20 af de bedste oplevelser og seværdigheder på Nordsjælland (2020)


Nordsjælland er en helt igennem ideel feriedestination.

Det nordsjællandske landskab er rigt på naturskønne grønne områder, en snoende kystlinje og idylliske søområder. 

Og det er ikke blot naturen, der pryder regionen. Det gør kulturlivet i den grad også, og det kommer jeres ferie i området til gode. 

På Nordsjælland tilbydes et hav af forskellige ferieoplevelser indenfor kunst, underholdning, landbrug, sport, kultur og historie.

Vi har nedenfor samlet et stort udvalg af oplevelser og seværdigheder, og vi håber, at I kan nyde godt af de mange tilbud på jeres ferie på Nordsjælland. 


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse på Nordsjælland her


Marienlyst Strandhotel

Bølgerne bruser i Øresund, og den karakteristiske lyd sætter i den grad stemningen for nogle fantastiske stunder. Foto: Marienlyst Strandhotel. 

Med en ekstraordinær god udsigt til bølgen blå i Øresund har Marienlyst Strandhotel en helt igennem unik placering i Helsingør. 

Strandhotellet byder på et væld af ekstravagente oplevelser, som får én helt ned i tempo langt væk fra hverdagens stress og jag.

Ifør jer et behageligt sæt badetøj og nyd det luksuriøse 1600 kvadaratmeter strandspa med diverse tilhørende spabehandlinger.

I Restaurant Marienlyst står de dygtige tjenere efterfølgende klar til at servicere jer med omhu, og på udvalgte ugedage kan I reservere bord til stedets fabelagtige dinnerkoncerter med kendte artister.

Skal I tage den gastronomiske oplevelse til et endnu højere niveau, skal I besøge strandhotellets nordisk og fransk inspirerede restaurant, 1861, hvor der venter jer en mad- og sanseoplevelse udover det sædvanlige.  

Indled en formidabel aften med et glas vin i vinbaren Dekant eller en forberedende drink i brasseriet og baren Nordlyst. 

Mulighederne er talrige, og det er nu op til jer at udnytte Marienlyst Standhotels fantastiske faciliteter i overdådige omgivelser. 


Kunstrunden Nordsjælland

Kunsthuset Annaborg danner årligt rammerne for Kunstrunden Nordsjællands kunstneres fællesudstilling. Foto: Kunstrunden Nordsjælland. 

Nordsjælland er beriget med et enestående kunstnerisk miljø og netværk, og dette har Kunstrunden Nordsjælland forenet i en forrygende fællesudstilling. 

Kunstrunden Nordsjælland er et exceptionelt samlingspunkt bestående af op mod 100 godkendte kunstnere fra regionen.   

Én gang årligt kan den anselige fællesudstilling overværes i den kunstneriske højborg på Nordsjælland, Kunsthuset Annaborg, i herlige Hillerød.

Her er der grobund for at lade sig fordybe på egen hånd eller i fællesskab med sine bekendte i timevis i de nordsjællandske kunstneres betagende og forskelligartede kunstværker. 

Så tag dine kunstinteresserede bekendtskaber under armen og udforsk Kunstrunden Nordsjællands opslugende kunstarter. 


Museum Nordsjælland

Museum Nordsjælland bevarer en unik kulturarv, og I kan deltage ved museets mange arrangementer i regionen. Foto: Museum Nordsjælland. 

Museum Nordsjælland er en paraply af lokale museer i Hørsholm, Hillerød og Gilleleje.

Museet arrangerer løbende spændende begivenheder i regionen, som er oplagte for alle historisk interesserede.

Tag eksempelvis til Gilleleje og kom til tops i Nakkehoved Fyr med den spektakulære udsigt over Øresund og besøg Skibshallerne og få en hyggelig tur gennem Gillelejes historie, som bl.a. også fortæller historien om jødernes flugt over sundet i 1943.

