7 sikre hit for børn på Rømø

Aktiviteter for børn i både sol og regn.

Har man børn med på Rømø er det igen sag at underholde dem. Der er om noget børnevenligt på øen.


Standene er dejligt store og uden sten og tang. Mere eller mindre alle steder vi besøger har et legehjørne eller mere avanceret legeland, så selvom mor og far sidder og nyder maden eller udsigten, behøver poderne ikke kede sig.


Sønderstrand på Rømø. Foto: Campaya.dk. 


Strandene

Der er flere strande på Rømø, og de er alle børnevenlige med lavt vand og ingen hestehuller eller lignende, som er kendt fra de lidt mere nordlige Vesterhavs destinationer. Her på Rømø er der brede sandstrande med fint hvidt sand og klitter tæt på stranden, hvis man ønsker at ligge lidt mere privat.


Sønderstrand Rømø. Foto: Campaya.dk.

Sønderstrand Rømø. Foto: Campaya.dk.


På den sydlige del af Rømø ligger sønderstrand, som er delt op i 3 områder. Når man entreer Sønderstrand er det første stykke meget brede sandstrand til brug for alle vindsport kørerne. Fra indgangen og til venstre er der et strandsejler område og til højre er det kitebuggy område. På disse områder holder der mange biler, og der bliver kørt på kryds og tværs med de mange forskellige køretøjer.


Kitebuggy. Foto: Campaya.dk.


Bevæger man sig længere ned mod vandet kommer der et bilfrit område, hvor man kan ligge i fred for køretøjer af alle slags på sit badehåndklæde. Områderne med køretøjer og det bilfrie er delt naturligt af klitområde, og der er ingen gener fra showet oppe på det store område, når man ligger nede ved vandkanten.


Lakolk strand ved solnedgang. Foto. Campaya.dk. 


Lakolk er det andet store strand område på Rømø. Her er stranden også bred og flad som på Sønderstranden. Lakolk er den mest populære strand for børnefamilierne på Rømø. Lakolk stranden er også lavvandet og uden problemer med hestehuller eller voldsomme bølger. I den nordlige del af Lakolk stranden er der et windsurfer område. 


Lege- & Labyrintpark

Er det ikke strandvejr eller har man bare brug for at brænde et par timer af på sjov og ballade er Rømø Lege- & Labyrintpark måske sagen. Her er der masser af sjov og aktiviteter for hele familien.


Den store labyrint i Lege & Labyrintparken. Foto: Campaya.dk. 


Man kan prøve krolf, et spil der er en gensplejsning mellem golf og kroket. Det vil sige at man skyder store tunge bolde af sted med kroket lignende køller i små huller. Det lyder måske legende let, men det er sværere end man tror, og vi må flere gange  lede efter vore bolde i det tætte lyng, da vi afprøver det. Men sjovt var det, og vi får da langt om længe vores bolde i hul.



Lege & Labyrintpark. Foto: Campaya.dk. 

Krolf banen. Foto: Campaya.dk. 

Imens vi spiller krolf er andre familier i gang med at guide hinanden gennem den store labyrint og andre har gang i et af de andre store spil på pladsen, skak.


Tønnisgård

Skal man ud og udforske den lokale natur og kultur er Tønnisgård det naturlige udgangspunkt. Naturcenter Tønnisgård ligger i en af Rømøs smukke stråtækte kommandørgårde midt i Nationalpark Vadehavet. På selve gården er der en udstilling, hvor man kan læse om Vadehavet, strand, moser, skov, hvalfangst og meget mere. Der er også underholdning for de helt små med interaktive udstillinger, hvor der kan trækkes, lyttes og mærkes på forskellige objekter.


Tønnisgård udstilling. Foto. Campaya.dk. 

Tønnisgård udstilling. Foto: campaya.dk. 


Den dag vi kommer forbi, er Tønnisgård fyldt med kreative små sjæle, der sidder i gårdens værksted og sliber på et stykke uploeret rav, som de kan lave til at smykke efter eget valg.


Ravslibning i værkstedet på Tønnisgård. Foto: Campaya.dk.


Tønnisgård arrangerer ture rundt på øen, hvor man med lokale guider kan opleve og udforske øen på både land og vand. I dag er Vadehavs turen lige begyndt, og vi vælger at slå os til udflugten.


Guidet vadehavstur. Foto: Campaya.dk. 


Vi mødes med flokken lige ved Holms Røgeri og går derfra direkte ud i det tilbagetrukne Vadehav. Her åbner der sig en helt ny verden for os ”landkrabber” med masser af spændende vandliv. Vi leder nu mest efter nogle heste rejer til frokosten. Men der er masser af spændende undervands liv at udforske for børnene både med og uden sko.


Vadehavs ekspedition. Foto: Campaya.dk. 

Fodspor i vadehavet. Foto: Campaya.dk. 


Af andre ture kan nævnes Bunkertur, Rejefangst eller På cykel i hvalfangernes fodspor, alle er velegnede til familieture. Vi kom desværre for sent til Bunkerturen, men det søde personale på Tønnisgård guider os via et kort, så vi kan finde gruppen og komme på vandring i plantagerne.


Er man med på Bunkertur sammen med Tønnisgård, er det nemlig muligt at udforske dem indvendig også.


