14 af de bedste seværdigheder på Lolland (2018)

Lolland er landlig idyl, snoede skovstier og uendelige, hvide sandstrande. Og så er Lolland faktisk det sted herhjemme, hvor der er størst chance for godt vejr.


Hvis I har bestemt jer for at holde ferien i Danmark og krydser fingre, tæer og alt andet indenfor rækkevidde for godt vejr, er det bare om at vende snuden mod syd og Lolland.

Den største af de danske Sydhavsøer er ifølge DMI nemlig det sted herhjemme med den højeste gennemsnitstemperatur. Og for at det ikke skal være løgn, er det også her, det regner allermindst.

Så det kan godt være, at Bornholm er kendt som solskinsøen, men så er det også helt på sin plads, hvis Lolland får navnet Sommerøen. Særligt fordi øen også er med helt i toppen, når det kommer til solskinstimer.

På Lollands sydkyst slynger fine sandstrande sig tæt forbi hyggelige sommerhusområder, og der er herudover en varieret natur med både inddæmmede landområder med et rigt dyre- og planteliv, mangfoldige og frodige naturparker og store frugtplantager på øen.

Mange af stederne kan I besøge og se på nært hold, og der er herudover et spændende udvalg af oplevelsesmuligheder på øen. Vi har samlet vores favoritter til ferien på Lolland herunder.

Go' tur til Sommerøen i Smålandsfarvandet!


Knuthenborg SafariparkPå Lollands nordkyst blev der i 1969 etableret en dyrepark lidt ud over det sædvanlige.

I Knuthenborg Safaripark går vilde dyr som sibiriske tigre, arktiske ulve, giraffer og næsehorn frit rundt i store naturanlæg opdelt efter kontinent, så I kan rejse hele verden rundt og opleve de forskellige områders dyreliv på helt nært hold. Nogle dyr kan I komme helt tæt på og klappe, mens andre opleves bedst i sikker afstand bag bilens ruder.

Parken er hjemsted for mere end 1000 vilde dyr, og i 2018 flytter der sågar et større antal livagtige dinosaurer ind i parkens nye dinosaurskov!

Her møder I også dinosaurernes nulevende slægtninge emuerne, ligesom I kan se fossiler og store, forhistoriske skeletter.

Udover Safariparken er der et stort børneforlystelsesområde på stedet med Europas stejleste træstamme-vandrutsjebane, en otte meter høj kopi af Kilimanjaro bygget som et stort legeland, spændende vand- og naturlegepladser og mange andre sjove aktiviteter.

Der er fri adgang til safari, forlystelsesområdet Limpopoland og Dinosaurskoven, når entréen til Knuthenborg Safaripark er betalt. 

 

Frederiksdal KirsebærvinPå Lollands yderste vestkyst ligger Frederiksdal Gods indrammet af skov og helt ud til Langelandsbæltet.

Og placeringen er ikke bare smuk. Den er også ideel til frugtproduktion grundet de mange solskinstimer og lune temperaturer på Lolland.

Omkring godset er der etableret vidtstrakte plantager med kirsebærtræer i lange rækker, og hvad er mere oplagt end at bruge de mange bær som fundament for Skandinaviens største vineri?

Absolut ingenting, hvis I spørger folkene bag Frederiksdal Kirsebærvin, som har gjort lige netop det og tilmed vundet stor anerkendelse for det i både ind- og udland. Faktisk er Frederiksdal Kirsebærvin de første i verden til at producere vin af kirsebær efter de samme principper, som i hundredevis af år er brugt til vinproduktion.

Når I besøger 'vinslottet', kan I ved selvsyn se og høre, hvordan de forskellige processer i vinproduktionen gribes an. Alt lige fra opdyrkningen af bær over den smagsskabende fermenteringen og lagringen til den endelige tapning foregår på stedet, hvor I også kan smage og købe de forskellige vintyper.

Vineriet er åbent for besøgende i dagtimerne fra maj til august. Større grupper kan booke rundvisninger året rundt.


