13 af de bedste oplevelser og seværdigheder på Vestsjælland (2024)


Vestsjælland er kendetegnet ved smukke naturarealer, det brusende hav og ikke mindst et væld af oplevelsesmuligheder.

Men der er særligt én ting, der går igen. 

Nørderiet.

På Vestsjælland er mange glade for at nørde, for at gå i detaljen, for at specialisere sig. 

Det sætter sit præg på oplevelsesudbuddet, som rummer både dybde og indsigt. Og som samtidig bliver formidlet let, underholdende og i øjenhøjde for både store og små.

Så lad jer inspirere og lad jer friste. Dette er guiden for hele det oplevelsesrige Vestsjælland.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse på Vestsjælland her


Dyrehøj Vingaard

Druer i lange baner. Foto: Dyrehøj Vingaard.

40.000 vinstokke. Seks hvidvins- og hele 13 forskellige rødvinssorter fordelt på 35 kilometer.

Det kan måske lyde som en sydeuropæisk vinproducent, men det er det ikke. 

De mange druer, der alle bliver til lækre vine, kommer fra Danmark. Nærmere bestemt Dyrehøj Vingaard, som til dagligt kan besøges på Røsnæs. 

Halvøen har i gennemsnit 100 soltimer mere end landsgennemsnittet og samtidig et nedbørindeks, der ligger mere end 140 millimeter under landsgennemsnittet. Med andre ord har Dyrehøj Vingaard nogle af de bedste betingelser i landet for at dyrke de mange druer.

Alle flasker sælges under brandet RÖS, og der skulle være rig mulighed for at få en flaske eller to med jer hjem. 

En oplevelse, I normalvis ville tage til varmere himmelstrøg for at få, venter jer hos Dyrehøj Vingaard. De glæder sig til at se jer og vise vinmarker, vinbar, gårdbutik og meget mere frem!


Museum Vestsjælland

Museer for enhver smag. Foto: Museum Vestsjælland.

Vi mennesker er vidt forskellige og har interesser derefter. 

Nogen går op i handel, andre i industri. Måske er arkitektur den store passion? Eller kunst? 

Museum Vestsjælland er en samling af 11 forskellige museer og dækker hele det midt- og vestsjællandske landskab med et væld af historier og fortællinger. Så Museum Vestsjælland har helt sikkert også et museum, der kan udvide jeres horisont og tilføre jer en masse ny viden.

På tværs af de mange museer er målet klart. Det handler om forskning, og så handler det ikke mindst om formidling. Museum Vestsjælland er aldrig færdig med at rode i fortiden. Og når de har lært noget nyt, så glæder de sig til at vise det frem for jer.

På Flakkeberg Skolemuseum kan I eksempelvis lære, hvordan en skoledag så ud for 100 år siden. Odsherreds Museum står klar til at tegne og fortælle om bronzealderen og tidsperiodens store betydning for den menneskelige og teknologiske udvikling. Og Slagelse Museum giver jer et unikt indblik i gademiljøet fra dengang, hvor H.C. Andersen gik i skole i byen. 

Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se på Vestsjælland, er Museum Vestsjælland helt oplagt. Så er det bare op til jer, hvor turen går hen.


Hotel Villa Fjordhøj

Masser af velvære. Foto: Hotel Villa Fjordhøj.

I Skælskør kan dig og din nærmeste finde ro, koble af og nyde hinandens selskab. 

Hotel Villa Fjordhøj sætter de perfekte rammer for at give jer en behagelig og harmonisk oplevelse i smukke rammer.

Stedet bærer til denne dag præg af en unik historie, som blandt andet kan opleves på det enkelte værelse. Siden 1994 har hvert værelse været personligt indrettet med hvert sit unikke værelsesnavn. Overnat eksempelvis i "Elses lønkammer" eller i "Hjerterummet".

I vil opleve, hvordan alle jeres sanser kommer i spil under et ophold på Hotel Villa Fjordhøj. 

Råvarerne er alle friske og økologiske, og der sættes en kunst i at udvikle retter, der stimulerer og vækker nysgerrighed.

