Danmarks turkis grønne tropiske udsigt

Det turkisgrønne hav glimter i vores øjne som små krystaller, og kigger man op, ser man kæmpestore kridhvide klintevægge, der rejser sig over havet som smukke gletsjere. Man føler sig hensat til en helt anden side af jorden, og der findes da heller ikke dens mage i Skandinavien.

Møns Klint set fra toppen. Foto: Campaya


Skoleklasse på udforskning på Møns Klint. Foto: Campaya

-Møns Klint står unik og smuk på øen Møn i det sydsjællandske landskab.

De meterhøje klinter, der er dannet af kridtformationer af kalkskaller fra bittesmå encellede alger, fra det varme tropiske hav, der dækkede Danmark i Kridttiden for 75 mio. år siden, rejser sig over det turkisgrønne hav som en skarp kontrast. Sanserne bliver udfordret her, og når man hele vejen ned til bunden af de mange trapper, venter der én et stort syn, hvor man føler sig ubetydeligt lille i forhold til de store klintevægge.

Klintevæggene er dannet gennem millioner af år, hvor skallerne er blevet aflejret og et tykt lag kridt dannet på havets bund, og i slutningen af den

sidste af de istider, der har præget det danske landskab, for ca. 16.000 år siden, har gletsjere skubbet disse kridtlag op af havet, hvor de på det østlige Møn har dannet de høje klinter, der møder os i dag. 128 meter knejser de mod himlen og 6 km strækker de smukke formationer sig.

Trapperne der fører ned til stranden ved Møns Klint. Foto: Campaya.dk

Turen på Møns Klint går både gennem skøn skov og stejle trapper. Det kræver en god kondi at erobre Danmarks længste trappe på 496 trin, der går fra toppen af Møns Klint og ned til stranden. Er man dårligt gående, i kørestol eller har barnevogn med, kan udsigten nydes fra Freuchens Pynt, hvortil der er anlagt en 276 m lang træbelagt sti. Så ingen bliver snydt for en af de største naturoplevelser, der er at finde i Danmark.


Geocenter Møns Klint

Geocentret ved Møns Klint. Foto: Campaya.dk

På toppen af klinten ligger GeoCenter Møns Klint. GeoCenteret fortæller den spændende historie om Danmarks fødsel. Det er et oplevelsescenter for hele familien, hvor man får et indblik i klintens historie. Her kan man gå igennem istidens gletsjere, opleve livet i kridthavet og deltage i forskellige aktiviteter.


Geocenter Møns Klint udstilling. Foto: Campaya.dk


Geocenter Møns Klint store dinosaur udstilling. Foto: Campaya.dk