11 af de bedste seværdigheder og aktiviteter på Ærø (2024)


Ærø er inkarneret feriehygge i noget af det bedste natur, Danmark har at byde på.


I Det Sydfynske Øhav en lille sejltur fra Svendborg ligger en af landets fineste ferieperler og venter.

På Ærø er I omgivet af det blå hav, det gule raps og de grønne marker, og det bakkede terræn giver jer det ene mere fantastiske udsigtspunkt efter det andet.

Samtidig byder øens byer på små kringlede gader, gamle huse fra så langt tilbage som 1600-tallet og en spændende kulturarv formet af øens rige historie med alt fra fortidsminder til levn fra den stolte søfartshistorie.

Der er kort sagt masser at se og give sig til på skønne Ærø.

Vi har samlet vores absolutte favoritter til en minderig ferie midt i det idylliske, fynske farvand lige her. 


Vores Ærø-favoritter: Klik og læs mere

Ærø Whisky  -  Gl. Elmegaard

Galleri Maria Fynsk Norup  -  Hattesens Konfektfabrik

 Femmasteren  -  Søbygaardkoncerterne

På Torvet  -  Den Gamle Købmandsgaard

Rise Bryggeri - Søby Camping Ærø

Vitsøhus Permakultur  -  Fiskeri på Ærø


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse på Ærø her


Ærø Whisky 


I den stemningsfulde baggård bag Den Gamle Købmandsgaard på torvet i Ærøskøbing finder I et lille, gult bindingsværkhus. Købmandsgårdens gamle vaskehus.

Her kan I møde nogle passionerede mennesker, der laver noget så fint som dedikeret Ærø Whisky.

På stedet er der etableret et besøgscenter, som er åbent i Købmandsgårdens åbningstider. I sommerhøjsæsonen er der desuden rundvisninger i lokalerne.

Ærø Whisky er et mikrodestilleri, som anvender lokalproduceret byg i deres whiskyproduktion. Efter destilleringen lagres whiskyen på egefade, som er med til at give den gyldne alkohol dens smag og karakter.

Det kan I alt sammen blive meget klogere på ved at besøge Ærø Whisky i de smukke lokaler. I kan selvfølgelig også købe lidt af den lokalproducerede whisky med hjem til en hyggelig aften på terrassen.

Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se på Ærø, er Ærø Whisky helt oplagt. Rigtig god fornøjelse!


Gl. Elmegaard


Hvis I tager færgen fra Svendborg mod Ærø, kommer I forbi en lille perlerække af små øer i Det sydfynske øhav.

På en af de øer finder I en gammel bindingsværksgård kaldet Gl. Elmegaard, som er et skønt sted at besøge og opleve.

Gården er den ældste gård på den lille ø Drejø og er i dag indrettet som et spændende "kulturhus" med både museum, en lille museumsbutik, et skønt spisested med servering inde i de historiske lokaler og ude i den romantiske gårdhave og ikke mindst en lang række arrangementer med musik, dans og hyggelige aktiviteter.

Gl. Elmegaards ejere tager også de besøgende med på guidede ture på museet og ud i naturen, og I kan blandt andet komme med på en af de populære snapseture, hvor I samler smagfulde urter. Her venter der jer med garanti også en sjov ø-historie eller to!

Museet i gården er indrettet i seks staldrum og tre af husets stuer, hvor I kan blive meget klogere på det at leve og arbejde på en af Danmarks idylliske småøer.

Der er lidt skiftende åbningstider på gården fra sæson til sæson. Se mere om de aktuelle åbningstider på Gl-elmegaard.dk.


Ærøskøbing Røgeri

Charmerende og uhøjtidelige rammer på det lokale røgeri. Foto: Ærøskøbing Røgeri.

Fra april til og med efterårsferien i uge 42 banker rygeovnen på fulde drøn hos Ærø Røgeri.

Det lokale røgeri og fiskerestaurant byder på van(d)vittige gode smagsoplevelser for alle fiskeelskere. 

Her går kærligheden til råvarerne og det endelige produkt hånd i hånd. Eksempelvis kommer røgeriets laks fra Færøerne, hvor fisken har levet et sund og ustresset liv i naturlige rammer. Det høje indhold af omega 3 kan derfor nydes med god samvittighed.

Ærøskøbing Røgeri anvender samtidig 100% kompostbart og biobaseret service, bæreposer og indpakning.

Særligt er røgeriet et besøg værd i højsæsonen, hvor de grillede og veltilberedte aftenmenuer kan nydes i den hyggelige gårdhave.


Galleri Maria Fynsk Norup  

maria fynske norup

Der er skønhed i rigt mål i galleriet. Foto: Galleri Maria Fynsk Norup.   

Ærø er en ø, hvor kunsten flyder frit i mange forskellige former og udtryksvarianter.

Et af de nyeste skud på den kunstneriske stamme finder I helt ude ved kysten i en gammel landejendom lidt udenfor Ærøskøbing.