Galleri Heike Arndt

Der er masser at gå på opdagelse i på det dansk-tyske galleri. Foto: Galleri Heike Arndt.


I den lille by Kettinge på Sydøstlolland ligger Galleri Heike Arndt, som ejes og drives af kunstneren af samme navn.

Der er værker fra anerkendte internationale kunstnere fra den berlinske kunstscene såvel som fra kunstnerens selv på galleriet, som har fokus på samtidskunsten i form af alt fra malerier til tegninger, mixed media, skulpturer, keramik, grafik og mange andre udtryksformer som street art.

Multikunstneren og globetrotteren Heike Arndt har i mere end 30 år arbejdet med kunst og kulturformidling, og hun har i særlig grad fokus på dialogen mellem den nordiske og tyske kunstscene. Hun er født i Østtyskland, men har haft base i Danmark siden 1985. Galleri Heike Arndt har også en afdeling i Berlin.

Der er oftes et leben af kunstinteresserede mennesker i galleriet. Der afholdes forskellige events og workshops, hvor I er velkomne til at kigge forbi og få en snak med de mange andre kunstinteresserede. Det er typisk også muligt at stikke hovederne ind i det grafiske værksted og se det kunstneriske arbejde blive udført.

I det daglige kan I møde Heike selv eller en af galleriets mange frivillige, og der er god mulighed for at købe et spændende stykke samtidskunst med hjem fra ferien. I kan også besøge galleriet uden for normal åbningstid efter aftale, og hvis I er otte eller flere, kan I komme på en privat rundvisning med eller uden frokost.

Galleri Heike Arndt er åbent fra april til december.


Maribo Jazz Festival

Festlig stemning og folk i massevis i Hylddalen under festivallen. Foto: Maribo Jazz Festival.


Hvert år i juli afholdes en fire dages jazzfestival i Lollands næststørste by, Maribo.

Byen ligger smukt placeret ved den store Søndersø på Midtlolland, og i festivalsperioden er byens gader fyldt med skøn jazzmusik fremført af alskens farverige musikere fra ind- og udland.

Der er optog igennem byen med trompetspillende herrer i stråhat, bigbandkoncerter på den store friluftsscene tæt ved bymidten og gospel i Maribo Domkirke. Blandt meget, meget andet.

Det er tydeligt at mærke, at Maribo Jazz Festival er inspireret af New Orleans-jazzen, og byen summer af energi og 'good vibes' i festivalsperioden.

Billetterne til de fire dage med jazz er forholdsvis billige sammenlignet med andre festivaller rundt i landet, og hvis I beslutter jer for at styre mod Maribo i den forlængede festivalsweekend, kan I glæde jer til en lang række koncerter og happenings fordelt på hele 16 spillesteder rundt omkring i byen.


Museum Lolland-Falster - Frilandsmuseet i Maribo

Den idylliske urtehave foran Skovriddergården. Foto: Ingrid Riis.


Helt ud til den store Søndersø i Maribo finder I byens hyggelige frilandsmuseum.

Her kan I se nærmere på et fint udvalg af huse fra en tid, hvor det primære erhverv i Danmark var landbruget, og hvor arbejdet slet ikke var arrangeret under storlandbrug i samme grad, som tilfældet er i dag.

Der er blandt andet gamle bondehuse, en skovriddergård, en mølle fra Fejø, en gammel skole og en tjenestebolig fra Ulriksdals Gods på museet, og det er hyggeligt at gå omkring blandt de fine bygninger i det historiske miljø og se nærmere på vores fælles fortid.

Frilandsmuseet bliver nænsomt passet og plejet, og det er altid en spændende oplevelse at gå ind i den lille tidslomme i Maribo. Hen over året arrangeres der forskellige aktiviteter for børn og voksne på museet, hvor I kan prøve de gamle landsbylege, komme helt tæt på dampmaskiner eller blive klogere på datidens håndværkstraditioner.

I kan også få en guidet rundvisning med spændende fortællinger fra de gamle huse.

Museet hører under Museum Lolland-Falster, som også har den gamle købmandsforretning Falsters Minder, Stiftsmuseet i Maribo og Reventlow-Museet på herregården Pederstrup under sin paraply.