I Hillerød kan man besøge Æbelholt Klosterruin & Museum og Hillerød Bymuseum, hvor bl.a. Tidens Gade er indbydende for både børn og voksne.

I Hørsholm kan man på Hørsholm Egns Museum få fortællingen om jægerstenalderfolket fra Nivå og skandalehistorien om Struensee og Caroline Mathilde, som fandt sted på det nu hedengangne Hirschholm Slot.

Dyk ned i fortiden med Museum Nordsjælland og lad jer overvælde over, hvor vigtig en brik regionen er i Danmarkshistorien.


Kulturhuset Galaksen

Stilhed før stormen! Stemning er elektrisk, når Kulturhuset Galaksens eminente sal er fyldt med spændte gæster. Foto: Kulturhuset Galaksen. 

I Kulturhuset Galaksens smukke sal er der så mussestille blandt publikum, at selv en knappenål kan høres falde til jorden.

Om få øjeblikke går forestillingen igang! Kan I mærke suset i maven af ren og skær spænding? 

Kulturhuset Galaksen ligger i hjertet af Værløse i den sydlige del af Nordsjælland, og her kan I tage del i et hav af alskens typer af indholdsrige begivenheder. 

Begivenhederne varierer indenfor kreative kategorier såsom teatralske forestillinger, fængslende foredrag, iørefaldende musicals, taktfast børnerytmik, kanongode koncerter og grinagtig comedy. 

Programmet er stopfyldt med prominente og interessante navne, og uanset hvilket arrangement I deltager i, er I garanteret en eventyrlig oplevelse ved Kulturhuset Galaksen!


Lunden - Charlottenlund Travbane

De professionelle jockeyer opildner de frejdige travheste frem mod travbanens vigtige første sving. Foto: Lunden - Charlottenlund Travbane. 

Spændingen stiger! På travbanen galopperer travhestene afsted i fuld fart, og stemningen blandt publikum er nær kogepunktet. 

Charlottenlund Travbane, også kendt som Lunden, byder med jævne mellemrum på medrivende og livlige derbydage. 

På derbydagene har I en fed mulighed for at mærke suset fra første parket på tilskuerpladserne, når startskuddet lyder.

Alternativt kan I nyde en middag i en af stedets spisesteder og på den måde overvære det hæsblæsende trav indendørs. 

Har I lyst til at øge spændingen yderligere, kan I dette i Lundens egen spillehal, hvor den heldige spillefugl kan satse pengebeløb på de forskellige løbsheste. 

Så tag til travderby på historiske Lunden i Charlottenlund og gennemlev de intense momenter undervejs i en hestesportsgren fyldt med dramatik og spænding.


Baltoppen LIVE

På Baltoppen LIVE venter der jer et hav af udsøgte oplevelser i form af alt lige fra musikkoncerter til teaterforestillinger. Foto: Henrik Stenberg.

I Ballerup i det sydlige Nordsjælland befinder Baltoppen LIVE sig nær S-tog og busforbindelser og med gode parkeringsforhold. 

Sæt jer godt til rette og lad jer fordybe i den levende scenekunst.

Musikteatret præsenterer en bred vifte af turnerende kunstnere, artister og bands, der optræder med stemningsfyldt musik.

Baltoppen LIVEs indholdsrige arrangementsplan omfatter tilmed spændende og håndplukkede ny-cirkus forestillinger, moderne og urban dans, traditionelt teater samt hylemorsom stand-up comedy.

Forsyn jer til oplevelsen, der venter jer forude, med forfriskende drikkevarer i Baltoppen LIVEs café, hvor der til udvalgte forestillinger og koncerter ydermere kan reserveres spisning.

Med andre ord lægger Baltoppen LIVE sig i selen for at sikre sit publikum scenekunstneriske oplevelser, der bare SKAL ses LIVE!


Furesø Museerne

Immigrantmuseet i Farum er ét blandt flere af Furesø Museernes historiske samlingspunkter på Nordsjælland. Foto: Mikkel Arnfred.

