8 af de bedste oplevelser og seværdigheder på Fanø (2024)


Smukke Fanø har et veludviklet udvalg af tilbud til turister. Bliv klogere på nogle af de allerbedste lige her.


I den nordligste del af det naturskønne vadehav ligger Fanø med sine smukke hvide sandstrande mod vest og de spændende og varierede naturområder mod øst.

Øen har med sine lange strande altid tiltrukket turister i stort tal. Og når først Fanø er besøgt en gang, vender mange tilbage igen og igen.

Foruden den skønne natur er her nemlig også en rig og spændende kulturarv, som i særlig grad kommer til udtryk i de små havnære byer fyldt med skipperhuse og fine gamle bygninger. Fanø var i mange år hjemsted for et stort antal skibsbyggere, og den arv ser man tydeligt den dag i dag. 

Foruden de store oplevelser i naturen gemmer Fanø også på et veludviklet udbud af aktivitetsmuligheder til øens mange besøgende.

Vi har samlet vores favoritter til ferien på Fanø i listen her.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse på Fanø her


Kunstladen  

kunstladen

Der er brugskunst i rigt mål hos Kunstladen. Foto: Kunstladen.

Noget af det hyggeligste på ferien er at gå på opdagelse i spændende butikker, der er helt unikke og ikke findes noget andet sted.

Sådan en butik finder I lige syd for minibyen Rindby på det nordlige Fanø.

Her holder Kunstladen til i nogle stemningsfulde lader, og det bugner med kvalitetsvarer og brugskunst som tøj, smukke designersmykker, forskelligt håndarbejde, fine vaser og lysestager, helseprodukter, sæber og meget, meget andet.

Derfor er kunstladen et oplagt sted at lægge vejen forbi, hvis I gerne vil købe nogle lokale produkter med hjem og trække ferien med tilbage til dagligdagen. Det er også et oplagt sted at besøge, hvis I er på udkig efter en gave.


Sønderho


Med sine små 300 indbyggere er Sønderho en lille landsby, men den er alligevel Fanøs næststørste efter hovedbyen Nordby.

Byen ligger smukt på Fanøs sydspids indrammet af klitter og grønne diger og er en af Fanøs største turistmagneter.

Det skyldes ikke mindst de omkring 300 velbevarede gamle skipperhuse, som er smukke vidnesbyrd om Fanøs kulturarv.

I mange år var Fanø nemlig en stolt søfartsø, og mange af sømændene boede i de karakteristiske stråtækte skipperhuse, som er omgivet af hyggelige brostensbelagte gårdmiljøer og små grønne oaser og er forbundet af et netværk af smalle stier og småveje. I dag er det muligt at leje flere af de gamle skipperhuse som feriebolig.

Sønderho er derfor et must på ferien til Fanø. Her finder I østemning til overflod, og hvis I vil dykke ned i historien om byen, formidler byens museer, Hannes Hus, Sønderho Mølle, Brandmuseet og Redningsstationen, med forskellige anslagspunkter den fortælling på fornem vis. Læs mere herom på Fondengamlesonderho.dk.


Ravsmeden

Ravsmeden Jens Peter på arbejde. Foto: Ravsmeden.

I Sønderhos snørklede midte holder kunsthåndværkeren "Ravsmeden" til i et lille, hvidt hus, hvor der både er værksted og en lille butik.

Her kan I kigge nærmere på alskens fine kunststykker udført i ravet, som er så levende og nuanceflydt et materiale.

Ravsmeden Jens laver alt fra fine ravhalskæder til armbånd, små figurer, vedhæng til halskæder og sølvsmykker med indbefattede ravstykker, som I kan købe i butikken.

Meget af ravet er fundet på Fanøs strande, og I kan derfor få jer et meget autentisk ferieminde med hjem fra Fanø hos Ravsmeden.

I er også meget velkomne til at komme forbi med rav, I selv har fundet, og få det omformet til et lille smykke.

Her kan det dog være en god idé at komme ind tidligt på jeres ferie på Fanø, så Jens kan nå at designe og skabe jeres helt unikke smykke, inden I tager hjem igen. Og ellers kan I få det tilsendt med posten.


B&B Mandø

En tur til Mandø er så absolut det hele værd, og B&B Mandø venter kun på jer. Foto: B&B Mandø.

Er I på ferie på Fanø, er det i den grad oplagt, at I ligeledes tager en tur til en ø i Vadehavet i form af Mandø...

... Så længe der altså er lavvande. Skulle I dog blive fanget af tidevandet på den lille vadehavsø, så står B&B Mandø klar til at tage sig af jer. 

B&B Mandø driver både B&B ferielejligheder, en hyggelig café ved navn Café Mandøpigen og en turbåd ved navn Turfærgen Mandøpigen.

I den moderne café kan I mæske jer i fornøjelige frokost af lokale råvarer, og caféen er åben til klokken 16.00. Aftensmadretter med et særligt fokus på godt håndværk og gode råvarer fra gode leverandører kan tilmed tages med som take away. 

Med Turfærgen Mandøpigen kan I komme på spændende udflugter såsom ø-hop, østerssafari og sælsafari. En unik måde at opleve naturen i og omkring Vadehavet på! 