Her holder fotografen Maria Fynske Norup nemlig til, og hun udstiller sine på alle måder stemningsmættede og betagende fotografier i et hyggeligt galleri på stedet. I  kan komme på besøg på galleriet i eftermiddagstimerne torsdag til søndag eller efter aftale med Maria.

De mange fotografier i galleriet portrætterer i vid udstrækning mennesket i samspil med naturen. Ofte på en sådan måde, at lyset tilføjer et fortællende og drømmende snit til motiverne af alt fra farvefyldte blomsterenge til stengærder i havet, danserinder og cyklende herrer.

Billedkompositionerne er enestående, og hvis I har den mindste interesse i fotokunst, skylder I jer selv at besøge Marias galleri på jeres ferie til Ærø.


Hattesens Konfektfabrik


Lige ved færgelejet i Ærøskøbing og lige dér, hvor brostenene ind mod den krogede midtby begynder, finder I et sted, som mangt en barnlig sjæl igennem tiden har drømt om at arbejde hos.

Her ligger nemlig en vaskeægte konfektfabrik!

På Hattesens Konfektfabrik laves der lakridskonfekt efter gamle håndværkstraditioner. Al konfekten bliver håndlavet på fabrikken, som ligger lige overfor Café Aroma på havnen i Ærøskøbing. Det er i caféen, I kan købe den lækre konfekt, og for at det ikke skal være nok, finder I også et ismejeri her, som laver hjemmelavede is efter samme koncept, som ligger bag konfektproduktionen.

Tanken i både konfekt- og isproduktionen er, at der kun bruges rene råvarer, og der bruges altså ikke kunstige smagsgivere og tilsætningsstoffer i produktionen. Her er det naturens egne råvarer som bær, frugter og ren lakrids, der tæller.

I butikken finder I et rigt udvalg af lakridskonfekt. Fx med smagen af blåbær, stikkelsbær, citron, mokka og chokolade, og her er også hjemmelavet is i mange smagsvarianter.

Caféen har åbent fra april til september, og udenfor sæsonen kan I blandt andet købe konfekten i Den Gamle Købmandsgaard på torvet i Ærøskøbing (se længere nede i guiden).

I sommermånederne er der hertil mulighed for rundvisninger i det tidligere mekanikerværksted, der i dag danner den skæve ramme om konfektfabrikken.


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas fine udvalg af sommerhuse på Ærø her.


Søbygaardkoncerterne

søbygaard

De hyggelige rammer om musikken. Foto: Søbygaardkoncerterne.

På det vestlige Ærø ligger herregården Søbygård fra 1580, hvor hovedhuset "Slottet" er omkranset af en stor voldgrav. I hele sommerperioden afholdes en række klassiske koncerter af høj national og international klasse.

Koncerterne afholdes i en nyopført sal inspireret af de færøske trækirker. Salen er opført helt og holdent i træ og er akustisk særdeles velegnet til kammermusik.

I salen findes et af landets bedste Fazioli-flygler, hvilket er med til at tiltrække de dygtigste pianister og ensembler til Søbygaardkoncerterne. 

Som publikum sidder I tæt ved musikerne på scenen, noget der er med til at skabe et fint og stemningsfyldt rum mellem publikum og de optrædende.

Der venter jer derfor en stor musikalsk oplevelse og en dejlig atmosfære på det smukke sted, hvis I vælger at tage til en koncert på stedet.

Det er oplagt at komme lidt tidligt til koncerterne og gå en tur rundt i de historiske omgivelser.Herregården kan også besøges i dagtimerne, hvor der er åbent til de forskellige udstillinger.


Den Gamle Købmandsgaard

den gamle købmandsgård ærø

Slå jer ned og få en kop kaffe blandt alskens delikatesser. Foto: Den Gamle Købmandsgaard.

På en af de helt centrale pladser for den ærøske turisme, torvet i Ærøskøbing, finder I en rigtig hyggelig, gammel bygning at gå på opdagelse i.

Den Gamle Købmandsgaard er en kombineret butik og café, som har fokus på det ypperste indenfor ærøsk fødevarer og kunsthåndværk.

Butikken er grundlagt at lokale ildsjæle som en modreaktion på butikslukningerne i den stemningsfulde gamle by, og i dag kan I gå omkring i lokalerne og blive inspireret af de mange specialiteter og delikatesser fra de lokale producenter.

I finder lokalproduceret chokolade, vin, sæber, salt, sennep, slagtervarer, sirup, kropsolier, cremer, øl, snaps, karameller, slik, lakrids, tøj til både børn og voksne og meget meget andet i den moderne landhandel, hvor I også finder et rigt udvalg af lokaltproducerede skåle, kander, glas og forskelligt andet kunsthåndværk.

Det er lidt af en rejse at tage turen rundt i lokalerne og få en snak om hele projektet med en af de ansatte, og det er oplagt at få en tår kaffe og noget hjemmelavet kage, inden turen går videre.