De mange oplevelser fortsætter, når I tilrettelægger jeres individuelle kurophold. Et ophold, der kan indeholde alt fra massage til en tur i det 40 grader varme vand i trækarret eller i den finske sauna ved den smukke fjord.


VestsjællandsCentret

Topmoderne shoppingcenter i Slagelse. Foto: VestsjællandsCentret.

Morgensolens stråler finder vej ned gennem de store vinduespartier. De første håbefulde shoppehoveder og tilbudsjægere har allerede passeret hovedindgangen. En ny shoppeglad dag står for døren. 

Over 50 stærke butikskoncepter venter blot på at kunne yde deres professionelle service, når I ligger vejen forbi. 

Men selvom butikkerne er lige så forskellige, som de er mange, så er der dog en klar ting til fælles. Det skal være en oplevelse.

Derfor valgte VestsjællandsCentret tilbage i 2015 at gennemgå en totalrenovering, hvor både inde og ude blev moderniseret til det topmoderne center, det er i dag. 

Med højt til loftet, grønne planter og et forfriskende lysindfald kan I med største velbehag og smil på læben lade det store shoppemaraton begynde.

Foruden de mange butikker, der byder på alt indenfor sport, elektronik, boligindretning, tøjmode og meget mere, kan I med jævne mellemrum opleve sjove og spændende arrangementer for hele familien.

VestsjællandsCentret glæder sig til at se jer!


Krogagergård Slagteren

Det store økologiske "Ø" pryder på flot vis ved Kroagergård, der værner om økologien og alle dens fordele. Foto: Kroagergård Slagteren.

Blot et kvarters kørsel fra Ringsted finder I kanonhyggelige Kroagagergård. Et vaskeægte økologisk landbrugsparadis. 

Den økologiske gård råder over et rigt dyreliv med gryntende grise, rolige køer og kalve og små hyggelige høns.

Dyrene stråler allesammen af ren og skær livsglæde, og stemningen på gården er helt igennem fantastisk!

I Kroagergårds lille gårdbutik kan I vælge mellem et bredt udvalg af udelukkende økologiske produkter, der primært stammer fra gårdens egen produktion.

En mere autentisk gårdoplevelse skal I altså lede længe efter. 

Så slå et smut forbi Kroagergård, fyld indkøbsposerne helt op til randen med de delikate råvarer og tilbered jer selv en unik gastronomisk aftenmiddag. 

Rigtig god fornøjelse!


Gyrstinge Skovkro

Høj kvalitet i idylliske rammer. Foto: Gyrstinge Skovkro.

Mad handler mange gange lige så meget om det visuelle som om smagen. Det skal se indbydende ud.

I naturskønne omgivelser ligger det idylliske Gyrstinge Skovkro, og her er stemningen sat for start. Allerede ved ankomst mærker I energien og varmen fra det charmerende bindingsværk og stråtag. Det nærmest lyser op mellem træer og andet grønt. Det ser indbydende ud. 

Stedet summer af sjæl og hyggelig atmosfære. 

Gyrstinge Skovkro sætter en ære i at byde jer indenfor til gastronomiske oplevelser på højt niveau. Menuen står på velkendte danske specialiteter, svøbt i kvalitet. Fra stegt flæsk til den lærke frokostbuffet som serveres hver søndag.

Når bestikket er lagt og glasset er tømt for sidste gang, så kan kroppen godt trænge til lidt friskt luft. Den er der masser af i naturen.

Tag en forfriskende gåtur på trampe sti som starter fra skovkroen eller gå på udforskning i Lille Bøgeskov, hvor det vilde dyreliv kan opleves.


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas enorme udvalg af sommerhuse på Vestsjælland her.


Korsør Golf Klub

En 'vand-vittig' god placering. Foto: Korsør Golf Klub.

Golf er som regel noget, der foregår i smukke rammer omgivet af en masse natur. 

I Korsør har man svært ved at forestille sig en meget bedre beliggenhed til et spil golf. Det er også ganske forståeligt. 

