13 af de bedste oplevelser og seværdigheder ved Vesterhavet i Sydjylland (2020)


Få steder i Danmark har så særegen natur som området omkring den sydlige vestkyst.


Sydvestjylland er et populært turistmål for både danske og tyske turister. Og det er der faktisk rigtig mange gode grunde til.

Naturen med Vadehavet som den naturlige kransekagefigur er helt unik, og ikke bare på nationalt plan. Vadehavet er et af verdens ti vigtigste vådområder og er af UNESCO kåret som et af bare syv verdensarvssteder i Danmark.

Det betyder, at der venter jer et væld af smukke naturoplevelser på ferien ved Vadehavet og det sydligste Vesterhav, og der er herudover et meget veludbygget og forskelligartet attraktionsudbud i området.

Det kan I læse meget mere om I listen herunder, hvor vi har samlet vores favoritter til ferien i Sydvestjylland.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse i Sydvestjylland her


Nationalpark Vadehavet


Nationalpark Vadehavet strækker sig fra den dansk-tyske grænse til Blåvandshuk og er med sine hele 1459 km2 Danmarks største nationalpark med et rigt udvalg af oplevelsesmuligheder.

Området indeholder en varieret natur og er kendetegnet ved de lavvandede havområder, som to gange dagligt oversvømmes og tørlægges af det hurtigt strømmende tidevand.

Med tidevandet tilføres store mængder næring, som skaber en enorm produktion af snegle, muslinger og krebsdyr og gør området til et vigtigt yngle- og opvækstområde for fisk og hjem for næsten 5000 sæler. Området er desuden spisekammer for 10-12 millioner årlige trækfugle.

Særligt om foråret og om efteråret kan I se store flokke af vadefugle, gæs og ænder. Det er også i de perioder, I kan opleve det fascinerende naturfænomen sort sol, som opstår, når op til flere hundredtusinde stære danser ballet på aftenhimlen.

Der er en række besøgssteder langs kysten, og de mange turarrangører i området kan tage jer med på alt fra sælsafari til sort sol-ture.

I kan også sagtens selv gå på opdagelse og fx se de hastigt stigende vandmængder og gå en tur i mudderfladerne i lavvandsperioderne tæt ved kysten. Men tag jer i agt for tidevandet, eller vær helt sikker og tag på vadevandring med en af de lokale guider.


Glad Zoo

Et par af de allermindste (og mest nuttede) dyr i parken. Foto: Glad Zoo.

Små tyve kilometer øst for Ribe finder I formidlingscenteret og dyreparken Glad Zoo. Mange kender nok TV-stationen TV-Glad drevet af og for folk med funktionsnedsættelse og handicap, og det er den samme fond, der står bag Glad Zoo. 

Folkene bag parken er passionerede dyreelskere og deler engageret ud af deres store viden om parkens dyr og levemønstre. Her besøger I ikke bare dyrene, men også de mange flinke medarbejdere, som alle gør en dyd ud af at skabe en hyggelig atmosfære for dyr og mennesker.

Parken har cirka 80 forskellige dyrearter, som lever i større og mindre anlæg bundet sammen af et spændende stisystem, som I kan bruge lang til på at gå på opdagelse i.

Der er en klappezoo, hvor de mindste kan hygge sig med gederne, en stor sommerfuglehave, et tropisk anlæg med slanger og meget, meget mere.

Dyrepasserne laver også guidede rundture i parken og sjove og lærerige fugleshows, hvor rovfuglene svæver elegant henover publikums hoveder.

Glad Zoo er et dejligt besøg på ferien for både store og små. 


Ribe Kunstmuseum

Museumsbygningen er et kunstværk i sig selv. Foto: Ribe Kunstmuseum.

Ribe Kunstmuseum har til huse i en smuk, gammel bygning fra 1864, der på mange måder er et kunstværk i sig selv, som I tydeligt kan se på billedet ovenfor.

Når I træder ind i det rødkalkede bygningsværk, bliver I mødt af en af landets smukkeste samlinger af dansk kunst fra år 1750 til 1950 i den permanente udstilling.

I kan se udvalgte skulpturer og malerier fra den store samling og blive klogere på, hvordan kunststrømningerne herhjemme har udviklet sig i perioden.

Ribe Kunstmuseum har også skiftende særudstillinger, som på forskellig vis sætter fokus på kunst, kunstnere og temaer i forlængelse af museets store kunstsamling. Særudstillingerne kommer til live i et samspil med både nationale og internationale samarbejdspartnere, og museets ambition er, at udstillingerne skal komme med nye og spændende vinkler på kunst, kultur, samfund og eksistens.

