Gråsten slot

Om sommeren holder regentparret ferie med familien på slottet og den status som residensby har stor betydning for ikke alene Gråsten men hele Sønderjylland.  Sønderjylland har gennem tiden oplevet mange krige om grænser og skiftende tilhørelses forhold derfor er Gråsten slot og den cadeau regentparret viser ved deres årlige ferie af stor betydning for landsdelen.

Dronning Ingrid blev om nogen en sand dronning af Sønderjylland, med hendes store hjælpearbejde i det sønderjyske opstod der et varmt og nært venskab mellem kongehuset og sønderjyderne.

Gråsten slot stod færdigt i 1700 og var et overdådigt barokslot der viste hvor velhavende den indflydelsesrige familie Ahlefeldt var på daværende tidspunkt. Gråsten slot dog ikke i dag som det blev bygget, store dele af slotte brændte i 1757 og den daværende beboer Hertug Frederik Christian I havde ikke midler til at genopføre slottet i samme pomp og pragt som tidligere.

Da slottet igen er på danske hænder og under den danske stats besiddelse vælger man at indrette det til bibliotek, retsbygning og offentligt kontor. I 1935 fik Dronning Margrethes II mor Dronning Ingrid og Kong Frederik brugsretten til slottet i bryllupsgave og det tidligere regentpar formåede med stor succes at bringe Gråsten til folket.

Gråsten slot er en stor turist attraktion ikke alene for slottet men også for den smukke have som Dronning anlagde som noget af det første efter at have overtaget slottet. Dronning Ingrid havde en stor interesse for haver og blomster og det ses tydeligt i den smukt anlagte have.

Når man går ind af den lille jernlåge til Gråsten slotshave åbner der sig en eventyrlig verden hvor man bliver betaget af de smukt anlagte bede og de store karpe søer. Slotshaven er åben for alle undtaget små afmærkede områder såsom den tidligere gartnerbolig, der i dag fungerer som legehus for de små kongelige.

Forudsat de kongelige ikke holder til på Gråsten Slot, er slotshaven åben:
November - februar         kl. 7.30-16.30.
Marts -18. April   kl. 7.30-19.
Maj - 19. august             kl. 7.30-20
20. august - oktober       kl. 7.30-19

(overgangsdatoerne kan variere).Haven ved Det Lille Hus er reserveret de kongelige og er altid lukket.Gartneriet er ligeledes lukket for publikum.

Slotskirken

Tilhørende til Gråsten slot er slotskirken. Slotskirken er pompøs og

Gråsten anvendes både af den danske og tyske meninghed til gudstjenester, koncerter, bryllupper mv. Prinsse Alexandra, niece til Dronning Magrethe II blev i 1998 viet med grev Jefferson i Gråsten slotskirke og den efterfølgende fest blev holdt af Dronning Ingrid på Gråsten slot.

Åben april - oktober: onsdag, lørdag og søndag kl. 14-16, når den kongelige famillie ikke er på slottet. Slotskirken er ligeledes lukket for besøgende i forbindelse med gudstjeneste og andre kirkelige handlinger.

Har man lyst til at deltage i gudtjenester er man velkommen til dette året rundt, også under  residens.

Julemarked

Hver vinter danner gartneriet der normalt ikke er åbnet for publikum , på Gråsten slot, rammen om et smukt julemarked. Markedet byder på juledekorationer, æbleskiver, kaffe og æblemost fra slotsgartneriet og meget andet.

Åbningstider

17. december kl. 12-17

18. december kl. 12-17

19. december kl. 10 - 12