18 af de bedste oplevelser og seværdigheder i Nordjylland (2023)


Fra feriesummende Skagen til den smukke Limfjord. Nordjyllands stærke natur giver anledning til et rigt udbud af oplevelser. 

Med vind i håret og solskin fra en skyfri himmel, er den nordjyske natur en stor legeplads for både store og små. 

Lokale råvarer, autentiske badehoteller og aktiviteter med fart over feltet. Blandt de naturskønne omgivelser står folk klar til at byde jer indenfor i hver deres fordybende erhverv. 

Om I har pakket bilen med hele familien, eller det blot er dig og din bedre halvdel, er der også en mindeværdig oplevelse for jer.

Kravl op i det nordjyske landskab og find jeres næste oplevelse her.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse i Nordjylland her


Hjallerup Marked

Et historisk marked i det nordjyske. Foto: Hjallerup Marked.

Hvert år skydes sommeren i gang med et af landets største sammenkomster, når Hjallerup Marked i starten af juni tiltrækker over 200.000 folk fra både nær og fjern til provinsbyen. 

Markedet har en lang historie bag sig, der strækker sig helt tilbage til 1744, hvor allerførste marked blev afholdt i noget mere ydmyge rammer, end hvad det er i dag. 

Et sted, hvor alle kan være med, og hvor der findes aktiviteter, og ikke mindst antikviteter til enhver smag. 

Mærk det gode humør og den fantastiske stemning på den store markedsplads, i det der førhen var hestemarked, men nu er blevet til meget mere. 

Karussellerne kører for fuld drøn i et virvar af højlydt latter og kulørte lamper. Øl og sodavand langes i pendulfart over disken til de mange tørstige gæster. Over 550 stande med alt til hus, have og alt derimellem står klar til at blive solgt til en skarp pris, hvor kun den bedste købmand kan prutte med om prisen. 

Alt sammen til en rytmisk summen af de over 100 timers livemusik, der buldrer ud over markedspladsen.

Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se i Nordjylland, er Hjallerup Marked helt oplagt. Rigtig god fornøjelse!


Racing Arena Aalborg

Hestene skyder afsted i en imponerende høj fart! Foto: Racing Arena Aalborg.

Vi befinder os i en grøn oase midt i Nordens Paris. Rundt omkring ræser nogle toptrænede heste rundt i raskt trav på et formidabelt anlæg, og stemningen er helt og aldeles i top.

Stedet her hedder Racing Arena Aalborg, og dette er uden tvivl hele Nordjyllands centrum for sport, spil og spænding. 

Mærk suset i maven så snart væddeløbet skydes igang og iagttag det spændende løb på aller nærmeste hold. Man kan nærmest høre hestenes hove skovle underlaget op bag sig skridt for skridt. Tempoet øges hvert sekund, og placeringskampen er særdeles tæt!

Bare det at overvære et hestevæddeløb er en minderig oplevelse i sig selv, men Racing Arena Aalborg sørger for, at jeres oplevelse tages til et fuldstændig uforglemmeligt niveau.

Nyd løbet på første parket fra arenaens VIP-faciliteter bestående af et eksklusivt loungeområde. Her vil restauranten stille an med et traktement af høj kvalitet, og I vil ikke komme til at mange noget som helst.  

Forbered jer på en dag fyldt med spænding hos eminente Racing Arena Aalborg og bliv en uforglemmelig oplevelse rigere. Held og lykke med at satse på den hurtigste hest. 


Restaurant De 2 Have

Danmarks nordligste restaurant. Foto: Restaurant De 2 Have.

De karakteristiske gulmalede huse med det hvidkalkede mønster på tagstenene. Der hvor Skagerak og Kattegat mødes og det obligatoriske billede skal tages med en fod plantet på hver side af bølgerne. 

Grenen i Skagen har med sin helt unikke beliggenhed altid været en af Danmarks største turistmagneter, hvor folk fra både ind- og udland skal ligge vejen forbi og opleve det storslåede landskab på Jyllands spids. 

Udsigten er svær at finde bedre end lige netop her. Så hvorfor ikke nyde den med lidt mad på gaflen og noget koldt vin i glasset?

Restaurant De 2 Have er det nordligste spisested i landet med både restaurant og café. 

Hævet over de vindblæste klitter kan de kulinariske indslag nydes med største velbehag og udsigten til bølgen blå. 

Med udsigten til hele 2 have er menukortet naturligvis også inspireret derefter. Gå ombord i alt fra østers og jomfruhummer til sild og rødtunge.