Korsør Golf Klub ligger tilnærmelsesvis i vandkanten. I har på mange af banerne derfor kortere til vandet end I har til hullet. Men hold nu øjnene på bolden, selvom det kan være svært, når udsigten er så enestående. Eksempelvis kan bolden på hul 15 hurtigt komme til at slå smut over havet i stedet for det grønne veltrimmmede græstæppe.

En af Europas bedste banearkitekter, Philip Spogaard, står bag klubbens 18-hullers bane. I går derfor en dejlig udfordrende og varieret bane i møde i den smukke vestsjællandske natur. 

Dertil byder Korsør Golf Klub også på en 9-hullers Play & Pay bane. Skulle udstyret være glemt derhjemme, eller måske aldrig have eksisteret, så skal klubben nok sørge for, at I har alle de nødvendige remedier til en runde i golfens tegn. 

Når der er fundet en vinder på banen, så kan golfhullerne passende evalueres over en øl og en bid mad i Korsør Golf Klubs udsøgte café. Læs mere på Korsør Golf Klubs Facebook side.


Ostebørsen

Ostenørderi, der skal opleves. Foto: Ostebørsen.

Lyt, lær... og smag!

De fleste kender den ikoniske ostehaps eller den fede havarti. Nogen af jer er måske også stødt på en ekstra lageret ost med kommen på bedsteforældrenes kaffebord.

Men i Vemmelev har man taget skridtet videre. Ostebørsen har med over 1000 forskellige oste også en variant, der kan få selv den mest garvede osteentusiast til at tabe kæben.

I så fald gælder det om at få den samlet op i en fart. Ostebørsen deler med glæde ud af det enormt brede sortiment. Et sortiment, som nøje er håndplukket af det, der i dag er 3. generation af den stolte ostefamilie. En udvælgelse, der favner alt fra lokale mejerier til specialiserede gårdoste fra hele Europa. 

Slut besøget af med at få hevet et par lækkerier ned fra hylden i Ostebørsens store mejeriudvalg. 

Inden da er I blevet meget klogere, hvor I har mulighed for både ostesmagning og en udsøgt osteanretning i mejerigigantens hyggelige cafe. Brænder I inde med spørgsmål, står der altid kompetente kokke klar til at hjælpe og vejlede.


Næstved Automobilmuseum

Engang for ikke så længe siden. Foto: Næstved Automobilmuseum.

Teknologiens udvikling sætter fart i tilværelsen, og nogle gange kan det være svært at følge med. 

Derfor kan det meget rart, at vi engang i mellem stopper op. 

Hos Næstved Automobilmuseum er tiden sat i stå, så I kan stoppe op og blive mindet om, hvordan det hele engang så ud i det, der faktisk ikke er så langt tid siden endda.

Med 3400 kvadratmeter er der nok at se på.

Lokalerne i den sydvestsjællandske by er proppet med alt fra biler og fly, til små forretninger og værksteder fra særligt 1950'erne. 

Men som navnet afslører, så er det selvfølgelig især bilen, der er i centrum. I finder over 160 biler, som hver især genkalder en særlig charme og nostalgisk følelse. 

De mange antikviteter, med hver sin historie, kan gøre en helt sulten. Derfor har Næstved Automobilmuseum sørget for, at I kan slå jer ned i veterancaféen og få fyldt tanken op, så ingen går sultne derfra.


Hotel Vinhuset

Den charmerende restaurant i kælderen. Foto: Hotel Vinhuset.

Oplev atmosfære i historiske rammer på Hotel Vinhuset i Næstved. 

Det historiske vingesus rækker hånden frem og tager jer med ind i et smukt eventyr, der strækker sig helt tilbage til 1500-tallet, hvor de første dele af bygningen er fra.

I dag kan væggenes mange fortællinger opleves i renoverede og moderne rammer med stor respekt for hotellets alder og sjæl. Her er det alt fra de 56 individuelt indrettede værelser til den unikke restaurant i hotellets kælder. 

Selvom I må gå et par trin ned for at komme i kælderen, så har hotellets kvalitet ikke gjort det samme. Nyd de gastronomiske menuer indkapslet i kælderens smukke hvælvinger. 

Har I en særlig kærlighed for klima og miljø, så kan Næstveds historiske hotel opleves med samvittigheden i behold.

