8 af de bedste seværdigheder og oplevelser på Møn (2018)


Ferieminderne står i kø på en af Danmarks smukkeste og mest spektakulære øer.


Den korte køretur over Dronning Alexandrines Bro fra Sjælland til Møn markerer ikke bare overgangen fra en ø til en anden.

For mange er det lige så meget hverdagen, der efterlades på den sydsjællandske kyst, og ferien der tager sin spæde begyndelse, når bilhjulene rammer øen, der mest af alt er kendt for de imponerende, hvide klinter på øens østlige side.

Møns Klint er i sig selv da også mere end rigelig grund til at tage turen til Møn, men her gemmer sig også mange andre spændende aktiviteter og seværdigheder, som giver jeres ferie kolorit og gør den til en, I sent vil glemme.

Vi har samlet vores favoritter til ferien til Møn i listen herunder.

Go' tur til smukke Møn, hvor havet altid er indenfor et par kilometers rækkevidde.


CamønoenMed sin placering i Østersøen ud for Sydsjællands østkyst er Møn et særdeles naturskønt, grønt åndehul indrammet af fine, hvide sandstrande.

Det gør øen til et oplagt sted at snøre vandrestøvlerne og tage på opdagelse ud i naturen, og derfor har driftige lokale i samarbejde med Realdania etableret den oplevelsesrige Camøno, en vandrerute der tager jer gennem nogle af de smukkeste og mest interessante steder på øen.

Camønoen strækker sig fra Bogø i vest over Møn og rundt på hele øen til den lille ø Nyord nord for Møn.

Turens samlede længde er 175 kilometer, og hvis I tager hele turen, kommer I forbi alt fra et hippiområde på øens vestside, mindesmærker fra sagnet om "klintekongen" og smukke, isolerede naturperler, som I kan opdage og have helt for jer selv.

Der er få ting, der er lige så hyggelige som at putte sig i soveposen omkring et ulmende bål i en lille lysning i skoven.

Det er der i den grad rig mulighed for på Møn. Der er endda rigtig fine overnatningsmuligheder med shelterpladser og sanitære forhold mange steder, og turen rundt på øen går også forbi en række mere komfortbaserede overnatningssteder.


Liza's Gallery

lizas galleri

Der fortælles om kunsten i galleriet. Foto: Liza's Gallery.


Midt i det snørklede net af små veje i Møns største by Stege finder I Liza's Gallery i en gammel bindingsværksbygning fra 1774.

Det hyggelige galleri drives af kunstnerne Rupert Sutton og Liza Krügermeier, som galleriet også har sit navn efter. De tos seneste værker er altid udstillet i galleriet, og det i sig selv gør stedet til et spændende sted at besøge.

Lizas kunst tager ofte afsæt i ting fra hverdagen som kopper og kander, vaser, blomster og frugt, og de smukke malerier er ofte meget farverige og legende i deres udtryk.

Ruperts malerier er mere virkelighedstro og har ofte landskaber, arkitektur, kvinder og scenerier fra hele verden som motiv. Han sparer heller ikke på farverne, og kontrasten mellem de tos kunst gør det sjovt at gå på opdagelse i galleriet.

Samtidig laves der hvert år en lang række særudstillinger med kunstnere fra nær og fjern, og der er således altid noget nyt og spændende at kigge på i det hyggelige galleri. 


Møns Museum

møns museum

Museets er placeret ved Steges gamle byport, Mølleporten. Foto: Møns Museum.


Lige ved en af Danmarks blot to originale byporte, den meget velbevarede Mølleporten, finder I Møns Museum i en gammel og smuk købmandsgård fra 1770'erne.

Museet har en række faste udstillinger om Møns historie og fx Stege Havn, og der arrangeres årligt flere særudstillinger med afsæt i Møns historie.

Herudover laves der også hvert år en lang række særarrangementer, optrædener, håndværksdage, middelalderdage og meget andet i den store og hyggelige gårdhave mellem museets fire længer.

Her er I også velkomne til at nyde en hyggelig picnic med jeres eget medbragte mad ved et af bordene på de toppede brosten. 

Museets faginspektører arrangerer byvandringer rundt i Stege efter aftale. I slutningen af middelalderen ramte byen en hidtil uset åre af velstand, hvilket i høj grad skyldes det meget succesfulde sildefiskeri, der havde sit udgangspunkt i Steges havneområder.

På byvandringerne kommer I forbi de historiske sildesteder, ligesom I får historier knyttet til mange af de øvrige gamle og charmerende bygninger i den historiske bymidte.


Liselund Ny Slot

liselund slot

Slottet set fra slotsparken. Foto: Liselund Ny Slot.


På Møns østkyst lige ved siden af Møns Klint finder I den store Liselund Park, som i 1792 blev anlagt som en kærlighedsgave fra den daværende amtmand på øen til hans udkårne Lisa, som parken også har sit navn efter.

I parkanlægget blev der fra start etableret det, der i dag kaldes Liselund Gammel Slot, en fin stråtækt bygning tæt omsluttet af skov og opgrænsende til en lille sø.

Det gamle "slot" findes stadig i parken, hvor I også finder Liselund Ny Slot fra 1887.

Det "nye" slot er opført på en bakketop med udsigt over både havet og den smukke park og rummer i dag et hyggeligt slotshotel med tilhørende café og restaurant.

Her kan I nyde en gennemført middag i adelige omgivelser i det italiensk inspirerede slot med smukke loftsmalerier, stuk og paneler.