Wellness & Spa - Bandholm Hotel

Der lægges an til ansigtsbehandling. Foto: Bandholm Hotel.


Hvis I trænger til lidt selvforkælelse på ferien til Lolland, er det Bandholm Hotel på nordkysten, I skal sætte retningen mod. Det idylliske hotel har i mange år drevet en stor wellness-afdeling med et bredt udvalg af afslappende og afstressende spa- og massagebehandlinger.

I kan fx få jer en romantisk oplevelse med champagne i jacuzzien omgivet af levende lys med efterfølgende massage. I kan også få en målrettet massagebehandling, der tager højde for lige netop jeres myoser og ømme led og muskler.

Hotellet har en række kosmetologer ansat, så I kan ligeledes få skræddersyede ansigtsbehandlinger. De dygtige kosmetologer er også eksperter i mani- og pedicure, men det er bare et lille udpluk af de mange behandlingsformer.

Det gamle, nænsomt resturerede og enormt stemningsfulde hotel fra 1886 er i både 2017 og 2018 kåret som landets bedste hotel af TripAdvisor.

Hotellet huser en af Lollands mest besøgt restauranter, hvor der er stort fokus på at bruge lokale råvarer i retterne. Det milde klima og den fede jord på Lolland giver de lokalt producerede fødevarer masser af kraft og smag, og restauranten formår at trylle kvalitetsråvarerne om til lækre og smukt anrettede gourmetretter.

Om sommeren kan I nyde maden på hotellets overdækkede terrasse med udsigt til Smålandsfarvandet.


Krenkerup Bryggeri 

Godt øl i smukke og historiske omgivelser. Foto: Krenkerup Bryggeri.


Det gamle Krenkerup Gods fra 1500-tallet på Østlolland ligger smukt indrammet af voldgrave og huser et af Danmarks vel nok skønnest beliggende bryggerier.

Siden 2008 har godset nemlig haft eget bryggeri i de store, rødkalkede bindingsværkslader på stedet. Her kan I smage en lang række forskellige øltyper brygget på produktionen fra de omkringliggende marker.

En af øllene er sågar kåret som den bedste i sin kategori i hele Europa, og øllet er i det hele taget af meget høj kvalitet på Krenkerup.

Bryggeriet arrangerer ofte rundvisninger og smagninger, og lægger I vejen forbi udskænkningsstedet ’Krenkerup Traktørsted’, er det muligt at smage de mange forskellige øl og få en god bid mad til. Se mere om stedets mange aktiviteter lige her.

På rundvisningerne gør bryggeriets personale jer klogere på, hvordan de forskellige øl får deres unikke karakterer og smagsnuancer, ligesom der fortælles om, hvordan det er lykkedes at integrere et topmoderne bryggeri i de historiske bygninger.

Til sidst får I selvfølgelig mulighed for selv at smage på de gyldne dråber.


Naturlandet

Kajaktur i farvandet mellem Lolland og Falster. Foto: Naturlandet.


Lolland er med sin placering mellem Smålandsfarvanet i nord og Femern Bælt i syd en oplagt destination for jer med hang til store oplevelser i naturen.

De rolige farvande omkring øen gør det til et godt sted at forfine jeres kajakteknik med kortere og længere ture rundt i de naturskønne vige. Der venter jer også smukke naturoplevelser ved Maribosøerne midt på Lolland og Nakskov Fjord længst mod vest.

Fra søsiden har I udsigt ind over øens fine strande og de skiftende farver på marker og skove, og flere steder kan I se småstier brede sig fra kysten og længere ind i land.

Lolland er nemlig også en oplagt destination for jer, der gerne vil holde ferien i vandrestøvler, på hesteryg eller på cykel.

Her er et fint net af mindre skov- og markstier, hvorfra I kan se køerne græsse og høre fuglekvidderen i trætoppene, ligesom der snor sig mange cykelstier rundt på øen. Faktisk er der omkring 600 kilometer afmærkede cykelruter til sammen på Lolland og Falster, og der er både spændende strækninger til længere ture med overnatninger i telt eller shelter og til kortere ekskursioner fra sommerhuset.

