22 af de bedste seværdigheder og aktiviteter på Ærø (2019)

Ærø er inkarneret feriehygge i noget af det bedste natur, Danmark har at byde på.


I Det Sydfynske Øhav en lille sejltur fra Svendborg ligger en af landets fineste ferieperler og venter.

På Ærø er I omgivet af det blå hav, det gule raps og de grønne marker, og det bakkede terræn giver jer det ene mere fantastiske udsigtspunkt efter det andet.

Samtidig byder øens byer på små kringlede gader, gamle huse fra så langt tilbage som 1600-tallet og en spændende kulturarv formet af øens rige historie med alt fra fortidsminder til levn fra den stolte søfartshistorie.

Der er kort sagt masser at se og give sig til på skønne Ærø.

Vi har samlet vores absolutte favoritter til en minderig ferie midt i det idylliske, fynske farvand lige her. 


Vores Ærø-favoritter: Klik og læs mere

Ærø Whisky | Marstal Søfartsmuseum | Ærø Jazzfestival 

 Galleri Maria Fynsk Norup | Hattesens Konfektfabrik Det Gamle Værft

Femmasteren | Søbygaardkoncerterne | På Torvet

Ærø Golf Klub | Den Gamle Købmandsgaard | Rise Bryggeri

Økogård og Yogastudie Vitsø  | fru Nørgaard | Søby Camping Ærø  

Glasseriet | Kys en tiger Ærø Kunstforening - Kunst på hele øen

Vitsøhus Permakultur | Fiskeri på Ærø | Ærøskøbing Røgeri

Vesteraas


Campaya samler alle udlejningssommerhuse på ét site, så du let kan finde dit favorithus.

Book dit sommerhus på idylliske Ærø lige her


Ærø Whisky I den stemningsfulde baggård bag Den Gamle Købmandsgaard på torvet i Ærøskøbing finder I et lille, gult bindingsværkhus. Købmandsgårdens gamle vaskehus.

Her kan I møde nogle passionerede mennesker, der laver noget så fint som dedikeret Ærø Whisky.

På stedet er der etableret et besøgscenter, som er åbent i Købmandsgårdens åbningstider. I sommerhøjsæsonen er der desuden rundvisninger i lokalerne.

Ærø Whisky er et mikrodestilleri, som anvender lokalproduceret byg i deres whiskyproduktion. Efter destilleringen lagres whiskyen på egefade, som er med til at give den gyldne alkohol dens smag og karakter.

Det kan I alt sammen blive meget klogere på ved at besøge Ærø Whisky i de smukke lokaler. I kan selvfølgelig også købe lidt af den lokalproducerede whisky med hjem til en hyggelig aften i sommerhuset.


Marstal Søfartsmuseum


Søfarten og skibsbyggeriet har gennem tiden på mange måder formet Ærø og dannet en væsentlig del af øens økonomiske fundament.

Den historie er lige siden 1929 blevet fortalt og formidlet på levende og inddragende vis på Ærøs nok mest kendte seværdighed, Marstal Søfartsmuseum.

Museet råder i dag over mere end 200 skibsmodeller, som I kan se nærmere på i de store lokaler på Marstal Havn, ligesom I blandt andet kan besøge museets skibsbyggeplads helt ud til vandet.

Der laves løbende forskellige aktiviteter på havneområdet som åben værftshal og mulighed for jollesejlads, ligesom I her kan se nærmere på skibe, der i øjeblikket bliver restaureret.

Indenfor på museet kan I fx gå ombord på coasteren Dora og opleve, hvordan det er føre skibet på en blæsende nat.

I kan også gå gennem udstillingen og se, hvordan de forskellige skibstyper har udviklet sig gennem mere end 250 år, ligesom I kan se et væld af effekter hjembragt fra ekspeditioner til fjerne lande. Blandt meget, meget andet.


Ærø Jazzfestival

En koncert løber af stablen. Foto: Ærø Jazz Festival.


Hvert år strømmer jazzentusiaster og -musikere fra nær og fjern til Ærø i uge 31, hvor den traditionsrige Ærø Jazzfestival fylder gader, stræder og spillesteder på øen op med små og store musikoptog og koncerter.

