11 af de bedste oplevelser og seværdigheder på Nordfyn (2024)


Ro. Fred. Landlig idyl. Endeløse småkringlede sandstrande. Og en perlerække af spændende og forskelligartede seværdigheder. Velkommen til Nordfyn.


Ferie på Nordfyn er lig med ferie i strandkanten og tætindpakket af gule kornmarker.

Den landlige stemning med gamle bindingsværksgårde, små veje, hvor I må holde ind i vejkanten, når I møder en modkørende, og grønne landsbyer, hvor alting foregår i et helt stille og roligt tempo, sætter en afslappende og lettere doven ramme om ferien.

På den allerbedste måde.

I er dog aldrig langt fra et væld af aktivitetsmuligheder og seværdigheder, og Odense ligger kun en kort køretur væk.

Vi har samlet vores favoritter til ferien på Nordfyn i listen her.

Hvis I er til slentreture i strandkanten uden noget endemål, smagsoplevelser i verdensklasse eller måske en sejltur på bølgen blå, er det bare om at komme afsted til det nordfynske!


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted


Galeasen Aventura

Alle mand ombord! Foto: Geleasen Aventura.

Nærheden til havet er et af de tungestvejende argumenter for mange, der tager på ferie på Nordfyn.

Hvis I ikke bare vil betragte havet fra kysten, men ud og opleve det fra et gyngende dæk, er det Galeasen Aventura, I skal have fat i.

Skibet lægger oftest fra land fra Middelfart Gl. Havn og tager ud på opdagelse på Lillebælt og de omkringliggende farvande.

Skibet danner rammen om alt fra fisketure til hvalsafari, navigationsundervisning og meget andet.

På hvalsafarierne giver Galeasen Aventura garanti for at se marsvin, og nogle gange kan I være heldige at høre, hvordan marsvinene kommunikerer med hinanden og bruger deres lyde til at jagte fisk.

I godt vejr er det en fryd at gå omkring på dækket og høre på historier om alt fra livet under overfladen til, hvordan man sejler et skib for sejl.

I mindre godt vejr dækkes skibet til med tag og læskærme, og det er næsten altid muligt at finde rolige ruter i de små farvande, hvor I kan opleve de maritime omgivelser og måske hive en fisk i land! 


First Camp Hasmark Strand

En sand familiefavorit på det nordlige Fyn. Foto: First Camp Hasmark Strand.

Bølgeskvulpene summer stille ude i horisonten. Solen bager ned fra en skyfri himmel.

Rundt på pladsen flyder de mange grin sammen i en behagelig og hyggelig stemning. Med hele 6 legepladser er der rigeligt med plads til sjov og leg.

Centralt placeret finder i badelandet, der byder på bassiner både ude og inde. Et van(d)vittigt godt samlingspunkt for hele den ferieglade familie.

First Camp Hasmark Strand har med sin naturskønne placering i vandkanten vundet prisen som Danmarks Bedste Campingplads i intet mindre end hele tre tilfælde. 

Trænger sindet til ro, og kroppen til forkælelse, står wellness-afdelingen klar med skønne behandlinger i en afslappende atmosfære.

Bliv klogere på den fynske ferieperle og besøg deres Facebook side her.


Magtenbølle Vingård

Vinranker i lange baner. Foto: Magtenbølle Vingård.

Med vinstokke på begge sider og høje træer til at indkranse vinanlægget er der dømt idyl for alle pengene, hvis I besøger Magtenbølle Vingård lidt udenfor Vissenbjerg.

Her har I både mulighed for at få en rundvisning på marken og i vineriet, så I kan få hele fortællingen om processen fra drue til færdigtappet flaske.

En rundvisning inklusiv vinsmagning af stedets egne vine og udvalgte italienske vine tager cirka to timer og koster 120 kroner, hvis I er seks eller flere. Hvis I er mindre end fem, koster det 150 kroner pr. mand.

Ring eller skriv til Magtensbølle Vingård for at aftale nærmere på 5180 0958 eller info@fynsk-vin.dk.

I er også velkomne til bare at komme forbi og få et hurtigt kig omkring på gården og i vineriet ganske gratis. Her er også en lille kunstudstilling, som I kan se nærmere på.

De fynske vine kan købes i den lille gårdbutik på stedet, som er åben tirsdag til søndag fra kl. 10 til 18.

Magtensbølle Vingård producerer en let rødvin, druebrændevin og rosé.


Ditlevsdal Bison Farm


Hvis I interesserer jer for store dyr, oplevelser i naturen og cowboyernes verden, skal I sætte kursen mod landsbyen Morud.

I byens nordlige udkant finder I nemlig intet mindre end Europas største bisonfarm, som strækker sig langt ud i det bølgende landskab.

Ditlevsdal Bison Farm har 430 amerikanske bisonokser, som græsser rundt i store flokke på de vidtstrakte arealer med små søer, høhuse og skove, hvor de store dyr kan tage et lille hvil i skyggen.