Det er også oplagt at lægge vejen forbi Liselund Ny Slots café på vej til eller fra jeres besøg på Møns klint.

Caféen har åbent hver dag fra kl. 13.00 til 17.00, mens restauranten har åbent fra 19.00 til 21.00.


Møn Golf Center 

Skøn, grøn udsigt op mod klubhuset. Foto: Møn Golf Center. 


På det centrale Møn finder I øens store golfcenter, som med sine sammenlagt 27 baner byder både erfarne og helt grønne golfere velkommen.

Hvis I ikke er vant til at spille golf, kan I ret billigt gå en runde på Møn Golf Centers 9-hullers pay & play bane og prøve spillet an.

De forholdsvis korte baner er lige til at give sig i kast med, og I kan leje golfudstyr i centeret. Hvis I har fået jeres "golfkørekort" og er vant til at spille, kan I tage turen rundt på den store 18-hullers bane. Banen er middelsvær og anlagt rundt om kystlagunen Stege Nor.

Flere af hullerne slynger sig tæt omkring siv og vand, mens andre bugter sig op i terrænet med storslået udsigt over den omkringliggende natur.

Nyeste skud på aktivitetsstammen er centerets 12-hullers krolfbane, krolf er en sjov kombination mellem golf og kroket. Spillet er meget tilgængeligt, og her kan alle være med.

Når I har nydt aktiviteterne i det grønne, er det oplagt at slutte turen af med et besøg i stedets fine café med smuk udsigt til banen og vandet og et fint udvalg af lette retter og drikkevarer. 


David's

Davids

Der er lækkert mad i lange baner hos David's. Foto: David's.


I det centrale Stege tæt ved indsejlingen fra Stege Bugt til Stege Nor finder I et af Møns absolut bedste spisesteder.

David's Café er dedikeret til de friske råvarer og det gode håndværk, der tager afsæt i et fransk/dansk inspireret køkken. Det kommer til udtryk i morgenanretningerne og David's brunch og det fine udvalg til frokost, som er kendetegnet ved de særdeles elegante anretninger og velsmagende kombinationer af kvalitetsråvarer.

Til frokost kan I fx prøve forskellige variationer af tapas, røget lakseroulade, ceviche af torsk med avokado, spinattærte, salater og et fint udvalg af sandwich med alt fra kalv med mild sennepscreme til brieost med sprødstegt serranoskinke.

Der er langt til de standardiserede og lettere ligegyldige caféburgere på David's, her kan I forvente et helt andet niveau. 

Caféen er nem at kende med sin placering lige ved broen i det karakteristiske "glashus" med såvel glasfacade som glastag. I husets baggård er der etableret en stemningsfuld gårdhave, hvor I kan nyde de hyggelige omgivelser, den lækre mad og udsigten til Steges smukke, gamle kirketårn.

Caféen holder aftenlukket, så I skal svinge forbi tidligere på dagen. Det kan være en god idé at bestille i forvejen.


Tenja Skotte Pileflet

Tenja skotte pileflet

Smukke, flettede kurve. Foto: Tenja Skotte Pileflet.


Et reelt stenkast fra Stege Bugt i Stege midtby finder I det såkaldte flettehus.

Her holder pilefletteren Tenja Skotte til med et arbejdende værksted, udstillinger og salg af flettematerialer og dansk brugskunst i øvrigt.

Flettehuset er åbent tirsdag til fredag fra kl. 11.30 til 17.00. Om lørdagen er åbningstiden kl. 10.00 til 14.00, og herudover holder Tenja åbent efter aftale.

Når I besøger huset, går I med det samme ind i en verden af pil og flet.

Her er et væld af kurve i alverdens former, møbler, flettede tasker og alle mulige andre former for flet. Tenja Skotte giver sig også i kast med større kunstværker i pileflet, og det er inspirerende at se, hvor spændende værker der kan skabes af træsorten.

Udover butikken kan I også få et kig ind i værkstedet, hvor de forskellige fletterier udføres. 

Tenja Skotte afholder mange flettekurser i huset, så hvis I virkelig har pileflet på hjernen, er der ikke noget bedre sted at dykke ned i kunstarten end hos Tenja til et af de spændende kurser i flettehuset.


Galleri Warrer

galleri warrer

Der er kunst og brugskunst til overflod i galleriet. Foto: Galleri Warrer.


Tæt ved sommerhusområderne på Møns nordkyst ligger der en fin, gammel landejendom med intet mindre end 1000 kvadratmeter med masser af kunst indenfor alle tænkelige genrer.

Det store areal gør faktisk Galleri Warrer til Møns største galleri, og hvis I er på udkig efter et ferieminde, et nyt, smukt møbel eller ny inspiration til at hænge på væggene derhjemme, er der ikke noget bedre sted at besøge end det stemningsfulde galleri, som løbende har mange forskellige udstillinger.

De lyse og fint indrettede lokaler og lader er indrettet, så I som besøgende hele tiden bliver inspireret af forskellige typer kunst. I går rundt i stemningsfulde, lyse gange med fine malerier på væggene og smukke skulpturer, glaskunst, smykker, keramik, tøj og meget andet linet op på rad og række.

I den store lade med virvaret af fritliggende bjælker er der blevet plads til de større kunstværker, og hvis I får lyst til en lille forfriskning, kan I købe lidt lækkert i stedets hyggelige café.

Galleri Warrer har åbent det meste af året med skiftende åbningstider. I sommerhøjsæsonen er der åbent alle dage.