I caféen findes de lettere retter i form af rejemader, friske sandwich på hjemmebagt brød og lækkert hjemmelavet saft.


HJORTHs Badehotel

En eventyrlig oplevelse. Foto: HJORTHs Badehotel.

Dagligdagens stress og jag har efterhånden klemt jeres skuldre helt op i nakken. I omgås støj fra alle vinkler. Morgen som aften. Forvandt med mobilens konstante brummen, de surtsmurte madpakker og larmen fra byens pulseren med bilhornet i bund. 

Lad skuldrene glide på plads igen og skift hverdagens forvandte lyde ud med naturens stilhed og vindens hvisken, når den rammer de lange græsstrå op af de hvidsandede klitskråninger.

Her er der hverken Wi-Fi eller Tv. I får ikke brug for det alligevel.

Genopdag roen i autentiske omgivelser på HJORTHs Badehotel. Med nøgleord som fordybelse, ro og livskvalitet, er der lagt op til feriedage med 100 procent fokus på dig selv og dine nærmeste. 

Sæt dagligdagen på feriemode og hop ned i en lille tidslomme, hvor alt er med charme og autenticitet. 

Maden er hjemmelavet og værelserne er alle individuelt indrettet. Visionen er at være mest muligt selvforsynende og at kunne udnytte naturens ressourcer som energikilde. 

HJORTs Badehotel. Et frirum, der renser sjælen. 


Gunderup Fiskesø

Området omkring Gunderup Fiskesø anlægget er virkelig idyllisk. Foto: Gunderup Fiskesø.

I det nordjyske landskab befinder der sig mange fine fiskesøer, men der er ét bestemt sted, som bare er det suverænt bedste. Gunderup Fiskesø!

Gunderup Fiskesø består af to søer på henholdsvis 7.000 kvadratmeter og 10.000 kvadratmeter på op til hele syv meters dybde. Sidstnævnte sø sågar er nyanlagt i år 2006.

I Put and Take søerne er der masser af regnbueørreder, bækørreder, kildeørreder og tigerørreder samt gedder. Blandt mange andre spændende fiskarter. Kan I mon få én af hver art på krogen i løbet af jeres fisketur?

Kast snøren ud, tag en dyb indånding og lad roen sænke sig i det naturrige område ved Gunderup Fiskesø. En behagelig tilværelse langt væk fra hverdagens evige stress og jag.

Mangler I fiskeudstyr til turen? Så fortvivl ej. Stedet råder over en inspirerende butik med jagt-, outdoor- og fiskeudstyr, hvor I bogstaveligt talt kan klæde jer ordentligt på til den henrivende fiskeoplevelse, der venter jer forude. 

Tilbage er der blot at ønske jer rigtig god fornøjelse ved Gunderup Fiskesø. Knæk og bræk! 


Danmarks Cykelmuseum

Cykler i alverdens farver, former og forfatninger. Foto: Danmarks Cykelmuseum.

I Aalestrup en lille halv times kørsel vest for Hobro er der en cykelentusiasme ud over det sædvanlige. Måske stedets navn giver en lille indikation af, hvad det mon kan skyldes?

Danmarks Cykelmuseum! 

Hos Danmarks Cykelmuseum bliver I mødt af alverdens typer af beundringsværdige cykler i forskellige former, farver og forfatninger.

Museet er faktisk det eneste museum i hele Norden, som detaljeret behandler cyklernes tekniske udvikling.

Få den yderst interessant historie bag det populære transportmiddel fortalt gennem et berigende besøg ved Danmarks Cykelmuseum. En imponerende teknisk udvikling over en lang tidsperiode.

Museets ældste cykel er den første cykelmodel i verden med pedaler. Den stammer fra Frankrig og er bygget helt tilbage i år 1865. Tænk engang. Det er mere end 150 år siden. 

Så cykel et smut forbi Danmarks Cykelmuseum og bliv en usædvanlig cykeloplevelse rigere ved det charmerende cykelmuseum. Rigtig god tur!


Museum for Papirkunst

Papirkunst fra øverste skuffe. Foto: Museum for Papirkunst.

De fleste har på et eller andet tidspunkt sat med tungespidsen ude og et fast greb i køkkensaksen i forsøget på at få skabt det flotteste gækkebrev.

Her er det kun fantasien, der sætter grænsen. En grænse, der i Blokhus, må siges at blive skubbet et par niveauer og mere til. 

Museum for Papirkunst er museet, hvor saks og papir kan blive til storslået kunstværker. Museet er det eneste af sin slags i Norden, hvor det udelukkende er papirets mange muligheder som omdrejningspunkt. 

