Museet Tirpitz: En fantastisk ny attraktion i Blåvand

Under overfladen og midt i de karakteristiske klitter på den danske Vestkyst ligger Blåvands nye topattraktion - Tirpitzmuseet. 


Hvis man har prøvet at indånde den salte luft på den jyske Vestkyst, ved man, hvor fascinerende det marehalmsbeklædte landskab er.  

Her møder den rå vind det fine sand, den tilbageholdende sol, de uendelige sandstrande og det bakkede klitområde.  

Hvad du måske ikke ved endnu er, at der midt i disse klitter gemmer sig et nyt museum i absolut særklasse. 


Det nye Tirpitzmuseum ligger midt i det vestjyske klitlandskab. Foto: Campaya.dk.


Det ville vi selvfølgelig se lidt nærmere på.

Og vores konklusion?

Det må I ikke gå glip af!

Museet er smukt integreret i det omgivende landskab, og det arkitektoniske udtryk er i sig selv en tur til Blåvand værd. 

De tre faste og en skiftende udstilling sørger hertil for en rutschebanetur af følelser og måben. De fortæller gribende og på interaktiv vis om livet på den danske Vestkyst igennem årenes løb. 


Fra ravskov til skattekammer 

I ravskattekammeret. Foto: Campaya.dk.


Museet har skabt en af Europas smukkeste udstillinger med ravet i centrum. I udstillingen "Rav - Havets guld" venter der jer en sand perlerække af større og mindre kunstværker udført og udformet i rav af både mennesket og naturen. 

Udstillingen er delt op i tre.

I den ene udstilling kan I lære alt om ravjægere og deres vedholdende jagt på havets guld, i den næste kan I se, hvordan harpiksen for 40 millioner år siden indkapslede småinsekter i massen, der sidenhen blev til rav, og I den tredje udstilling venter der jer et skattekammer fuld af skønne ravsmykker. 

Den samlede udstilling fører jer gennem en multimedial ravskov, hvor I bliver klogere på, hvor havets guld kommer fra. 


Nærbilleder af krigshistorier

I udstillingen ''en hær af beton'' kommer I helt tæt på krigen. Foto: Campaya.dk.


Anden verdenskrig spiller selvfølgelig også en stor rolle på Tirpitzmuseet. 

I udstillingen ''En hær af beton'' hører man blandt andet den rørende historie om en 10-årig pige, som sammen med sine forældre måtte flytte fra deres hus for at gøre plads til de tyske soldater. 

Hendes dagbog gør det muligt at se krigen gennem et barns øjne, og det giver et meget anderledes perspektiv på krigens rædsler.

Udstillingen består af et landskab af bunkers, og i hver bunker kan du møde en person, som gennem sine meget personlige beretninger gør dig klogere på livet i Vestjylland under den store krig.


Den helt store biograf  

Når hele rummet bliver til et lærred. Foto: Campaya.dk.


Et absolut highlight på museet er den film, der vises i udstillingen ''Den skjulte Vestkyst'.' 

Filmen kører to gange i timen og fortæller på seks minutter om 20.000 år på vestkysten. 

Når filmen kører, foregår det i hele rummet - på loftet, på væggene og på udstillingens træklitter. Har man lyst, kan den ses fra en 100 år gammel redningsbåd midt i rummet.  


Den gamle Tirpitzbunker

Det nye museum er forbundet med bunkeren gennem en tunnel. Foto: Campaya.dk.


Udover udstillingerne i det nye museum findes der også en ægte bunker, som kan udforskes lige ved siden af museet. 

Det nye Tirpitzmuseum er nemlig direkte forbundet med den gamle Tirpitzbunker, som aldrig blev bygget færdig. 


"Det nye museum er det diametralt modsatte af bunkeren. Hvor bunkeren er en lukket, menneskefjendsk klods, der ligger som en forhindring i landskabet, så er det her nye en åbning af landskabet. Det er et demokratisk rum, hvor folk kan komme ind fra alle verdenshjørner, og kigge ned.'' - Claus Kjeld Jensen leder af Vardemuseerne. Hør mere i videoen foroven. 


Her bliver historier hørt og ikke læst. Foto: Campaya.dk.

Museets alsidighed sørger for oplevelser for alle. Foto: Campaya.dk.


Tirpitz museet er i den grad et besøg værd.

Det nye museum stråler ikke alene på grund af sin fascinerende arkitektur - det er tegnet af arkitekterne fra BIG, Bjarke Ingels Group - men også grundet de mange spændende og lettilgængelige fortællinger for alle aldersgrupper.

På Tirpitzmuseet er det fx ikke nødvendigt at kunne læse. 

Alle historierne er lydindspillet af professionelle skuespillere og kan afspilles af den enkelte besøgende ved hjælp af en lille, personlig fjernbetjening.

Store og små. Ung og gammel. Det er bare om at komme afsted, der venter jer en spændende oplevelse med natur og kulturarv i centrum, som I sent glemmer.