Pomp og pragt: Christian IV.’s overdådige renæssanceslot


Frederiksborg Slot i Nordsjælland er med sin detaljerigdom og overdådighed, et af de mest imponerende bygningsværker i Europa.
Det er et imponerende syn, der møder dig, når du kommer gående ned ad den lange grusvej. Malerisk placeret midt i slotssøen i Hillerød, ligger Frederiksborg Slot. Nordens største renæssanceslot. Det grandiose sted blev bygget af Christian IV og er i sandhed rig på detaljer og imponerende kunsthåndværk, og et besøg på slottet giver mulighed for at opleve den pomp og pragt, der fandt sted i datidens Danmark.


Frederiksborg Slot ligger placeret i smukke omgivelser ved Hillerød. Foto: Campaya.dk

Symbol på magt

Stedet blev bygget for at fremhæve Christian IV’s position som en magtfuld europæisk monark, og derfor er slottet rigt udsmykket med symbolske og dekorative elementer. Stedet indeholder en ekstravagance, der til tider kan være svær at begribe.Det oplever man især, når man træder ind i Riddersalen. Et pragtrum, hvor det udskårne loft har en imponerende detaljerigdom, og hvor væggene er prydet med regentportrætter. Herunder et nyere maleri af kongehusets tre generationer: Dronning Margrethe, Kronprins Frederik og prins Christian. Stedet indeholder også en pompøs slotskirke, hvor de enevældige konger blev salvet, ligesom Det National Historiske Museum ligger i bygningerne. Gennem portrætter, møbler og kunsthåndværk fra forskellige tidsperioder, illustrerer museet mere end 500 års danmarkshistorie.


Riddersalen er uden tvivl slottets mest imponerende rum. Foto: Campaya.dk

DiCaprio og Trump

Du har også mulighed for at opleve audienssalen, hvor høj som lav siden 1680’erne kunne få foretræde for kongen. Salen har et originalt barokinteriør fra Christian V’s tid, og var en kunstnerisk hyldest til den enevældige konge. Går du ned i slottets stuetage kan du se en række portrætfotografier af kendte navne som Leonardo DiCaprio, George Clooney og Donald Trump. De ikoniske portrætfotografier er en del af en særudstilling på slottet, og viser nogle af vor tids mest fremtrædende statsoverhoveder, musikere og skuespillere. Bevæger du dig uden for slottets mure, kan du opleve Barokhaven. Et smukt udført haveanlæg med snorlige hække og en symmetri, der var typisk for den tid.


I slottets pompøse slotskirke blev de enevældige konger salvet. Foto: Campaya.dk

En særudstilling på slottet viser en række portrætfotografier, af vor tids mest fremtrædende statsoverhoveder, skuespillere og musikere. Foto: Campaya.dk

Frederiksborg Slot ligger i Nordsjælland, der med sine unikke attraktioner og små hyggelige feriebyer er et populært feriested. Har du lyst til at følge med indenfor i de kongelige gemakker kan du se med her:Se også:

Verdensarven i Helsingør: Tag med til Kronborg slot