Når I besøger stedet, kan I både komme på guidet tur og høre en masse tankevækkende fortællinger om dyret, der var selve livsgrundlaget for indianerne på den amerikanske prærie og som næsten blev udryddet af de hvide nybyggeres brutale og ofte formålsløse nedslagtninger.

I kan også prøve kræfter med forskellige aktiviteter som bue- og pistolskydning og tipi-bygning, særligt i sommerperioden fra uge 28 til 32, hvor der dagen igennem vil være masser af aktiviteter at give sig i kast med.

Udvalgte dage vil der også være livemusik og westernshows, og I kan altid besøge den skønne gårdbutik på stedet eller restauranten, hvor I kan smage forskellige udskæringer og tilberedninger af bison.

Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se på Nordfyn, er Ditlevsdal Bison Farm helt oplagt. Rigtig god fornøjelse!


Vestfynske Kunstnere

Sæsonåbning i kunstforeningens udstillingssted. Foto: Vestfynske Kunstnere.

Kunstnere og kunsthåndværkere af alle slags dannede foreningen Vestfynske Kunstnere 2005 og har fast udstillingssted i "Hjulmandshuset" i skovområdet i den vestlige udkant af Middelfart sammen med ishuse og en restaurant.

Det lille stråtækte bindingsværkshus i skovkanten er åbent for besøgende alle weekender henover sommeren og har udvidede åbningstider i perioder.

Huset stilles til rådighed for foreningens medlemmer, der på skift udstiller deres kunst en uge af gangen i de historiske lokaler.

Det betyder, at I kan finde alt fra abstrakte malerier, smukke fotografier, fine skulpturer, smykkekunst og alskens kunsthåndværk i det gamle hus fra 1820, som igennem tiden både har fungeret som hjulmagerhjem og æbleskivehus.

I kan også besøge medlemmerne af Vestfynske Kunstnere rundt omkring på et af gallerierne i Middelfart Kommune, hvor der både udstilles og arbejdes.

I kan læse mere på Vestfynskekunstnere.dk.


Oluf Bagers Gård 

De historiske bygninger danner rammen om skønne smagsoplevelser. Foto: Oluf Bagers Gård.

En kort køretur fra Nordfyn i Odenses snørklede bymidte med historiske bindingsværksbygninger og byhuse finder I restauranten Oluf Bagers Gård i en brostenstoppet og stemningsfuld baggård.

Den skønne atmosfære bliver bare endnu stærkere, når I træder over dørtærsklen i det gamle hus, som oprindeligt blev opført i 1586 som købmandsbutik og siden blandt andet dannede rammerne om et trykkeri og første udgivelse af Fyns Stiftstidende.

De blotlagte gamle mursten, de smukke trægulve og de fine træudskæringer i loftet danner en smuk ramme om en lige så smuk spiseoplevelse.

Oluf Bagers Gård har en eksperimenterende tilgang til de danske madtraditioner.

Til frokost kan I vælge mellem en række små, lækre retter, som eventuelt kan deles ved bordet. I kan nyde maden i den gamle stald eller ude i den hyggelige gård ved Oluf Bagers Plads.

Til aften kan I få en ni-retters menu med alt fra elegante tilberedninger af fisk til intense kødretter og legefulde og afrundede desserter fordelt på tre serveringer. Mandag til torsdag får I maden inklusive to glas vin til 375 kroner. Fredag og lørdag er prisen 625 kroner inklusiv drikkevarer ad libitum. Se seneste nyt fra Oluf Bagers Gård på restaurantens Facebook-side.


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas store udvalg af sommerhuse på Nordfyn her.


Selleberg Specialiteter

Gårdbutikken med opslåede døre. Foto: Henrik Krogsgaard.

Mellem Odense og Kerteminde finder I den gamle herregård Selleberg, som i dag er hjemsted for en håndværkspræget produktion af alskens kirsebærspecialiteter.

På markerne omkring de gamle gulkalkede bindingsværksbygninger står kirsebærtræerne i lange rækker og er et særdeles smukt syn.

Særligt i blomstringsperioden i foråret, hvor I kan slå jer ned i græsset mellem de mange tusinder hvide blomster og nyde en smuk picnic.

I lokalerne på den gamle herregård bliver kirsebærene klargjort til salg. Bærene fra gårdens egen produktion bliver primært solgt friske i sæsonen, og Selleberg Specialiteters produktion af alt fra vin til eddike, sirup, vinaigrette, gløgg, most, sodavand og selvfølgelig kirsebærsovs til risalamanden suppleres af bær fra andre avlere.

I kan købe de mange skønne kirsebærprodukter i stedets gårdbutik, hvor I også finder en masse andre delikatesser og specialiteter fra andre lokale producenter.

Gårdbutikkens åbningstider er skiftende. Når skiltet er ude ved vejen, er der åbent for besøgende.


