De 21 bedste oplevelser og seværdigheder i Sydøstjylland (2019)


Østjylland er så meget mere end Århus og de meget opsøgte turistområder på Djursland.

Den sydlige del af egnen er fyldt med bakkede skove, lavvandede, børnevenlige strande, skønne små og større byer og et varieret udbud af oplevelsesmuligheder.

Her er blandt andet rig mulighed for at besøge lokale fødevareproducenter, shoppe, tage på opdagelse i naturen eller for at få fyldt jeres kulturelle og kunstneriske depoter lidt op.

Læs med herunder, hvor vi har samlet vores favoritsteder i det sydøstjyske!

 

Gyvelborg besøgsgård

Børn og køer ser hinanden an. Foto: Gyvelborg Besøgsgård.


På den jyske højderyg i udkanten af de store skove i Midt- og Østjylland ved Nørre Snede ligger en økologisk besøgsgård med jersey malkekvæg, kalve, kaniner, marsvin og katte.

Her har små og store mulighed for at komme tæt på de mange dyr, og de fleste børns øjne vil nok være helt udspilede af spænding lige inden, hånden lægges på de store køer for at ae og klappe dem første gang.

Dyrene er meget godmodige og vant til mennesker, så I kan få jer en stor dyreoplevelse og samtidig blive klogere på det at drive en økologisk gård.

I kan overnatte på Gyvelborg på campingpladsen på stedet, hvor der både er mulighed for at overnatte i hytte, telt eller egen campingvogn. 

Gården rummer hertil en lille gårdbutik, hvor I finder økologiske og bæredygtige kvalitetsprodukter fra stedets egen produktion og fra andre lokale producenter.

I har også mulighed for at få en ledsaget tur rundt på gården og lære mere om arbejdet, og så har Gyvelborg et hyggeligt koncept kaldet "krammekøer", hvor I får cirka to timer helt inde i folden hos både kalve og køer og får lov at mærke deres rolige energi helt tæt på.


Fary Lochan Destilleri

Besøg det autentiske whiskey-miljø. Foto: Fary Lochan Destilleri.


Lidt sydøst for Give med Farres skov i baghaven finder I et skønt lille sted, der har specialiseret sig i noget så skønt som whisky- og ginproduktion.

Det familiedrevne Fary Lochan Destilleri tilbyder forskellige rundvisninger, hvor I ser det unikt indrettede destilleri med de underjordiske gange fyldt med whiskyfade og hører en masse om, hvordan de særlige drikke produceres.

Rundvisningerne slutter selvfølgelig af i showroomet, hvor I kan smage et udvalg af stedets produkter. 

Som det eneste destilleri i verden baserer Fary Lochan Destilleri sin whiskyproduktion på brændenælder, som maltenbyggen til whiskyen ryges over.

Det giver whiskyen en særlig røget og olieret smag, som I ikke finder noget andet sted.

Destilleriet producerer også gin med blandt andet citrus og agurk, snapse og forskellige likører.

Om sommeren er der tre daglige rundvisninger, og I behøver ikke tilmelde jer på forhånd. I årets øvrige perioder kan I booke en rundvisning ved at kontakte folkene på stedet.

I kan også bare kigge forbi og besøge stedets butik, hvor I kan høre mere om produktionen og selvfølgelig købe de dejlige drikke.


Glud Museum

Stråtækt bindingsværksidyl og legende børn. Foto: Per Bille.


I den lille landsby Glud på Juelsmindehalvøen tæt ved Horsens Fjord ligger der en lille museumsperle, hvis I er til stråtag, bindingsværk og gammel tids landsbyidyl.

Glud Museum er et levende formidlingsted af det østjyske landsbyliv fra 1660 og frem.

I går rundt på toppede brostenspladser og små stier og veje mellem de gamle huse, og I kan både stikke hovederne indenfor i præsteenkeboligen, en gammel smedje og en række huse, som viser, hvordan henholdsvis velbemidlede og mindre velstillede borgere levede deres liv i forskellige tidsperioder.

Selvom det kan være let at lade tankerne flyve mod datidens idylliske landsbyliv, var virkeligheden jo knap så romantisk for mange og i langt højere grad præget af hårdt arbejde og slid og slæb fra morgen til aften for at kunne forsørge familien.

