Dengang Danmark var besat


Gå på opdagelse i de dunkle bunkere og få et indblik i Danmark under besættelsestiden. Alt Sammen ved Bangsbo Fort i Frederikshavn.


Tidligt om morgenen d. 9 april 1940. Tysk militær angriber Danmark flere forskellige steder i landet og besætter i den forbindelse Frederikshavn. Stedet skal varetage forbindelsen til Norge og har dermed en stor strategisk betydning for værnemagten. Derfor bliver byen stærkt befæstet med betonanlæg, minefelter, en pansergrav, lyskastere og pigtrådsspærringer.


Heldigvis er 2. verdenskrig for længst ovre. Dog kan du ved Bangsbo Fortet i Frederikshavn stadig få et indblik i tyskernes besættelse af Danmark. Fortet består af 80 bunkere. Heraf er 70 bygget under anden verdenskrig, mens ti er bygget under den kolde krig af det danske søværn. Dermed får du mulighed for at opleve et fort anvendt i to historiske tidsperioder.


Man kan ikke lade være med at tænke på hvad der mon venter en, når man bevæger sig ned i en af de dunkle bunkere. Foto: Campaya.dk 

Mange af de kanoner der blev brugt under 2. verdenskrig, står der endnu idag. Foto: Campaya.dk

Det er en enestående oplevelse at gå rundt nede i bunkerne. Her er mørkt og fugtigt, og selv på en varm sommerdag er det køligt at bevæge sig rundt dernede. Det eneste sollys kommer fra den beskedne sprække,hvor tyskerne kunne kigge ud. Man kan levende forestille sig hvordan soldaterne, har spejdet ud over Kattegat. Klar til at beskyde en eventuelt fjende.


En af Fortets bunkere indrette som dengang under 2. verdenskrig. Her en radiostation. Foto: Campaya.dk

Der var sparsomt med plads. Her sovesalen i en af bunkerne. Foto: Campaya.dk

Noget, der også er enestående, er at flere kanoner endnu står i sine oprindelige bunkere. De tre største er kanonerne fra det danske artilleriskib, Niels Juel, som blev sænket af tyskerne i 1943.  Størrelsen på kanonerne er frygtindgydende. Man priser sig lykkelig for ikke at være en af de uheldige modstandsfolk, der skulle angribe tyskerne fra vandet. En af bunkerne er også indrettet som dengang i 1945 med radiostation, senge og lægeafdeling for sårede soldater. Her er sparsomt med plads, og man får virkelig en fornemmelse af den klaustrofobiske tilværelse som soldaterne har levet i bunkerne. Bangsbo Fort er en unik oplevelse for hele familien.