Sønderjysk kaffeslaberas

Hvis der er noget Sønderjylland er kendt for så er det deres tradition for kager. Sønderjysk kaffebord er et begreb der ikke lader slikmunde og sukkergrise i stikken.

Traditionen om kaffeborde, er dateret helt tilbage til 1864. Der skal være mindst 7 forskellige bløde kager, her indbefattet boller på et sønderjysk kaffebord dertil kommer 7 forskellige slags hårde kager, det er kager såsom småkager og lign. og for at det ikke skulle være nok er der endda en diskussion om hvorvidt kaffebordet egentligt skal indeholde hele 21 forskellige slags kager.

14 eller 21 det lyder overdådigt og det er helt sikkert en af de ting man er nødt til at sætte tænderne i når man besøger egnen.

Kaffebordene har allerede sin oprindelse i 1800 tallet men bliver først efter krigen i 1864 en tradition som vi kender det i dag. Her blev de store kaffeborde brugt til møder og en fastholdelse af nationalisme nu hvor Sønderjyderne var i det tabte land. Det var ikke tilladt frem til 1920 for danskerne at forsamles hvor der var alkohol servering og derfor blev de sønderjyske kaffeborde en stor dansk tradition i grænselandet.

Tiderne skifter og der er ikke mange der i dag serverer det fulde kaffebord. Ikke alene har skønhedsidealerne skiftet og det er svært at brænde kaffebordet af i fitness centeret. Det tager også en fuldstilling at fremstille de mange smukke og lækre kager.

Heldigvis kan man sætte sig til det fulde kaffebord på flere caféer og kroer i det Sønderjyske og nyde alskens bagværk og bare for en stund glemme alt om kalorier og timer på step maskinen.

På Gram slot er det den store udgave der serveres af Sønderjysk kaffebord og her er der ikke mindre en 21 forskellige slags kager på bordet til at fornøje øjet og gangen med. Bordet består af 7 bløde, 7 tørre og 7 hårde kager.

Ganske som de sønderjyske bondekoner skulle overgå hinanden ved kagemesterings kunsten i 1870’erne prøver de sønderjyske kaffeborde også at overgå hinanden. På Den gamle kro i Gråsten er der 29 kager på bordet når der inviteres til sønderjysk kaffebord.

- Vi siger velbekomme