Naturen på Lolland er forholdsvis flad, så alle kan være med på udflugterne ud i den fine natur.

Hvis I vil have et samlet overblik over de mange oplevelsesmuligheder i den lollandske natur, er det oplagt at downloade appen "Naturlandet", som byder på masser af inspiration til oplevelser i naturen.


Fuglsang Herregaard

Indrammet af blåt og grønt ligger herregården meget naturskønt. Foto: Fuglsang Herregaard.


Allerlængst mod øst på Lolland helt ud til Guldborg Sund ligger Fuglsang Herregaard.

Hovedbygningen i renæssancestil er opført i 1800-tallet og er udefra set en meget spændende bygning fyldt med krummelurer og detaljer ved både indgangspartiet og på facader.

Herregårdens store have er anlagt over en årrække i 1700-tallet af den samme gartner, der senere blev ansat som gartner ved såvel Frederiksborg Slot som Fredensborg Slot.

Den romantiske, engelske stil, der også kendetegner de to kongelige slottes haver, går igen på herregårdens grønne arealer, og I finder flere stengærder og lange alleer i haven fra gammel tid.

Over tid er anlægget nænsomt plejet og udviklet, så det i dag stadig er en fornøjelse at besøge. Fra haven løber der en række stier gennem skoven og ud til næsset helt ude ved Guldborg Sund.

Det er et sjældent naturskønt område med mange hundrede år gamle egetræer, en rig fauna og smuk udsigt til eng, skov og sund.

Hvis I beslutter jer for at kigge nærmere på den charmerende bygning og de smukke udenomsarealer, er det oplagt også at kigge indenfor på Fuglsang Kunstmuseum, der ligger lige på den anden side af vejen.


Maribo Sø Golfklub

Golf i naturskønne omgivelser. Foto: Maribo Sø Golfklub.


Hvis I vil have jer en lidt anderledes oplevelse i naturen på ferien til Lolland, er det oplagt at tage turen til Maribo, hvor byens golfklub holder til helt ned til den smukke Søndersø.

Maribo Sø Golfklub er åben for aktive golfspillere såvel som de mere uøvede, der kan udfordre sig selv og hinanden på stedets ni huller Pay and Play bane.

Golf er et spil for folk i alle aldre, og det er en sjov sportsgren at give sig i kast med.

Hvis I aldrig har prøvet spillet før, kan I starte ud på Maribo Sø Golfklubs driving range, hvor I kan få lidt styr på teknikken, inden I begiver jer ud på golfbanen. Her er også en puttinggreen, hvor I kan øve det afsluttende spil på greens.

Maribo Sø Golfklub ligger i et letkupperet terræn med udsigt til de grønklædte øer ude i vandet. Banen er indrammet af både skov, by og marker, og det gør turen rundt på banerne til en flot oplevelse med mange fine udsigtspunkter.


Postbåden på Nakskov Fjord

Det er spændende for store og små at komme på tur på fjorden. Foto: Postbåden.


Nakskov Fjord kaldes Danmarks ørigeste fjord med hele ti store og små grønklædte øer og et spændende kulturmiljø på den yderste kant af det vestlollandske fastland.

Herude var der nemlig tidligere etableret et lille minisamfund med blandt andet en lille skole, et fyrtårn og små fiskerhuse, som I stadig kan se og opleve på området kaldet Albuen.

Den bedste måde at opleve Nakskov Fjords mange herligheder på er ved at hoppe ombord på Postbåden, som i dag sejler mange ture ud på fjorden i særligt sommermånederne.

På turene er der rig mulighed for at nyde udsigten til de mange øer, og I har blandt andet mulighed for at besøge Albuen og se det gamle fiskersamfund og blive klogere på naturen og dyrelivet i fjorden.

På nogle af turene er der en lokal naturvejleder med ombord, som kan fortælle mangt og meget om den unikke natur i fjorden. Der arrangeres også "øhop"-ture og solnedgangsture, hvor I kan nyde jeres medbragte mad fra madkurven i de enormt smukke omgivelser, mens solen går ned ude i horisonten.


