11 af de bedste oplevelser og seværdigheder i Nordjylland (2021)


Fra feriesummende Skagen til den smukke Limfjord. Nordjyllands stærke natur giver anledning til et rigt udbud af oplevelser. 

Med vind i håret og solskin fra en skyfri himmel, er den nordjyske natur en stor legeplads for både store og små. 

Lokale råvarer, autentiske badehoteller og aktiviteter med fart over feltet. Blandt de naturskønne omgivelser står folk klar til at byde jer indenfor i hver deres fordybende erhverv. 

Om I har pakket bilen med hele familien, eller det blot er dig og din bedre halvdel, er der også en mindeværdig oplevelse for jer.

Kravl op i det nordjyske landskab og find jeres næste oplevelse her.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse i Nordjylland her


Hjallerup Marked

Et historisk marked i det nordjyske. Foto: Hjallerup Marked.

Hvert år skydes sommeren i gang med et af landets største sammenkomster, når Hjallerup Marked i starten af juni tiltrækker over 200.000 folk fra både nær og fjern til provinsbyen. 

Markedet har en lang historie bag sig, der strækker sig helt tilbage til 1744, hvor allerførste marked blev afholdt i noget mere ydmyge rammer, end hvad det er i dag. 

Et sted, hvor alle kan være med, og hvor der findes aktiviteter, og ikke mindst antikviteter til enhver smag. 

Mærk det gode humør og den fantastiske stemning på den store markedsplads, i det der førhen var hestemarked, men nu er blevet til meget mere. 

Karussellerne kører for fuld drøn i et virvar af højlydt latter og kulørte lamper. Øl og sodavand langes i pendulfart over disken til de mange tørstige gæster. Over 550 stande med alt til hus, have og alt derimellem står klar til at blive solgt til en skarp pris, hvor kun den bedste købmand kan prutte med om prisen. 

Alt sammen til en rytmisk summen af de over 100 timers livemusik, der buldrer ud over markedspladsen.


Restaurant De 2 Have

Danmarks nordligste restaurant. Foto: Restaurant De 2 Have.

De karakteristiske gulmalede huse med det hvidkalkede mønster på tagstenene. Der hvor Skagerak og Kattegat mødes og det obligatoriske billede skal tages med en fod plantet på hver side af bølgerne. 

Grenen i Skagen har med sin helt unikke beliggenhed altid været en af Danmarks største turistmagneter, hvor folk fra både ind- og udland skal ligge vejen forbi og opleve det storslåede landskab på Jyllands spids. 

Udsigten er svær at finde bedre end lige netop her. Så hvorfor ikke nyde den med lidt mad på gaflen og noget koldt vin i glasset?

Restaurant De 2 Have er det nordligste spisested i landet med både restaurant og café. 

Hævet over de vindblæste klitter kan de kulinariske indslag nydes med største velbehag og udsigten til bølgen blå. 

Med udsigten til hele 2 have er menukortet naturligvis også inspireret derefter. Gå ombord i alt fra østers og jomfruhummer til sild og rødtunge.

I caféen findes de lettere retter i form af rejemader, friske sandwich på hjemmebagt brød og lækkert hjemmelavet saft.


HJORTHs Badehotel

En eventyrlig oplevelse. Foto: HJORTHs Badehotel.

Dagligdagens stress og jag har efterhånden klemt jeres skuldre helt op i nakken. I omgås støj fra alle vinkler. Morgen som aften. Forvandt med mobilens konstante brummen, de surtsmurte madpakker og larmen fra byens pulseren med bilhornet i bund. 

Lad skuldrene glide på plads igen og skift hverdagens forvandte lyde ud med naturens stilhed og vindens hvisken, når den rammer de lange græsstrå op af de hvidsandede klitskråninger.

Her er der hverken Wi-Fi eller Tv. I får ikke brug for det alligevel.

Genopdag roen i autentiske omgivelser på HJORTHs Badehotel. Med nøgleord som fordybelse, ro og livskvalitet, er der lagt op til feriedage med 100 procent fokus på dig selv og dine nærmeste. 

Sæt dagligdagen på feriemode og hop ned i en lille tidslomme, hvor alt er med charme og autenticitet. 

Maden er hjemmelavet og værelserne er alle individuelt indrettet. Visionen er at være mest muligt selvforsynende og at kunne udnytte naturens ressourcer som energikilde. 

HJORTs Badehotel. Et frirum, der renser sjælen. 


