8 af de bedste seværdigheder og oplevelser på Møn (2024)


Ferieminderne står i kø på en af Danmarks smukkeste og mest spektakulære øer.


Den korte køretur over Dronning Alexandrines Bro fra Sjælland til Møn markerer ikke bare overgangen fra en ø til en anden.

For mange er det lige så meget hverdagen, der efterlades på den sydsjællandske kyst, og ferien der tager sin spæde begyndelse, når bilhjulene rammer øen, der mest af alt er kendt for de imponerende, hvide klinter på øens østlige side.

Møns Klint er i sig selv da også mere end rigelig grund til at tage turen til Møn, men her gemmer sig også mange andre spændende aktiviteter og seværdigheder, som giver jeres ferie kolorit og gør den til en, I sent vil glemme.

Vi har samlet vores favoritter til ferien til Møn i listen herunder.

Go' tur til smukke Møn, hvor havet altid er indenfor et par kilometers rækkevidde.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse på Møn her


GeoCenter Møns Klint


Hvis I aldrig har set Møns Klint før, kan I godt begynde at glæde jer! Den monumentale, hvide kridtklint rejser sig direkte fra vandkanten og 128 meter op i luften. Wow!

Det gør faktisk klinten til et af de højeste punkter i hele landet, og kontrasten mellem de blå bølger og de pludseligt og stejlt stigende skrænter gør Møns Klint til en af de absolut mest storslåede naturoplevelser herhjemme.

De gigantiske kridtklinter er presset op i deres spektakulære formationer af store ismasser i istiderne, og kridtlagene er rige på forstenede, forhistoriske havdyr. Derfor kan I tit finde forstenede søpindsvin, rygskjold fra blæksprutter og forskellige forstenede skaldyr på stranden foran klinten.

Ved Møns Klint er der etableret et stort geocenter, hvor de dygtige naturvejledere og formidlere arrangerer en masse aktiviteter ude og inde.

I kan fx komme på guidede ture og lede efter 70 millioner år gamle fossiler, klatre og svæve på svævebaner i træerne, køre mountainbike i den vilde natur og meget andet udenfor.

Indenfor i geocenteret er der en masse moderne udstillinger og aktiviteter. I kan blandt meget andet se en udstilling med forhistoriske havmonstre, besøge 3D-biografen med medrivende film, gå på opdagelse i klatrehulen og udfolde jer kreativt i workshop-området, hvor I kan lave jeres egne smykker med elementer fra naturen udenfor.

Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se på Møn, er GeoCenter Møns Klint helt oplagt. Faktisk er der aktiviteter nok til flere dage hos GeoCenter Møns Klint. Rigtig god fornøjelse!


Stillevandringer

Bare synet af dette billede er er terapeutisk og får automatisk én helt ned i tempo. Foto: Stillevandringer.

Med naturen som en stærk inspirationskilde tilbyder Dorte Elmbæk Nielsen et væld af stillevandringer med mulighed for at træne evnen til både at være bevidst nærværende og mindful. Det er ren og skær balsam for sjælen. 

Disse berigende nærværskurser afholdes især på den føromtalte Camøno i tilknytning til Camønogaarden. Her træder I ind i et stille og beroligende rum i naturen med plads til fordybelse gennem nærværsøvelser, bevægelser og kreative processer styret af de naturrige omgivelser.

Hvad kan man så få ud af alle disse vandringer? Jamen, det skal man faktisk selv mærke på egen krop, men ikke desto mindre kan det beskrives som at være i en behagelig tilværelse af en helt stille og fredfyldt væren. Det er en kropslig erfaring af dyb ro, inden den travle hverdag igen venter jer forude. 

Udvalget af de populære nærværskurser består af forskellige tidsmæssige varigheder, der varierer fra alt lige fra tre timer til tre, fire eller hele fem dage. Under alle omstændigheder er I garanteret en helt igennem unik oplevelse, som I sent vil glemme. 

Tilbage er der blot at ønske jer rigtig god fornøjelse med stillevandringerne på Møn i de idylliske omgivelser i selskab med den dygtige og erfarne Dorte Elmbæk Nielsen.


Møn Is

Isspisende børn kigger nærmere på en af gårdens beboere. Foto: Møn Is.

