17 af de bedste oplevelser og seværdigheder ved Vesterhavet i Sydjylland (2024)


Få steder i Danmark har så særegen natur som området omkring den sydlige vestkyst.


Sydvestjylland er et populært turistmål for både danske og tyske turister. Og det er der faktisk rigtig mange gode grunde til.

Naturen med Vadehavet som den naturlige kransekagefigur er helt unik, og ikke bare på nationalt plan. Vadehavet er et af verdens ti vigtigste vådområder og er af UNESCO kåret som et af bare syv verdensarvssteder i Danmark.

Det betyder, at der venter jer et væld af smukke naturoplevelser på ferien ved Vadehavet og det sydligste Vesterhav, og der er herudover et meget veludbygget og forskelligartet attraktionsudbud i området.

Det kan I læse meget mere om i listen herunder, hvor vi har samlet vores favoritter til ferien i Sydvestjylland.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse i Sydvestjylland her


Nationalpark Vadehavet


Nationalpark Vadehavet strækker sig fra den dansk-tyske grænse til Blåvandshuk og er med sine hele 1459 km2 Danmarks største nationalpark med et rigt udvalg af oplevelsesmuligheder.

Området indeholder en varieret natur og er kendetegnet ved de lavvandede havområder, som to gange dagligt oversvømmes og tørlægges af det hurtigt strømmende tidevand.

Med tidevandet tilføres store mængder næring, som skaber en enorm produktion af snegle, muslinger og krebsdyr og gør området til et vigtigt yngle- og opvækstområde for fisk og hjem for næsten 5000 sæler. Området er desuden spisekammer for 10-12 millioner årlige trækfugle.

Særligt om foråret og om efteråret kan I se store flokke af vadefugle, gæs og ænder. Det er også i de perioder, I kan opleve det fascinerende naturfænomen sort sol, som opstår, når op til flere hundredtusinde stære danser ballet på aftenhimlen.

Der er en række besøgssteder langs kysten, og de mange turarrangører i området kan tage jer med på alt fra sælsafari til sort sol-ture.

I kan også sagtens selv gå på opdagelse og fx se de hastigt stigende vandmængder og gå en tur i mudderfladerne i lavvandsperioderne tæt ved kysten. Men tag jer i agt for tidevandet, eller vær helt sikker og tag på vadevandring med en af de lokale guider.


Esbjerg Golfklub

Intet er overladt til tilfældighederne på Esbjerg Golfklubs billedskønne golfbaner. Foto: Ib Corneliussen Nielsen.

Bare 15 kilometer nordvest for Esbjerg er eminente Esbjerg Golfklub beliggende i et landligt miljø. Midt i Nationalparken Vadehavet med den omkringliggende Marbæk Plantage og det salte vand i Ho Bugt i baggrunden. Scenen er i den grad sat! 

Ved Esbjerg Golfklub bliver I mødt af nogle golffaciliteter, som er helt i top. Det er de helt rette faciliteter til den glimrende golfoplevelse, som nu venter jer forude. 

Varm kroppen godt og grundigt op på golfklubbens træningsfaciliteter, som blandt andet indeholder et indspilsanlæg, en puttinggreen og en kids bane til poderne. 

Er kroppen ikke helt varm nok? Tag en runde på den hyggelige par tre bane, der stiller store krav til præcision i hvert eneste slag og put. 

Tiden er inde. I skal nu vælge mellem Esbjerg Golfklubs to enestående 18-huls baner i form af den internationalt anerkendte mesterskabsbane Marbæk-bane og den veldesignede Myrtue-bane. Det er da et dilemma, der vil noget. Den ideelle løsning? I prøver da naturligvis jer selv af på begge baner. 

Tilbage er der vist blot at ønske jer al mulig held og lykke på Esbjerg Golfklubs billedskønne golfbaner. Nyd det i fulde drag!


Glad Zoo

Alverdens dyr venter. Foto: Glad Zoo.

