Sletterhage fyr

Det er et smukt landskab der fører os fra Ebeltoft til den yderste spids af Djursland, hvor Sletterhage fyr ligger.  Flere gange stopper vi op for at nyde udsigten over bugten og helt til Århus havn.

Sletterhage fyr. Foto: Campaya.dk

Fyret blev oprindeligt opført i 1872 for at lede de store skibe sikkert igennem den snævre dybvandspassage forbi Sletterhage. I 1894 blev fyret flyttet 300 meter til den placering den har i dag.

Man kan stadig opleve de store skibe sejle tæt forbi Sletterhage Fyr på vej mod Århus havn. Hvis du spørger ismanden, ved han som regel hvornår det næste er sat til at passere. Det er en vild oplevelse at stå så tæt på et af de store tankskibe.

Turen på vej til Sletterhage fyr. Foto: Campaya.dk

Fra toppen har du udsyn til alle de omkring liggende øer. Blandt andet den privatejede ø Hjelm, hvor der er en god historiefortælling til børnene, om mordet i Finderup lade, Marsk stig og tiden omkring 1300 tallet kan starte.

Sletterhage fyrs udsigt. Foto: Campaya.dk

Fyrmester boligen er der i dag et lille museum, der blandt andet rummer en udstilling, om havbunden omkring Sletterhage, og hvordan den er formet af istiden. Det er muligt at komme op i fyrtårnet. Når du kommer helt til toppen af det 17 meter høje tårn åbner der sig en formidabel udsigt over den omkringliggende landskab og hav.

Sletterhage fyr museum. Foto: Campaya.dk

Sletterhage fyr museum. Foto: Campaya.dk

Mytteriet på Hjem Ø.

For at starte historien kan vi fortælle, at Marsk Stig boede på Hjelm indtil sin død i 1293. I den tid blev der udført mange plyndringstogter, af de fredsløse, på øen ud til danske byer, og der blev tilmed lavede falske mønter på øen. Disse ugerninger var en del af striden om magten i Danmark. Marsk Stig var i ledtog med den norske konge Erik Præstehader, Jens Grand, ærkebiskop i Lund og hertug Valdemar af Slesvig. Formålet med striden var at gøre hertug Valdemar til Konge af Danmark.

Udsigten fra Sletterhage fyr. Foto: Campaya.dk

Historien om Marsk Stig er blot en blandt mange, fra området omkring Sletterhage Fyr. De frivillige der driver museet er gode og ivrige historiefortællere om blandt andet flyangreb under anden verdenskrig og udsigtsposten fra den kolde krig.

Udkigspost fra krigens tid. Foto: Campaya.dk

Hulkøer og badeforbud

Ismanden ved Sletterhage plejer at give en slikkepind i bytte for hulko, altså en sten med hul i. Med alle de sten der er ved Sletterhage burde der være en god chance for en gratis slikkepind.

Selvom vandet ser dejligt ud ved Sletterhage er der badeforbud på grund af de store brydninger der er i vandet. 

Stranden ved Sletterhage fyr. Foto: Campaya.dk

Har I lyst til at læse mere om Ebeltoft om området kan dette gøres her

Ferie i Ebeltoft

10 sjove aktiviteter for børn i Ebeltoft