12 af de bedste seværdigheder og oplevelser på Møn (2019)


Ferieminderne står i kø på en af Danmarks smukkeste og mest spektakulære øer.


Den korte køretur over Dronning Alexandrines Bro fra Sjælland til Møn markerer ikke bare overgangen fra en ø til en anden.

For mange er det lige så meget hverdagen, der efterlades på den sydsjællandske kyst, og ferien der tager sin spæde begyndelse, når bilhjulene rammer øen, der mest af alt er kendt for de imponerende, hvide klinter på øens østlige side.

Møns Klint er i sig selv da også mere end rigelig grund til at tage turen til Møn, men her gemmer sig også mange andre spændende aktiviteter og seværdigheder, som giver jeres ferie kolorit og gør den til en, I sent vil glemme.

Vi har samlet vores favoritter til ferien til Møn i listen herunder.

Go' tur til smukke Møn, hvor havet altid er indenfor et par kilometers rækkevidde.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse på ét site

Se skønne sommerhuse på Møn 

GeoCenter Møns KlintHvis I aldrig har set Møns Klint før, kan I godt begynde at glæde jer!

Den monumentale, hvide kridtklint rejser sig direkte fra vandkanten og 128 meter op i luften.

Det gør faktisk klinten til et af de højeste punkter i hele landet, og kontrasten mellem de blå bølger og de pludseligt og stejlt stigende skrænter gør Møns Klint til en af de absolut mest storslåede naturoplevelser herhjemme.

De gigantiske kridtklinter er presset op i deres spektakulære formationer af store ismasser i istiderne, og kridtlagene er rige på forstenede, forhistoriske havdyr. Derfor kan I tit finde forstenede søpindsvin, rygskjold fra blæksprutter og forskellige forstenede skaldyr på stranden foran klinten.

Ved Møns Klint er der etableret et stort geocenter, hvor de dygtige naturvejledere og formidlere arrangerer en masse aktiviteter ude og inde.

I kan fx komme på guidede ture og lede efter 70 millioner år gamle fossiler, klatre og svæve på svævebaner i træerne, køre mountainbike i den vilde natur og meget andet udenfor.

Indenfor i geocenteret er der en masse moderne udstillinger og aktiviteter. I kan blandt meget andet se en udstilling med forhistoriske havmonstre, besøge 3D-biografen med medrivende film, gå på opdagelse i klatrehulen og udfolde jer kreativt i workshop-området, hvor I kan lave jeres egne smykker med elementer fra naturen udenfor.

Faktisk er der aktiviteter nok til flere dage hos GeoCenter Møns Klint, som er et must på ferien til Møn.


Møn Bolcher, Møn Dragée & Kaffehuset MønI den gamle sukkerfabrik midt i Møns største by Stege finder I en butik og en produktion, som får mundvandet til at løbe hos de fleste børn og voksne.

Her holder Møn Bolcher, Møn Dragée og Kaffehuset Møn nemlig til.

De farverige bolcher, de lækre chokolader og lakridser og den friskmalede kaffe fra mikroristeriet præsenteres i den skønne butik, hvor I både kan købe de mange lækkerier og kigge nærmere på slikproduktionen. I enden af butikken kan I på udvalgte dage nemlig ved selvsyn se, hvordan bolchemestrene tryller den flydende bolchemasse om til bolcher i et væld af smagsnuancer og farver.

I har faktisk også mulighed for selv at lege med og fx lave jeres egne slikkepinde!

Det er et kæmpe hit for familiens yngste medlemmer.

Produktionen af bolcher, lakrids- og chokolade dragéer og kaffen baseres på nøje udvalgte og selvimporterede råvarer fra de bedste leverandører i hele verden. Fx kommer al hvid chokolade fra en økologisk producent fra Peru, mens der året rundt importeres smagfuld specialkaffe fra små producenter i Afrika, Asien og Central- og Sydamerika.

Det er dét, der gør et besøg hos den særdeles velassorterede slik- og kaffebutik til en så skøn oplevelse.

Her går de den ekstra mil for at skabe de allerbedste smage og smagssammensætninger, og det er virkelig kvalitetsfulde og lækre produkter, I finder på hylderne hos Møn Bolcher, Møn Dragée og Kaffehuset Møn.


Liza's Gallery

lizas galleri

Der fortælles om kunsten i galleriet. Foto: Liza's Gallery.


Midt i det snørklede net af små veje i Stege finder I Liza's Gallery i en gammel bindingsværksbygning fra 1774.