I Furesø Kommune har man gennem statsanerkendte Furesø Museerne i de to nordsjællandske byer, Farum og Værløse, samlet en række museer i lokalområdet. 

Tag eksempelvis på Immigrantmuseet i Farum og bliv klogere på et højaktuelt emne som migration, der i den grad har udviklet sig betragteligt de seneste 500 år. 

Her vil I blandt andre spændende ting opleve en særudstilling om en interessant ukendt minoritet i Danmark i form af Sikherne.

Besøg herefter Mosegaarden i Værløse, hvor I har en alletiders anledning til at gennemleve den lokale historie ud fra oplysende udstillinger med lyd, fotos og fysiske genstande. 

Afrund dagen på Flyvestationen og få et interessant indblik fra luften i historiske tider som besættelsestiden og Den Kolde Krig.

Intensivér oplevelsen ved Flyvestationen yderligere ved at følge ruterne på den gratis app, USEEUM.

Så lad jer belyse af Furesø Museerne og tag på en historisk rundtur ved de mange lokale og interessante besøgsmuligheder.

 

Kokkedal Golfklub

Husk praktisk fodtøj, når I skal rundt på det imponerende golfanlæg med sit monstrøse areal ved Kokkedal Golfklub. Foto: Kokkedal Golfklub. 

Lige i midten af Kokkedal Golfklubs pompøse parkbane pryder Kokkedal Slot det naturrige landskab beliggende ud til Nivå Bugt.

En mere ideel golfscene på Nordsjælland skal man altså lede længe efter!

Kokkedal Golfklubs bane stiller krav til lav- såvel som højhandicapperen, og den er let kuperet med et betydeligt åbent terræn.

Er man medlem af en golfklub under Dansk Golf Union, og har man et golfhandicap på maksimum 40, er det muligt at lave tidsbestillinger - dog tidligst otte dage før spil. 

Man føler sig straks velkommen i den traditionsrige golfklub, der har en lang række alsidige værdier såsom "vi hjælper vores gæster" og "vi smiler og hilser på alle".

Scenen er altså sat, og nu er det blot op til jer om at finde golfformen på Kokkedal Golfklubs vidunderlige og velplejede bane.


Hundested Havn

Med sin lange kystlinje er Nordsjælland let tilgængeligt til søs, og Hundested Havn giver et godt indtryk af hele regionen. Foto: Hundested Havn.

Fra nær og fjern lægger lystbådene flittigt til ved kajen, og de glade lystbådssejlere skaber automatisk en euforisk feriestemning.

Ved Hundested Havn i den nordligste del af Nordsjælland vil I møde et autentisk og levende havnemiljø med massere af aktiviteter for hele familien.

Fra havnens åbne værksteder støjer det roligt i baggrunden, mens duften - for andre er dette nærmere lugten - af friskfanget fisk danner en maritim atmosfære.

Hundested Havn har gennem tiderne udviklet sig markant fra at være en fiskeri- og industrihavn til nu at være en moderne havn med mange florerende virksomheder, der bestemt er et besøg værd.

Aflæg herlige Hundsted Havn et visit, eller lad jer lægge til i den livlige og muntre havn, inden I skal nyde jeres fælles ferie på fantastiske Nordsjælland. 


Stengården

Kykkeliky! Hanen sørger for, at Stengårdens høns vågner tidligt. Hvor mange høns kan du mon tælle dig frem til ovenfor? Foto: Stengården. 

Små fem kilometer fra Birkerød spadserer der høns i hobetal rundt omkring på det store gårdareal ved Stengården, mens køerne ubekymret udbryder sine karakteristiske muuuuhhh-brøl. 

Stengården er et økologisk landbrug med en aldeles alsidig produktion!

Den økologiske gård råder over et rigt dyreliv med op mod 3000 æglæggende høns og hele 50 afslappede kødkvæg.