Det giver en helt særlig "buzz" på øen med masser af god, frisluppen energi, og hvis I virkelig skal se Ærø folde sig ud i al sin kreative og musiske flor, er uge 31 en rigtig god uge at komme forbi.

Festivallen afholdes henover en forlænget weekend og har en lang række gratis musiske tilbud på Det gamle Værft i Ærøskøbing (se længere ned i guiden) og større koncerter om aftenen på Andelen også i Ærøskøbing.

Herudover laves der flere småarrangementer rundt omkring på torve og ved caféer og restauranter, som selvfølgelig også sørger for, at der altid er kolde fadøl og kølig hvidvin indenfor rækkevidde.


Galleri Maria Fynsk Norup  

maria fynske norup

Der er skønhed i rigt mål i galleriet. Foto: Galleri Maria Fynsk Norup.   


Ærø er en ø, hvor kunsten flyder frit i mange forskellige former og udtryksvarianter.

Et af de nyeste skud på den kunstneriske stamme finder I helt ude ved kysten i en gammel landejendom lidt udenfor Ærøskøbing.

Her holder fotografen Maria Fynske Norup nemlig til, og hun udstiller sine på alle måder stemningsmættede og betagende fotografier i et hyggeligt galleri på stedet. I  kan komme på besøg på galleriet i eftermiddagstimerne torsdag til søndag eller efter aftale med Maria.

De mange fotografier i galleriet portrætterer i vid udstrækning mennesket i samspil med naturen. Ofte på en sådan måde, at lyset tilføjer et fortællende og drømmende snit til motiverne af alt fra farvefyldte blomsterenge til stengærder i havet, danserinder og cyklende herrer.

Billedkompositionerne er enestående, og hvis I har den mindste interesse i fotokunst, skylder I jer selv at besøge Marias galleri på jeres ferie til Ærø.


Hattesens KonfektfabrikLige ved færgelejet i Ærøskøbing og lige dér, hvor brostenene ind mod den krogede midtby begynder, finder I et sted, som mangt en barnlig sjæl igennem tiden har drømt om at arbejde hos.

Her ligger nemlig en vaskeægte konfektfabrik!

På Hattesens Konfektfabrik laves der lakridskonfekt efter gamle håndværkstraditioner. Al konfekten bliver håndlavet på fabrikken, som ligger lige overfor Café Aroma på havnen i Ærøskøbing. Det er i caféen, I kan købe den lækre konfekt, og for at det ikke skal være nok, finder I også et ismejeri her, som laver hjemmelavede is efter samme koncept, som ligger bag konfektproduktionen.

Tanken i både konfekt- og isproduktionen er, at der kun bruges rene råvarer, og der bruges altså ikke kunstige smagsgivere og tilsætningsstoffer i produktionen. Her er det naturens egne råvarer som bær, frugter og ren lakrids, der tæller.

I butikken finder I et rigt udvalg af lakridskonfekt. Fx med smagen af blåbær, stikkelsbær, citron, mokka og chokolade, og her er også hjemmelavet is i mange smagsvarianter.

Caféen har åbent fra april til september, og udenfor sæsonen kan I blandt andet købe konfekten i Den Gamle Købmandsgaard på torvet i Ærøskøbing (se længere nede i guiden).

I sommermånederne er der hertil mulighed for rundvisninger i det tidligere mekanikerværksted, der i dag danner den skæve ramme om konfektfabrikken.


Det Gamle VærftNår I ankommer til Ærøskøbing med færgen fra Svendborg, er det første I ser, de to store værftshaller på havnen, som tidligere blandt andet rummede en træskibsproduktion.

I dag danner de enorme bygninger rammen om den socialøkonomiske virksomhed Det Gamle Værft, hvor I kan få et spændende indblik i havnelivet og de gamle skibsbyggertraditioner.

Værftet byder samtidig på masser af oplevelsesmuligheder for store og små.

I kan fx prøve kræfter med smedehåndværket og banke på ildrødt jern i smedjen, kigge nærmere på de store skibe i havnen og på bedding (skibe trukket op på land), prøve at sejle et stort skib i dampskibsimulatoren eller kigge nærmere på stedets gamle brandbil.

