16 af de bedste oplevelser og seværdigheder i Århus (2024)


Århus. Byen, der aldrig sover. Eller det vil sige. Det gør den måske lidt, eller nej? Gør den? 


Der er al mulig grund til, at mundvigen vender lidt mere opad i Århus end så mange andre steder.

Byens unge puls banker afsted med et væld af skønne mennesker i gadebilledet, masser af småarrangementer på caféerne, i butikkerne og rundt omkring i gader og brostensbelagte stræder.

Her er noget for kulturelskerne, historiehovederne, legebørnene, madaficionadoerne, benzinbanditterne og alle os andre, der bare gerne vil ud og svinge det gamle træben lidt og have en på opleveren.

Men hvilke steder skal I guddødeme bare se, hvis I lægger vejen forbi Århus?

Vi har samlet vores favoritsteder og -arrangementer i byen, der godt nok sover lidt om natten, men altså, hvem gør helt ærligt ikke det? På den anden side. Århus er jo en by, sååøhhh. Nå, ligemeget.

Må I blive inspireret til en dejlig tur eller ferie til byen, der måske, måske ikke sover om natten.Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse ved Århus her


Food Festival

Hvert år i september bliver det store grønne område Tangkrogen ved Århus Lystbådhavn forvandlet til et gigantisk madmekka, hvor I glider rundt mellem en endeløs række af skønne madoplevelser og små madhappenings.

Food Festival inviterer hvert år hundredevis af producenter af alverdens lækre råvarer, passionerede kokke, bæredygtige frontrunnere, forskere og madformidlere i massevis til en weekend fyldt med madkærlighed.

Når I kommer ind på det 45.000 kvadratmeter store område, går I fra den ene stand med lækkerier til den næste. Der er smagsprøver langt de fleste steder, og på jeres tur rundt på pladsen kan I da også sagtens spise jer mætte i de mange forskellige madprøver.

I kan selvfølgelig også købe alt fra højkvalitets spiritus til marinader, økologiske pestoer, tangspecialiteter, hjemmeproduceret is og smoothier, alverdens lækre tilberedninger af kød og uendeligt meget andet hos de mange stande.

Der er også en masse forskellige workshops i de store telte, hvor I kan lære mere om alt fra gin til surdej og blive inspireret til jeres madlavning derhjemme af de dygtige formidlere.

Og så afholdes der ikke mindst en masse både mindre og større arrangementer på pladsen.

Der sker faktisk hele tiden noget nyt, når I går omkring, og et af de helt store tilløbsstykker er det tilbagevendende event Hotdog DM, hvor nogle af landet bedste kokke dyster om at lave den allerlækreste hotdog.

Og der er selvfølgelig rig mulighed for at smage!   


City Vest

Uendeligt mange shoppingmuligheder. Foto: City Vest.

City Vest byder dig hjertelig velkommen til en fantastisk shoppingoplevelse tæt på Aarhus.

Her finder du gode indkøbsmuligheder i hyggelige omgivelser i Brabrand, og her er ofte hyggelige aktiviteter for hele familien såsom feriebilletter, minigolf, workshops og meget mere.

Med gratis parkering hele året rundt og flere busforbindelser, der kører direkte til indgangen, er City Vest et oplagt besøg værd for alle i Aarhus og omegn på udkig efter en hyggelig dag.


NORDIC Seaplanes

Landingen er en unik del af den tidsbesparende rejseoplevelse. Foto: NORDIC Seaplanes.

Hvordan kommer man mon hurtigst muligt fra landets hovedstad til landets andenstørste by? Det har vi svaret på lige her. 

Det gør man nemlig i en kombination af at starte til lands, så gå i luften og afslutningsvis lande til vands. En enestående rejse i selskab med nydelsesfulde NORDIC Seaplanes. 

NORDIC Seaplanes er Danmarks første og eneste vandflyrute, der gør det nemt at flyve fra Aarhus Havn til Københavns Havn på bare 45 minutter.

På ruten kommer I op til hele tre kilometer op i luften, og undervejs beriges I af det sjældne syn af det danske landskab fra luften. En unik rejseoplevelse. 

Check in senest 20 minutter før afgang, læn jer godt og grundigt tilbage i de komfortable flysæder og nyd den smukke tur på tværs af Danmark. 

Med NORDIC Seaplanes er I med andre ord i fuldstændig trygge og tidsbesparende hænder. Så kan det da ikke blive bedre?