Formet, foldet, revet og skåret. Papirkunsten rækker meget længere ud en blot den velkendte klippede model.

Oplev imponerende samtidskunst og designs af både danske og internationale kunstnere i absolut verdensklasse. Herunder er særligt Bit Vejle værd at nævne. Kom tæt på den verdensberømte kunstner i museets kerneudstilling, hvor værker gennem hele hendes liv er udstillet.

Toppen af papirkunstens kransekage er H.C. Andersens originale papirklip, Møllemanden, der med over 200 år på bagen bliver udstillet i en specialfremstillet montre, der hverken er til at skyde eller sprænge sig igennem.

Bliv store oplevelser og mindeværdige øjeblikke rigere. Måske får I også skabt jeres eget unikke stykke papirkunstværk på museets Papirværksted.


Victors Madhus

Kvalitetsmåltider til små priser. Foto: Victors Madhus.

På den nordlige side af det smukke Limfjorden findes et madkoncept udover det sædvanlige. 

Victors Madhus byder på et anderledes koncept i naturskønne omgivelser midt i Nørresundby. 

Restaurantoplevelsen har fået et twist, da et spisesteds ellers obligatoriske tjenere er sparet væk. Her står menuen på selvbetjening fremfor servicering. 

Det handler om den enkelte råvare. Kærligheden og passionen for god mad til overkommelige priser. 

Man spiser med øjnene, og allerede ved udsigten er appetitten vækket.

De lækre retter nydes langs havnefronten med solen reflekterende i det stilstående havnebassin.

Fra innovative Poke Bowls til den klassiske bøfsandwich. Saftige burgere, smagsfulde risottoer og friske pastaretter. Menukortet favner bredt og står klar til at tilpasse jeres kræsne smagsløg. 


Jazzy Days

Oplev jazzens afslappende atmosfære. Foto: Jazzy Days. 

Nær kysten, øst for Hirtshals, toner den unikke lyd fra en saxofon frem i lydbilledet.

En gribende og omfavnende lyd, der sætter en klar stemning af afslappethed og harmoni. 

De søde toner kommer fra festivalen Jazzy Days. Det lokale spillested i Tversted, hvor jazzens karakteristiske lyde spilles for fuld blæs.

Hvert år i efterårsferien er der gang i de dansende jazzhænder og den rytmiske kontrabas. Her er Tversted epicenter for jazzens udbredelse i Danmark, hvor både danske og udenlandske navne gæster plakaten. 

Kom tæt på kunstnerne i en afslappet og uhøjtidelig atmosfære, hvor I bliver beriget med en masse musik, der ellers ikke er hverdag på den danske radio- og koncertscene. 

Der venter jer lærerige og mindeværdige øjeblikke til Jazzy Days i Tversted. 


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas enorme udvalg af sommerhuse i Nordjylland her.


Jammerbugtens Fodboldgolf

Hvem har den bedste teknik på foden? Foto: Jammerbugtens Fodboldgolf.

De lange fairways står knivskarpt. Natursten, træbrædder, dæk og rør er nøjsomt blevet placeret på græstæppet. Med et fast blik på bolden, skal der nu med et udførligt spark vises, hvordan banens mange forhindringer passeres. 

Nordjyllands fantastiske natur giver anledning til alle mulige former for aktivitet. 

Jammerbugtens Fodboldgolf i Brovst, ved Tranum Strand, er for både konkurrencetypen og dem, der blot ønsker en hyggelig og anderledes udfordring. 

Koncentration er altafgørende for et godt resultat på de 18 huller, hvor det hurtigt skal vise sig, hvem der har teknikken i orden. 

Banernes sværhedsgrad er mere omskiftelig end det danske sommervejr. Her kan selv den mindste fejl blive fatal for det samlede resultat.

Når vinderen er fundet, og håneretten er i hus, kan I begive jer ud i de mange andre discipliner.

Jammerbugtens Fodboldgolf tilbyder ligeså fodboldpool, foot darts og petanque. Så har de 18 huller været imod dig, er der rig mulighed for revanche. 

Søger I efter aktiviteter for børn Nordjylland, er Jammerbugtens Fodboldgolf det helt rette sted for jer. Rigtig god fornøjelse!  


Davinci Ristorante

Hvem kan ikke lide en italiensk pizza med italienske råvarer? Foto: Davinci Ristorante.

Hos Davinci Ristorante kan I træde ind i en italiensk verden uden fortilfælde. I Hadsund af alle steder. Det er da fantastico!

