette om, så er der nok at tage fat på. De stemningsfulde lokaler summer af romantik og nærvær.

Beliggenheden gør det samtidig muligt at opleve et væld af aktiviteter indenfor henholdsvis en kort gå-, cykel eller køretur. 

Det kvalitetsbevidste køkken står klar til at forkæle jer med gastronomiske oplevelser i den hyggelige atmosfære. Med lækker mad og et godt glas i hånden er det nemt at blive opslugt af både hinanden og den nærværende stemning.

Et ophold hos Den Gamle Grænsekro kan naturligvis fuldendes med en hyggelig overnatning og med udsigt til idylliske og naturskønne omgivelser.


Mekanisk Museum Sønderjylland

Veteranbiler er blot én af mange former for mekaniske maskiner i MMS' flotte udvalg. Foto: Mekanisk Museum Sønderjylland.

Blot et kvarters kørsel fra den dansk-tyske grænse finder I Mekanisk Museum Sønderjylland. Helt afsides i en fredfyldt og naturrig atmosfære. Langt væk fra storbyernes støj og larm.

Støj og larm kan I dog godt opleve ved Mekanisk Museum Sønderjylland, hvis der tændes op for nogle af de mange forældede mekaniske maskiner. Imponerende forældede mekaniske maskiner ligesom den, I ser på billedet ovenfor.

Det store udvalg af unikke rariteter, som I kan opleve, tæller forskellige former for velholdte veteranbiler, kanonflotte knallerter, tidsbestemte traktorer, herlige hestevogne og landlige landbrugsmaskiner.

På museets store landlige areal er der ligeledes et fint B&B og et smukt cafeteria, hvor I kan erhverve jer forfriskninger af forskellige arter, mens I lader de mange indtryk fra museet sætte sig.

Så tænd op i jeres eget mekaniske køretøj, sving forbi Mekanisk Museum Sønderjylland og drøm jer tilbage til de gamle dage, hvor basale ting som sikkerhedsseler ikke var en selvfølge.  


Museet Holmen

Museet Holmen råder over både nationale og internationale udstillinger. Foto: Museet Holmen.

Centralt i Løgumkloster pryder Museet Holmen bybilledet. Ligesom langst størstedelen af de omkringliggende bygninger har museet en flot hvid facade og et højt tag af orange skær.

Bag den hvide facade venter der jer en verden fyldt med kunst gennem kreative udstillinger og arrangementer.

Det sønderjyske museum er etableret i 1971 i en gammel vestslevigsk gård fra 1700-tallet og har gennem tiderne udstillet for en lang række nationale og internationalt anerkendte kunstnere såsom John Lennon, H.M Dronning Margrethe II og Michael Kvium. 

Museet Holmen driver ligeledes deres egen museumshop, hvor I ud over et antikvariat med kunstbøger også har mulighed for at købe plakater, kunsthåndværk og museets egne fantasirige udgivelser.

Så glæd jer til at gå på opdagelse i kunstens vidunderlige verden ved Museet Holmen i dejlige Løgumkloster.

Rigtig god fornøjelse! 


Den Gamle Kro

Facaden på Den Gamle Kro vækker nostalgiske minder til de gode gamle dage. Foto: Den Gamle Kro.

Blot et stenkast fra Den Gamle Kro pryder Gråsten Slotssø billedet med det mægtige Gråsten Slot i baggrunden. Et oplagt område at spadsere en beroligende og afslappende tur i. 

Oven på en frisk gåtur minder maven jer på venlig vis om, at depoterne altså skal til at fyldes op, og her kommer Den Gamle Kro jer omgående til undsætning.    

Bag den nostalgiske facade venter der jer en fantastisk madoplevelse. Dyk ned i det klassiske a la carte menukort og tilfredsstil den sultne mave i retter som stjerneskud, Schnitzel Wiener Art eller mørbradgryde. 

Er I så heldige, at I kan besøge Den Gamle Kro på en onsdag, så er der ingen undskyldninger for ikke at kaste sig over den folkekære ret stegt flæsk med persillesovs. Et sandt festmåltid i nogle indbydende rammer! 

Den hyggelige krostue er fyldt med varme farver, og den hjemlige stemning i lokalet er med til at forstærke hele den uforglemmelige oplevelse på den 150 år gamle kro. Skru helt op for den lokalhistoriske oplevelse og kast jer over stedets overdådige sønderjyske kaffebord.

Den Gamle Kro byder altså i sine hygsomme kroomgivelser på en gedigen madfest, og I er allesammen inviteret med som gæst. Glæd jer!