Ydermere dyrker Stengården omkring 100 forskellige slags grøntsager, bær og frugter, der afsættes i stedets egen butik, som er et lille supermarked med over imponerende 1000 økologiske varer.

Stedet har tilmed en autentisk café beliggende på den landlige gård, og her kan I nyde en let frokost tilberedt i de friske råvarer.

Ønsker I at fylde køleskabet op med de bedste økologiske råvarer direkte fra producenten, så er Stengården lige stedet for jer!


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas enorme udvalg af sommerhuse på Nordsjælland her.


Gammelgaard

Gammelgaards karakteristiske gule bygning danner rammerne for et sprudlende kulturliv i lokalområdet. Foto: Gammelgaard.

I Herlev i den nordligste del af København er Gammelgaard med sine tre udstillingsbygniner placeret i rekreative Hjortespring.  

Kunst- og kulturhuset har gratis entré til de skiftende udstillinger, der dækker over moderne kunst, som blandt andet også kan opleves gennem diverse spændende og kunstrelaterede events.

Stedet råder ligeledes over en udendørs musikpark med musikalske udfoldelsesmuligheder for børn gennem anderledes instrumenter i form af eksempelvis rørorgler og klanggryder.

I Gammelgaards hyggelig café er den åbne pejs tændt op i de mørke og kolde vintermåneder, mens der om sommeren er udeservering i den intime gårdsplads. 

Tag jeres børn under armen, lad dem give et godt nummer i musikparken og tilbring kreative timer sammen ved Gammelgaard.


Asserbo Golf Club 

De velplejede greens ved Asserbo Golf Club hælder på en drilagtig måde. Hvordan ville du gribe et præcist put an? Foto: Asserbo Golf Club. 

Asserbo Golf Clubs motto om at være "nok den hyggeligste" golfklub må i sandhed siges at være en fuldbyrdet kendsgerning. 

I det kuperede terræn på den nordvestlige del af Nordsjælland er golfklubben omringet af Arrenakke Bakke og har en beliggenhed med udsøgte udsigter ud over Roskilde Fjord og Arrenakke Sø. 

Rundt omkring på anlægget er stemningen fuldstændig i top, og den fælles passion og interesse for golf udleves i højeste grad. 

På den seks hullers par tre pay and play bane tilbydes yderst fordelagtige priser, og her kan man som nybagt nybegynder få sine første gode erfaringer med golfsporten. 

Derudover disponerer Asserbo Golf Club over en eminent 18-hullers bane, som er særdeles velplejet og rig på florerende flora. 

Rund jeres begivenhedsrige golfdag af med i golfklubbens formidable restaurant. Taberen kan jo passende give en omgang!


Galleri Liisberg

Ved Galleri Liisberg udstilles et bredt udvalg af egen og samarbejdpartneres kunst. Hvilken stilart falder i jeres smag? Foto: Galleri Liisberg.

Solen spejler sig på smuk vis i saltvandet ud for Hundested Havn, og i havnens fiskerhuse befinder Galleri Liisberg sig med en placering helt uden sidestykke. 

De forhenværende fiskerhuse på havnekajen er malet med en karakteristisk rød farvetone, og facaden på galleriet sætter stemningen forud for den kunstneriske oplevelse, der nu venter jer. 

Indendøs ved Galleri Liisberg udstiller ejeren, Annette Beier Liisberg, blandt andet sine egne kunstværker. 

Desuden byder udstillingen på et bredt udvalg af kunstværker af andre danske kunstnere såvel som internationale kunstnere.  

Det intime galleri tilbyder ligeledes interessante og lærerige foredrag med afsæt i kunst som drivkraft for samfundsudviklingen. 

I har altså en allertiders mulighed for at opleve værkerne Ved Galleri Liisberg på nært hold og få et indblik i tankerne bagved. 


Finn Dam Rasmussens Keramik

Finn Dam Rasmussen laver prisvindende keramik, og her ses Finn med prisen, Håndfuglen 2018. Foto: Danske Kunsthåndværkere & Designere. 