Rise Bryggeri


I den lille by Store Rise holder et af øens varetegn til.

Her finder I nemlig Rise Bryggeri, der producerer Ærø-øllene, som i dag findes i specialbutikker og supermarkeder i hele landet.

Og det er da heller ikke svært at forstå, hvorfor øllene er blevet så populære.

Rise Bryggeri udmærker sig først og fremmest ved at brygge alle deres øl på rene råvarer. Det betyder, at når du smager noter af lakrids, krydderier eller andet i øllet skyldes det ene og alene det gode bryggehåndværk og ikke tilsætningsstoffer og andre pyntemekanismer. I dag har bryggeriet også en økologisk øl-serie.

I kan besøge bryggeriets butik næsten hele året og forsyne jer med de delikate dråber, og i sommermånederne kan I desuden sætte jer til rette i stedets café og nyde øl og lækkert mad i skøn symfoni.

I kan desuden komme på rundvisning på bryggeriet. Læs mere om det på bryggeriets hjemmeside.


Søby Camping Ærø 

Ferie i naturskønne omgivelser. Foto: Søby Camping Ærø.

Helt ud til stranden på noget af det nordligste Ærø ligger Søby Camping omgivet af skov og med smuk udsigt til de blå bølger.

Pladsen indeholder faciliteter til de overnattende, men her er også aktivitetsmuligheder, som udefrakommende kan deltage i.

Der arrangeres fx forskellige kurser, Sankt Hans fest, koncerter og andre fællesaftener på campingpladsen. Blandt andet strikkefestivallen "Strik på Søby Camping", som afholdes i sensommeren.

Hvis I gæster campingpladsen, kan I nyde godt af pladsens mange højbede med lækre urter, salater, tomater og meget andet. Konceptet hedder "Den spiselige campingplads", og der er altid mulighed for at få en snak om dyrkning og spændende afgrøder.

Desuden er det muligt at aftale besøg hos bierne, hvor både børn og voksne udstyres med bi-dragter.

Og går I alligevel en tur i området, kan I komme forbi og nyde en kop kaffe og en is på den skønne "solnedgangsterrasse".


Vitsøhus Permakultur

På det nordlige Ærø beliggende smukt ved vandområdet Vitsø Nor finder I Vitsøhus, hvis drift er baseret på permakultur, altså tanken om at skabe naturlige og bæredygtige kredsløb, der kan fungere permanent, så de naturlige ressourcer bevares. Der arbejdes kort sagt ud fra et ønske om at arbejde med og ikke mod naturen.

Det kan I se nærmere på i den såkaldte Paradishave på stedet, som rummer mere end 400 forskellige planter, læge- og krydderurter og en spiselig skovhave med frugtbuske og -træer. Her er også en rosenhave med cirka 200 forskellige rosensorter.

Fra påske til efterårsferien kan I besøge gårdbutikken på stedet eller booke en audiorundtur i permakulturhaven. Det gør I enten ved at booke på forhånd eller ved at benytte klokken ved indgangen.

På audioturen møder I en række spændende dyr, fx alpakaer, kashmirgeder og med lidt held siameserkatten Chaos.

Hvis I er flere end 12, kan I få en guidet rundtur på stedet, og er I mere end seks kan folkene på Vitsøhus efter forudgående aftale tilberede en lækker menu til jer, der tager udgangspunkt i grøntsagerne fra haven.

Men det er bare noget af det, Vitsøhus tilbyder. I kan blandt andet også komme på Segway-ture og prøve klangmassage og klangmeditation. Læs meget mere på vitsoehus.dk.


Fiskeri på Ærø

fiskeri ærø

Der er mange smukke fiskepladser på Ærø. Foto: Ærø Sportsfiskerforening.

Ærø er lidt af et eldorado for jer med hang til prop, flue og spinner.

Da Ærø jo er en ø, er der rig mulighed for at tage ud til kysten og smide snøren afsted. Og når naturen samtidig er så smuk, som den er på Ærø, er I garanteret en stor oplevelse i naturen, uanset om I har heldet med jer i fiskeriet eller ej.

På sydkysten er i omgivet af stejle og forblæste skrænter, når I står i vandkanten og jagter aftensmaden til grillen.

Samtidig er der rigtig gode fiskeforhold med god vanddybde, så I langt de fleste steder kan fiske direkte fra kysten.

På Ærøs nordkyst er vandene roligere. Her er lavvandede vige indkranset af græsklædte klinter og stenstrande med dybt vand lige ud for kysten.

De fleste på Ærø fisker efter havørreder, men I har også mulighed for at fiske multe, forskellige fladfisk og hornfisk og torsk i mere sjældne tilfælde.

Hvis I nysgerrige på fiskeriet på Ærø, kan I kontakte Ærø sportsfiskerforening eller læse mere på foreningens hjemmeside.