11 af de bedste oplevelser og seværdigheder på Falster (2024)


Hold ferie en kort slentretur fra nogle af Danmarks bedste strande og med et rigt udvalg af oplevelser tæt ved.


Uanset hvor I er på Falster, er I tæt på havet.

Mod øst bliver de grønne feriehusområder og skove afløst af brede sandstrande ved Marielyst, som er vidt anerkendt som nogle af Danmarks allerbedste.

Længere ude vugger Østersøens bløde bølger.

Mod nord og vest gemmer de små vige ud til Smålandsfarvandet på skønne spots i naturen, som I kan have helt for jer selv.

Og så kan I komme hertil på bare bare en kørsel fra indre by i København eller Storebæltsbroen mod vest.

Falster er på alle måder en ubesunget ferieperle, som har alt, hvad der skal til, for at give jer en uforglemmelig ferie.

Hvis I har brug for inspiration til, hvordan I skal bruge de lange sommerdage på den næststørste af Sydhavsøerne (efter naboøen Lolland selvfølgelig), har vi samlet vores favoritseværdigheder og aktivitetsmuligheder på Falster lige her.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted.

Se sommerhuse på Falster og i Marielyst her


Guldborgsund Zoo & Botanisk Have

De asiatiske oddere byder altid sine gæster velkommen med et smigrende smil. Foto: Guldborgsund Zoo & Botanisk Have.

Kapucineraberne Knud og Mona sidder helt stille og kigger på dagens gæster. Snart springer de gladeligt rundt i imponerende spring fra gren til gren.

Vi befinder os ved Guldborgsund Zoo & Botanisk Have i udkanten af nydelige Nykøbing. Her kommer I altså helt tæt på dyrenes verden.

Haven er inddelt i forskellige områder, hvor I kan opleve dyrene så tæt på deres naturlige levested som muligt. I deres rette habitat. Bogstaveligt talt. 

I Asienanlægget sidder de asiatiske oddere på stenene, højt oppe i luften svæver kalkungribbene Ib og Gitte, mens der hos dødningehovedaberne er fart over feltet. Stemning er med andre ord helt i top!

I regnskoven er luftfugtigheden høj, og det summer af liv fra trætoppene og fra skovbunden. I trækronerne synger næsehornsfuglene på livet løs, mens de små paryksilkeaber kravler rundt. Dybt nede i skovbunden vandrer kæmpeskildpadder rundt, og tonerne fra tropefuglenes kvidren pryder det smukke lydbillede. 

Mulighederne er mange! Gå blandt andet på opdagelse i en mindre vulkan i udbrud, på de sjove legepladser og i BørneZoo for de helt unge. 

Søger I efter aktiviteter for børn på Falster, er Guldborgsund Zoo & Botanisk Have det helt rette sted for jer. 

Dagen er med andre ord tilrettelagt til fulde ved Guldborgsund Zoo & Botanisk Have, og nu er det blot op til jer om at udnytte den på bedst mulig vis. Rigtig god fornøjelse!


Galleri Arleth

Gå på opdagelse blandt skønne smykker og smukke malerier. Foto: Galleri Arleth.

I en hyggelig landejendom tæt på Corselitzes store skove langs Falsters nordøstkyst ligger ægteparret Arleths galleri og arbejdende værksted.

Her finder I en udstilling af Anette og Michael Arleths smykkekunst, som udføres i det aktive guldsmedeatelier på stedet.

Deres smykker er eksperimenterende og udtryksfulde, og alt håndlaves på stedet i recirkuleret ædelmetal.

Som gæst kan man følge tilblivelsen i atelieret, og det er også muligt at få specialdesignede smykker med hjem som skønne minder fra ferien til Falster.

Galleriet er hjemsted for et skulpturelt folkefærd skabt af Anette Arleth i flintesten og bronze. ”Mamaerne” er livlige budbringere, som drager ud i verden og beretter om Moder Jord. De fine figurer har hver deres personligheder og er dynamiske og levende trods kroppens tyngde. Fulde af natur og godt humør.

Der sættes løbende særudstillinger op med andre kunstnere på stedet.

I kan derfor forvente at møde mange spændende værker i det hyggelige galleri, og det er altid en dejlig oplevelse at besøge Galleri Arleth.

Følg med på Arleth.dk og se mere om den aktuelle udstilling.

Galleriet er åbent fredag til søndag kl. 10-17 eller efter aftale på tlf:

Find galleriet på adressen Strandhuse 9, Bregninge4871 Horbelev.


Surfcenter Falster

I kan prøve forskellige vandaktiviteter hos surfcenteret. Foto: Surfcenter Falster.

På den primære indfaldsvej mod Marielysts stemningsfulde bymidte finder I en af Falsters absolut bedste oplevelsesudbydere, hvis I er til leg og plasken omkring i de blå bølger.