Det hyggelige galleri drives af kunstnerne Rupert Sutton og Liza Krügermeier, som galleriet også har sit navn efter. De tos seneste værker er altid udstillet i galleriet, og det i sig selv gør stedet til et spændende sted at besøge.

Lizas kunst tager ofte afsæt i ting fra hverdagen som kopper og kander, vaser, blomster og frugt, og de smukke malerier er ofte meget farverige og legende i deres udtryk.

Ruperts malerier er mere virkelighedstro og har ofte landskaber, arkitektur, kvinder og scenerier fra hele verden som motiv. Han sparer heller ikke på farverne, og kontrasten mellem de tos kunst gør det sjovt at gå på opdagelse i galleriet.

Samtidig laves der hvert år en lang række særudstillinger med kunstnere fra nær og fjern, og der er således altid noget nyt og spændende at kigge på i det hyggelige galleri. 


Møn Is

Isspisende børn kigger nærmere på en af gårdens beboere. Foto: Møn Is.


På Møns sydkyst meget tæt ved et af øens store sommerhusområder i Råbylille ligger et must for jer med hang til store, lækre is!

Her finder I det lille ismejeri Møn Is, som holder til på en større landejendom, hvor de græssende køer trisser omkring på grønne marker.

Gårdens produktion af økologisk mælk og fløde danner grundlaget for isproduktionen, og det er sjovt for store og små at få så direkte et indblik i den relativ korte vej fra jord til isbægre.

Der kan købes mere end 20 forskellige varianter af flødeis, yoghurtis og sorbet på stedet. Lige fra klassisk vanilje, chokolade og jordbær til pebermynteis, kokos, lakrids, hvid chokolade og hyldeblomst. Blandt mange andre smagsvarianter.

Der eksperimenteres jævnligt med nye istyper, og I kan fx også købe lækre islagkager med hjem til sommerhuset.

Besøgende på gården er velkomne til at gå på opdagelse i staldene og hilse på køer og småkalve.

Fra kl. 15.30 til 17.00 kan I se, hvordan køerne malkes, og større grupper kan på forhånd bestille en rundvisning, hvor der fortælles om det at drive et moderne økologisk landbrug med mælkeproduktion og ismejeri.

I gårdbutikken kan I også købe økologisk mælk, kød og pølser fra gårdens egne dyr.

Ismejeriet og gården er åben for besøgende fra påske og sommeren igennem.


Liselund Ny Slot

liselund slot

Slottet set fra slotsparken. Foto: Liselund Ny Slot.


På Møns østkyst lige ved siden af Møns Klint finder I den store Liselund Park, som i 1792 blev anlagt som en kærlighedsgave fra den daværende amtmand på øen til hans udkårne Lisa, som parken også har sit navn efter.

I parkanlægget blev der fra start etableret det, der i dag kaldes Liselund Gammel Slot, en fin stråtækt bygning tæt omsluttet af skov og opgrænsende til en lille sø.

Det gamle "slot" findes stadig i parken, hvor I også finder Liselund Ny Slot fra 1887.

Det "nye" slot er opført på en bakketop med udsigt over både havet og den smukke park og rummer i dag et hyggeligt slotshotel med tilhørende café og restaurant.

Her kan I nyde en gennemført middag i adelige omgivelser i det italiensk inspirerede slot med smukke loftsmalerier, stuk og paneler.

Det er også oplagt at lægge vejen forbi Liselund Ny Slots café på vej til eller fra jeres besøg på Møns klint.

Caféen har åbent hver dag fra kl. 13.00 til 17.00, mens restauranten har åbent fra 19.00 til 21.00.


Thorsvang Samlermuseum

Den gamle købmandsforretning. Foto: Thorsvang Samlermuseum.


I det vestlige Stege i en gammel fabriksbygning finder I et ganske særlig museum.

Her holder Thorsvang Samlermuseum nemlig til med alt fra en gammel købmandsbutik til en smedje, et lille udendørs tivoli, et restaurationsområde, hvor I kan få en gammeldags frokost eller kaffe med hjemmebag, ligesom her er masser af arrangementer for store og små.

I den gamle købmandsbutik kan I se nærmere på en masse af de varer, der stod på hylderne, dengang vores bedst- og oldeforældre var børn. I kan også forsyne jer med lækre delikatesser fra lokale producenter på Møn. I kan blandt andet købe forskellige oste, honning, øl, bolsjer og lakrids, påklædningsdukker blandt meget andet.

I de forskellige værksteder kan I se, hvordan håndværket blev udført i det gamle Danmark.