Det gør Ribe Kunstmuseum til et meget spændende sted at besøge. Hvis I vil have lidt ekstra historiefortælling på jeres besøg, arrangeres der også omvisninger i både den faste og de skiftende udstillinger.


Det Gamle Rådhus

Den gamle byrådssal indrettet i1892. Foto: Det Gamle Rådhus.

I det historiske og enormt idylliske område omkring Ribe Domkirke ligger også byens gamle rådhus, som kan spores helt tilbage til år 1496.

Det gør det til noget af en oplevelse at besøge det gamle hus, som i dag er åbent for besøgende og bruges til kulturelle foredrag, mindre koncerter, udstillinger og højtidelige lejligheder.

I kan også komme på en guidet rundvisning i bygningen med den lokale turistforening, og det er af mange grunde spændende at stikke hovederne indenfor i de gamle lokaler.

I kan se, hvordan en byrådssal tog sig ud anno 1892, I kan se den gamle borgersal, som I dag bruges til bryllupper, og I kan se den gamle retssal. Der gemmer sig mange spændende og fascinerende historier i det gamle hus, som de ansatte kan gøre jer meget klogere på.

Få andre steder i Danmark er det muligt at få et så velbevaret og detaljeret kig ind i fortidens demokratiske rum - på godt og ondt. I Rådhussamlingen kan I nemlig også se de våben og torturredskaber som tommelskruer og lænker, der blev benyttet for lang tid siden i fængslerne i og under Det Gamle Rådhus.


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas enorme udvalg af sommerhuse i Sydvestjylland her.


Soccer World


Soccer World tæt ved Henne Strand ved Vesterhavet er et sjovt aktivitetsmekka for alle med hang til fodbold.

I kan konkurrere på stedets 18-huls fodboldgolfbane, hvor alle kan være med, og I kan prøve fartmåleren og én gang for alle få slået fast, hvem der har det hårdeste spark.

I kan også udfordre hinanden på de små baner, hvor teknikken er afgørende for, hvem der løber afsted med sejren.

Et  af de meget populære tilløbsstykker er Bubble Football, hvor I hver især bliver iført en stor, oppustelig og gennemsigtig boble, og så handler det ellers om at få bolden i kassen og jeres modstandere tacklet i jorden!

Soccer World har også et mega-fodboldbord, hvor I selv er spillerne, en kunstgræsbane, en multibane og et fodboldpoolbord.

Der er også en minigolfbane og to sjove legepladser på stedet, og der er opstillet borde og bænke rundt omkring på området, hvor det er oplagt at nyde jeres medbragte mad eller tænde op i en af de opstillede griller.

Soccer World er et hyggeligt sted at besøge, hvis I skal have jer en dag fyldt med konkurrencer og sjove aktiviteter i naturen. Hvis I har lyst til flere dage med oplevelser i fodboldens tegn, har parken også fem shelters, som I kan overnatte i.


JANUS - Vestjyllands Kunstmuseum

En drabelig kunstinstallation. Foto: JANUS - Vestjyllands Kunstmuseum.

I den lille landsbyby Tistrup nord for Varde finder i Janus Bygningen, en kunsthal som har fokus på at pege på forbindelse mellem fortiden, nutiden og fremtiden i den udstillede kunst.

Kunsthallen er et produkt af et meget aktivt kunstmiljø i den lille by, og den lokale kunstforening har siden 1972 arbejdet aktivt med kunstformidling.

I dag kan man se frugterne af det arbejde i bybilledet og i særdeleshed i Janus Bygningens mange skiftende udstillinger i de fire store sale, gallerigangen og læsesalen med en omfattende samling af kunstlitteratur.

Det er altid spændende at gå på opdagelse i de spændende udstillinger, hvor der er fokus på alt fra kunstens håndværksmæssige dyder til, hvordan gamle kunsttraditioner kommer til udtryk i moderne kunst.

Tag en tur til Tistrup og vær med til at støtte det aktive foreningsliv, der danner grundlag for kunstformidlingen.

Her er også en lille café, en butik og mulighed for at gå i dialog med stedets eksperter om køb og salg af kunst.


Museum Frello

Otto Frellos fantasifulde malerier udstilles på museet. Her ses maleriet "Københavnerbillede". Foto: Museum Frello - VardeMuseerne.

Museum Frello i Varde er som navnet angiver bygget op omkring en af de store malere fra lokalområdet; Otto Frello.