Det liv får I et direkte indblik i på museet, og det er en både lærerig og meget hyggelig oplevelse for store og små at gå omkring i det fine landsbymiljø. Se mere om aktuelle begivenheder og museet i øvrigt på stedets Facebook-side her.


Bryggen 

Det ikoniske storcenter set udefra. Foto: Bryggen.


Lige midt i Vejle og helt ud til byens gennemgående å ligger det opsigtsvækkende byggeri Bryggen, som rummer et af landsdelens største og bedste storcentre.

Indenfor i det stål- og glasindpakkede bygningsværk finder I 49 forskellige butikker, caféer og restauranter inden alskens genrer.

Bryggen er et oplagt udflugtsmål, hvis hele familien skal have opdateret garderoben.

Her er stærke butikker med såvel herre- og damemode i forskellige prisklasser, og her er også god mulighed for at finde fine ting til familiens mindste.

Men det er bare et lille udsnit.

Bryggen er med sine mange butikker også oplagt at besøge, hvis I ikke har et præcist mål for shoppeturen. Eller hvis vejret fx bare er mest til indendørs aktiviteter.

I kan sagtens få det meste af en dag til at gå i det hyggelige storcenter, og her rigtig gode muligheder for at få en lille godbid i form af fx specialchokolader, is, kaffe og kage eller en god frokost midtvejs i shopperiet 

I kan parkere gratis ved Bryggen i to timer.

 

Ry Kanofart 

Padlen i skøn natur. Foto: Ry Kanofart.


Helt inde i hjertet af smukke Ry ligger et af Østjyllands største og bedste udlejningssteder, hvis I vil på opdagelse på Gudenåen og de mange søer i området.

Ry Kanofart har hele 115 kanoer og kajakker af høj kvalitet, så uanset om I er en stor forsamling eller bare et par stykker, er der hjælp at hente her.

I kan både stævne ud fra kanocenteret på endagsture, hvor der både er mulighed for at aflevere kanoen i Ry eller på et opsamlingssted et andet sted, og flerdagsture af forskellige varighed og forløb i øvrigt.

Gudenåen er med sit varierede forløb og mange større og mindre søer et meget opsøgt sted for grupper, der gerne vil på en længere opdagelsestur ud i naturen.

Også fordi, der er mange både helt primitive og meget veludstyrede telt- og lejrpladser på ruten, så I har god mulighed for selv at tilrettelægge jeres tur efter, hvor langt I ønsker at sejle pr. dag.

Ry Kanofart hjælper jer gerne med at tilrettelægge turen på bedste vis, så I fx kan aflevere jeres kanoer og kajakker et andet sted på Gudenåen.

Ry Kanofart kan også transportere jeres bil hen til jeres destination, så I let kommer videre.


Økologiens have

Bål, foredrag og glødepærer. Foto: Økologiens Have.


Odder mellem Århus og Horsens er et oplagt sted at besøge, hvis I interesserer jer for økologi, haver og natur.

Her finder I nemlig Økologiens Have, som er intet mindre end Nordens største økologiske besøgs- og demonstrationshave.

Haven har gennem de sidste 27 år løbende udviklet sig til i dag at strække sig over hele 12 hektar, hvor ambitionen er at vise alle de kvaliteter, der er i økologisk jord- og havebrug.

Her kan I se nogle fine og inspirerende haveanlæg, som alle udspringer af økologiske tilgange til havearbejdet.

Der er mere end 2000 forskellige planter i haven, og råvarerne fra haven bruges blandt andet i caféen og butikken på stedet, hvor I kan smage skønne økologiske retter og produkter og købe nogle gode, naturlige madvarer med hjem til sommerhuset.

Haven er også et oplagt sted for børnefamilier at besøge.

Her er mange klappedyr, gode legemuligheder, ligesom der er mulighed for blandt andet at tilberede mad over bål.

Der arrangeres også løbende arrangementer i haven med forskellig fokus.