Besøg fx den gamle smedje, snedkerværksteder, pantelånerkontoret og bryggeriet samt øludstillingen med 4896 forskellige øl.

Men det er bare et udvalg af alt det spændende, der sker på Thorsvang. Her er også en bunker med fortællinger fra Møn under 2. Verdenskrig, ligesom der er et tivoli med sjove karruseller, en skattejagt og en skolequiz, hvor I kan løse opgaver fra bedstemors og bedstefars skoletid.

Se de aktuelle åbningstider på Thorsvangsamlermuseum.dk.


Solby Kunst & Design 

Det stemningsfyldte galleri set udefra. Foto: Solby Kunst & Design. 


I den blomstrende og brostensbelagte Luffes Gård i Steges midte finder I et stemningsfuldt galleri med masser af fine sanseindtryk.

Galleriet drives og ejes af kunstneren Jane Solby, hvis malerier med primært nonfigurative og abstrakte udtryk præger galleriets vægge.

Mange af malerierne bygges op lag på lag med forskellige materialer lagt ind i malingen, så de får et 3D-agtigt præg og på den måde skifter udtryk i takt med, at dagens skygger bevæger sig nedover billederne.

Det gør det til en spændende opdagelsesrejse at besøge galleriet, og malerierne med de naturlige og farverige nuancer tager sig flot ud i enhver belysning.

Jane Solby laver både store og mindre malerier, hvoraf de mindre ofte bruges til at afprøve nye farvekombinationer. Udover de abstrakte mønstre er et yndet motiv på særligt de mindre billeder de fugle, man møder i haven.

I galleriet kan I herudover gå på opdagelse blandt hyggelige tøjdesigns lavet af kunstneren selv.

Så hvis I har brug for en ny, kreativ pullover, trøje eller måske en varm og dejlig buksedragt i fleece, skal I kigge indenfor i det hyggelige galleri.

Om sommeren summer livet i Luffes Gård, hvor I også finder en dejlig gourmetrestaurant og en dygtig smykkedesigner i de gamle, charmerende bygninger omkring torvet med de toppede brosten, og midt i idyllen ligger det skønne galleri, som I ikke skal snyde jer selv for på jeres ferie på Møn.


Bakkegaard Gæstgiveri

Udsigten over de mønske bakker og havet. Foto: Bakkegaard Gæstgiveri.


I den lille "by" Busene bestående af en god håndfuld huse finder I en lille ferieperle.

Her holder Bakkegaard Gæstgiveri nemlig til i udkanten af de store skovområder på Østmøn med kun en god kilometers penge til de enorme, hvide klinter, som de fleste kender Møn for.

Gæstgiveriet er selvfølgelig et overnatningssted for folk fra nær og fjern, men det er også en oplevelse i sig selv at lægge vejen forbi stedet for at få en god middag og gå en tur i de enormt smukke omgivelser.

Bakkegaarden er nemlig placeret lige midt i de mønske bakker med en formidabel udsigt over Østersøen og tætindpakket i skov, og hver fredag og lørdag bortset fra i juli og første del af august kan I komme forbi og nyde velsmagende og i vid udstrækning økologiske retter på stedet. Husk dog at maden skal bestilles mindst tre dage før jeres ankomst.

Bakkegaarden beskriver sig selv som et levende galleri. Og der er da også noget om snakken. De 15 værelser på stedet er indrettet af lokale kunstnere, kunsthåndværkere og designere, og I er på alle måder pakket ind i fine, kreative rammer på Bakkegaarden.

Der laves også løbende forskellige arrangementer med lokale kunstnere, ligesom der fx laves idylliske sankthansaftener og andre arrangementer året rundt.

Stedet er også et yndet opholdssted for arbejdende kunstnere, så her er en hyggelig og kreativ "vibe".


Møn Golf Center 

Skøn, grøn udsigt op mod klubhuset. Foto: Møn Golf Center. 


På det centrale Møn finder I øens store golfcenter, som med sine sammenlagt 27 baner byder både erfarne og helt grønne golfere velkommen.

Hvis I ikke er vant til at spille golf, kan I ret billigt gå en runde på Møn Golf Centers 9-hullers pay & play bane og prøve spillet an.

De forholdsvis korte baner er lige til at give sig i kast med, og I kan leje golfudstyr i centeret.Hvis I har fået jeres "golfkørekort" og er vant til at spille, kan I tage turen rundt på den store 18-hullers bane. Banen er middelsvær og anlagt rundt om kystlagunen Stege Nor.