Rådet herfra er helt klart at tage med på en af Det Gamle Værfts rundvisninger, hvor der er inkluderet en række aktiviteter som reberbane, knytning, kobberværksted og smedning. Det koster en flad halvtredser og er sjovt og lærerigt for store og små.

Værftet danner året rundt også rammen om flere maritime festivaler, koncerter, markeder og mange andre sjove events. Kig forbi!


Femmasteren

Hop i det opvarmede kar og nyd et glas kølig hvidvin. Foto: Femmasteren.


Med udsigt over havnen og vandet længere ude kunne Femmasteren Hotel & Hostel ikke ligge meget skønnere.

Den fine, gulkalkede bygning har sit navn efter de fem skorstene, der troner på tagryggen, og det er en oplevelse i sig selv at besøge stedet og indsnuse den hyggelige stemning i de fint restaurerede lokaler.

Femmasteren gemmer også på en dejlig gårdhave, hvor I kan læne jer tilbage i et af vildmarksbadene med det 38 grader varme vand og sippe lidt til jeres glas med kølig hvidvin. Der er også to saunaer i Sømandsbadet, som Femmasterens wellness-område kaldes, og hyggelige opholdssteder både ude og inde.

Stedet er derfor et oplagt sted at tage en pause fra jeres rundfart i Marstal, og her er rigtig gode faciliteter til at få slappet godt af og få pulsen helt ned.

I er selvfølgelig velkomne til at besøge Sømandsbadet, selvom I ikke bor på Femmasteren.

I sommerhøjsæsonen kan I desuden slå jer ned i stedets café, hvor I kan få jer en lækker Ærø-pandekage med en kop kaffe eller andet godt.

Femmasterne har åbent fra slut marts til oktober.


Søbygaardkoncerterne

søbygaard

De hyggelige rammer om musikken. Foto: Søbygaardkoncerterne.


På det vestlige Ærø ligger herregården Søbygård fra 1580, hvor hovedhuset "Slottet" er omkranset af en stor voldgrav. I hele sommerperioden afholdes en række klassiske koncerter af høj national og international klasse.

Koncerterne afholdes i en nyopført sal inspireret af de færøske trækirker. Salen er opført helt og holdent i træ og er akustisk særdeles velegnet til kammermusik.

I salen findes et af landets bedste Fazioli-flygler, hvilket er med til at tiltrække de dygtigste pianister og ensembler til Søbygaardkoncerterne. 

Som publikum sidder I tæt ved musikerne på scenen, noget der er med til at skabe et fint og stemningsfyldt rum mellem publikum og de optrædende.

Der venter jer derfor en stor musikalsk oplevelse og en dejlig atmosfære på det smukke sted, hvis I vælger at tage til en koncert på stedet.

Det er oplagt at komme lidt tidligt til koncerterne og gå en tur rundt i de historiske omgivelser.Herregården kan også besøges i dagtimerne, hvor der er åbent til de forskellige udstillinger.


På TorvetMidt i Ærøskøbings virvar af små brostensbelagte gader med de gamle fine bindingsværkshuse i alverdens farver finder i byens torv.

Her ligger hotellet og caféen med det meget sigende navn, På Torvet.

Den gulkalkede bygning danner i sommerperioden rammen om et væld af hyggelige musikoptrædener fra større og mindre navne, som fylder hele torvet med skøn sommerstemning. Det er i den grad et tilløbsstykke for turister på øen såvel som de lokale.

Ved bordene udenfor og i caféen indenfor serveres der lækre retter med alt fra tapas til sandwich, osteplatter og supper. I kan selvfølgelig også slå jer ned i caféen, hvis I vil drikke en god kop kaffe og få et stykke kage, og I finder også et stort udvalg af vine, drinks og øl (fra blandt andet det lokale bryghus, se længere nede) i caféen.

På Torvet er oplagt at lægge vejen forbi på jeres tur rundt i Ærøskøbings meget charmerende midte.


Ærø Golf Klub

golf ærø

Golf helt ude i vandkanten. Foto: Ærø Golf Klub.