Frello blev født lidt nord for Varde og var fra 1970 til sin død i 2015 en aktiv kunstner, som nåede at male cirka 80 oliemalerier i sin fabulerende og underfundige stil. Frello mente, at der gerne måtte være en spænding mellem kunsten og det lidt skøre i kunsten, og det gør det til en spændende opdagelsesrejse at betragte hans malerier, som mange kan stirre fascineret på i timevis.

Museum Frello har Danmarks største samling af Otto Frello malerier og rummer også et udvalg af hans finurlige håndbogstegninger.

Museet har stort fokus på at gøre et besøg til en spændende oplevelse for både børn og voksne, og I kan tage børnene med på Frello-skattejagten og opdage sjove detaljer i malerierne.

Kunstmuseet er faktisk et godt sted at introducere børn til kunsten. Frellos fantasifulde malerier kan få både børn og voksne til at syntes, at kunst er både spændende og fantastisk på samme tid.


Kunstnerhuset

Malerier i en af Kunstnerhusets udstillinger. Foto: Kunstnerhuset.

Kunstnerhuset i Skærbæk tæt ved Rømø har til formål at gøre kunsten synlig og tilgængelig for alle.

Her får lokale talenter lov til at udstille deres værker på lige fod med professionelle kunstnere i de lokaler, der også rummer en lang række korte og lange kunstkurser, kunstweekends, foredrag, tematiske kunstudstillinger og en masse andet.

Udstillingerne og arrangementerne i huset bliver til i samspil med lokale og andre brugere af huset, og stedet er på alle måder både uforudsigelig, spændende og overraskende at gå omkring i. Her sker hele tiden noget nyt og anderledes, som du ikke ser noget andet sted.

Kunstnerhuset er en del af Skærbækcenteret med mange forskellige sportsaktiviteter og -arrangementer, og det gør huset endnu mere levende og kunsten endnu mere tilgængelige for en masse mennesker.

Der er cirka 5-6 særudstillinger i huset årligt, og I finder også en kunstbutik her, hvor I kan købe lidt lokalt kunst med hjem.

I alle skoleferier er der indrettet et sjovt ferieværksted i huset, hvor I selv kan give jer i kast med alskens kreative sysler og prøve jer selv af som kunstmalere!


Tarp Bunkermuseum  

Bliv lidt klogere på 2. Verdenskrig i Tarp. Foto: Tarp Bunkermuseum.

Lige nord for Esbjerg finder I et levendegjort vidnesbyrd fra 2. Verdenskrig.

Her ligger ligger Bunker 75665, som blev opført af tyskerne under krigen. Bunkeren er af den mest almindelige mandskabsbunkertype fra krigen og var beregnet til at huse 20 mand.

Betonbygningsværket er i dag på private hænder og er blevet istandsat og restaureret, så det i vid udstrækning fremstår, ligesom da det husede den tyske værnemagt under krigen.

Det betyder, at bunkeren er indrettet i overensstemmelse med, hvordan de tyske soldater boede, arbejde og levede i den.

Der er monteret en kanon ovenpå bygningsværket, som beskyttes af pigtråd, en bom og en vagtpost. Nede i bunkeren kan I se malerier udført af de indkvarterede soldater, ligesom I kan se deres soverum og et spændende museum med alskens genstande fra krigen.

I løbet af sæsonen laves der forskellige arrangementer som soldatershows, koncerter og fremvisninger af moderne militært udstyr på stedet. I kan også prøve at overnatte i bunkeren og på egen krop opleve, hvordan soldaterne levede under krigen.


Vibegaard

Den lækre, hjemmelavede saft, som kan købes i gårdbutikken. Foto: Vibegaard.

Vibegaard er en hyggelig gårdbutik med egen avl og produktion af en lang række kvalitetsprodukter.

Den kombinerede gård og gårdbutik ligger cirka otte kilometer øst for Vadehavet på linje med Rømø, og her kan I købe ind af egenproduktionen af saft, frugtsirup, aroniashots med ingefær, ketchup, mousserende frugtvin og meget mere.

Produkterne er af høj kvalitet og forhandles af en række specialbutikker og resturanter landet over. Der er imidlertid noget særligt over at hente de skønne produkter direkte fra producenten, og I kan altid få en snak med enten ejerne eller en af de ansatte i butikken, som gerne fortæller om de mange skønne varers vej fra jord til bord.

Alle gårdbutikkens produkter er fremstillet af produktionen fra gårdens egne marker. På jeres tur op imod butikken kan I skue ud over den smukke frugtplantage, som danner grundlag for saft-, sirup-, og vinproduktionen.