Restauranten er beliggende lige ned til vandkanten i den mageløse Mariagerfjord, og dette er de perfekte rammer for den formidable oplevelse, der venter jer forude.

Køkkenets udgangspunkt er naturligvis i det italienske køkken, og langt størstedelen af køkkenpersonalet er af italiensk oprindelse. Udvalget er bredt indenfor blandt andet antipasti, pasta og pizza. Delicato!

Retterne er i den grad tilberedt med hjertet og med stor respekt for det anerkendelsesværdige, italienske køkken. Dette kommer til udtryk, lige idet I sætter tænderne i de lækre retter. Man kan næsten ikke vente med at tage den næste bid.

Råvarerne af højeste kvalitet er importeret direkte fra Italien, og det italienske vinudvalg er valgt på egen hånd. Kombineret med nogle af årstidernes bedste danske råvarer, herunder frisk fisk og det bedste oksekød fra Hadsund, har Davinci Ristorante virkelig ramt den lige i øjet.

Så tag en tur til Davinci Ristorante og få en bid af det folkekære Italien til udsøgte udsigter over Mariagerfjord. Buon appetito! 


Møllehuset

Møllehuset udgør de smukkeste rammer for netop jeres selskab. Foto: Møllehuset.

Foran et historisk møllehus i bedårende Bangsbo kan man på beroligende vis høre det rindende vand i Bangsbo Å. Her kan I komme helt ned i tempo gennem en eminent madoplevelse i nogle traditionsrige omgivelser.  

Møllehuset er en restaurant, der holder til i en af Frederikshavn ældste bygninger. Autenticiteten er i top i det mere end 400 år gamle møllehus, som blot er nænsomt renoveret over tid for at bevare den intime stemning. 

I den hyggelige krostue bliver I budt velkommen af et indbydende krokort med et væld af lækre frokostretter, kaffe og kage samt varm chokolade. Blandt mange andre lækre ting.

I Møllehusets restaurant kan I endvidere nyde en udsøgt sæsonbestemt menu, der er tilberedt af de forskellige sæsonernes råvarer akkompagneret af spændende vine fra det fristende vinkort.

Sving forbi mageløse Møllehuset og bliv en traditionsrig og autentisk spiseoplevelse rigere. Dette visit vil I sent glemme!


Hotel Lisboa

Faciliteterne er ideelle hos Lisboa. Det samme er de omkringliggende omgivelser. Foto: Hotel Lisboa.

Få hundrede meter væk fra føromtalte Møllehuset befinder et hyggeligt tre-stjernet familiehotel sig i et enestående hotelmiljø. Hotel Lisboa!

Hotel Lisboa ligger med nem adgang til frodige skovområder, få stenkast fra stranden og det salte vand i Kattegat. Lige i udkanten af det aktive byliv i fantastiske Frederikshavn. En bedre beliggenhed for et hotel skal man altså lede længe efter. 

Benyt de mange muligheder i området ved eksempelvis at gribe fat i mountainbiken og mærk adrenalinsuset gå igennem kroppen eller ifør jer vandrestøvlerne og gå på opdagelse på de mange vandreruter i baghaven. Der er tilmed mulighed for paddleboarding ved den nærliggende marina. 

Ovenpå de begivenhedsrige aktiviteter er det selvfølgelig tid til at fylde energideporterne godt og grundigt op igen. Har Møllehuset ikke sørget for netop dette, så kan I heldigvis lade Hotel Lisboas egen restaurant servicere jer med sit appetitvækkende udvalg. 

Hos Hotel Lisboa er mulighederne altså mange, og nu er det blot op til jer om at udnytte dem på bedst mulig vis. Rigtig god fornøjelse!


Bangsbo Botaniske Have

Friske dufte blandt blomsterbedene. Foto: Bangsbo Botaniske Have.

Nær den gamle herregård, Bangsbo, står blomster i overflod af både dufte og farver. 

I et landskab formet af istiden, løber Bangsbo Å ned gennem havens mange stisystemer. 

Haven ligger i den sydlige ende af Frederikshavn, omkredset af vildt skovområde, fuglefløjt og summende humlebier. 

Den ligger som et tiltrængt pusterum, hvor bylarm og bilos er lagt på hylden. Her kan jeres sanser tage i mod den rene natur i alt fra krydderurter, frugter, bær til rosenbede og bonsaitræer. 

I Bangsbo Botaniske Have går tiden i stå. 

Find ind i jer selv i omgivelser, der giver tid til eftertanke, til at evaluere og til at mærke efter. 

Lig vejen forbi Frederikhavns smukkeste have. En have, der altid er i udvikling. 


