Dampskibet Alexandra

Grænselandet Sønderjylland og Slesvig er generelt præget af mange fortællinger fra krigstider og I Flensborg  fjord sejler en af historierne rundt med turister. Her ligger dampskibet Alexandra der er Tysklands ældste salondamper.

Dampskibet Alexandra er fra 1908 og var en ung dame under den første verdenskrig her sejlede Alexandra Patruljebåd på fjorden for den tyske krigsmarine.

Under 2. verdenskrig var Alexandra igen i aktion for krigsmarinen. De sidste dage under 2. verdenskrig sejlede Dampskibet Alexandra med tusinder af flygtninge til skibet "Wilhelm Gustloff"

”Wilhelm Gustloff” var egentligt en tysk luksuspassagerskib navngivet efter den schweizizke nazileder Wilhelm Gustloff men under 2. verdenskrig blev skibet brugt som hospitalsskib og var indrettet med plads til 500 patienter. På sin sidste sejllads inden "Wilhelm Gustloff" blev bombet af russerne og sank, blev skibet brugt til at sejle flygtninge fra Gdynia vestpå og det var her Salondamperen Alexandra var behjælpelig, her sejlede Alexandra Flygtning fra havnekajen i Gdynia og ud til "Wilhelm Gustloff"

I dag er der fredelige forhold i Flensborg og Dampskibet Alexandra sejler kun rundt med turister der ønsker at se Flensborg fra vandsiden. Flensborg og nabobyen Lyksborg er gamle handels stæder der er præget af smukke gamle toldhuse og købmandsgårde, det er smukt at gå rundt imellem de mange gamle bygninger, men nok endnu smukkere at opleve dem fra vandsiden. 

Dampskibet Alexandra er fra 1908 og prinsesse Alexandra til Slesvig-Holsten-Lyksborg døbte skibet efter sig selv. Alexandra sejlede frem til 1975 linjefart på Flensborg fjord Flenborg-Glüksborg. I 1975 nedlægges Alex da den ikke længere er rentabel og den ligger i havnen og forfalder indtil der i 1980 dannes foreningen for bevarelse af Alexandra ”Red Alexandra”

I 1988 kommer Alexandra endelig tilbage til Flensborg fjord efter en gennemgribende renovering, der delvist er sponsoreret af Fördereederei der har afsat 20 håndværkere til at arbejde på skibet. Alexandra eller i folkemunde Alex er i dag det eneste søgående dampskib i Tyskland.

Man kan komme en tur ud med Alex og sejle der har sejlruter til Okseøerne, Lyksborg og andre steder lang Flensborg fjord.

Fartplanen kan findes her