Hvis I selv har lyst til at plukke lidt bær med hjem til sommerhuset, er der også et selv-pluk afsnit på gården.


Kunsthal vARTe


Kunsthal vARTe er et fristed for nogle af de bedste kunstnere fra ind- og udland, som i en måned af gangen kan bo og arbejde på stedet og udstille deres mange forskelligartede værker i kunsthallens lokaler.

Der er derfor altid et leben af interessante mennesker på stedet, og det er ofte muligt at få en snak med de udstillende kunstnere om deres værker og tankerne bag.

Det gør vARTe til et meget interessant sted at besøge for kunstinteresserede. Her kan I ikke bare kigge på kunsten og iagttage, I kan snakke og diskutere med kunstnere og blive klogere på deres tanker om kunsten.

Der kommer nye kunstnere til hver måned, så der er altid noget nyt at se og opleve i de gamle bygninger, som siden 1800-tallet har været anvendt som blandt andet maskinfabrik og smedeværksted.

Bygningerne har været igennem en gennemgående resturering med respekt for det oprindelige rå udtryk, så det i dag er en fornøjelse at træde ind i de smukke, kunstfyldte lokaler. 


Zeppelin- & Garnisonsmuseum Tønder 

Tønders unikke militære historie formidles i museet i udkanten af byen. Foto: Zeppelin- & Garnisonsmuseum Tønder.

Tilbage i perioden 1914-1918 husede Tønder en af det tyske kejserriges store luftskibsbaser, og det er den historie, Zeppelin- & Garnisionsmuseum Tønder er bygget op omkring.

Basen var nærmest en selvforsynende by med eget gas-, vand- og varmeværk og er faktisk et lille stykke verdenshistorien. I juli 1918 blev basen nemlig det første sted i verden, der blev udsat for et luftangreb foretaget fra et hangarskib.  

Museet er placeret i umiddelbar nærhed af den gamle luftskibsbase i nordenden af Tønder og rummer en masse historiske effekter fra perioden. I kan blandt andet se rester fra bomberne benyttet under angrebet og øjnevidneberetninger fra de engelske piloter, som stod for angrebet af tyskerne.

I kan også se et udvalg af de gamle våben og uniformer, der blev benyttet på basen. Herudover formidler museet den militære historie fra Tønder fra år 1914 og frem til 2002.

Hvis I vil have hele historien med, er der mulighed for at forudbestille rundvisning med engagerede, lokale guider både i og udenfor den normale åbningstid. 


Esbjerg Kunstmuseum

Der er moderne kunst i mange afskygninger på museet. Foto: Esbjerg Kunstmuseum.

Esbjerg Kunstmuseum har en udtrykt ambition om at have gæsten i centrum for museumsoplevelsen, og med det udgangspunkt eksperimenterer museet hele tiden med at bringe publikum i nærkontakt med kunsten på nye måder.

Her er det ikke nødvendigvis kronologi eller tematik, der er styrende for udstillingerne. I stedet præsenteres værkerne i overraskende og underfundige nye sammenhænge, så oplevelsen af kunsten udvides og får ny betydning. Hele tiden med målet om at være vedkommende for alle museumsgæster uanset alder og andre forudsætninger.

Og den tilgang må siges at virke!

Esbjerg Kunstmuseum formår at præsentere en af landets fornemste samlinger af moderne kunst fra år 1920 og frem til i dag på stemningsfuld og fængende vis, så alle tager fra museet en sansemættet oplevelse rigere.

I museets særudstillinger udforskes samtidskunsten og den klassiske moderne kunst yderligere, og de besøgende kan også besøge de åbne magasiner, hvor museets malerisamling som det eneste sted i Danmark er gjort tilgængelig for de besøgende.

Esbjerg Kunstmuseum er ikke som alle andre kunstmuseer og kan klart anbefales, uanset om I er garvede kunstkendere eller helt uerfarne udi disciplinen kunstkiggeri! 


Lej sommerhus ved Vesterhavet

Hvis I har fået lyst til en ferie med Vadehavet i baghaven, har vi et meget stort antal sommerhuse ved Vestkysten, som I kan lade jer inspirere af her.

I vores søgemaskine får I overblik over sommerhusene på tværs af de mange forskellige udlejere, så I kun behøver lede ét sted, når I skal finde sommerhus.

Prisen er selvfølgelig den samme som hos de enkelte bureauer, og hvis I får brug for råd og vejledning til at finde det helt rigtige hus, er I meget velkomne til at kontakte vores kundeservice alle ugens dage.

Rigtig god ferie - uanset om turen går til det smukke Vesterhav eller ej!