Små tyve kilometer øst for Ribe finder I formidlingscenteret og dyreparken Glad Zoo. Mange kender nok TV-stationen TV-Glad drevet af og for folk med funktionsnedsættelse og handicap, og det er den samme fond, der står bag Glad Zoo. 

Folkene bag parken er passionerede dyreelskere og deler engageret ud af deres store viden om parkens dyr og levemønstre. Her besøger I ikke bare dyrene, men også de mange flinke medarbejdere, som alle gør en dyd ud af at skabe en hyggelig atmosfære for dyr og mennesker.

Parken har cirka 80 forskellige dyrearter, som lever i større og mindre anlæg bundet sammen af et spændende stisystem, som I kan bruge lang til på at gå på opdagelse i.

Der er en klappezoo, hvor de mindste kan hygge sig med gederne, en stor sommerfuglehave, et tropisk anlæg med slanger og meget, meget mere.

Dyrepasserne laver også guidede rundture i parken og sjove og lærerige fugleshows, hvor rovfuglene svæver elegant henover publikums hoveder.

Glad Zoo er et dejligt besøg på ferien for både store og små. Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se ved Vesterhavet i Sydjylland er Glad Zoo helt oplagt. Rigtig god fornøjelse!


Varde Golfklub

Naturen på Varde Golfklubs bane er storslået og er umulig ikke at blive draget af undervejs på de 18 huller. Foto: Varde Golfklub.

Rundt omkring svinges golfkøllerne til stor glæde, og golfboldene skydes ufortrødent op langs den millimeterpræcise fairway. 

Dette fantastiske scenarie udspiller sig ved Varde Golfklub, der skyder op af den sydvestjyske jord øst for centrum af vidunderlige Varde. 

Her bliver I mødt af et golfparadis uden lige. 18 udfordrende huller i et åbent terræn omringet af en frodig natur, som er med til at intensivere hele den eminente golfoplevelse, der venter jer forude.

Vi snakker idylliske søer, velplejede bunkers og frodige trækroner. Scenen er med andre ord i den grad sat, og nu er det egentlig bare op til jer om at levere jeres allerbedste golfspil og vise det skjulte talent frem. 

Skal oplevelsen gå fra at være eminent til fuldkommen perfekt? Så skal I naturligvis leje en af Varde Golfklubs golfbiler, der transporterer jer rundt på den glimrende golfbane. 

Rund herefter jeres begivenhedsrige dag af ved at aflægge Restaurant Varde Ådal et visit og få fyldt de sultne maver godt og grundigt op, inden turen igen går hjemover.

Rigtig god fornøjelse og held og lykke på de 18 huller! 


Dronning Louise

Det er obligatorisk at besøge Dronning Louise, når man er på Torvet i Esbjerg. Foto: Dronning Louise.

På det store og åbne torv i Esbjerg midtby er der en særdeles hyggelig atmosfære. Der skåles, der grines og der synges rundt omkring ved Dronning Louises borde. 

Dronning Louise er en enestående restauration med noget for enhver smag. En restaurant, en bar og en natklub. Åbent 365 dage i året. Læn jer godt tilbage i sædet og nyd omgivelserne i fulde drag. 

Klokken 10.00 slår stedet dørene op for sine mange gæster, som bydes velkommen af et detaljeret menukort bestående af brunch, snacks og salater samt forretter, hovedretter og desserter. Velegnet til både frokost såvel som aftenmiddag. Genialt!

I de sene aftentimer forvandler Dronning Louise sig til et festfyrværkeri af en bar og natklub. Frem med danseskoene og det stiveste puds. Nu skal der festes! 

Sæt gang i festen med en saftig drink fra det indbydende drikkevarerkort, der frister med et stort udvalg af drinks, vine og øl. Selvfølgelig både på fad og på flaske. Skål og skide være med det! 

Et besøg ved Dronning Louise er altid festligt, og I ønskes hermed en formidabel fest i de henrivende omgivelser på Torvet i Esbjerg.