Til vands, til land og i luften. Rigtig god tur!


Øst for Paradis

Filmkigning under åben himmel. Foto: Øst for Paradis.

I en lille smøge i Århus' snørklede midtby med et virvar af brostensbelagte gader finder I biografen Øst for Paradis.

Stedet har dedikeret hele sit virke til filmenes forunderlige verden.  

I den stemningsfulde biograf vises håndplukkede film fra hele verden, som har noget særligt at byde på.

Det vigtigste er ikke, om filmens hovedpersoner taler russisk, spansk eller engelsk. Her handler det om filmens kvalitet og fortællekraft. Filmene skal kunne noget, og derfor er det altid en skøn og stemningsmættet oplevelse at besøge biografen.

Øst for Paradis arrangere også løbende hyggelige events med filmene i centrum (se fx billedet ovenfor). Helst en gang i ugen.

Nogle søndage kan I komme til søndagshygge med brunch og filmklassikere, I kan komme til film- og foredragsaftener, hvor en spændende person fortæller om en helt særlig films betydning for dennes liv. Der er premiereaftener, vinaftener, langbordsmiddage og meget, meget andet.

Øst for Paradis er en perle fyldt med filmcharme og århusiansk varme.

I finder også en café på stedet, hvor I kan få jer en kop friskbrygget kaffe, et glas vin eller en specialøl og læne jer tilbage i de fine lokaler.    


Bora Bora

I det centrale Århus lige ved Musikhuset og et solidt spydkast fra banegården finder I et sted, som har specialiseret sig i smuk, overraskende og tankevækkende visuel scenekunst.

Bora Bora har særligt fokus på at præsenterer stedets besøgende for danseforestillinger, hvor I fra jeres plads helt tæt ved scenekanten kan se de dygtige dansere tvinge deres kroppe rundt på scenen og helt ud i kroppens yderstillinger.

Stedet sætter forestillinger med nogle af de dygtigste dans- og scenekunstnere fra både ind- og udland op, og I kan vente jer en oplevelse, hvor I både imponeres af de fysiske udfoldelser og trækkes ind i dansens fascinerende verden.

Dans er en kunstart, der er skabt som en følelsesforstærker, og Bora Boras fortællinger kan i den grad mærkes i kroppen og stimulerer til eftertanke.

Så hvis I er nysgerrige og gerne vil have en anderledes oplevelse i teatermørket, er Bora Bora stedet at besøge.

Bora Bora er også et produktionscenter for det lokale dansemiljø i Århus, og her summer af liv og glad dansestemning. Også I foyerbaren HeadQuarters, som også er åben og et dejligt sted at besøge de dage, hvor der ikke lige er forestillinger.


Godsbanen

Hvis I skal have en fornemmelse for Århus' kulturelle og ungdommelige puls, er Godsbanen et af de allerbedste steder at besøge.

På arealerne omkring byens gamle og nu arkitektonisk transformerede godsbanegård møder I skatere, unge mennesker, der spille vollyball eller bare hænger ud og læner sig tilbage på det grønne og urbane område - og alle mulige andre spændende mennesker.

I kan også bestige det iøjnefaldende og stejle bygningsværk udefra, så I til sidst står på tagets spids og spejder ud over baneområderne.

Indenfor i de store lokaler afholdes der alt fra populære tøjmarkeder til kunstudstillinger, foredrag i massevis, teaterstykker (fx hos Teater Katapult, se længere nede i guiden), workshops, hvor I kan lære en masse om håndværk, og en masse andet. Se også videoen ovenfor.

I kan også besøge det bæredygtige spisested Spiselauget, et af de åbne værksteder, hvor I kan få råd og vejledning til små og store byggeprojekter, eller måske en af de virksomheder, der holder til på stedet.

Mange af husets beboere vil nemlig meget gerne have gæster.

I kan blandt andre besøge Aarhus Billedkunstcenter, Aarhus Filmværksted, Aarhus Litteraturcenter, Center for Væredygtighed eller en af de 44 andre kreative og kulturorienterede virksomheder, som holder til på Godsbanen og løbende inviterer indenfor med spændende arrangementer. 

Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se i Århus, er Godsbanen helt oplagt. Rigtig god fornøjelse!


Jydsk Væddeløbsbane

Fuld fart på hestene. Foto: Kenny Beck/Jydsk Væddeløbsbane.

I den sydlige del af Århus ved de store Marselisborgskove finder I et af byens bedste bud på en skøn dag under åben himmel.