Café Holmen

Charmerende cafémiljø på kanten af lystbådehavnen. Foto: Café Holmen.

De mange flotte både vugger let i vandet til rytmen af vindens pusten. 

Havnen i Nykøbing Mors danner ramme for liv og aktivitet, imens solen danser på en skyfri himmel. 

På kanten af havnebredden, blandt solstråler og vuggende lystbåde, ligger det charmerende Café Holmen. 

Den hyggelige havnecafé tilbyder et bredt menukort, hvor der er fokus på den ærlige mad. Retterne er hjemmelavet og lavet fra bunden. Så er det bare op til jer, om I vil hoppe i de innovative klæder og bestille vegetarisk, eller om middagen står på den velkendte burger. 

Caféen agerer tilflugtssted for langt mere end en bid mad.

I vil opleve et spisested med diverse events, såsom lærerige og inspirerende foredrag eller udsøgte vinsmagninger. Alt sammen omgivet af antik brugskunst, der giver en autentisk og jordnær stemning nær det beroligende vand i havnen.


Bie's Bryghus & Restaurant

Træd ind i en verden af god øl og lækker mad hos Bie's. Foto: Bie's Bryghus & Restaurant.

Nær Hobro Vesterfjord er der en særdeles hyggelig atmosfære i en stemningsfyldt baggård i hjertet af herlige Hobro.

Denne gode stemning sørger Bie's Bryghus & Restaurant for med sit dejlige øl, sine velsmagende madretter og sin exceptionelle gode service. 

Stedet brygger på egen hånd det populære øl, som både er ufiltreret og upasteuriseret og produceres i de gamle lokaler for Bies Bryggeri i batches af intet mindre end 1000 liter ad gangen.

Intet er overladt til tilfældighederne hos Bie's Bryghus & Restaurant, og alle de spændende produkter er af den højeste kvalitet og er lavet på de fineste råvarer på hele markedet. 

Smag eksempelvis på den gyldne pilsner ved navn Hobbie på små 4,6%, den bløde classic ved navn Torvekonen ligeledes på 4,6% eller den kulsorte stout ved navn Havnefoged Imperial Stout på hele 8,0%. Den ligger godt i maven! 

I kan med fordel supplere de lokale brygge med et bredt udvalg af stedets fantastiske forretter, hovedretter og desserter. I vil hverken gå sultne eller tørstige fra Bie's Bryghus & Restaurant. Skål! 


Hotel Plesner

Badehotel i historiske rammer. Foto: Hotel Plesner.

På spidsen af Nordjylland, lyser de hvidmalede tagstensmønstre op, når sommersolen danser sig ind på himlen. 

Her har alt fra badegæster til kunstnere samlet sig gennem århundreder.

Et ophold på Hotel Plesner er et ophold blandt historiske vingesus og stenkast fra Skagens mange kulturelle seværdigheder og oplevelsesmuligheder.

Museer, smuk natur og Skagen Lystbådehavn venter om hjørnet.

Selve hoteloplevelsen summer af den klassiske badehotelsfortælling i en moderne fortolkning. Badehotellet er det nyeste af sin slags i feriepopulære Skagen. 

Om I går en enkelt overnatning i møde, en romantisk weekend eller en luksuriøs miniferie, står Hotel Plesner klar til at tage imod jer. 

Med fokus på det gode liv er I garanteret dage, der er tiltrængte for både krop og sjæl. 


Galleri Skagen

Skagens maleriske portræt. Foto: Galleri Skagen.

Skagen er på mange måder en gave, der bliver ved med at give. 

En gave, der kan opleves og udforskes på mange måder. Så hvorfor ikke lære den folkekære by bedre at kende gennem det billedlige univers? 

Man siger at et billede siger mere end tusind ord. 

Galleri Skagen og billedkunstner, Gitte Toft, har derfor meget på hjerte gennem de mange smukke malerier. 

Foruden Gitte Tofts permanenter udstillinger, sker der med jævne mellemrum udskiftning i galleriet, hvor dygtige kunstnere udefra får muligheden for at vise deres kunstneriske indslag frem i hjertet af Skagens prominente gågade. 

Galleriet er åbent året rundt, hvorfor det altid er muligt at ligge vejen forbi, når det er tid til at lade sig fordybe og inspirere. 

Til entusiasterne er det ligeledes muligt at komme helt tæt på de magiske penselstrøg, når galleriet åbner op for at opleve kunstnere arbejde med deres næste værk.

En gylden mulighed for at studere en ægte kunstners snørklede og skæve tanker.