Hohenwarte

Hohenwarte ligger i et idyllisk landskab nær den dansk-tyske grænse. Foto: Hohenwarte.

Lige ned til Højer Kanal, som rinder igennem den nærliggende Højer Sluse, ligger et vaskeægte bondegårdsidyl. Hohenwarte!

Hohenwarte ligger midt i den naturskønne og fredede Tøndermarsk, bare to kilometer fra Vadehavet, og drives den dag i dag som et hobbylandbrug, hvor man kan kæle med dyrene og ride på hestene.

På bondegården er der nemlig både heste, køer og geder samt får, hunde og katte. Nyd tilværelsen til synet af børnene, der til stor glæde leger i timevis sammen med de tamme dyr. 

Rid en tur på hesteryg eller tag alternativt en afslappende tur i hestevogn. Kom helt ned i tempo langt væk fra hverdagens evige stress og jag.  

Kom endnu længere ned i tempo ved efterfølgende at tage på eventyrlige udflugter ud i den særprægede natur ved og omkring Hohenwartes store gårdsplads.

Rund dagen af med en beroligende bålaften bag diget og forkæl samtidig den søde tand med knasende kiks og sukkersøde skumfiduser.

Mulighederne er altså mange ved Hohenwarte, og indehaverne står altid parat til at hjælpe, hvis I har nogle idéer, som I ønsker at få ført ud i livet under jeres besøg. 


Højer Pølser

Findes der noget bedre end et pølsebord? Ja. Et pølsebord med udelukkende Højer Pølser. Foto: Højer Pølser.

I den sydligste del af Sønderjylland er Tøndermarsken placeret lige ud til Vadehavets kyst. I Tøndermarsken ligger Højer. Og i Højer ligger Højer Pølser.

Hos Højer Pølser har man mere langt over 100 års erfaring, og det er i den grad noget, som kan man kan smage i de populære pølser. 300 medaljer ved nationale og internationale fagkonkurrencer taller vist for sig selv.

Den familieejede virksomhed fremstiller sine prisvindende pølser og røgvarer efter gamle håndværksmæssige traditioner og anvender et unikt udvalg af lokale råvarer af den højeste kvalitet. 

Smag på Højer Pølsers produkter i stedets intime butik, der er beliggende i den smalle Søndergade, som løber igennem hyggelige Højer. Få fyldt indkøbsposerne til randen og disk op med økologiske pålægspølser, forskellige former for patéer og røgede røgvarer på morgen- og frokostbordet. 

Få stilnet jeres største pølsesult ved henrivende Højer Pølser og bliv beriget med et vadehav af naturlige smagsnuancer. Højer Pølsers produkter vil med garanti snige sig ned i indkøbskurven for eftertiden. 


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas enorme udvalg af sommerhuse i Sydvestjylland her.


Soccer World


Soccer World tæt ved Henne Strand ved Vesterhavet er et sjovt aktivitetsmekka for alle med hang til fodbold.

I kan konkurrere på stedets 18-huls fodboldgolfbane, hvor alle kan være med, og I kan prøve fartmåleren og én gang for alle få slået fast, hvem der har det hårdeste spark.

I kan også udfordre hinanden på de små baner, hvor teknikken er afgørende for, hvem der løber afsted med sejren.

Et  af de meget populære tilløbsstykker er Bubble Football, hvor I hver især bliver iført en stor, oppustelig og gennemsigtig boble, og så handler det ellers om at få bolden i kassen og jeres modstandere tacklet i jorden!

Soccer World har også et mega-fodboldbord, hvor I selv er spillerne, en kunstgræsbane, en multibane og et fodboldpoolbord.

Der er også en minigolfbane og to sjove legepladser på stedet, og der er opstillet borde og bænke rundt omkring på området, hvor det er oplagt at nyde jeres medbragte mad eller tænde op i en af de opstillede griller.

Soccer World er et hyggeligt sted at besøge, hvis I skal have jer en dag fyldt med konkurrencer og sjove aktiviteter i naturen. Hvis I har lyst til flere dage med oplevelser i fodboldens tegn, har parken også fem shelters, som I kan overnatte i.