Jydsk Væddeløbsbane byder på hyggelige rammer om en lang række løbsdage henover året, hvor I kan sætte jer til rette tæt på banen og mærke jorden gynge, når de store dyr og deres ryttere og kuske drøner forbi på den anden side af hegnet.

Hvis I gerne vil gøre oplevelsen endnu mere spændende, er der selvfølgelig mulighed for at spille på jeres favoritheste og vinde en lille skilling, hvis I har fundet frem til vinderhesten.

I behøver ikke have noget forudkendskab til hestesport for at kunne gebærde jer på væddeløbsbanen. Folkene på stedet er klar med kyndige råd og vejledning.

Der afvikles både trav- og galopløb på banen. Galopløbene foregår på græsbanen tæt på hegnet, mens travløbene udarter sig på jordbanen inden for græsbanen.

Mellem de forskellige løb er I velkomne til at besøge staldene, hvor I kan komme tæt på de store og enormt veltrænede heste og nogle gange få en spændende snak med en kusk eller en rytter.

Her er selvfølgelig også rig mulighed for at forsyne jer med alt fra gourmetmad i Restaurant MiB til pølser og brød, fadøl og andet godt til ganen hos banens øvrige salgssteder.

På almindelige løbsdage er der gratis entré, og på storløbsdage koster det 50 kroner at komme ind. Børn og unge under 16 år kommer altid gratis ind.

Tjek Jydsk Væddeløbsbanes hjemmeside www.jvb-aarhus.dk for oplysninger om kommende løbsdage.


Teater Refleksion

Hvis I vil have en anderledes og børnevenlig tur ind i teatermørket, er vores klare anbefaling at lægge vejen forbi Teater Refleksion.

Det lille teater på første sal af en gammel herskabsbygning tæt ved rådhuset har specialiseret sig i brugen af dukker og animationer i de meget fine og ofte rørende forestillinger.

Brugen af dukkerne har gjort det muligt for teatret at stille knivskarpt på de følelser og stemninger, der er i spil i fortællingerne.

Dukkernes fremtoning og raffinerede bevægelser giver karaktererne liv og bliver børn og voksnes lettilgængelige indgang til historierne. Og med scenografi, lys og lyd skabes flotte billeder omkring fortællingerne.

Derfor kan alle være med på teateret, og der er samtidig et højt kunstnerisk niveau i forestillingerne.

Mange af stedets opsætninger behandler eksistentielle temaer med det formål at give jer ny inspiration til jeres liv og opmuntre jer til at være i verden på en meningsfuld måde. 

Det gøres alt sammen i skønne, rolige omgivelser, hvor der er rum til koncentration og til at leve sig ind i historierne.

Hvis I gerne vil give familiens mindste en inspirerende oplevelse på ferien, er Teater Refleksion stedet at besøge.

I har også mulighed for at deltage i et af stedets workshops. De findes både i børne- og voksenudgaver og lærer jer om alt fra at lave sjove dukker til bruge af dukketeater som pædagogisk værktøj.


Rush Århus


I den sydlige udkant af Århus i nogle enorme fabrikshaller er der i dag indrettet lidt af et eldorado for alle jer med hang til adrenalin og "gang i den".

Rush Århus er nemlig en af de allerstørste trampolinparker i Danmark.

Her kan I springe omkring på de store trampoliner, der pryder både gulve og vægge i de store haller. Det kan være, at I allerede ved, hvordan man laver en saltomotale, og ellers er der stensikkert en ny legekammerat i trampolinparken, der kan lære jer tricks på de kraftige springtrampoliner.

I kan også prøve Slam Dunk Basketball, hvor I hopper langt op i luften og dunker bolde i basketballnettet, ligesom I kan prøve kræfter med de nye aktiviteter klatrevæggen, Reaction wall og Air Jump.

I kan blandt andet også dyste i dodgeball, hvor det handler om at skyde medlemmerne af jeres modstanderhold en efter en, indtil I står tilbage som sejrherrer.

Et stort tilløbsstykke i parken er WipeOut-maskinen, hvor I bliver placeret på hver jeres trampolin og med kortere og kortere mellemrum skal hoppe over en pudeindbundet "arm", der roterer henover trampolinerne. Vinderen er selvfølgelig den, der kan holde sig oprejst længst tid!

I kan også kæmpe mod hinanden i Battle Beam eller konkurrere på den sjove Ninja Course.