Golfbanen på Ærø er på alle måder unik - både i dansk og international målestok.

Hele Ærøs nordspids er nemlig dedikeret til de grønne baner, og det betyder, at det er umuligt at komme tættere på havet på jeres golfrunde, end hvad I gør på Ærø.

Der er udsigt til havet og de mange sejlskibe fra alle banerne, som slynger sig helt ud til strandene og skrænterne ned til havet, og flere steder på banen er en af de største udfordringer faktisk at undgå at sende din golfbold ud i de blå bølger.

Placeringen gør det selvfølgelig til en meget smuk oplevelse at besøge golfklubben, og banerne er samtidig både elegant udført og sjove at spille.

Nybegyndere og helt uøvede golfspillere kan også være med. Ærø Golf Klub har nemlig en lille pay and play bane, som er åben for alle.

Golfklubben holder til i den gamle fyrmesterbolig ved Skjoldnæs Fyr helt ude på Ærøs spids.


Den Gamle Købmandsgaard

den gamle købmandsgård ærø

Slå jer ned og få en kop kaffe blandt alskens delikatesser. Foto: Den Gamle Købmandsgaard.


På en af de helt centrale pladser for den ærøske turisme, torvet i Ærøskøbing, finder I en rigtig hyggelig, gammel bygning at gå på opdagelse i.

Den Gamle Købmandsgaard er en kombineret butik og café, som har fokus på det ypperste indenfor ærøsk fødevarer og kunsthåndværk.

Butikken er grundlagt at lokale ildsjæle som en modreaktion på butikslukningerne i den stemningsfulde gamle by, og i dag kan I gå omkring i lokalerne og blive inspireret af de mange specialiteter og delikatesser fra de lokale producenter.

I finder lokalproduceret chokolade, vin, sæber, salt, sennep, slagtervarer, sirup, kropsolier, cremer, øl, snaps, karameller, slik, lakrids, tøj til både børn og voksne og meget meget andet i den moderne landhandel, hvor I også finder et rigt udvalg af lokaltproducerede skåle, kander, glas og forskelligt andet kunsthåndværk.

Det er lidt af en rejse at tage turen rundt i lokalerne og få en snak om hele projektet med en af de ansatte, og det er oplagt at få en tår kaffe og noget hjemmelavet kage, inden turen går videre.


Rise BryggeriI den lille by Store Rise holder et af øens varetegn til.

Her finder I nemlig Rise Bryggeri, der producerer Ærø-øllene, som i dag findes i specialbutikker og supermarkeder i hele landet.

Og det er da heller ikke svært at forstå, hvorfor øllene er blevet så populære.

Rise Bryggeri udmærker sig først og fremmest ved at brygge alle deres øl på rene råvarer. Det betyder, at når du smager noter af lakrids, krydderier eller andet i øllet skyldes det ene og alene det gode bryggehåndværk og ikke tilsætningsstoffer og andre pyntemekanismer. I dag har bryggeriet også en økologisk øl-serie.

I kan besøge bryggeriets butik næsten hele året og forsyne jer med de delikate dråber, og i sommermånederne kan I desuden sætte jer til rette i stedets café og nyde øl og lækkert mad i skøn symfoni.

I kan desuden komme på rundvisning på bryggeriet. Læs mere om det på bryggeriets hjemmeside.


Økogård og Yogastudie Vitsø

Kom ud og mærk dig selv og naturen. Foto: Økogård og Yogastudie Vitsø.


På det nordlige Ærø tæt ved vandområdet Vitsø Nor og med kort vej til både Ærøs syd- og nordkyst ligger et skønt økologisk landsted og yogastudie.

Den stråtækte ejendom ligger omkranset af høje træer, og naturen er da også et centralt element i de oplevelsestilbud, Økogård og Yogastudie Vitsø har til jer.

Her kan I året rundt deltage i yogatimer med forskellige fokusområder.

Der er fx yoga skræddersyet til ældre, godmorgen-yoga, yoga mod stress, familieyoga og yoga, der skal fremme din lykkefølelse.