 

Det tyske mindretal i Nordslesvig

Dyk ned i historien om det dansk-tyske forhold. Foto: Det tyske mindretal i Nordslesvig. 

Med sin placering tæt ved Tyskland er der gennem tiderne knyttet tætte bånd på tværs af landegrænsen.

Det betyder også, at der i dag bor cirka 15.000 mennesker i Sønderjylland, som tilhører det tyske mindretal. Det svarer til seks procent af den sønderjyske befolkning.

Det er let at falde i snak med en herboende dansk-tysker, og organisationen bag det tyske mindretal (Bund Deutscher Nordschleswiger) arrangerer i rigt mål arrangementer som den traditionelle Knivsbergfest midt i juni og Den tyske dag i november, ligesom de står bag den store nordslesvigske musikforening, der årligt fremfører smukke korarrangementer mange steder i Sønderjylland.

Det er derfor oplagt at opsøge en af de mange arrangementer, hvis du vil opleve lidt dansk-tysk kulturarv i skøn forening.

En anden mulighed er at besøge Deutsches Museum Nordschleswig i Sønderborg.

Her formidles det tyske mindretals historie og kultur gennem en stor samling genstande, der forbinder mindretallet med den tyske arv. I 2017 blev Det tyske skolemuseum fra Nordslesvig også en del af museet, og I kan således lære mere om alt fra tysk skolevæsen til den tyske dagligdag i gamle dage på museet. 


Geografisk Have

Har I altid drømt om at besøge en af de smukkeste haver i verden?

Ja, så behøver I faktisk bare at tage til Geografisk Have i Kolding med 100 år på bagen.

Stedet er i dag en unik og mangfoldig botanisk have og rummer også Kolding Miniby, der viser Kolding i miniformat, som byen tog sig ud sidst i 1800-tallet. Haven er kåret som en af de 60 flotteste haver i verden og som en af de 27 flotteste i Europa af the World Federation of Rose Societies.

Havens smukke rosenhaver med moderne roser, historiske roser ogvilde roser er et sandt sansebombardement. Der er også mange fantastiske rhododendron i haven og forskelligetematiske haver med fokus på blandt andet krydderurter og lægeurter.

I kan komme på en botanisk rundrejse til Kina, Japan, Nord- og Sydamerika. Den 14 hektar store have harmere end 2.000 forskellige sorter af træer, buske og blomster og er inddelt i forskellige sektioner efterplanternes oprindelsesland, deraf navnet Geografisk Have

De mindste kan boltre sig på de to legepladser, i bambuslundene, i de kinesiske grotter og i havens dyrefold med blandt andet klappegeder, eksotiske fugle og charmerende silkeaber.

Den skønne sønderjyske seværdighed er åben året rundt. Stedets café tilbyder blandt andet kaffe, kage og is, og I er velkomne til at nyde en picnic eller kop kaffe fra caféen i de hyggelige pavilloner.


Christiansfeld - Museum Kolding

Christiansfeld centeret

Brødremenighedens kirke er en af mange unikke bygningsværker i Christiansfeld. Foto: Christiansfeld - Museum Kolding.

Byen Christiansfeld mellem Kolding og Haderslev bliver af UNESCO betragtet som et af de syv mest bevaringsværdige og unikke kulturmindesmærker i Danmark. 

Det er altså en helt speciel og kulturhistorisk oplevelse i topklasse, I kan vente jer af et besøg i byen, og den fortælling formidler Museum Kolding på levende vis for besøgende.

Museet samler og formidler byens historie og arrangerer mange udstillinger, foredrag og guidede ture rundt i byen. Alt sammen selvfølgelig med udgangspunkt i byens rige historie.

Det kommer i særlig grad til udtryk i den historiske bymidte, hvor menigheden planlagde byen omkring kirken med de vigtigste huse, såsom præsteboligen, forstanderboligen og korhusene, som var hjem for ugifte brødre, søstre og enker.

Bygningerne har et fornemt, adeligt udtryk, men de var ikke tiltænkt de rige, men derimod den kristne meninghed.

Byen blev planlagt med stort fokus på sammenhængen mellem bygninger og grønne områder, hvilket den dag i dag stadig gør et besøg i byen til en meget smuk oplevelse både ude og inde.


Sommerhus i Sønderjylland

Hvis I planlægger at tage en ferie til det sydligste Jylland, har vi samlet størstedelen af sommerhusene i Sønderjylland på tværs af de mange forskellige udlejere og private i vores søgemaskine.

Det gør det nemt at finde den indkvarteringsløsning, der passer jer allerbedst.

Sønderjylland er garant for mindefulde oplevelser i historiske og naturskønne omgivelser.

Det er bare om at komme afsted!