Slaget ved Dybbøl

Dybbøl Mølle på Dybbøl banke vest for Sønderborg er opført i 1936 og den har siden været omdrejningspunktet i både krige og sange.

John Mogensen sang i 1971 at der var noget galt i Danmark og Dybbøl Mølle maler helt af helvede til om den stadig gør det vil vi lade stå i det uvisse men siden den blev opført i 1936 har den været symbol for både nederlag og udholdenhed i det danske grænseland.

Dybbøl Mølle står som et national mærke for de voldsomme kampe der blev udkæmpet i området i de slesvigske krige i både i 3 års krigen fra 1848 til 1851 og i slaget ved Dybbøl i 1864.

Den første af de slesvigske krige, 3 års krigen, var et sammensurium af borgerkrig, en kamp med de tyske stater og blev til sidst en udenrigspolitisk konflikt da både England og Rusland greb politisk ind.  Før 1864 bestod Danmark ikke alene af kongeriget Danmark men også Hertugdømmerne Slesvig, Hosten og Lauenborg. Disse hertugdømmer blev ikke indlemmet i grundloven i 1849 og et enevælde af den danske konge fortsatte her, dette sammen med ønsket fra Syd Slesvig side om at tilhøre de tyske stater blev startskuddet på de slesvigske krige.


3 års krigen blev også baggrunden for det store nederlag i 1864, hvor ikke mindre end 5000 danske soldater mistede livet på under 10 timer og Als endte med at blive indlemmet i de tyske stater.

Kampene omkring Slesvig – Holsten foregår ikke kun på landjorden. Da preusserne har uskadeliggjort de danske tropper ved Dybbøl, fortsætter kampene på havet og Fregatten Jylland (indsæt link) hjælper i forsvaret af Danmark mod den østrigske flåde.

Det var ikke kun de danske tropper der ikke kunne modstå preusserne i de slesvigske krige. Dybbøl Mølle blev i begge krige ødelagt og lå som et symbol på danskernes nederlag til preusserne. Møllen blev genopbygget på ny efter hver krig og blev derefter et symbol på den danske udholdenhed i det tabte land.

Historiecenter Dybbøl banke

På det prisvindene historiecenter Dybbøl banke kan man genopleve historien og krigene i 1800 tallet. Dybbøl banke er bygget af arkitekterne Erik Lohse og Michael Freddie og er en smuk og kontrastfyldt bygning at opleve både indvendig og udvendig.

Dybbøl banke giver gæsterne mulighed for at træde lige ind i krigen og ikke alene lære historien bag krigene men også opleve og lære hvordan det var at være soldat i en tid hvor man sov på halm og skrev med blæk.