I kan både deltage i yogasessionerne en enkelt gang eller deltage i længere forløb henover jeres ferie, og I kan også komme på deciderede yogaretreates og yogakurser, hvor I virkelige kommer i dybden med både krop og sind.

Når lysten blandt de deltagende og vejret er til det, afholdes sessionerne på stranden eller i haven på økogården, hvor I også kan købe økologiske grøntsager, frugt og bær og mange forskellige urter. I er også velkomne til at plukke eller høste det, I lige står og mangler fra haven.

Efter aftale selvfølgelig.


fru Nørgaard

Brugskunst og hyggelighed i lange baner! Foto: fru Nørgaard.


Hvis I holder af at gå på opdagelse i hyggelige butikker fyldt med brugskunst, fine lysestager, krukker, skønt tøj, tasker, farverige lamper og et væld af andre fine ting, skal I tage en tur forbi butikken fru Nørgaard i det centrale Marstal.

Her finder i nemlig alt det og meget mere, og det er lidt af en opdagelsesrejse at gå omkring i den stemningsfulde butik fyldt til randen med skønne ting til indretningen derhjemme eller måske til en gave til en, I har kær.

Udvalget i butikken skifter i takt med sæsonen, så I ved juletid kan finde varme huer, lysende julekugler og langhuede nissemænd, mens I i sommermånederne finder farverige vandkander, puder til terrassestolene og strandtasker. Blandt meget, meget andet selvfølgelig, og der er også mange variationer fra sæson til sæson.

Butikken er et skønt sted at besøge på jeres tur til Marstal, og I går med garanti fra butikken med et lille smil på læben.

Både på grund af de mange fine sager og den venlige betjening, I får i butikken.


Søby Camping Ærø 

Ferie i naturskønne omgivelser. Foto: Søby Camping Ærø.


Helt ud til stranden på noget af det nordligste Ærø ligger Søby Camping omgivet af skov og med smuk udsigt til de blå bølger.

Pladsen indeholder faciliteter til de overnattende, men her er også aktivitetsmuligheder, som udefrakommende kan deltage i.

Der arrangeres fx forskellige kurser, Sankt Hans fest, koncerter og andre fællesaftener på campingpladsen. Blandt andet strikkefestivallen "Strik på Søby Camping", som afholdes i sensommeren.

Hvis I gæster campingpladsen, kan I nyde godt af pladsens mange højbede med lækre urter, salater, tomater og meget andet. Konceptet hedder "Den spiselige campingplads", og der er altid mulighed for at få en snak om dyrkning og spændende afgrøder.

Desuden er det muligt at aftale besøg hos bierne, hvor både børn og voksne udstyres med bi-dragter.

Og går I alligevel en tur i området, kan I komme forbi og nyde en kop kaffe og en is på den skønne "solnedgangsterrasse".


Glasseriet

glasseriet ærø

Feriehygge midt i Ærøskøbing. Foto: Glasseriet.  


På det idylliske torv i Ærøskøbing finder I en butik, som kombinerer tre rigtige hyggelig ferieaktiviteter; glaskunst, øl- og vindrikning og isspiseri!

Glasseriet er nemlig et tredelt koncept med en smuk udstilling af dansk glaskunst, en eksklusiv isbar og et udskænkningssted med kølig fadøl og vin. Alt sammen lige ud til det brostensbelagte torv, hvor Glasseriet har udeservering.

I glasafdelingen finder I alt fra vin- og vandglas til smukke vaser, elegante fade og sjove og finuerlige stykker glaskunst. En fællesnævner for glasset er det farverig og legende udtryk, som gør det til en sjov oplevelse at træde indenfor i de fine lokaler på torvet. Alt glasset er håndlavet og mundblæst.

I isbutikken kan I både få softice, gammeldags isvafler, italiensk is og et udvalg af kaffe.

Det er oplagt at tage de lækre sager med ud på torvet, hvor der er et hyggeligt leben i specielt sommerhalvåret med loppemarkeder, fester, musikoptrædener og masser af god stemning.


Kys en tiger (kropsterapi og -behandling)

Få ro i sind og krop med en omgang selvforkælelse og virksomme behandlinger. Foto: Kys en tiger.