I udkanten af Tisvilde på Nordsjællands nordkyst er der godt gang i den i Finn Dam Rasmussens produktive værksted.

Keramikeren har på egen hånd bygget en speciel ovn, der er med til at sikre en enestående struktur i den skulpturelle keramik.

Ovnen er tændt op, og termometeret nærmer sig de 1.300 graders varme, som er den helt optimale temperatur for brændingsprocessen af den beundingsværdige keramik.  

Under brændingsprocessen saltglaserer Finn Dam Rasmussen sine værker, hvilket giver en 'appelsinskrælsagtig struktur'.

Keramikeren er sågar belønnet med prisen som "Årets Udstiller på Frue Plads Kunsthåndværkermarked i 2018" og udstilles både nationalt og internationalt. 

Er I på udkig efter yndig udsmykning til privaten, så er Finn Dam Rasmussens Keramik et oplagt besøgelsessted for netop jer! 


Brammerkunst

Jens Brammer skal med Brammerkunsts placering på havnen blot kigge ud af vinduet for at finde inspiration til sit maleri. Foto: Brammerkunst.

I det energiske havnemiljø opholder kunstner Jens Bremmer sig i sin butik.

Den intime butik, som også udgør Brammerkunsts idérige atelier, er lokaliseret centralt på Hundested Havn. 

Her er I inviteret indenfor til en kyndig snak om kunst i et univers af malerier med stor humor og finurlige fortællinger med blandt andet høns i centrum.

Priserne for Brammerkunsts mageløse malerier, kreative kunsttryk og populære postkort er så absolut til at være med på. 

I butikken findes også kvalitetskeramik og elegante fyrfadsstager i porcelæn fra Ann Bjerg samt smukke unika smykker fra Pia Andersen.

Besøg Brammerkunst på Hundested Havn og forlad den lille butik med en stor kunstnerisk oplevelse. 


Tothaven

Øf øf! Har I gået med drømme om at nusse en nuttet kælegris, så kan I udleve jeres store drøm ved besøgsgården Tothaven. Foto: Tothaven.

Ude på spidsen af Nordsjælland blot en smuttur fra Hundested befinder en af Danmarks hyggeligste besøgsgårde, Tothaven, sig. 

På gårdens græsfyldte markarealer øffer de kælende kunekunegrise rundt, mens den tamme hyrdehund Chilli troligt og roligt passer på sine firbenede venner.

Her kan I også se andre nuttede dyr i form af uldsvin, ponyer, æsler, løbeænder, kalkuner, katte, kaniner, høns og malkegeder.

Oplev gården i jeres helt eget tempo. Lad børnene hoppe i halmen, slap af i hængekøjerne, kæl med de mange dyreunger eller tilkøb en træktur på en af gårdens søde ponyer til symbolske priser. 

Slut jeres besøg af med en kop friskbrygget kaffe, hjemmelavet kage og håndlavede pindeis fra Tothavens gårdmejeri i den lille café, hvor I ligeledes finder stedets gedeoste, gedemælkssæber og bivokscreme samt andre produkter. 


Tibirke Kunst

Eva Müller fra Tibirke Kunst har specialiseret sig i unik ikonfremstilling ud fra primært tekster fra Det Nye Testamente. Foto: Tibirke Kunst.

I baggrunden ringer kirkeklokkerne fra Tibirke Kirke ind til søndagsgudstjeneste, mens fuglene kvidrer på livet løs fra toppen af de talrige trækroner. 

Udenfor byen Tisvilde befinder kunstneriske Tibirke Kunst ved Eva Müller sig i et skovrigt miljø ved Tisvilde Hegn. 

Den autodidakte malerinde har specialiseret sig i at male ikoner med et særligt fokus på tekst og farvesymbolik.

