Mord, Goya og solkongen: Tag med til Voergaard slot

Goya malerier, Napoleons cognacglas og breve skrevet af Ludvig d. 16, kort før hans møde med guillotinen. Alt sammen findes bag murerne på Voergaard Slot.

Her kan du opleve malerier af verdensberømte malere som Goya, Paul Peter Rubens og El Greco. Slottet indeholder også selveste general Napoleons cognacglas, og håndskrevne breve af solkongen Ludvig d. 16 og Marie Antoinette, skrevet to dage før de blev halshugget i guillotinen. Ligeledes finder man på slottet en ægte vase fra Ming-dynastiet og et malteser kapel. Det kommer nok bag på mange, at folk fra hele verden rejser til Sæby for at opleve byens unikke kunstskatte. Men når man har været bag de tykke mure på Voergaard slot, forstår man, hvorfor destinationen er en rejse værd. Slottet rummer et skatkammer af historie, kulturarv og kunst.


Voergaard Slot er indrettet nøjagtigt som dengang stedets tidligere ejer, Grev Oberbech-Clausen boede der. I baggrunden hænger malerier af Goya og Rubens. Foto: Campaya.dk

Bevæger man sig op i ’Tårnværelset’ eller ’Spøgelsesrummet’, som det også kaldes, finder man en blodplet. Pletten skulle efter sigende stamme fra dengang slottets tidligere ejer, Ingeborg Skeel, myrdede sin adoptivdatter, fordi hun troede, hun var gravid. Det unikke ved pletten er, at den ikke kan vaskes væk. Ønsker man at opleve flere af slottets ’rædsler’, kan man besøge slottets fangekælder ’Rosedonten’. Her kunne de uheldige tilfangetagne hverken ligge eller stå, da rummets størrelse ikke tillod det. Voergaard Slot byder i sandhed på en god historie eller to.


Håndskrevet brev af Ludvig d. 16, skrevet to dage før han blev halshugget i guillotinen. Foto: Campaya.dk

Billedet er lavet af hår fra en fransk kvinde, der blev dømt til at kede sig ihjel. Billedet er verdensberømt i Frankrig, og noget af det første franske turister insistere på at se, når de besøger slottet. Foto: Campaya.dk

Voergaard Slot ligger ved Sæby, der med sin købstadsidyl er et af de hyggeligste ferieområder i Danmark. Kunne du tænke dig at holde ferie i området,kan du klikke her.