Tilbage er der blot at sige, at I med et besøg på Mandø er i de bedste hænder ved det imødekommende B&B Mandø.


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas store udvalg af sommerhuse på Fanø her.


Atlantvolden på Fanø

bunker fanø

En af Fanøs mange bunkers. Foto: Fanø i Atlantvolden.

Under 2. Verdenskrig var Fanø et vigtigt strategisk landområde i sikringen af Esbjerg Havn.

Derfor blev der anlagt næsten 300 bunkers på øen, primært på den nordlige side af øen, der ligger lige ud for Esbjerg.

Langt størstedelen af de mange bunkers findes stadig i landskabet den dag i dag, og det er muligt at stikke hovedet indenfor og kravle eller gå en tur rundt i mange af dem.

Hvis I har lyst til at udforske de mange bunkers og Fanøs rolle under 2. Verdenskrig yderligere, skal I have fat i foreningen Fanø i Atlantvolden (Atlantvolden var tyskernes forsvarslinje langs Europas vestkyst) eller besøge deres nyligt indrettede museum om Fanø under krigen under brandstationen i Nordby. Se eventuelt mere på Fanoe-i-atlantvolden.dk.

Museet har mange spændende effekter fra krigens tid, og foreningens bunkerture er virkelig et hit. Det er meget spændende for både store og små at gå omkring inde i de helt natmørke bunkers og lyse dem op med lommelygte, mens de vidende guider fortæller store og små historier fra krigens tid.


Rødgård Camping

rødgård camping

Der er masser af aktiviteter på campingpladsen. Foto: Rødgård Camping.

Rødgård Camping ved Rindby på det midt-nordlige Fanø er udover at være campingplads lidt af et oplevelsescenter.

Her finder I blandt andet et 400 m2 stort indendørs legeland med et labyrint-/klatreland for alle børn under 12 år. Det er et godt sted for børnene at tumle omkring og få brændt en masse energi af, og det koster den beskedne sum af 25 kroner for en times leg i kuglerummene og de sjove gangsystemer. I samme bygning finder I stedets restaurant, så der er ikke langt, når store og små skal have en forfriskning.

På campingpladsens udearealer finder I en sjov legeplads med kravlenet, rutschebaner, klatrevæg, hoppepuder og meget mere.

Rødgård har også en minigolfbane, hvor I kan udfordre hinanden og måske spille om en is eller opvasken i jeres feriehus!

I restaurant og legelandsbygningen finder I også Club Fanø, som er en aktivitetsklub for både børn og voksne.

Klubben arrangerer fx "lav dine egne stearinlys", dragebygning og andre kreative sysler, ligesom der arrangeres forskellige sjove udendørsaktiviteter.


Skovlegepladsen

skovlegepladsen

Grillhuset på legepladsen. Foto: Skovlegepladsen.

Hvis I vil have jer en dag med sjove oplevelser i naturen, er det oplagt at besøge Fanø Skovlegeplads.

I finder skovlegepladsen i udkanten af en af de store skove på midtøen forholdsvist tæt på den vestlige kyst.

På pladsen er der blandt andet en sjov naturforhindringsbane, hvor I skal forcere balancetove, smalle bomme, der i forskellige højder slynger sig henover jorden, gyngende træstammer og net og forskellige andre forhindringer.

Der er også en sanseplads, hvor I kan føle, dufte, se og opleve naturen via små installationer og aktiveringsmuligheder. Her kan I blandt andet se en række sjove og historiefortællende træudskæringer i både små og helt store versioner.

Det er oplagt at pakke picnickurven eller køletasken og tage den med på jeres tur til skovlegepladsen. Her er nemlig rig mulighed for at spise og tilberede den medbragte mad, fx i det store vikingeinspirerede grillhus eller på en af de andre grill- og bålpladser.

Skovlegepladsen har toiletfaciliteter og kan sagtens danne grundlaget for en lille hike videre ud i de smukke strand- og skovområder. 


Fanø Golf Links

fanø golf

Banen bølger sig i det bakkede strandområde. Foto: Fanø Golf Links.

På Fanøs nordvestkyst bare et langt drive fra den brede sandstrand finder I en af Danmarks allersmukkeste golfbaner.

Midt i det bakkede klitområde snor de grønne fairways sig, og hvis I tager en tur rundt på banen, vil I opleve teesteder på toppen af klitterne med udsigt langt ud over det storslåede naturområde og greens tæt indesluttet af de høje, grønne sandbanker.

Banen spilles faktisk i så skøn natur, at den er blevet kåret som en af verdens tyve naturmæssigt mest rå og ægte baner af golfclubatlas.com.

Det er da også nogle bjergtagende scenerier, der udspiller sig for jer på banen, og der venter jer en aldeles fin golfoplevelse, hvis I lægger vejen forbi Fanø Golf Links.

Banen er også krævende med kraftig vind til tider og greens skjult bag klitterne, så indspillet kompliceres. 

Men den slags er som bekendt kun ekstra krymmel på toppen af kagen for ægte golf-aficionados!