Lilleskov Teglværk

Det ikoniske bygningsværk set udefra. Foto: Lilleskov Teglværk.

Lige udenfor Tommerup Stationsby cirka midt på Fyn ligger Lilleskov Teglværk, som i mange år producerede teglsten med ler fra lergraven i bag værket.

Den produktion sluttede i 1983, og i dag kan I besøge de store gulmalede træbygninger og blive klogere på den hedengangne teglproduktion i stedets museum.

I kan også komme en tur ud i landskabet med det lille tog på "Lerbanen", som strækker sig 400 meter og ender ved en gammel lergrav.

Kontakt Lilleskov Teglværk forinden, hvis I vil høre nærmere og arrangere en tur.

Lilleskov Teglværk huser også en møbel- og genbrugslade, hvor I kan gå på jagt efter værdifulde antikviteter blandt de mange gamle sager. Møblerne sættes i stand på snedkerværkstedet på stedet, så her er god mulighed for at finde et godt fund.

Der er laves herudover forskellige andre arrangementer på teglværket. Her er søndsgscaféer, musikaftener, og så ligger der en skinnecykelbane tæt ved, hvor I kan tage på en atypisk udflugt ud i det blå.

 

Klosterkroen  

Spis dig mæt i masser af danske retter. Foto: Klosterkroen.

I Odenses hyggelige bymidte fyldt med butikker og masser af mennesker finder I et spisested, der hylder det klassiske danske køkken.

Klosterkroen holder til lige ved Gråbrødre Kloster, og det er naturligvis også klosteret, som spisestedet har navn efter.

Klosterkroen bygger videre på den stolte danske madtradition og serverer en lang række klassikere.

Her kan I nyde et bredt udvalg af smørrebrød med alt fra flæskesteg til æg med håndpillede rejer, ligesom I kan dykke ned i frokostkortet med blandt andet stjerneskud, tarteletter og bøfsandwich.

I kan selvfølgelig også få en klassisk dansk dessert som citronfromage eller hjemmelavet fynsk æblekage. Hvabehar!

Til aften er det også de danske favoritter, der er på menuen. I kan fx få helstegt rødspætte, hakkebøf eller wienerschnitzel eller hvad med stegt flæsk eller æggekage ad libitum?

Det er ikke så mærkeligt, at Klosterkroen er lidt af et tilløbsstykke. Her kan I få dansk mad, som i den grad får mundvandet til at løbe.


Fangel Kro & Hotel  

Kroens fine have. Foto: Fangel Kro & Hotel.

Hvis I er på udkig efter en dejlig aften med alt, hvad dertil hører af god mad, venlige betjening og hyggelige omgivelser, er Fangel Kro & Hotel næsten lige midt på Fyn et rigtig godt bud.

Kroen er den lille bys varetegn, som den ligger der lige ved landevejen, og det er da også et særdeles dejligt sted at besøge.

Kroen blev overtaget af de nuværende ejere i 1998 og er siden da undergået en løbende renovering, så den i dag fremstår velindrettet og med masser af "nede på jorden"-stemning.

Når I slår jer ned i restauranten, kan I se frem til masser af skønne retter inspireret af det danske køkken, og I kan få klassikere som æggekage med bacon, pariserbøf, røget laks og smørrebrød til frokost, mens I kan få alt fra urtesupper til oksefilet, tournedos med pebersauce og blandt meget andet cheesecake til aften.

Betjeningen på stedet er i øjenhøjde og med et glimt i øjet, og hvis I har lyst til at blive flere dage, har kroen 30 nyrenoverede værelser, hvor I kan læne jer godt tilbage og nyde stedet og hinanden. 


Kong Volmer  

Omdrejningspunktet på stedet, smørrebrød i lange baner! Foto: Kong Volmer.

Slagordet på Kong Volmer er "En dag uden smørrebrød er en spildt dag", og det slår tonen an for hele frokostrestaurantens virke.

Her handler det om smørrebrød!

I kan få smørrebrød med sild, koldrøget laks, stegt ål og søkogte rejer. I kan også få roastbeef, hjemmekogt rullepølse med øko spejlæg, og tatar med kapers, æggeblomme og rodfrugtchips. Eller hvad med varm leverpostej, friturestegt camembert og blåskimmel ost på smørstegt rugbrød?

Det hele bliver selvfølgelig serveret med et væld af smagsunderstøttende elementer og grønt, som gør smørrebrødet til en nydelse for både smagsløg og øjet.

Udover smørrebrøddet kan I få et par enkelte klassikere som pariserbøf og stjerneskud, men hos Kong Volmer er smørrebrøddet det helt centrale.

Der leges med forskellige tilberedninger i den hyggelige restaurant i smøgen i det centrale Odense, som I let kommer til, og hvor der er parkering lige ved døren.

I kan også få de lækre smørrebrød to go og fx nyde dem i de grønne omgivelser ved Odense Å tæt ved.