Museum Frello

Otto Frellos fantasifulde malerier udstilles på museet. Her ses maleriet "Københavnerbillede". Foto: Museum Frello - VardeMuseerne.

Museum Frello i Varde er som navnet angiver bygget op omkring en af de store malere fra lokalområdet; Otto Frello.

Frello blev født lidt nord for Varde og var fra 1970 til sin død i 2015 en aktiv kunstner, som nåede at male cirka 80 oliemalerier i sin fabulerende og underfundige stil. Frello mente, at der gerne måtte være en spænding mellem kunsten og det lidt skøre i kunsten, og det gør det til en spændende opdagelsesrejse at betragte hans malerier, som mange kan stirre fascineret på i timevis.

Museum Frello har Danmarks største samling af Otto Frello malerier og rummer også et udvalg af hans finurlige håndbogstegninger.

Museet har stort fokus på at gøre et besøg til en spændende oplevelse for både børn og voksne, og I kan tage børnene med på Frello-skattejagten og opdage sjove detaljer i malerierne.

Kunstmuseet er faktisk et godt sted at introducere børn til kunsten. Frellos fantasifulde malerier kan få både børn og voksne til at syntes, at kunst er både spændende og fantastisk på samme tid.


Jytte Lysgaard Keramik

Jytte Lysgaard former keramik, der er en fryd for øjet, der er rart at røre ved og som skaber glæde. Foto: Jytte Lysgaard Keramik.

I fredelige Højer sidder keramikeren Jytte Lysgaard ved den aktive drejeskive i sit arbejdende værksted. Her formes keramiske værker i stor stil.

Det emmer af kreativitet i Jytte Lysgaard Keramiks lokaler, og værkerne formes med baggrund i en bemærkelsesværdig erfaring. Vi snakker altså mere end 40 års erfaring. 

Den erfarne keramiker finder en stærk inspiration i de naturskønne omgivelser, der er i og omkring Højer. Den blå himmel, det brusende hav og det rige fugleliv. 

Inspirationen folder sig blandt andet ud i Jytte Lysgaard Keramiks beundringsværdige unika varer. Japansk raku og smukke stelvarer.

Gå på eventyr i et bredt udvalg af bland selv stelvarer, som er fremstillet på bæredygtig vis. Hele den store serie er hånddrejet og er derfor unika. Ikke to værker er ens. Det er da unikt!

Vælg blandt kopper i flotte farver, skåle i forskellige former og tallerkener i varierende størrelser samt formidable fløde- og thekander, fine fade og krus til eftermiddagskaffen. 

Så tag en tur til Højer, aflæg Jytte Lysgaard Keramik et velfortjent visit og få fyldt skabene med unika stelvarer og andre fantastiske værker. Rigtig god fornøjelse!


Kunstnerhuset

Malerier i en af Kunstnerhusets udstillinger. Foto: Kunstnerhuset.

Kunstnerhuset i Skærbæk tæt ved Rømø har til formål at gøre kunsten synlig og tilgængelig for alle.

Her får lokale talenter lov til at udstille deres værker på lige fod med professionelle kunstnere i de lokaler, der også rummer en lang række korte og lange kunstkurser, kunstweekends, foredrag, tematiske kunstudstillinger og en masse andet.

Udstillingerne og arrangementerne i huset bliver til i samspil med lokale og andre brugere af huset, og stedet er på alle måder både uforudsigelig, spændende og overraskende at gå omkring i. Her sker hele tiden noget nyt og anderledes, som du ikke ser noget andet sted.

Kunstnerhuset er en del af Skærbækcenteret med mange forskellige sportsaktiviteter og -arrangementer, og det gør huset endnu mere levende og kunsten endnu mere tilgængelige for en masse mennesker.

Der er cirka 5-6 særudstillinger i huset årligt, og I finder også en kunstbutik her, hvor I kan købe lidt lokalt kunst med hjem.