Hotel Vinhuset går nemlig til kamp med en klar vision om, at give jer kvalitetsoplevelser på en energi- og miljørigtig måde. Derfor kommer mest mulig energi fra vedvarende energikilder, ligesom der affaldssorteres og anvendes miljøvenlige rengøringsmidler. 


Løve Mølle

Et historisk levn fra fortiden. Foto: Løve Mølle.

Et kvarters kørsel nord fra Slagelse ligger Løve og en historisk mølle.

Som så meget andet, så går det både op og ned i tilværelsen. Det samme gælder for den gamle mølle. For selvom den nuværende mølle næsten har 140 år på bagen, så ville den oprindelige mølle have rummet godt 20 års ekstra historie. 

Løve Mølle kom til verden i år 1860, men i januar 1881, brændte møllen ned. En ny blev dog opført på samme sted i samme kalenderår, og det er heldigvis stadig den, I finder i dag, når I ligger vejen forbi den smukke mølle i Løve.

Møllen er Løves ubestridte varemærke og står stadig i dag som et særligt objekt for byen og dens borgere. Et samlingspunkt. Et lokalhistorisk monoment.

Så hvad vil I kunne opleve i den gamle mølle? 

Der er noget charmerende og smukt ved at mindes fortiden. Det giver en forståelse for, hvordan et lokalsamfund engang fungerede. I vil som besøgende derfor få mulighed for at komme tæt på møllen og dens 140 årige historie.

Lyt til den. Den har nok at fortælle.


Dansk Cykel og Knallert Museum

Fortællingen om den tohjulede udvikling. Foto: Dansk Cykel og Knallert Museum.

Den nostalgiske knallert fra da far var dreng. Den berømte 'væltepeter', hvor det nærmest blev en sport bare at komme op på den. Den tidsløse Ellert. 

Når turen går til Dansk Cykel og Knallert Museum, så har hele familien noget at glæde sig til.

Museet ligger i Glumsø, mellem Slagelse og Næstved, og kan i dag præsentere Skandinaviens største samling af tohjulede køretøjer. Der er derfor rigeligt at opleve, når hele familien ligger vejen forbi. For selvom en knallert, og særligt en cykel, kan virke som nogle af vor tids mest primitive transportmidler, så er der sket meget gennem årene. Rigtigt meget.

Dansk Cykel og Knallert Museum står klar med den historiske fortælling om den tohjulede udvikling. Men I skal ikke blot nøjes med at se og lære. Her må I også røre! 

I får mulighed for at prøve nogle af de gamle køretøjer, og til de yngre sjæle er det muligt at træde i pedalerne i forskellige gamle og sjove cykler.

Søger I efter aktiviteter for børn Vestsjælland, er Dansk Cykel og Knallert Museum det helt rette sted for jer. Rigtig god fornøjelse!  


Kunst og Håndværk i Buerup

Kunst er for alle i Buerup. Foto: Kunst og Håndværk i Buerup.

Mellem Kalundborg og Slagelse, og blot en kort køretur fra det naturskønne område ved Tissø, ligger Buerup.

Her findes en lang række kreative sjæle. 

Kunst og Håndværk i Buerup er stedet for jer, der har en stor passion for den mangfoldige kunst, og som mener, at kunst kan være mange ting. Ligesom de gør i Buerup. 

Så når familien tager turen til den vestsjællandske by, kan de snørklede og fritflyvende tanker få frit spil. Gå på opdagelse i butikken. I lærer hurtigt, at kunstens ædle håndværk strækker sig meget længere end et farverigt maleri eller end sjov skulptur.

Kunstbutikken rummer i alt 17 forskellige udstillere, et lille træskomuseum og mikro bryggeriet Ølhunden.

Stedet afholder også workshops og kurser, der kan tages ved den enkelte udstiller.

En spændende oplevelse, hvis I står og er helt forgabt i udstillingens smukke hylder, farverige hækleri eller noget helt tredje. Der også er mulighed for at høre lidt lokalhistorier og få en guidet tur til Ørnebjerg, som er 73 meter højt.