Museum for Papirkunst

Papirkunst fra øverste skuffe. Foto: Museum for Papirkunst.

De fleste har på et eller andet tidspunkt sat med tungespidsen ude og et fast greb i køkkensaksen i forsøget på at få skabt det flotteste gækkebrev.

Her er det kun fantasien, der sætter grænsen. En grænse, der i Blokhus, må siges at blive skubbet et par niveauer og mere til. 

Museum for Papirkunst er museet, hvor saks og papir kan blive til storslået kunstværker. Museet er det eneste af sin slags i Norden, hvor det udelukkende er papirets mange muligheder som omdrejningspunkt. 

Formet, foldet, revet og skåret. Papirkunsten rækker meget længere ud en blot den velkendte klippede model.

Oplev imponerende samtidskunst og designs af både danske og internationale kunstnere i absolut verdensklasse. Herunder er særligt Bit Vejle værd at nævne. Kom tæt på den verdensberømte kunstner i museets kerneudstilling, hvor værker gennem hele hendes liv er udstillet.

Toppen af papirkunstens kransekage er H.C. Andersens originale papirklip, Møllemanden, der med over 200 år på bagen bliver udstillet i en specialfremstillet montre, der hverken er til at skyde eller sprænge sig igennem.

Bliv store oplevelser og mindeværdige øjeblikke rigere. Måske får I også skabt jeres eget unikke stykke papirkunstværk på museets Papirværksted.


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas enorme udvalg af sommerhuse i Nordjylland her.


Victors Madhus

Kvalitetsmåltider til små priser. Foto: Victors Madhus.

På den nordlige side af det smukke Limfjorden findes et madkoncept udover det sædvanlige. 

Victors Madhus byder på et anderledes koncept i naturskønne omgivelser midt i Nørresundby. 

Restaurantoplevelsen har fået et twist, da et spisesteds ellers obligatoriske tjenere er sparet væk. Her står menuen på selvbetjening fremfor servicering. 

Det handler om den enkelte råvare. Kærligheden og passionen for god mad til overkommelige priser. 

Man spiser med øjnene, og allerede ved udsigten er appetitten vækket.

De lækre retter nydes langs havnefronten med solen reflekterende i det stilstående havnebassin.

Fra innovative Poke Bowls til den klassiske bøfsandwich. Saftige burgere, smagsfulde risottoer og friske pastaretter. Menukortet favner bredt og står klar til at tilpasse jeres kræsne smagsløg. 


Jazzy Days

Oplev jazzens afslappende atmosfære. Foto: Jazzy Days. 

Nær kysten, øst for Hirtshals, toner den unikke lyd fra en saxofon frem i lydbilledet.

En gribende og omfavnende lyd, der sætter en klar stemning af afslappethed og harmoni. 

De søde toner kommer fra festivalen Jazzy Days. Det lokale spillested i Tversted, hvor jazzens karakteristiske lyde spilles for fuld blæs.

Hvert år i efterårsferien er der gang i de dansende jazzhænder og den rytmiske kontrabas. Her er Tversted epicenter for jazzens udbredelse i Danmark, hvor både danske og udenlandske navne gæster plakaten. 

Kom tæt på kunstnerne i en afslappet og uhøjtidelig atmosfære, hvor I bliver beriget med en masse musik, der ellers ikke er hverdag på den danske radio- og koncertscene. 

Der venter jer lærerige og mindeværdige øjeblikke til Jazzy Days i Tversted. 


Jammerbugtens Fodboldgolf

Hvem har den bedste teknik på foden? Foto: Jammerbugtens Fodboldgolf.

De lange fairways står knivskarpt. Natursten, træbrædder, dæk og rør er nøjsomt blevet placeret på græstæppet. Med et fast blik på bolden, skal der nu med et udførligt spark vises, hvordan banens mange forhindringer passeres. 

Nordjyllands fantastiske natur giver anledning til alle mulige former for aktivitet. 

Jammerbugtens Fodboldgolf i Brovst, ved Tranum Strand, er for både konkurrencetypen og dem, der blot ønsker en hyggelig og anderledes udfordring. 

Koncentration er altafgørende for et godt resultat på de 18 huller, hvor det hurtigt skal vise sig, hvem der har teknikken i orden. 

Banernes sværhedsgrad er mere omskiftelig end det danske sommervejr. Her kan selv den mindste fejl blive fatal for det samlede resultat.