I kan blandt andet komme til foredrag om havens fugle, bier, blomster, kompost, beskæring af frugttræer, pileflet, ligesom der arrangeres en grøn festival i haven hvert år. Se mere på stedets hjemmeside for de præcise datoer.


Hotel Juelsminde Strand 

Med skoven i baghaven og havet i forhaven. Foto: Hotel Juelsminde Strand.


I udkanten af Juelsminde og den store skov, der indkranser badebyen ved Østjyllands kyst, ligger Hotel Juelsminde Strand med den skønne restaurant.

Hotellet ligger kun et par hundrede meter fra byens langstrakte, børnevenlige strand, og stedet er et godt udgangspunkt for en ferie eller udflugter på Juelsmindehalvøen.

Hvis I er på udkig efter en dejlig madoplevelse i smukke omgivelser, er Restaurant Færgegården på stedet også oplagt at besøge.

I har udsigt ned over byen og ud til Kattegat fra restauranten, og samtidig har kokkene på stedet fuldstændig styr på, hvordan en kammusling skal steges og en lammekrone tilberedes.

Priserne er meget fornuftige, og her er også et godt udvalg til familiens mindste.

Når I har spist jer godt mætte, kan I passende tage en lille spadseretur ned til vandet eller havnen igennem de store skove.

Juelsminde er et opsøgt turistmål særligt i højsommeren, og der er altid et hyggeligt miljø og leben på havnen, hvor I blandt andet kan fornøje jer med at hive krabber i land fra krabbebroen. 


Dansk Mjød  

Kom forbi og smag de gyldne dråber. Foto: Dansk Mjød.


I Billund små 30 kilometer vest for Vejle ligger et lille bryggeri, som producerer noget så eksotisk som mjød.

Men faktisk er mjød et kernedansk og nordisk produkt, og mange forbinder måske også mjøden med vikinger og nordisk mytologi. Den alkoholiske drik er da også en gammel opfindelse og af mange betragtet som en af de allerførste gærede drikkevarer overhovedet.

Hos Dansk Mjød i Billund er de gyldne dråber produceret siden 1994 med afsæt i gamle opskrifter og med et kompromisløst fokus på kvalitet og råvarer.

Ingredienserne spænder over honning til en lang række krydderier, og I kan se nærmere på den nænsomme proces, hvor råvarerne omformes til den smagfulde mjød i bryggerilokalerne i Billund.

Der er en butik knyttet til bryggeriet og et hyggeligt smagsområde, hvor I kan smage de forskellige varianter.

Og så arrangerer Dansk Mjød løbende rundvisninger og smagninger i deres lokaler, hvor I kan høre historier om brygningen og mjøden fortalt af stedets erfarne brygmester.

Hvis I gerne vil have et spændende kig ind i en anderledes dansk fødevarproducents virkelighed, er Dansk Mjød i den grad et besøg værd. 


Hærvejen

På opdagelsestur i det grønne. Foto: Hærvejen.


Hærvejen gennemløber Jylland fra syd til nord, og den bugter sig faktisk helt ud til Vejle i øst, hvorfra den fortsætter op mod de store skove og søer ved Silkeborg.

Der er derfor rig mulighed for at komme ud og udforske den smukke danske natur, der omgiver Hærvejen, i det østlige Jylland.

Hærvejen blev tilbage i middelalderen etableret langs den jyske højderyg, som blev skabt i istiden.

Efter isen smeltede, faldt bække og åer naturligt væk fra den oppressede højderyg, og derfor var det et godt sted at etablere en transportrute for kvægdrivere og rejsende, da der her var størst mulighed for at komme tørskoet gennem Jylland.

Hærvejen er således blevet brugt af de tidligste beboere i Danmark, og derfor er her også en række historiske monumenter langs ruten. Faktisk i særlig grad på det sydøstjyske stykke mellem Jelling og Vejle.

Da Hærvejen jo ligger midt i naturen, er det helt op til jer selv, hvordan I vil opleve den.

Mange snører vandreskoene og tager på en- eller flerdagsture ud i det blå. Andre bruger cyklen som transportmiddel.

Langs ruten finder i en masse teltpladser med varierende udstyr. Nogle steder er der (muld)toiletter, andre steder ikke. Det samme kan siges om rindende vand, bålsteder og andet.