Surfcenter Falster tilbyder både enkelttimer, dagsture og længere kurser i kitesurfing, windsurfing og stand up paddle, og i mange tilfælde kan hele familien lege med.

Man skal være fyldt seks år for at deltage i windsurfing-kurserne og otte år for at prøve kræfter med stand up paddling.

Stand up paddling er kendetegnet ved at være en forholdsvis rolig aktivitet, hvor I står på boardet og padler med en lang åre på begge sider. Aktiviteten stiller krav til jeres balance, og det er en hyggelig måde at tage på opdagelse i naturen på.

Kitesurfing og windsurfing er lidt mere actionprægede aktiviteter, hvor I har mulighed for at ræse afsted på eller over vandspejlet. Når I har fået styr på håndteringen af de respektive redskaber selvfølgelig.

Hvis I vil have en sjov og anderledes ramme om jeres ferie, er det oplagt at kontakt Surfcenter Falster og tilmelde jer et flerdages kursus i en af disciplinerne.

Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se på Falster, er Surfcenter Falster helt oplagt. Rigtig god fornøjelse!


Nykøbing F. Travbane

Der er masser af fart og god stemning på travbanen. Foto: Nykøbing F. Travbane.

Lige mellem Nykøbing Falster og Marielyst finder I Nykøbing F. Travbane, som byder på hæsblæsende og adrenalinpumpende oplevelser.

På en løbsdag er der typisk otte til ti løb, hvor de skarpskårne heste og de drevne kuske udkæmper taktiske og frådefremkaldende dyster mod hinanden, mens tilskuerne kigger spændte til og krydser fingre for, at deres udvalgte hest vinder.

I behøver imidlertid ikke spille på en af hestene, for at være til stede på travbanen.

Det er en oplevelse i sig selv at stå ved hegnet og opleve den intense stemning, men det giver lige et ekstra pift til oplevelsen, hvis I har en lille skilling på højkant.

Der er både et cafeteria og en restaurant på travbanen, så her er alt hvad I skal bruge for at få en hyggelig dag med en anderledes og spændende oplevelse.

Nykøbing F. Travbane arrangerer mange løbsdage i løbet af året. I kan læse mere om de kommende løbsdage på Nykftrav.dk.


Det sorte Geomuseum

Der kigges i bøger og på fossiler. Foto: Det sorte Geomuseum.

I udkanten af Gedser i det sydligste hjørne af Falster, ja faktisk det sydligste hjørne af hele Danmark, finder I et spændende sted at gå på opdagelse, hvis I interesserer jer for fossiler og dyreliv.

Det sorte Geomuseum rummer nemlig en betragtelig samling af forstenede smådyr og fossiler, rav med insekter og smukke mineraler.

De mange geologiske effekter præsenteres i glasmontrer i museet, så I ved selvsyn kan se de små ravomsluttede insekter og forstenede søpindsvin og blæksprutter.

I istiden blev store kridtflager indeholdende mange fossiler skubbet rundt i Østersøen af ismasserne, og flere af dem havnede på Gedser Odde på Falsters sydspids.

Det er således i vid udstrækning fossiler fundet helt lokalt, I kan kigge nærmere på på museet, selvom her også er fossiler og mineraler fundet på nogle af Falsters naboøer, fx Møn.

Når I har været på besøg på museet, er det oplagt at smutte en tur ned til Gedser Odde og se, om I selv kan finde et fossil eller to på stranden med de høje skrænter.


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas enorme udvalg af sommerhuse på Falster her.


Østersøparken Camping

Solstrejf rammer skovbunden. Foto: Østersøparken Camping.

Trækronerne danser let i den blide vind. I horisonten toner bølgeskvulp frem til billedet af solens stråler, der rammer den børnevenlige sandstrand. 

Alt ånder fred og ro i skovbunden nær Marielyst bymidte. 

Østersøparken Camping er den ideelle løsning, når familien er klar til at trække teltpælene op og flytte dem ud i det naturskønne campingområde, hvor skov og hav er en uundgåelig del af hverdagen. 

En kort spadseretur fra pladsen står I placeret med fødderne i sandet, idet der uden diskussion er en af Danmarks bedste badestrande. 

Dertil kan Østersøparken Camping byde på både multibane og legeplads, hvor timevis af gode grin venter for legebørn i alle aldre. 


Galleri Peter Pitsch

Gå på opdagelse i de farverige og finurlige kunstværker. Foto: Galleri Peter Pitsch.

I Nykøbing Falsters hyggelige latinerkvarter i bymidten med et væld af gader og småstræder, der krydser hinanden, finder I et skønt galleri.

Galleri Peter Pitsch holder til i et byhus med store vinduer ud til et lille strøg, der grænser op til Klosterkirken og de øvrige småbutikker og forretninger i det centrale Nykøbing Falster.