Rush Århus har også indrettet en børnebane for de mindste børn på 0-4 år.

Voksne, der ikke skal bruge aktiviteterne, kommer gratis ind, ligesom der er gratis parkering.

Søger I efter aktiviteter for børn Århus, er Rush Århus det helt rette sted for jer. Rigtig god fornøjelse! 


Racehall

I det sydvestlige Århus finder I en af Europas største indendørs gokartbaner.

Banen er anlagt i en 10.000 kvadratmeter stor hal, der tidligere rummede en indendørs fodboldbane, så her er i den grad plads til at trykke speederen i bund og finde den hurtigste i flokken.

Gokartbanen kræver med dens øjenvandsfremkaldende langside og de mange forskelligartede sving både mod til at skubbe pedalen helt i bund og taktisk snilde og placeringsevne, hvis du vil ende øverst på skamlen.

Det gør det til en udfordrende og sjov oplevelse for alle at lægge vejen forbi banen.

I kan besøge banen til "drop in"-arrangementer, hvor I bare møder op og ræser mod de andre, der gør det samme, ligesom I kan booke hele banen til jeres eget race.

Hertil er der mange forskellige løbstyper.

I kan fx køre et Formel 1 inspireret løb, hvor I først skal igennem kvalifikationen og herefter kæmpe alle mod alle i det afgørende løb. Der arrangeres også særlig børneløb, Le Mans-løb hvor I konkurrere i hold, ligesom I kan prøve løb med Racehalls særlig kraftige Superkarts.

Efter løbet kan I besøge The Diner, som serverer en lang række lækre amerikanskinspirerede retter og drikke.

I kan også tage en tur på skibanen, prøve race-simulatorerne i RacingRoom eller udfolde sangtalentet i Voicehall.

Det hele er samlet under et tag, og her er kvalitetsunderholdning til ikke bare mange timer, men til adskillige dage.


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas store udvalg af sommerhuse ved Århus her.


Teater Katapult


Teater Katapult arbejder ud fra en ambition om at åbne publikums horisont op. Om at sætte lidt perspektiv på verden og gøre folk klogere.

Her får I ikke de traditionelle iscenesættelser af gamle teaterstykker. I får så meget mere.

Efter et besøg på teateret, er I uden tvivl blevet klogere på højaktuelle emner af fx politisk, eksistentiel eller moralsk karakter.

I kan således godt gøre jer klar på ny inspiration, hvis I tager forbi teateret, der har hjemme på Godsbanen (se afsnit længere oppe) midt i Århus.

Forestillingerne er samtidig ofte med masser af kant, nytænkning og bliver formidlet på en måde, der gør dem både lettilgængelige og meget underholdende.

Teateret skriver selv forskellige forestillinger og præsenterer hvert år 15-20 gæstespil på teateret foruden deres en til to egenproduktioner.

Herudover laver Teater Katapult forskellige arrangementer.

Blandt andet det årligt tilbagevendende StorySlam, hvor teateret inviterer almindelige mennesker op på scenen til at fortælle deres egne historier og dyste om at blive den bedste historiefortæller.

Fortællerne sætter sig selv på spil, og deres historier er ofte både meget rørende og underholdende.

Kig forbi teaterets hjemmeside Katapult.dk og se, hvad der sker, når I er på besøg i Århus. 


Vin & Petanque

Der er skruet helt op for æstetikken ved Vin & Petanque. Foto: Vin & Petanque.

Der findes brødrende Laudrup, der findes Kaj og Andrea og der findes Safri Duo. Fælles for dem? De spiller umådeligt godt sammen. Det samme gør vin og petanque. 

Det har man hos Vin & Petanque lavet til en forretning med en beliggenhed i kernen af Midtbyen. Lige ved siden af Salling med sin berømte rooftop. 

Du har formentlig allerede regnet ud, hvad Vin & Petanque tilbyder sine glade gæster. Og du har selvfølgelig fuldstændig ret. Der sælges naturligvis vin i stor stil og spilles petanque i lange baner. 

Lej en af stedets baner, indstil sigtekornet og kast petanquekuglen så tæt på grisen som overhovedet muligt. Først til 13 point vinder. Taberen vinder regningen. Så har alle jo vundet i et eller andet. 

Ingen petanque uden vin. Lad jer i den forbindelse tilråde af de erfarne vinhandlere, så I får lige præcis den type vin, som I lyster. Ramte de plet? Så køb et parti af vinen med jer hjem fra butikken.