I alle skoleferier er der indrettet et sjovt ferieværksted i huset, hvor I selv kan give jer i kast med alskens kreative sysler og prøve jer selv af som kunstmalere!


Vadehavscamping

Vadehavscamping har en fuldstændig unik placering. Foto: Vadehavscamping.

Blot 100 meter fra Vesterhavets bred er en perle beliggende i det naturskønne Nationalpark Vadehavet. Vadehavscamping!

Den populære, familievenlige og trestjernede campingplads er for lige netop jer, som ønsker en storslået naturoplevelse. Er I klar?

Gå på eventyr ved det beundringsværdige dige, iagttag de rolige får med sine søde lam og overvær fuglene trække over det landlige område. Dyrelivet sprudler nær Vadehavscamping.

Periodevis er det tilmed muligt at opleve sort sol i området, når stærene om foråret og om efteråret samles i kæmpestore flokke og laver luftopvisninger over rørskovene i marsklandet.

Se solen stå op og gå ned under en smuk spadsertur langs Vadehavet og oplev det imponerende tidevand i form af ebbe og flod. Sand under fødderne og varmen fra solen. Så bliver det ikke meget bedre! 

Så tag en tur til Vadehavscamping og bliv et hav af naturoplevelser rigere i og omkring campingpladsen. Rigtig god tur i naturen!


Tarp Bunkermuseum  

Bliv lidt klogere på 2. Verdenskrig i Tarp. Foto: Tarp Bunkermuseum.

Lige nord for Esbjerg finder I et levendegjort vidnesbyrd fra 2. Verdenskrig.

Her ligger ligger Bunker 75665, som blev opført af tyskerne under krigen. Bunkeren er af den mest almindelige mandskabsbunkertype fra krigen og var beregnet til at huse 20 mand.

Betonbygningsværket er i dag på private hænder og er blevet istandsat og restaureret, så det i vid udstrækning fremstår, ligesom da det husede den tyske værnemagt under krigen.

Det betyder, at bunkeren er indrettet i overensstemmelse med, hvordan de tyske soldater boede, arbejde og levede i den.

Der er monteret en kanon ovenpå bygningsværket, som beskyttes af pigtråd, en bom og en vagtpost. Nede i bunkeren kan I se malerier udført af de indkvarterede soldater, ligesom I kan se deres soverum og et spændende museum med alskens genstande fra krigen.

I løbet af sæsonen laves der forskellige arrangementer som soldatershows, koncerter og fremvisninger af moderne militært udstyr på stedet. I kan også prøve at overnatte i bunkeren og på egen krop opleve, hvordan soldaterne levede under krigen.


Vibegaard

Den lækre, hjemmelavede saft, som kan købes i gårdbutikken. Foto: Vibegaard.

Vibegaard er en hyggelig gårdbutik med egen avl og produktion af en lang række kvalitetsprodukter.

Den kombinerede gård og gårdbutik ligger cirka otte kilometer øst for Vadehavet på linje med Rømø, og her kan I købe ind af egenproduktionen af saft, frugtsirup, aroniashots med ingefær, ketchup, mousserende frugtvin og meget mere.

Produkterne er af høj kvalitet og forhandles af en række specialbutikker og resturanter landet over. Der er imidlertid noget særligt over at hente de skønne produkter direkte fra producenten, og I kan altid få en snak med enten ejerne eller en af de ansatte i butikken, som gerne fortæller om de mange skønne varers vej fra jord til bord.

Alle gårdbutikkens produkter er fremstillet af produktionen fra gårdens egne marker. På jeres tur op imod butikken kan I skue ud over den smukke frugtplantage, som danner grundlag for saft-, sirup-, og vinproduktionen.

Hvis I selv har lyst til at plukke lidt bær med hjem, er der også et selv-pluk afsnit på gården.


Kunsthal vARTe


Kunsthal vARTe er et fristed for nogle af de bedste kunstnere fra ind- og udland, som i en måned af gangen kan bo og arbejde på stedet og udstille deres mange forskelligartede værker i kunsthallens lokaler.