Har du ondt i kroppen, eller kører der forstyrrende tanker rundt i hovedet på dig? Så er det oplagt at lægge vejen forbi Kys en tiger.

Kys en tiger på Ærø tilbyder kropsterapi og kropsbehandlinger, som i begge tilfælde tager udgangspunkt i sammenhængen mellem krop og sind.

Det er kropsterapeuten Helle Toft Jensen, som står bag behandlingerne. Til en session med kropsterapi kan hun med udgangspunkt i din situation hjælpe dig med at slippe bekymringer, stress og uønskede følelser og tanker og nå et nyt og bedre sted hen.

Det gør I sammen med vejrtrækningsøvelser, yoga, bevægelse, leg og humor, ligesom du får omsorgsfuld hjælp til at sætte ord på dine følelser og komme videre.

Kys en tiger tilbyder også kropsbehandlinger. Behandlingerne tager udgangspunkt i kroppens egne signaler. Har du fx ondt i maven eller hovedet, så er det kroppen, der fortæller dig noget.

Det kan være et udtryk for stress, træthed eller nedtrykthed, og under en behandling er der fokus på at afhjælpe problemerne ved at skabe gennemstrøning der, hvor du indtil nu har haft ondt.

Det gøres med pulsering, tryk, akupressur, stræk og massage, mens du selv arbejder med dit åndedræt og din opmærksomhed og hjælper kroppen godt på vej.


Ærø Kunstforening - Kunst på hele øen

ærø kunstforening

Der er kunst mange steder på øen. Her er det hos Galleri Rusager. Foto: Ærø Kunstforening.


Ærø er en lille ø, men i kunstnerisk forstand absolut ikke at kimse af.

Der findes et væld af kunstnere inden for alverdens genrer på øen, og Ærø Kunstforening har samlet rigtig mange af dem i et netværk, som sammen og enkeltvis udstiller deres arbejde mange steder på øen.

Der findes faktisk omkring 30 udstillingssteder og gallerier i Ærø Kunstforenings netværk på øen, som særligt i sommermånederne byder på en lang række spændende udstillinger.

I kan blandt andet opleve kunsten i Havehuset bag torvet i Ærøskøbing og i Det Røde Pakhus i Marstal fra maj til september, og de fleste udstillingssteder findes da også i Ærøs to største byer.

Der er dog udstillinger og gallerier spredt rundt på hele øen, og uanset hvor I ligger i sommerhus eller ellers opholder jer, har I et udstillingssted i nærheden.

I vinterhalvåret er mange af de private gallerier også åbne for besøgende. I kan finde flere informationer om foreningen på Ærø Kunstforenings hjemmeside. 

 

Vitsøhus Permakultur


På det nordlige Ærø beliggende smukt ved vandområdet Vitsø Nor finder I Vitsøhus, hvis drift er baseret på permakultur, altså tanken om at skabe naturlige og bæredygtige kredsløb, der kan fungere permanent, så de naturlige ressourcer bevares. Der arbejdes kort sagt ud fra et ønske om at arbejde med og ikke mod naturen.

Det kan I se nærmere på i den såkaldte Paradishave på stedet, som rummer mere end 400 forskellige planter, læge- og krydderurter og en spiselig skovhave med frugtbuske og -træer. Her er også en rosenhave med cirka 200 forskellige rosensorter.

Fra påske til efterårsferien kan I besøge gårdbutikken på stedet eller booke en audiorundtur i permakulturhaven. Det gør I enten ved at booke på forhånd eller ved at benytte klokken ved indgangen.

På audioturen møder I en række spændende dyr, fx alpakaer, kashmirgeder og med lidt held siameserkatten Chaos.

Hvis I er flere end 12, kan I få en guidet rundtur på stedet, og er I mere end seks kan folkene på Vitsøhus efter forudgående aftale tilberede en lækker menu til jer, der tager udgangspunkt i grøntsagerne fra haven.

Men det er bare noget af det, Vitsøhus tilbyder. I kan blandt andet også komme på Segway-ture og prøve klangmassage og klangmeditation. Læs meget mere på vitsoehus.dk.