Der er også god mulighed for at planlægge turen, så I kan overnatte på vandrehjem eller lignende. 


Vejle Golf Club 

Få en smuk naturoplevelse og lidt gang i bentøjet på samme tid. Foto: Vejle Golf Club.


I de store skove på sydsiden af Vejle Fjord ligger et af landets mest spændende golfanlæg med hele 27 meget smukt placerede huller.

De fine baner snor sig ind i den store fredskov med gamle bøgetræer med mere end 100 år på bagen. Få hundrede meter fra banen ligger vandet og vugger i fjorden.

Flere af hullerne er etableret på små og større skråninger, og spillet bliver dejligt varieret, når I skal henover småsøer, vandløb og andre "udfordringer".

De tre gange ni huller har lidt forskellige karakteristika. På "Sletten" er i ude i det åbne, hvor vinden spiller en større rolle end på de øvrige områder af banen. Her skal I desuden have særligt fokus på bunkers.

I "Parken" spiller I ind i skoven på en fortrinsvis flad bane, mens I i "Skoven" færdes i mere kuperet terræn og skal kæmpe jer frem ad de forholdsvis smalle fairways.

I kan kombinere de tre anlæg, som I ønsker.

Der er også en pay and play bane på stedet, og når sulten eller tørsten melder sig, slår I jer bare ned i den fine restaurant på stedet.


Endelave Lægeurtehave

Salvien og timianen i blomst. Foto: Endelave Lægeurtehave.


På den lille ø Endelave mellem Juelsmindehalvøen og Samsø findes der en fin have, hvor I kan se nærmere på alskens lægeurter.

Endelave Lægeurtehave spreder sig over hele 9000 kvadratmeter og drives økologisk af en lokal forening.

I haven kan I blandt andet gå en rundtur i lægeplanternes historie fra oldtid til nutid, ligesom I kan se nærmere på de naturligt forekommende planter på Endelave, og hvad man kan bruge dem til.

Stedet er et rigtig spændende sted at gå på opdagelse for både store og små, og I bliver klogere på alt fra giftige planter, til spiselige planter i den vilde natur, og hvilke planter der er gode smagsgivere til snaps. Blandt andet.

Hvis I for alvor finder interesse i de vilde planter, kan I købe en bog på stedet og bruge den til at gå endnu mere på opdagelse.

Endelave Lægeurtehave rummer også en lille café og "Ø-butikken", hvor I kan købe forskellige lokalproducerede varer.

Her finder I alt fra strikkede sokker, spegepølser, urtesalt, Endelaveøl, kunsthåndværk og meget andet.


Vestbirk Camping

Legende børn og højt humør. Foto: Vestbirk Camping.


Indpakket i skov og omkranset af Gudenåens vande på tre sider ligger Vestbirk Camping meget naturskønt midt mellem Horsens og Silkeborg.

Pladsen rummer et væld af aktivitetsmuligheder, og I behøver ikke nødvendigvis bo på stedet for at give jer i kast med flere af dem.

Her er blandt andet mulighed for at tage et slag minigolf, ligesom I kan bruge pladsen som udgangspunkt for ekskursioner ud i naturen.

I kan både leje cykler og kanoer, og folkene på stedet hjælper jer også gerne med turforslag af kortere og længere varighed.

Vestbirk Camping er også et skønt sted at slå sig ned i flere dage. Her er en opvarmet pool med vandrutsjebane, og her er også spa, sauna, en lille spillehal og en stor indhegning med dådyr, så børnenes ferie er sikret.

Hvis I får brug for forsyninger, kan I besøge den store butik på pladsen eller grillbaren.

Vestbirk Camping afholder også løbende forskellige arrangementer som musikaftener, grillparty og "skumbad", hvor store og små bliver indhyllet af skum fra en stor skumkanon.

 

Stengalleriet i Horsens

Det skjulte galleri. Foto: Stengalleriet i Horsens.


Det er ikke til at se det, hvis I ikke lige ved det.

Men inde i et boligkvarter med gamle murermestervillaer i Horsens finder I lidt af en perle, hvis I interesserer jer for fine unikasmykker og smukt kunsthåndværk.