På øens sydkyst meget tæt ved et af Møns store sommerhusområder i Råbylille ligger et must for jer med hang til store, lækre is!

Her finder I det lille ismejeri Møn Is, som holder til på en større landejendom, hvor de græssende køer trisser omkring på grønne marker.

Gårdens produktion af økologisk mælk og fløde danner grundlaget for isproduktionen, og det er sjovt for store og små at få så direkte et indblik i den relativ korte vej fra jord til isbægre.

Der kan købes mere end 20 forskellige varianter af flødeis, yoghurtis og sorbet på stedet. Lige fra klassisk vanilje, chokolade og jordbær til pebermynteis, kokos, lakrids, hvid chokolade og hyldeblomst. Blandt mange andre smagsvarianter.

Der eksperimenteres jævnligt med nye istyper, og I kan fx også købe lækre islagkager med hjem til feriehuset.

Besøgende på gården er velkomne til at gå på opdagelse i staldene og hilse på køer og småkalve.

Fra kl. 15.30 til 17.00 kan I se, hvordan køerne malkes, og større grupper kan på forhånd bestille en rundvisning, hvor der fortælles om det at drive et moderne økologisk landbrug med mælkeproduktion og ismejeri.

I gårdbutikken kan I også købe økologisk mælk, kød og pølser fra gårdens egne dyr.

Ismejeriet og gården er åben for besøgende fra påske og sommeren igennem.


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas store udvalg af sommerhuse på Møn her.


Galleri Warrer

Der er kunst og brugskunst til overflod i galleriet. Foto: Galleri Warrer. 

Tæt ved feriehusområderne på Møns nordkyst ligger der en fin, gammel landejendom med intet mindre end 1000 kvadratmeter med masser af kunst indenfor alle tænkelige genrer.

Det store areal gør faktisk Galleri Warrer til Møns største galleri, og hvis I er på udkig efter et ferieminde, et nyt, smukt møbel eller ny inspiration til at hænge på væggene derhjemme, er der ikke noget bedre sted at besøge end det stemningsfulde galleri, som løbende har mange forskellige udstillinger.

De lyse og fint indrettede lokaler og lader er indrettet, så I som besøgende hele tiden bliver inspireret af forskellige typer kunst.

I går rundt i stemningsfulde, lyse gange med fine malerier på væggene og smukke skulpturer, glaskunst, smykker, keramik, tøj og meget andet linet op på rad og række.

I den store lade med virvaret af fritliggende bjælker er der blevet plads til de større kunstværker.

Og hvis I får lyst til en lille forfriskning, kan I købe lidt lækkert i stedets hyggelige café.

Galleri Warrer har åbent det meste af året med skiftende åbningstider. I sommerhøjsæsonen er der åbent alle dage.  


Thorsvang Samlermuseum

Den gamle købmandsforretning. Foto: Thorsvang Samlermuseum.

I det vestlige Stege i en gammel fabriksbygning finder I et ganske særlig museum.

Her holder Thorsvang Samlermuseum nemlig til med alt fra en gammel købmandsbutik til en smedje, et lille udendørs tivoli, et restaurationsområde, hvor I kan få en gammeldags frokost eller kaffe med hjemmebag, ligesom her er masser af arrangementer for store og små.

I den gamle købmandsbutik kan I se nærmere på en masse af de varer, der stod på hylderne, dengang vores bedst- og oldeforældre var børn. I kan også forsyne jer med lækre delikatesser fra lokale producenter på Møn. I kan blandt andet købe forskellige oste, honning, øl, bolsjer og lakrids, påklædningsdukker blandt meget andet.

I de forskellige værksteder kan I se, hvordan håndværket blev udført i det gamle Danmark.

Besøg fx den gamle smedje, snedkerværksteder, pantelånerkontoret og bryggeriet samt øludstillingen med 4896 forskellige øl.

Men det er bare et udvalg af alt det spændende, der sker på Thorsvang. Her er også en bunker med fortællinger fra Møn under 2. Verdenskrig, ligesom der er et tivoli med sjove karruseller, en skattejagt og en skolequiz, hvor I kan løse opgaver fra bedstemors og bedstefars skoletid.

Se de aktuelle åbningstider på Thorsvangsamlermuseum.dk.


Solby Kunst & Design 

Det stemningsfyldte galleri set udefra. Foto: Solby Kunst & Design. 