Når vinderen er fundet, og håneretten er i hus, kan I begive jer ud i de mange andre discipliner.

Jammerbugtens Fodboldgolf tilbyder ligeså fodboldpool, foot darts og petanque. Så har de 18 huller været imod dig, er der rig mulighed for revanche. 


Café Holmen

Charmerende cafémiljø på kanten af lystbådehavnen. Foto: Café Holmen.

De mange flotte både vugger let i vandet til rytmen af vindens pusten. 

Havnen i Nykøbing Mors danner ramme for liv og aktivitet, imens solen danser på en skyfri himmel. 

På kanten af havnebredden, blandt solstråler og vuggende lystbåde, ligger det charmerende Café Holmen. 

Den hyggelige havnecafé tilbyder et bredt menukort, hvor der er fokus på den ærlige mad. Retterne er hjemmelavet og lavet fra bunden. Så er det bare op til jer, om I vil hoppe i de innovative klæder og bestille vegetarisk, eller om middagen står på den velkendte burger. 

Caféen agerer tilflugtssted for langt mere end en bid mad.

I vil opleve et spisested med diverse events, såsom lærerige og inspirerende foredrag eller udsøgte vinsmagninger. Alt sammen omgivet af antik brugskunst, der giver en autentisk og jordnær stemning nær det beroligende vand i havnen.


Bangsbo Botaniske Have

Friske dufte blandt blomsterbedene. Foto: Bangsbo Botaniske Have.

Nær den gamle herregård, Bangsbo, står blomster i overflod af både dufte og farver. 

I et landskab formet af istiden, løber Bangsbo Å ned gennem havens mange stisystemer. 

Haven ligger i den sydlige ende af Frederikshavn, omkredset af vildt skovområde, fuglefløjt og summende humlebier. 

Den ligger som et tiltrængt pusterum, hvor bylarm og bilos er lagt på hylden. Her kan jeres sanser tage i mod den rene natur i alt fra krydderurter, frugter, bær til rosenbede og bonsaitræer. 

I Bangsbo Botaniske Have går tiden i stå. 

Find ind i jer selv i omgivelser, der giver tid til eftertanke, til at evaluere og til at mærke efter. 

Lig vejen forbi Frederikhavns smukkeste have. En have, der altid er i udvikling. 


Hotel Plesner

Badehotel i historiske rammer. Foto: Hotel Plesner.

På spidsen af Nordjylland, lyser de hvidmalede tagstensmønstre op, når sommersolen danser sig ind på himlen. 

Her har alt fra badegæster til kunstnere samlet sig gennem århundreder.

Et ophold på Hotel Plesner er et ophold blandt historiske vingesus og stenkast fra Skagens mange kulturelle seværdigheder og oplevelsesmuligheder.

Museer, smuk natur og Skagen Lystbådehavn venter om hjørnet.

Selve hoteloplevelsen summer af den klassiske badehotelsfortælling i en moderne fortolkning. Badehotellet er det nyeste af sin slags i feriepopulære Skagen. 

Om I går en enkelt overnatning i møde, en romantisk weekend eller en luksuriøs miniferie, står Hotel Plesner klar til at tage imod jer. 

Med fokus på det gode liv er I garanteret dage, der er tiltrængte for både krop og sjæl. 


Galleri Skagen

Skagens maleriske portræt. Foto: Galleri Skagen.

Skagen er på mange måder en gave, der bliver ved med at give. 

En gave, der kan opleves og udforskes på mange måder. Så hvorfor ikke lære den folkekære by bedre at kende gennem det billedlige univers? 

Man siger at et billede siger mere end tusind ord. 

Galleri Skagen og billedkunstner, Gitte Toft, har derfor meget på hjerte gennem de mange smukke malerier. 

Foruden Gitte Tofts permanenter udstillinger, sker der med jævne mellemrum udskiftning i galleriet, hvor dygtige kunstnere udefra får muligheden for at vise deres kunstneriske indslag frem i hjertet af Skagens prominente gågade. 

Galleriet er åbent året rundt, hvorfor det altid er muligt at ligge vejen forbi, når det er tid til at lade sig fordybe og inspirere. 

Til entusiasterne er det ligeledes muligt at komme helt tæt på de magiske penselstrøg, når galleriet åbner op for at opleve kunstnere arbejde med deres næste værk.

En gylden mulighed for at studere en ægte kunstners snørklede og skæve tanker.