På Asgårdsvej 11 midt i byen ligger Stengalleriet med sit udstillingssted og butik med et væld af smukke smykker.

Som navnet angiver, er der et særligt fokus på stensmykker på stedet.

Herudover er der mange forskellige halskæder, armbånd, ørestikker, ringe og forskellige andre smykketyper i alt fra finsølv til rav. Der bruges også elegante ferskvandsperler i smykkeproduktionen, og sortimentet skifter hele tiden, så I har rig mulighed for at finde et spændende smykke, der passer lige netop til jeres stil.

Stengalleriet i Horsens drives af stenkunstneren Jørgen Kjær Poulsen.

Udover hans værker udstilles der på fast basis arbejde af en billedkunstner, en træskærer og en trædrejer, og der er hertil løbende skiftende udstillinger af andre kunstnere.


Sølund Musikfestival 

Masser af stemning og skøn energi. Foto: Sølund Musikfestival.


Hvert år midt i juni afholdes en helt særlig musikfestival i landsbyen Sølund lige udenfor musikgale Skanderborg.

Konceptet har publikum i den grad taget til sig. Festivalen er verdens største festival for – og med mennesker med udviklingshandicap samt deres ledsagere. Festivalen er en LUKKET festival.

Hvert år mødes cirka 20.000 glade mennesker nemlig til 72 timers musik, fest og anti-dagligdag i de smukke omgivelser.

De besøgende kan hvert år glæde sig til besøg af omkring 60 bands, som spiller op til dans og fest.

Der er hertil forskellige større og mindre fremstød af gøgl og aktiviteter på pladsen, så der er hele tiden noget at give sig i kast med for de fremmødte.

Man kan selvfølgelig også bare slå sig ned på en bænk ved en af madboderne og måske vente på, at en ven, man endnu ikke har mødt, kommer forbi og siger hej.

Festivallen er et årligt højdepunkt for mange med udviklingshandicap, og her er masser af hjerterum til både gamle og nye Sølund-gæster.


Horsens Museum 

Museet set udefra. Foto: Horsens Museum.


I den nordlige ende af Horsens med friluftsscenen Lunden i den grønne baghave finder i Horsens Museum.

Museet har åbent tirsdag til søndag og alle dage i juli og august, og det er gratis at komme ind.

Her er fem faste udstillinger.

Den ene omhandlende bysbarnet og den opdagelsesrejsende Vitus Bering, der som den første opdagede, at Rusland og Alaska ikke var sammenhængende landområder. Strædet mellem de to områder er senere døbt Beringstrædet efter danskeren. Den rejse og opdagelse kan I se levendegjort på museet.

En anden permanent udstilling er "Skatkammeret" med over 450 smukke stykker sølvarbejde fra Horsens fra 1636 frem til 1900-tallets begyndelse. 

Her er også en legetøjsudstilling, en udstilling om arkæologi og Horsens i oldtiden og en udstilling om middelalderen i området.

Hertil er der skiftende særudstillinger og præsentationer af museets store samling, og der afholdes massevis af arrangementer med rundvisninger, børneaktiviteter og alt muligt andet i de spændende lokaler. 


Midtjyllands Kunst Center 

Hele 1380 kvadratmeters kunst samlet ét sted. Foto: Midtjyllands Kunst Center.


I Bryrup lidt syd for Silkeborg finder I et internationalt kunstcenter, som på mange kunstområder er et af de allerstørste gallerier. Ikke bare i Danmark, men faktisk i hele Europa.

Det vil sige, at I her har mulighed for at blive inspireret og finde et nyt stykke kunst indenfor alskens forskellige genrer.

Kunstcenteret har specialiseret sig i moderne samtidskunst og har mere end 120 kunstnere fra ind- og udland tilknyttet. I kan derfor finde kunst fra alle verdens kontinenter på museet, og det er en spændende og oplevelsesrig tur rundt på galleriet, der venter jer.

I kan se stramt koreograferet skandinavisk kunst, legesygt og farverigt kunst fra Afrika og sjælefuldt orientalsk kunst. For bare at give et indtryk af den rige diversitet.