I den blomstrende og brostensbelagte Luffes Gård i Steges midte finder I et stemningsfuldt galleri med masser af fine sanseindtryk.

Galleriet drives og ejes af kunstneren Jane Solby, hvis malerier med primært nonfigurative og abstrakte udtryk præger galleriets vægge.

Mange af malerierne bygges op lag på lag med forskellige materialer lagt ind i malingen, så de får et 3D-agtigt præg og på den måde skifter udtryk i takt med, at dagens skygger bevæger sig nedover billederne.

Det gør det til en spændende opdagelsesrejse at besøge galleriet, og malerierne med de naturlige og farverige nuancer tager sig flot ud i enhver belysning.

Jane Solby laver både store og mindre malerier, hvoraf de mindre ofte bruges til at afprøve nye farvekombinationer. Udover de abstrakte mønstre er et yndet motiv på særligt de mindre billeder de fugle, man møder i haven.

I galleriet kan I herudover gå på opdagelse blandt hyggelige tøjdesigns lavet af kunstneren selv.

Så hvis I har brug for en ny, kreativ pullover, trøje eller måske en varm og dejlig buksedragt i fleece, skal I kigge indenfor i det hyggelige galleri.

Om sommeren summer livet i Luffes Gård, hvor I også finder en dejlig gourmetrestaurant og en dygtig smykkedesigner i de gamle, charmerende bygninger omkring torvet med de toppede brosten, og midt i idyllen ligger det skønne galleri, som I ikke skal snyde jer selv for på jeres ferie på Møn.


Møn Golf Center 

Skøn, grøn udsigt op mod klubhuset. Foto: Møn Golf Center. 

På det centrale Møn finder I øens store golfcenter, som med sine sammenlagt 27 baner byder både erfarne og helt grønne golfere velkommen.

Hvis I ikke er vant til at spille golf, kan I ret billigt gå en runde på Møn Golf Centers 9-hullers pay & play bane og prøve spillet an.

De forholdsvis korte baner er lige til at give sig i kast med, og I kan leje golfudstyr i centeret.Hvis I har fået jeres "golfkørekort" og er vant til at spille, kan I tage turen rundt på den store 18-hullers bane. Banen er middelsvær og anlagt rundt om kystlagunen Stege Nor.

Flere af hullerne slynger sig tæt omkring siv og vand, mens andre bugter sig op i terrænet med storslået udsigt over den omkringliggende natur.

Nyeste skud på aktivitetsstammen er centerets 12-hullers krolfbane, krolf er en sjov kombination mellem golf og kroket. Spillet er meget tilgængeligt, og her kan alle være med.

Når I har nydt aktiviteterne i det grønne, er det oplagt at slutte turen af med et besøg i stedets fine café med smuk udsigt til banen og vandet og et fint udvalg af lette retter og drikkevarer. 


David's

Davids

Der er lækkert mad i lange baner hos David's. Foto: David's.

I det centrale Stege tæt ved indsejlingen fra Stege Bugt til Stege Nor finder I et af Møns absolut bedste spisesteder.

David's Café er dedikeret til de friske råvarer og det gode håndværk, der tager afsæt i et fransk/dansk inspireret køkken. Det kommer til udtryk i morgenanretningerne og David's brunch og det fine udvalg til frokost, som er kendetegnet ved de særdeles elegante anretninger og velsmagende kombinationer af kvalitetsråvarer.

Til frokost kan I fx prøve forskellige variationer af tapas, røget lakseroulade, ceviche af torsk med avokado, spinattærte, salater og et fint udvalg af sandwich med alt fra kalv med mild sennepscreme til brieost med sprødstegt serranoskinke.

Der er langt til de standardiserede og lettere ligegyldige caféburgere på David's, her kan I forvente et helt andet niveau. 

Caféen er nem at kende med sin placering lige ved broen i det karakteristiske "glashus" med såvel glasfacade som glastag. I husets baggård er der etableret en stemningsfuld gårdhave, hvor I kan nyde de hyggelige omgivelser, den lækre mad og udsigten til Steges smukke, gamle kirketårn.

Caféen holder aftenlukket, så I skal svinge forbi tidligere på dagen. Det kan være en god idé at bestille i forvejen.