Ikonerne indeholder oftest religiøse tekster fra Det Nye Testamente, som er med til at afgøre hele ikonens udformning. 

Gennem Tibirke Kunsts services har I en usædvanlig god mulighed for at bestille personlige ikoner med selvvalgte tekststykker, og de mageløse ikoner vil dekorere ethvert privathjem.  

Hiv Bibelen ned af bogreolen og udvælg jeres favorit tekststykke fra de hellige skrifter, inden I besøger kreative Tibirke Kunst. 


Knud

Ved knud på Hundested Havn er der ikke langt fra hav til bord, og hele oplevelsen er særdeles autentisk og inkluderende. Foto: knud. 

Bølgerne skvulper stille og roligt op af havnekajen på Hundested Havn ud for spisehuset knud, mens de sultne havmåger vågent cikulerer i luften over de små havnekuttere.

De maritime omgivelser er perfekte for den autentiske restaurant, der holder til i havnens forhenværende fiskeauktionsbygning.

At spise på Knud er på mange måder en inkluderende oplevelse, hvor du som gæst selv er med til at forme hele oplevelsen. 

Her kan I eksempelvis selv sætte fornøjelig musik på pladespilleren og være med til at holde liv i den stemningsskabende pejs.  

Retterne bærer stærkt præg af placeringen, og menukortet omfatter blandt andet friskfanget østers, blåmuslinger og hummer. 

Pladespilleren sender nydelige toner ud i lokalet, pejsen er tændt op, udsigten er magnifik, og retterne er yderst velsmagende hos knud, så hvad venter I egentlig på?  


Gribskov Arkiv 

Gribskov Arkiv besidder 70.000 fotos af Gribskov, og her ses arkivets nutidige bygning. Hvilken farve er bygningen mon? Foto: Gribskov Arkiv.

I centrum af Græsted på den nordlige del af Nordsjælland i gåafstand fra Græsted Station finder I historiske Gribskov Arkiv.

Vidste I egentlig, at bynavnet Gribskov historisk set betyder "skoven, der frit kan gribes"? Nå, det vidste I heller ikke?

Takket være Gribskov Arkiv har I en glimrende mulighed for at lade jer oplyse om alt lige fra finurlige facts om området til markante historiske hændelser.   

Gribskov Arkiv formidler den opsigtsvækkende historie om kommunen, dens indbyggere og dens udvikling.  

Arkivet råder, blandt andre former for arkivalier, over mere end 70.000 billeder af det gamle Gribskov, hvorfor stedet kan danne et historisk overblik udover det sædvanlige for sine gæster. 

Man må sige, at Gribskov Arkiv passer godt på lokalhistorien, og har I interesse for lokalhistorie, så er arkivet lige stedet for jer!


LaMa Glas

Formerne er enkle og simple, mens farverne er friske og iøjnefaldende ved Laura Madsens glaspusteri LaMa Glas. Foto: LaMa Glas. 

I værkstedet puster ejer Laura Madsen på livet løs i sit lille glaspusteri LaMa Glas i Vejby på den nordlige del af Nordsjælland. 

Med et besøg i det arbejdende værksted kan I opleve den fascinerende proces, der foregår, når råglas forvandles til kunstnerisk brugsglas på helt tæt hold.

Mærk varmen fra ovnen, når LaMa Glas hver søndag året rundt inviterer jer indenfor i glaspusteriet fra klokken 11.00 til 14.00. 

Her kan I se et bredt udvalg af pusteriets glaskunst, hvis former er enkle, mens farverne er iøjnefaldende friske.

Kunsten er tilmed udstillet flere steder nationalt og internationalt i store lande som USA, Canada, Bulgarien, Sverige og Italien. 

Stedet afholder interessante arrangementer såsom julemarked, hvor I har mulighed for at puste jeres helt egne julekugler. 

Det vil altså sige, at I ved LaMa Glas i Vejby går nogle frydefulde timer i møde med og ved glaspuster og ejer Laura Madsen.