Bunker i Kirkeby plantage. Foto: Campaya.dk. 


Der er ikke kun et historisk vingesus over Kirkeby Plantage med krigens levn af bunkere. Der er også overordentligt smukt og med et af Rømøs højeste punkter, er der mulighed for et smukt billede til familiealbummet.


Kirkeby klitplantage. Foto: Campaya.dk.

Kirkeby klitplantage. Foto: Campaya.dk. 


Rømø lys

Har man nogle små kreative poder med, der trænger til en pause fra solen og strandlivet, kan man smutte forbi Rømø lys ved Lakolk butikscenter, og lade dem lave sit eget lys. På den måde har man overstået kreationen af julegaven til bedsteforældrene, der altid står klar til modtagelse af yngste guldets kreationer.


Lysstøberi Rømø Lys. Foto: Campaya.dk. 


Bagerst i den store butik har Rømø lys sit værksted og der er det muligt for både store og små at lave sit eget lys. Man starter man helt fra bunden med 2 væger og dypper dem i det kar med den ønskede farve stearin. Det tager hen mod en time fra start til slut.


Rømø Lys. Foto: Campaya.dk. 

Lys til tørring ved Rømø Lys. Foto: Campaya.dk. 


Der er dog også håb for os, der måske ikke mestrer den største tålmodighed. Man kan vælge et snyde lys, hvor de er mere eller mindre lavet, og man behøver blot at vælge en slutfarve.


Rømø Golf Klub

Har man handicappet i orden kan familien tage ud på en 18 hullers links golfbane med udsigt til nationalpark Vadehavet. Er man ikke så øvet, kan man øve sine slag på den fine par 3 bane på Rømø golf klubs område.


Rømø golf klub. Foto: campaya.dk. 


Der er ikke alene en god omgang golf i vente, hvis man begiver sig ud på de 18 huller Rømø golf klub har at byde på. Der er også en smuk udsigt til Vadehavet.


Rømø golf klub. Foto: Campaya.dk. 

Rømø golf klub. Foto: Campaya.dk. 

Kommandørgården

Oplev en hvalfangers historie. Engang var Rømø fyldt med kommandører, der på hollandske skibe drog på hvaljagt i de grønlandske farvande. På kommandørgården kan man følge en familie fra rigdom til armod og en rejse igennem tiden.


Hvalfanger udstilling på Kommandørgården. Foto: campaya.dk.


På kommandørgården kan børnene få et indblik i, hvordan man levede i den tid, og de kan få et indblik i, hvor stor en hval egentligt er.


Kommandørgården. Foto: Campaya.dk. 

Kommandørgården. Foto: Campaya.dk. 


Til museet kommandørgården hører også den gamle skole, den ligger et stykke nede af vejen fra Kommandørgården. Den gamle skole er Danmarks mindste skole, og den kan give børnene og de voksne et syn for datiden skolegang


Den gamle skole. Foto: Campaya.dk. 

Klasselokalet på den gamle skole. Foto: Campaya.dk. 

Vindsport

Har man lidt større børn med på Rømø, kunne nogle af de mange vindsport aktiviteter måske være interessante. Sønderstranden på Rømø har en livlig aktivitet af forskellige vindsportkøretøjer.


Sønderstrand. Foto: Campaya.dk. 


Kitebuggies er vinddrevne små køretøjer, der har fremdrift ved hjælp af en kite eller drage som føreren holder fast i. Selve køretøjet lige en forvokset gokart eller et skateboard med lidt for store hjul. Det er nemlig muligt både at stå eller sidde ned alt efter erfaring og styrke.


Strandbuggy. Foto: Campaya.dk. 

Kitebuggy.Foto: Campaya.dk. 


På venstre side af stranden holder strandsejlerne til, og lige ved indgangen har vi en aftale med Jacob fra Strand Seglen, der vil vise os en strandsejler i aktion. Køretøjet ligner til forveksling de samme som bruges til Kitebuggies, forskellen ligger i, at disse har fremdrift af et sejl, ligesom windsurfere, i stedet.


Syltfærgen

Skal der lidt ekstra oplevelse til på Rømø ferien kan man fra Havneby tage færgen til den tyske ø Sild (på tysk Sylt).  Sild er Tysklands svar på Hollywood, og med nogle af de dyreste m2 priser i Tyskland skulle der ikke alene være nogle spændende boliger at kigge, men også en masse fantastiske Ferrarier, Porscher osv.  


Syltfærgen ved Havneby på Rømø. Foto: Campaya.dk. 


Det tager ca. 40 minutter fra Rømø til Sild, og for de mindre børn kan færgeturen jo være oplevelse nok i sig selv.


Skal de have lidt mere oplevelse, ligger der i byen List, som man kommer til med færgen, Nature Centret Sylt, hvor både store og små kan udforske og lære om sjov, interessant og spændende natur. Udstillingen er på 1500 kvadratmeter, og dertil kommer en udendørs legeplads på hele 800 kvadratmeter. 


Fru Dax

Efter en hård dag kan det være rart at byde ungerne på lidt lækkert. Hos Fru Dax er der både store is til børnene og dejlig varm kaffe til forældrene.


2 gammeldags isvafler med det hele hos Fru Dax. Foto: Campaya.dk.