En samling dystre minder


I Skagen kan man komme helt tæt på anden verdenskrig. Og med helt tæt mener vi HELT tæt. Skagen bunkermuseum er indrettet i en af de mange bunkers, tyskerne lod opføre i området.


Som Danmarks og det europæiske fastlands nordligste punkt var Skagen et vigtigt strategisk punkt under Anden Verdenskrig. Derfor opførte tyskerne under krigen en del bunkers i byen som forsvar mod indtrængen fra vandsiden. I dag finder du på strandene i Skagen flere af de bunkers, tyskerne lod opføre som en del af Atlantvolden - et bælte af fæstningsværker langs Europas kyster.


Hvis det ikke er nok at se bunkerne udefra, kan du få oplevelsen helt ind under huden på Skagen Bunkermuseum. Museet får det til at løbe koldt ned af ryggen, når du går ned af trappen til den tidligere hospitalsbunker på Grenen i Skagen.


Skagen bunker museum. Foto: Campaya.dk

Museet er indrettet i en reel bunker, der var en del af værnemagtens forsvarsværk. Et besøg i bunkeren er ikke alene hårrejsende, det er også lærerigt, og der er både filmrum, operationsrum, mandskabsrum og originale våben fra krigstiden.


Tyskerne lod mere end 300 bunkers opføre i området, men da det generelt er vanskeligt at oprette og vedligeholde boliger i området, bare skæv til Den Tilsandede Kirke, er mange af bunkerne med tiden forsvundet.Bunker på stranden i Skagen. Foto: Campaya.dk

I øjeblikket er der 159 registrerede bunkere i området. Man mener dog ikke at have fundet alle synlige bunkere, så det skulle stadig være muligt at finde en uregistreret bunker i Skagen.


Grenen ved Skagen. Foto: Campaya.dk

Er man ikke til bunkersjagt, kan man i stedet nyde den smukke og særegne natur, der kendetegner Grenen og Skagen-området, hvor de fleste bunkers ligger.