Banen er kridtet op, og vinen er opbevaret på de helt rette temperaturer hos vidunderlige Vin & Petanque. Så hvad venter I dog på? Afsti' afsted med jer!  


Møllegaard Islandsheste

Heste og ryttere går på opdagelse i vandkanten. Foto: Møllegaard Islandsheste.

I udkanten af Århus tæt på de store søer Brabrand Sø og Årslev Engsø mellem mark og skov ligger en lille oase, hvis I er til dyr og fine naturoplevelser.

Møllegaard Islandsheste tilbyder nemlig turridning med guide året rundt i det smukke område.

Turene tager selvfølgelig altid afsæt fra landstedet Møllegaard på toppen af Ormslev bakke, hvor I også får et par ture rundt på banen og en grunding introduktion til, hvordan I styrer hestene.

Når alle føler sig tilpas på hestene, rider I afsted.

Der er lidt forskellige turmuligheder. I kan følge bækken og den gamle Hammelbane gennem skov og over mark, I kan komme forbi godset Constantinsborg, og I kan komme ned til de store søer og skue langt ud over vandet.

Hvilken rute, der passer jer bedst, aftaler I bare med folkene på Møllegaard.

Selve ridningen bliver også tilpasset, så det passer jer bedst. I rider som oftest langsomt afsted i skridt-hastighed fra start, og hvis I vil have mere fart på, kan der slås over i tölt eller trav, hvis det ønskes.

Møllegaard Islandsheste er stedet for jer, der gerne vil have naturen og dyrelivet ind under neglene. Det kan varmt anbefales!


Fairbar

Fairbar byder velkommen i sine hjemlige rammer. Foto: Fairbar.

Lige ud til det befærdede Klostertorv nær Vor Frue Kirke ligger en nonprofit café og eventbar, der drevet af ren og skær frivillige kræfter. Fairbar!

Konceptet bag Fairbar bygger udover frivillighed også på appellerende faktorer som bæredygtighed og kreativitet. Pakket ind i hjemlige og hyggelige omgivelser med gammeldags interiør.

Fairbar er spækket med lækker mad, læskende specialøl både på fad og på flaske, kanongode koncerter samt andre former for spændende events.

Når I bestiller en varm kop kaffe eller te, en kølig øl eller noget andet fra det inspirerende menukort, kan I med god samvittighed læne jer tilbage. Ved at støtte Fairbar støtter I samtidig Y-Glocal projektet. Et velgørende projekt til fordel for unge i Sydafrika og Cameroun. 

Så tag en tur forbi frivillige Fairbar, nyd tilværelsen i de afslappede omgivelser og vær med til at støtte en god sag. Skål!  


Kræmmermarkedet på Tangkrogen

Tilskuerne ser et af de små shows. Foto: Århus Kræmmermarked.

Hvert år sidst i maj henover en forlænget weekend bliver det store grønne området på Tangkrogen ved Århus' lystbådhavn forvandlet til et slaraffenland for alle jer, der elsker at gøre en god handel.

Her byder Århus Kræmmermarked nemlig mere end 200 kræmmere fra nær og fjern velkommen med alle deres stader, antikviteter, forlystelsesmaskiner, tombolaer og alt muligt andet.

Der er derfor rig mulighed for at gå på jagt blandt service, porcelænsfigurer, gamle træølkasser, smykker, møbler i lange baner og meget mere og lede efter den helt store gevinst i ægte Antikduellen-stil!

Dagene igennem er der desuden et rigt program i både "Store telt" og "Cirkusteltet", hvor I kan møde alt fra børneteatre, kendte foredragsholdere, musikere, klovne og andre sjove indslag, som giver dagene lidt ekstra kolorit.

Der er garanti for smil på læben hos både store og små. Og lur mig om I ikke også ender med at stå og svinge lidt i takt til musikken.

Når dag bliver til aften forvandles teltene til rene festtelte, hvor kendte såvel som mindre kendte bands spiller op til dans.

Der serveres selvfølgelig både mad og drikke til langt ud på natten.

Kræmmermarkedsdagene har udviklet sig til lidt af en Århus-classic, og mange både kræmmere og gæster vender tilbage år efter år for at få mere af den gode stemning.

Hvis I er til ægte markedsstemning med masser af sjove og kulørte mennesker og højt humør, er der ikke noget bedre end Århus Kræmmermarked!