Rudolph Tegner: Kampen mod kritikerne


Den danske skulptør, Rudolph Tegner, blev anset for at være en kontroversiel skikkelse. Når man går gennem Rudolph Tegners statuepark ved Dronningmølle, forstår man hvorfor.


Rudolph Tegner nåede aldrig at opnå anerkendelse i Danmark. Hele hans karriere kæmpede han en kamp med kritikere, der mente at hans kunst var useriøs. De forstod ikke hans græsk inspirerede, symbolske og voldsomme værker.


I 1938 købte den kritiserede kunstner 34 tønder land ved Dronningmølle lige nord for København. Her anlage han en museumsbygning, der skulle udstille hans egne værker samt en statuepark til hans skulptører. Han formåde også at få stedet fredet. Når man kommer kørende ned ad grusvejen til museet, spotter man hurtigt den grå betonbygning, der udgør museet. Det ligner mest af alt en bunker. Da Rudolph Tegner døde i 1950, blev han begravet i en krypt under museets gulv. Ligeledes er asken fra hans kone, Elna Tegner, er støbt ind i soklen på en af museets statuer.   


En af Tegners intentioner med museet var at fremme gæsternes følelser af at træde ind i et skattekammer. Derfor er indgangspartiet meget mindre end selve bygningen. På den måde overvældes man, af dimensionerne når man træder indenfor. Der er 11 meter højt til loftet, og det eneste lys kommer fra et ovenlysvindue. Her er ingen udsigtsvinduer der kan distrahere gæsten. I mueseet kan du opleve mange af de symbolske og detaljerige værker, som den komprimisløse kunstner lavede i sin levetid.


Kærlighedens Mysterium 1913-18: En skulptur der var en del af Rudolph Tegners livsværk 'Livets Port'. Et værk der skulle skildre livet fra fødslen til død. Foto: Campaya.dk

De forviste statuers park

Den lyngklædte park hvor skulptørerne står kaldes ‘Rusland’. Det er en bizar oplevelse at gå gennem parken. Skulptørerne står der, malplaceret og ude af kontekst, i en lyngklædt, enebærvoksende park. Skulptørerne er monumentale og intense, og man fornemmer Tegners forkærlighed for den antikke, græske kultur. Her er statuer af Kong Ødipus, elskovens gudinde Afrodite og gudesønnen Herakles. Du kan også finde de skulptører, der var en del af hans værk ‘Livets Port’. Et værk der skildrer livet fra fødsel til død, og som oprindeligt skulle være udstillet ved Trianglen i København. En ilde modtagelse af værket gjorde dog at det aldrig realiseret.


Skulpturen hedder 'Sejren', og viser en soldat der holder en livløs person over hovedet. Foto: Campaya.dk

Genoprejsningen

Træt af den evige modstand bosatte Rudolph Tegner sig i Frankrig. Her udstillede han nogle af hans værker, og blev hædret med de højeste franske udmærkelser, heriblandt Paris-salonens guldmedaille i 1931. Trods den evige kritik som kunstneren modtog, står Rudolph Tegners Museum og statuepark i dag som et monument, på den manglende anerkendelse han aldrig fik i Danmark.

Se også:

Den danske riviera: Tag med kendisserne til Hornbæk