Flere af hullerne slynger sig tæt omkring siv og vand, mens andre bugter sig op i terrænet med storslået udsigt over den omkringliggende natur.

Nyeste skud på aktivitetsstammen er centerets 12-hullers krolfbane, krolf er en sjov kombination mellem golf og kroket. Spillet er meget tilgængeligt, og her kan alle være med.

Når I har nydt aktiviteterne i det grønne, er det oplagt at slutte turen af med et besøg i stedets fine café med smuk udsigt til banen og vandet og et fint udvalg af lette retter og drikkevarer. 


David's

Davids

Der er lækkert mad i lange baner hos David's. Foto: David's.


I det centrale Stege tæt ved indsejlingen fra Stege Bugt til Stege Nor finder I et af Møns absolut bedste spisesteder.

David's Café er dedikeret til de friske råvarer og det gode håndværk, der tager afsæt i et fransk/dansk inspireret køkken. Det kommer til udtryk i morgenanretningerne og David's brunch og det fine udvalg til frokost, som er kendetegnet ved de særdeles elegante anretninger og velsmagende kombinationer af kvalitetsråvarer.

Til frokost kan I fx prøve forskellige variationer af tapas, røget lakseroulade, ceviche af torsk med avokado, spinattærte, salater og et fint udvalg af sandwich med alt fra kalv med mild sennepscreme til brieost med sprødstegt serranoskinke.

Der er langt til de standardiserede og lettere ligegyldige caféburgere på David's, her kan I forvente et helt andet niveau. 

Caféen er nem at kende med sin placering lige ved broen i det karakteristiske "glashus" med såvel glasfacade som glastag. I husets baggård er der etableret en stemningsfuld gårdhave, hvor I kan nyde de hyggelige omgivelser, den lækre mad og udsigten til Steges smukke, gamle kirketårn.

Caféen holder aftenlukket, så I skal svinge forbi tidligere på dagen. Det kan være en god idé at bestille i forvejen.


Tenja Skotte Pileflet

Tenja skotte pileflet

Smukke, flettede kurve. Foto: Tenja Skotte Pileflet.


I en af Marienborg Gods bygninger midt i den smukke park omkring godset finder I en kunsthåndværker lidt udover det sædvanlige. 

Her holder pilefletteren Tenja Skotte nemlig til med et arbejdende værksted, udstillinger og salg af flettematerialer og dansk brugskunst i øvrigt.

Flettehuset er åbent efter aftale, og I kan kontakte Tenja på 40 77 86 03.

Når I besøger huset, går I med det samme ind i en verden af pil og flet.

Her er et væld af kurve i alverdens former, møbler, flettede tasker og alle mulige andre former for flet. Tenja Skotte giver sig også i kast med større kunstværker i pileflet, og det er inspirerende at se, hvor spændende værker der kan skabes af træsorten.

Udover butikken kan I også få et kig ind i værkstedet, hvor de forskellige fletterier udføres. 

Tenja Skotte afholder mange flettekurser i huset, så hvis I virkelig har pileflet på hjernen, er der ikke noget bedre sted at dykke ned i kunstarten end hos Tenja til et af de spændende kurser i flettehuset.


Galleri Warrer

galleri warrer

Der er kunst og brugskunst til overflod i galleriet. Foto: Galleri Warrer.


Tæt ved sommerhusområderne på Møns nordkyst ligger der en fin, gammel landejendom med intet mindre end 1000 kvadratmeter med masser af kunst indenfor alle tænkelige genrer.

Det store areal gør faktisk Galleri Warrer til Møns største galleri, og hvis I er på udkig efter et ferieminde, et nyt, smukt møbel eller ny inspiration til at hænge på væggene derhjemme, er der ikke noget bedre sted at besøge end det stemningsfulde galleri, som løbende har mange forskellige udstillinger.

De lyse og fint indrettede lokaler og lader er indrettet, så I som besøgende hele tiden bliver inspireret af forskellige typer kunst. I går rundt i stemningsfulde, lyse gange med fine malerier på væggene og smukke skulpturer, glaskunst, smykker, keramik, tøj og meget andet linet op på rad og række.

I den store lade med virvaret af fritliggende bjælker er der blevet plads til de større kunstværker, og hvis I får lyst til en lille forfriskning, kan I købe lidt lækkert i stedets hyggelige café.

Galleri Warrer har åbent det meste af året med skiftende åbningstider. I sommerhøjsæsonen er der åbent alle dage.