Med 100 km i timen henover stranden

Rømø er et ferieparadis for såvel danske som udenlandske turister. Der er masser af tyskere, hollændere og nordmænd, da vi besøger øen. Særligt tyskerne kommer for én bestemt ting.


På Sønderstrand på Rømø foregår der et stort udvalg af strandsport, og det er meget populært blandt de tyske turister at tage hertil og udfolde sig på stranden. Der er på Sønderstranden et utal af autocampere, biler og trailere parkeret lang stranden, og de venter alle sammen på det samme:


Blæsten. Og helst masser af den!


Vi har en aftale med Jacob fra strand-segln.de. Han står lige ved indgangen til Sønderstranden og vil vise os, hvad stranden og vinden har at byde på. Da vi ankommer til stranden, er der desværre ikke vind nok til at få gang i sejlene, og vi må som alle de andre vente på de rette vejrforhold.


Det er sjældent, jeg har siddet og ventet på vinden på en ferie. For det meste har jeg ventet på solens frembrud, at temperaturen kommer over 20 grader - eller under 40 grader for den sags skyld. Men ikke vinden, den har jeg aldrig siddet og ventet på før.


Mens vi venter

Mens vi venter på, at vinden tager til, får vi en snak med Jacob om stranden og de forskellige køretøjer, der huserer her. Sønderstranden er delt op i to med hensyn til strandkøretøjer. Venstre del af Sønderstrand er for Strandbuggys og højre er for Kitebuggys.


Kitebuggyerne har ikke brug for helt så meget vind som strandbuggyerne til at suse rundt, da de er noget lettere. Så mens vi venter på vinden, er der allerede ved at komme pænt fart på de lettere dragebaserede køretøjere.


En kitebuggy er enten en slags minivogn med tre hjul eller et skateboard-agtigt bræt, hvor føreren i stedet for et sejl har en drage i luften, der bærer ham fremad.


De større strandbuggyer derimod har et stort sejl som drivkraft. Køretøjet ligner er en blanding mellem en gokart og en windsurfer. Strandbuggyerne kan opnå en hastighed på op imod 100 km/t, og det ser vildt ud, når de suser hen over stranden kun drevet af vinden.


Vi aftaler med Jacob at komme tilbage senere på dagen, da vinden gerne skulle tage til, så vi kan komme til at se strandbuggyerne suse af sted på Sønderstrand.


For vovehalse og iagttagere

Da vi kommer tilbage midt på eftermiddagen, er der kommet godt gang i sejlene, og der drøner strandbuggys rundt mellem hinanden med, hvad, vi syntes, er en ret god fart. Vinden er dog ikke overvældende i forhold til normalen ved Vesterhavet, så det er langt fra tophastighederne for strandbuggys, vi ser i dag.


Det er dog vildt nok til, at vi vælger at læne os tilbage og observere de flotte og farvestrålende køretøjer fra tilskuerpladserne.


Har du lyst til selv at forsøge sig med naturens kræfter på sand og hjul, så står Jacob og de andre instruktører klar til at hjælpe dig godt i gang ved strandens indgang.