For det er klart, at med så stort et udstillingssted og mere end 30.000 besøgende gæster på årlig basis, så er der rigtig meget forskellig kunst at kigge på og et evigt skiftende udvalg.

I galleriet er der både værker til få hundrede kroner og værker til flere hundrede tusinde kroner, og alt I ser, er til salg.

Galleriet er et spændende sted at besøge både sommer og vinter, og her er noget for enhver smag.


Danmarks Ferguson Museum 

Historiske maskiner i massevis. Foto: Danmarks Ferguson Museum.  


VERDENS STØRSTE SAMLING af Ferguson traktorer og redskaber.

På gården Ankerslund sydøst for Horsens finder I en imponerende privat samling af Ferguson traktorer og andre køretøjer.

I 1952 var hver anden traktor i Danmark en grå Ferguson, og den fik derfor stor betydning for mekaniseringen af landbruget.

Den historie kan du opleve på Danmarks Ferguson Museum. Her kan I opleve den store samling på over 250 traktorer, redskaber og andre køretøjer.

Her er mange specialtraktorer som vingårds-, militær-, industri- og tandemtraktorer. Foruden et bæltekøretøj og blandt andet det første motoriserede køretøj, der var på sydpolen. Det var nemlig en grå Ferguson.

På museet kan I nyde naturen og den afslappede atmosfære på landet, hvor der er masser af plads. I kan også genopleve fornemmelsen af at sidde på den lille grå Ferguson eller gå i værkstedet og se, hvad der arbejdes med for tiden. Måske er stedets ejer, Henrik Nielsen, og nogle frivillige i gang med arbejdet og har tid til en snak.

Du kan også bestille en rundvisning ved at ringe til Henrik på 20 44 73 68.

Her er ingen café, men nyd gerne din medbragte frokost eller kaffe under træerne til udsigten af den gamle og smukke bindingsværkslade. Her er gode parkeringsforhold.

Danmarks Ferguson Museum er beliggende på gården Ankerslund i Stourup tæt ved Glud midt mellem Horsens og Juelsminde.


Det Lille Røgeri 

Sommerfest på det lille spise- og rygested. Foto: Det Lille Røgeri.


Omkranset af Gudenåens slyngninger og lige syd for Mossø ved Ry ligger en lille perle, hvis I er til lækre fiskeretter.

Det Lille Røgeri har nemlig specialiseret sig i fiskeserveringer, og alle røgvarer ryges i egen ovn.

I kan derfor forvente jer nogle meget smagfulde retter som røget ørred og fiskefrikadeller efter egen opskrift, og I kan slå jer ned på spisearealet udenfor restauranten og kigge udover den natur, som omgiver stedet.

Det Lille Røgeri ligger fem minutters gang fra Gudenåens kanoteltplads i Voervadsbro, og det er oplagt at besøge restauranten, hvis I kommer her forbi. Omvendt er det også oplagt at tage på en lille gåtur ned til teltpladsen og kigge udover Gudenåen efter jeres frokost.

Hvis I ikke lige er i humøret til fisk, er der også rig mulighed for at få andre retter på stedet.

Specialet er dog fiskene.

Det er eksempelvis et hit at besøge Det Lille Røgeri og prøve den populære fiskebuffet til enten frokost eller aften.

Restauranten er åbent hele året med varierende åbningstider. Fra forår til efterår er der åbent fra frokost til kl. 21, mens der ellers er åbent fra kl. 12 til 16. 


Tørring Kanoudlejning 

Afsted på tur. Foto: Tørring Kanoudlejning.


Sydøstjylland er et af de områder af Danmark med den smukkeste og mest varierede natur. Den rolige østkyst indrammer landsdelen længst ude, og længere inde i landet snor Gudenåen sig op gennem noget af det mest bakkede og skovrige natur, vi har herhjemme.

Med sit udgangspunkt i den sydlige del af Sydøstjylland er Tørring et rigtig godt udgangspunkt for en ferie eller en dagstur opad Gudenåen.

Faktisk har Gudenåen sit udspring tæt ved Tørring, og Tørring Kanoudlejning er derfor det oplagte sted at besøge, hvis I skal på tur opad Danmarks længste å.