Fiskeri på Ærø

fiskeri ærø

Der er mange smukke fiskepladser på Ærø. Foto: Ærø Sportsfiskerforening.


Ærø er lidt af et eldorado for jer med hang til prop, flue og spinner.

Da Ærø jo er en ø, er der rig mulighed for at tage ud til kysten og smide snøren afsted. Og når naturen samtidig er så smuk, som den er på Ærø, er I garanteret en stor oplevelse i naturen, uanset om I har heldet med jer i fiskeriet eller ej.

På sydkysten er i omgivet af stejle og forblæste skrænter, når I står i vandkanten og jagter aftensmaden til grillen.

Samtidig er der rigtig gode fiskeforhold med god vanddybde, så I langt de fleste steder kan fiske direkte fra kysten.

På Ærøs nordkyst er vandene roligere. Her er lavvandede vige indkranset af græsklædte klinter og stenstrande med dybt vand lige ud for kysten.

De fleste på Ærø fisker efter havørreder, men I har også mulighed for at fiske multe, forskellige fladfisk og hornfisk og torsk i mere sjældne tilfælde.

Hvis I nysgerrige på fiskeriet på Ærø, kan I kontakte Ærø sportsfiskerforening eller læse mere på foreningens hjemmeside.


Ærøskøbing RøgeriHvis I er på udkig efter en autentisk ærøsk spiseoplevelse, skal I bare gå ned på havnen i Ærøskøbing, hvor Ærøskøbing Røgeri holder til i nogle hyggelige, rødmalede havnebygninger.

Røgeriet ligger klemt inde mellem havnebassinet med udsigt til sejlskibe til den ene side og Ærøskøbing grønne bypark på den anden side.

Her er maritim feriestemning for alle pengene, og derfor giver det rigtig god mening at slå sig ned og nyde nogle af Ærøs bedste røgede fisk lige fra rygeovnene.

Menukortet rummer varmrøgede sildefiletter, røgede markrelfiletter med kartoffelsalat, Sol over Ærø, fiskefrikadeller, varmrøget laks og hellefisk, røget ål, røgede rejer og mange andre lækre og mundvandsfremkaldende røgvarer.

I har også mulighed for at købe de friske, røgede fisk med hjem til en dejlig frokost på sommerhusterrassen, ligesom I kan få retterne to-go og fx nyde dem i et hyggeligt hjørne af havnen med benene hængende udover havnebassinets kant.

Ærøskøbing Røgeri har Ærø øl på fad, og I finder også et fint udvalg af kaffe, kage og desserter og fx fynsk æblemost i det hyggelige havnerøgeri.

Ærøskøbing Røgeri holder åbent i perioden marts til oktober.


Vesteraas

Et skønt sted at overnatte. Foto: Vesteraas.


På Ærøs vestkyst helt ude på de grønklædte bakker og engarealer ud til vandet finder I en lille perle.

Den blåkalkede gård Vesteraas huser en gårdbutik med egenproducerede og økologiske varer og danner hertil rammen om et rigt og anderledes aktivitetsudbud i naturen.

I kan holde ferien lige her midt i naturen i en af stedets anderledes ferielejligheder, som er nænsomt indrettede og har egne haver med masser af plads til afslapning og fx mulighed for at tilberede mad over bål. 

I kan også komme med på alt fra guidede ture ud i landskabet til sansesafari og filosofiske saloner, hvor I kan tage en pause fra den travle hverdag og rette fokus mod jer selv og naturen. Der er også de populære "Vild Mad"-ture, hvor I bliver meget klogere på de mange spiselige planter i naturen omkring Vesteraas, hvor plantediversiteten er helt forrygende i dansk målestok.

I kan tilmelde jer et at stedets arrangerede ture eller få skræddersyet et arrangement eller en tur kun til jer.

Alle tilbudene bliver kyndigt styret af Vesteraas ejere, som henholdsvis er uddannet i naturvejledning og pædagogisk filosofi.

Hvis I er interesseret i fordybelse eller har lyst til en anderledes og lærerig tur ud i det grønne, er det Vesteraas, I skal have fat på. Læs meget mere på Vesteraas.dk.