Museum Polakkasernen

Det kulturhistoriske museum set udefra. Foto: Museum Polakkasernen.


I slutningen af 1800-tallet og første del af 1900-tallet rejste et stort antal polske landarbejdere til Danmark og i særdeleshed Lolland, hvor de fandt beskæftigelse i sukkerroeproduktionen.

De mange sæsonarbejdere blev typisk indkvarteret på polakkaserner rundt omkring på øen tæt ved de større gårde og godser, og en af de kaserner kan I den dag i dag stadig besøge på det sydlige Lolland.

Polakkasernen ved tæt ved Lungholm Gods var beregnet til 30 af de tilrejsende polakker og blev opført på åben mark et stykke væk fra de øvrige bebyggelser. En sådan placering var typisk for bygningerne, da man gerne ville begrænse arbejdernes kontakt til lokalbefolkningen. I begyndelsen af 1900-tallet fandtes der cirka 30 lignende bygninger på Lolland.

Polakkasernen er indrettet med en masse effekter fra tiden med de indkvarterede sæsonarbejdere. I får derfor et detaljeret indblik i, hvordan de tilrejsende boede og levede under meget beskedne kår.

I får også et indblik i det udslidende arbejde i markerne via forskellige illustrationer, fortællinger og billeder fra dengang, og det giver et spændende indblik i både dansk og polsk kulturarv at besøge Polakkasernen.


Richard Winthers Hus i Vindeby


Når I træder op af den flisebelagte havegang på det nordvestlige Lolland, kan I se et stort hus i æstetisk forfald.

Det gamle hus var indtil 2007 hjem for en markant skikkelse på den danske kunstscene, Richard Winther, som primært så sig selv som maler, men også beskæftigede sig med andre udtryksformer. I en periode var han hertil professor på Kunstakademiet.

Huset står i dag som et ganske specielt museum. Vægge og lofter i det gamle hus er prydet af Winthers malerier med ofte ret obskure og erotiske motiver som sammen med de forfaldne omgivelser skaber en lidt mystisk og anderledes stemning i lokalerne.

Museet afholder hvert år særudstillinger med udgangspunkt i Richard Winthers værker i husets stueetage, mens andre kunstnere udstiller på overetagen.

Hvis I er interesseret i at få den spændende historie om Richard Winther fortalt i detaljer på jeres besøg, er det en god idé at booke en rundvisning på forhånd. Der er åbent fra april til oktober i weekenderne og på andre tidspunkter efter aftale.


Museumsbanen Maribo-Bandholm

Toget er klar til afgang fra Bandholm. Foto: Museumsbanen Maribo-Bandholm.


Hvis I altid har drømt om at prøve, hvordan det var at være rejsende med et af de gamle kulfyrede damplokomotiver, så skal I lægge vejen forbi Museumsbanen Maribo-Bandholm.

Banen blev i 1869 åbnet som den først jernbane på Lolland, og i dag kører en række gamle tog fra museumsbanen med passagerer fra både Maribo og Bandholm.

I perioden april til oktober kan I fx sætte jer til rette i 1. klasses kupeerne eller slå jer ned i de åbne togvogne i Danmarks ældste køreklare damplokomotiv, som blandt flere andre gamle tog kører på strækningen.

Turen mellem Maribo og Bandholm tager jer igennem noget af den smukkeste natur på Lolland. I bliver ført igennem langstrakte skovområder og kornklædte marker, og hele tiden kan I fornemme de historiske vingesus i de gamle togsæt med kulduften i næsen.

Start- og endestationerne fuldender indtrykket af at være kommet på lidt af en tidsrejse. De gamle bygninger, de manuelle sammenkoblinger af togsættene og det fint udklædte togpersonale giver alt sammen mindelser om en tid, hvor det hele gik i et lidt lavere tempo.

Der er fine faciliteter på begge stationer og også mulighed for at købe lidt lækkert til turen.