I galleriet udstiller Peter Pitsch en lang række farverige malerier med motiver af alt fra kvindekroppen til lygtepæle, bymiljøer og mere abstrakte motiver. Fælles for malerierne er, at der leges med farver og former, som på dynamisk vis glider ind og ud af hinanden.

Peter Pitsch er også fotokunstner og forfatter, og I finder både smukke fotografier og et udvalg af Peters bøger og digtsamlinger i det hyggelige galleri, som tager jer med på en spændende oplevelsesrejse i de fine værker.

Galleriet er et oplagt sted at finde et unik minde fra ferien på Falster.

Her er også hyggeligt bare at gå omkring og indsnuse det kunstneriske miljø, før I begiver jer videre ud i øidyllen i den skønne bymidte.


Gårdbutikken Marielyst

Forsyn jer med alskens lækre, lokale specialiteter. Foto: Gårdbutikken Marielyst.

I udkanten af det store sommerhusområde i Marielyst finder I en skøn forretning med et stort udvalg af lokaltproducerede lækkerier.

Gårdbutikken Marielyst har et bredt sortiment af egenproducerede grøntsager, bær og rodfrugter fra markerne, som grænser helt op til feriehusenes haver.

De helt friske råvarer gør middagen på terrassen til en oplevelse i sig selv, og det er oplagt også at hive en lokalproduceret vin med hjem til familiemiddagen.

Gårdbutikken Marielyst forhandler nemlig også mange forskellige specialiteter og delikatesser fra andre kvalitetsbevidste producenter fra lokalområdet.

I kan købe alt fra hjemmelavede saft og most til marmelader, kyllinger, olier, honning, eddike, øl og mange andre smagfulde produkter.

I takt med årstidernes skiften skifter udvalget på hylderne også, og det er altid en oplevelse at gå på opdagelse blandt de mange lækre sager.


Golfklubben Storstrømmen

Udsigten ind mod greenen på Hul 17. Foto: Golfklubben Storstrømmen.

Det sydøstlige Nykøbing Falster er smukt indrammet af store skove, og mellem de grønne trætoppe slynger Golfklubben Storstrømmens golfbaner sig.

De 18 baner er anlagt i forlængelse af den gamle herregård Kringelborg Gods og kan opdeles i tre hovedafsnit.

De første ni baner er såkaldte parkbaner omgivet af tusindvis af træer og større og mindre lunde.

I spiller også i godsets gamle have lige ved siden af den smukke hovedbygning i bindingsværk, mens de sidste baner er anlagt på "Savannen".

I får derfor et væld af forskellige naturindtryk ved at spille banen, og her er et godt udfordringsniveau med blandt andet flere større og mindre søer.

Når I er færdige med golferiet, kan I slå jer ned i golfklubbens restaurant og nyde et godt måltid mad eller en kold fadøl på udendørsarealerne med kig til de grønne baner.


Ejegod Mølle

Møllen og det gamle møllehus. Foto: Ejegod Mølle.

I det nordlige Nykøbing Falster ligger den gamle vindmølle Ejegod Mølle omgivet af magasinbygning og møllehuset, hvor datidens møllere boede.

Møllen er fra 1816 og er af hollandsk type med en løgformet hat og beklædt med træbrædder, som giver den et hyggelig og originalt udtryk. Det er da også den oprindelige mølle og det originale møllehus, der den dag i dag står på bakketoppen.

Møllen er stadig aktiv ved særlige lejligheder og fint i stand til at kværne korn om til mel.

Det kan varmt anbefales at besøge møllen en dag, hvor I kan se vingerne dreje rundt i vinden og sætte hele møllemaskineriet i sving.

Det er også en dejlig oplevelse at besøge møllen de dage, hvor møllen ikke er aktiv.

I kan få en rundvisning i det gamle bygningsværk og se nærmere på det store maskineri, og der er indrettet et legetøjsmuseum i møllehuset, som absolut også er værd at gå på opdagelse i.

Hvis I ønsker at besøge møllen, kan I aftale nærmere på


Restaurant Vinkælderen

Skønne retter i lange baner. Foto: Restaurant Vinkælderen.

I den gamle del af Nykøbing Falster holder Restaurant Vinkælderen til i - ja du har måske gættet det - en gammel vinkælder!

Den stemningsfulde restaurant er for jer, der gerne vil have en rigtig lækker spiseoplevelse til rimelige penge på ferien til Falster. 

Maden og retterne er altid formet af sæsonens råvarer og udføres med passion og et moderne udtryk, som i den grad sætter mundvandet i gang.

I kan selvfølgelig også få jer et godt glas vin eller to i restauranten, som I tråd med sin historie har et stort udvalg af gode vine.

I sommermånederne er det oplagt at slå sig ned på restaurantens udearealer, hvorfra I i den grad kan indsnuse stemningen i den gamle bydel, mens I nyder de lækre retter og lader timerne tikke roligt afsted.

Restaurant Vinkælderen er absolut en feriefavorit.