Udlejningsstedet holder til lige på kanten af Gudenåen og har et stort udvalg af både kanoer, kajakker og ekstraudstyr som vandætte beholdere, børnesæder og andet til at give jer den bedst mulige tur.

Tørring Kanoudlejning er en familieejet virksomhed med mere end 40 års erfaring.

Det betyder, at folkene på stedet er enormt erfarne i at rådgive jer både før og under jeres tur, og de hjælper eksempelvis gerne med at pege jer i retningen af de bedste overnatningssteder afhængigt af jeres ønsker, ligesom de har masser af tips til smukke steder at lægge til og se nærmere på natur og dyreliv.

I kan selv planlægge jeres tur eller lade folkene på stedet klare det hele for jer.

Tørring Kanoudlejning arrangerer både ture for private og virksomheder og kan også tilrettelægge forskellige teambuildingsarrangementer.


Byarkivet i Horsens

Gå på opdagelse i historien. Foto: Byarkivet i Horsens.


Hvis I er på besøg i Horsens og omegn og har interesse i lokalområdets historie og byens arkitektur, er Byarkivet i Horsens et oplagt sted at besøg.

Arkivet holder til i Horsens Museum (se afsnit længere oppe) og rummer en enorm samling af billeder, arkivalier, kort, film, bøger, udklip og meget andet, som gennem tiden er foræret til arkivet.

Det betyder, at I her kan få et direkte indblik i udviklingen i byen og nærområderne via de mange objekter i samlingen.

Byarkivet i Horsens arrangerer også byvandringer rundt i byen, hvor I bliver præsenteret for en masse af Horsens' ikoniske og historiske bygninger.

Vandringerne har typisk forskellige temaer.

En tur rundt i byen kan eksempelvis give jer indblik i de store forskelle, der var på rig og fattig i perioden 1700-1900. For selvom forskellene i livsvilkårene var enorme, boede byens rigeste og fattigste borgere tæt på hinanden, og fortællingerne kan således fint pakkes ind i rundturen.

Byarkivet bruges både af lokale horsensianere, der gerne vil "læse op" på deres lokalområde og eventuelt søge oplysninger om deres forfædres liv, og af ikke-lokale og turister med historisk interesse.

Her er åbent tirsdage og torsdage fra kl. 11 til 16, fredage fra kl. 11 til 13 og sidste lørdag i måneden fra kl. 11 til 14.

I har desuden mulighed for at få arrangeret rundvisninger og foredrag i arkivet for 500 kroner pr. påbegyndt time i museets åbningstid, ligesom I kan komme på byvandring for 950 pr. påbegyndt time. 


Hedensted Centret

En af de mange arrangementer i centeret. Foto: Hedensted Centret.


Med sin placering en lille kilometer fra motorvejen mellem Vejle og Horsens er Hedensted Centeret et nemt og hurtigt sted at komme til, næsten uanset hvor i Sydøstjylland I befinder jer.

Idrætscenteret rummer aktivitetsmuligheder i rigt mål, og I behøver ikke være medlem af husets foreninger for at svinge ketsjeren eller battet i centerets lokaler.

Hedensted Centret tilbyder nemlig et koncept, som kaldes pay and play.

Det betyder konkret, at I kan skrive til centerchefen Michael på michael@svom.dk og booke en tid, hvis I vil leje en bane eller måske en hel hal.

I kan leje baner til badminton, bordtennis, håndbold, fodbold eller hockey, og I kan også låne centerets store legekasse med masser af forskellige spil for både børn og voksne.

Hvis I mangler udstyr til de forskellige aktiviteter, kan I også leje det i centeret.

Hedensted Centret byder også på mange andre tiltag og arrangementer.

I det daglige afholdes der alt fra møder til store messer, koncerter, udstillinger og sportsarrangementer i huset, så hvis I har brug for et kulturelt indspark eller lignende, er stedet oplagt at besøge.

Her er også et sundhedshus og et fitnesscenter, hvis I har brug for lidt træning eller måske en behandling.

Og når sulten melder sig, kan I læne jer tilbage i caféen på stedet, som serverer en fin palette af lette retter.