Der er derfor altid et leben af interessante mennesker på stedet, og det er ofte muligt at få en snak med de udstillende kunstnere om deres værker og tankerne bag.

Det gør vARTe til et meget interessant sted at besøge for kunstinteresserede. Her kan I ikke bare kigge på kunsten og iagttage, I kan snakke og diskutere med kunstnere og blive klogere på deres tanker om kunsten.

Der kommer nye kunstnere til hver måned, så der er altid noget nyt at se og opleve i de gamle bygninger, som siden 1800-tallet har været anvendt som blandt andet maskinfabrik og smedeværksted.

Bygningerne har været igennem en gennemgående resturering med respekt for det oprindelige rå udtryk, så det i dag er en fornøjelse at træde ind i de smukke, kunstfyldte lokaler. 


Zeppelin- & Garnisonsmuseum Tønder 

Tønders unikke militære historie formidles i museet i udkanten af byen. Foto: Zeppelin- & Garnisonsmuseum Tønder.

Tilbage i perioden 1914-1918 husede Tønder en af det tyske kejserriges store luftskibsbaser, og det er den historie, Zeppelin- & Garnisionsmuseum Tønder er bygget op omkring.

Basen var nærmest en selvforsynende by med eget gas-, vand- og varmeværk og er faktisk et lille stykke verdenshistorien. I juli 1918 blev basen nemlig det første sted i verden, der blev udsat for et luftangreb foretaget fra et hangarskib.  

Museet er placeret i umiddelbar nærhed af den gamle luftskibsbase i nordenden af Tønder og rummer en masse historiske effekter fra perioden. I kan blandt andet se rester fra bomberne benyttet under angrebet og øjnevidneberetninger fra de engelske piloter, som stod for angrebet af tyskerne.

I kan også se et udvalg af de gamle våben og uniformer, der blev benyttet på basen. Herudover formidler museet den militære historie fra Tønder fra år 1914 og frem til 2002.

Hvis I vil have hele historien med, er der mulighed for at forudbestille rundvisning med engagerede, lokale guider både i og udenfor den normale åbningstid. 


Esbjerg Kunstmuseum

Der er moderne kunst i mange afskygninger på museet. Foto: Esbjerg Kunstmuseum.

Esbjerg Kunstmuseum har en udtrykt ambition om at have gæsten i centrum for museumsoplevelsen, og med det udgangspunkt eksperimenterer museet hele tiden med at bringe publikum i nærkontakt med kunsten på nye måder.

Her er det ikke nødvendigvis kronologi eller tematik, der er styrende for udstillingerne. I stedet præsenteres værkerne i overraskende og underfundige nye sammenhænge, så oplevelsen af kunsten udvides og får ny betydning. Hele tiden med målet om at være vedkommende for alle museumsgæster uanset alder og andre forudsætninger.

Og den tilgang må siges at virke!

Esbjerg Kunstmuseum formår at præsentere en af landets fornemste samlinger af moderne kunst fra år 1920 og frem til i dag på stemningsfuld og fængende vis, så alle tager fra museet en sansemættet oplevelse rigere.

I museets særudstillinger udforskes samtidskunsten og den klassiske moderne kunst yderligere, og de besøgende kan også besøge de åbne magasiner, hvor museets malerisamling som det eneste sted i Danmark er gjort tilgængelig for de besøgende.

Esbjerg Kunstmuseum er ikke som alle andre kunstmuseer og kan klart anbefales, uanset om I er garvede kunstkendere eller helt uerfarne udi disciplinen kunstkiggeri! 


Lej sommerhus ved Vesterhavet

Hvis I har fået lyst til en ferie med Vadehavet i baghaven, har vi et meget stort antal sommerhuse ved Vestkysten, som I kan lade jer inspirere af her.

Rigtig god ferie - uanset om turen går til det smukke Vesterhav eller ej!