20 af de bedste oplevelser og seværdigheder i Viborg (2024)


Det summer af dansk kultur og historie i den gamle domkirkeby.

Lige udenfor bymidten venter den jyske natur og Limfjorden, som byder på den ene oplevelse efter den anden.

Selve Viborg med de brostensbelagte gader og stræder er lidt af en skattekiste af kultur og oplevelsesmuligheder, og byen er et skønt sted at gå på opdagelse for såvel ung som gammel.

Her er der aldrig langt til jeres næste mindeværdige oplevelse, uanset om I er til historisk fordybelse, fart over feltet, smukke naturoplevelser eller noget helt fjerde.

Nedenfor har vi samlet vores bud på de bedste oplevelser for dig og dine nærmeste i Viborg og omegn.

Tag et kig!


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse i Midtjylland her

Energimuseet

Stemningen er elektrisk hos Energimuseet. Foto: Energimuseet.

I et idyllisk søområde ved Tange Sø er et helt specielt museum placeret, og det pynter i den grad i landskabet. Energimuseet!

Energimuseet formilder energiens historie og den grønne omstilling, og det har I her en unik mulighed for at opleve på aller nærmeste hold.

Det energiske musuem har et vigtigt fokus på FN-verdensmål nummer 7, der er vedvarende energi, og på verdensmål nummer 12, som er ansvarlig forbrug og produktion. Nogle både interessante og særdeles relevante fokuspunkter.

Museet forbinder fortid med nutid og fremtid og er fyldt med spændende fortællinger, som I kan udforske i de intet mindre end syv forskellige museumsbygninger og i den flotte mueseumspark.

Trænger sulten sig på under jeres besøg? Bare tag det helt roligt. Energicaféen serverer familievenlige retter til de sultne maver. 

Tilbage er der blot at ønske jer rigtig god fornøjelse ved Energimuseet. Det skal nok blive helt elektrisk! 


Daugbjerg Kalkgruber

Træd ned i dybet. Foto: Daugbjerg Kalkgruber.

Tyve minutter vest for Viborg finder I Skandinaviens ældste kalkmine. 

Med cirka 1500 år på bagen gemmer de snørklede gange på mange hemmeligheder og historier.

Siden 1951 har området været fredet, men helt fredeligt er det nu ikke.

Flagermus i massevis hersker i den kolde kalkgrube, hvor temperaturen året rundt ligger på omkring 10 grader.

Blandt de mange historier, der knytter sig til kalkgruberne, er legenden om Danmarks svar på Robin Hood, Jens Langkniv, dog den største.

Her kan I blive klogere på manden, der stjal fra de rige og gav til de fattige. I dag ligger Jens Langkniv navn til en spændende skattejagt rundt i kalkgruben. 

Tag hele familien, og en tyk trøje, under armen og oplev de historiske gange. 


galleri NB

Hos galleri NB er der god plads til at lade sig fordybe i de mange beundringsværdige værker. Foto: galleri NB.

I hjertet af vidunderlige Viborg ligger en perle midt i et urbant miljø. Perlen hedder galleri NB. En kunstnerisk perle.

Hos galleri NB har man et brændende ønske om at dele glæden ved værdifuld kunst med så mange som muligt, og det kommer nu til jer gode under jeres besøg i galleriet.

Indendørs bliver I mødt af et kunstnerisk univers bestående af udstillinger af kunstnere fra hele verdenen. Internationale kunstnere såvel som nationale kunstnere.

Der er med andre ord en international klasse over galleriet, og det mærker man fra start til slut under sit besøg. 

Gå på opdagelse i et unikt udvalg af forskellige former for opsigtsvækkende værker. Glem tid og sted og lev jer ind i historien i værkerne. Timerne flyver afsted.

Kursen er sat mod galleri NB, og nu er det blot op til jer om at få mest muligt ud af jeres besøg i det udtryksfulde galleri. Rigtig god fornøjelse!


Hvolris Jernalderlandsby

En anden tid, et andet tempo. Foto: Hvolris Jernalderlandsby.

Nord for Viborg ligger Hvolris og et lille stykke af fortiden. 

Er I klar til at besøge en tid, hvor tablets og smartsphones ville blive betragtet som sort magi?

Her venter historisk gode oplevelser for hele familien med udgangspunkt i jernalderen.

En kombination af arkæologiske udgravninger og genskabt jernalderlandsby sætter rammerne for mange timers sjov og læring, hvor alt fra undervisning til historiske levendegørelser finder sted.

For de mindste i flokken findes der ligeledes snaksaglige dyr, i form af geder, som ikke siger nej til et klap eller to.

Dertil tilbyder Hvolris Jernalderlandsby en helt unik feriemulighed. I kan tilbringe en uge som for 2000 år siden i de historiske rammer, der uden tvivl vil sætte nutiden i perspektiv. 


Bruunshaab Gl. Papfabrik

Den gamle papfabrik ligger i de smukkeste omgivelser ved Mølleåen. Foto: Bruunshaab Gl. Papfabrik.

Bruunshaab Gl. Papfabrik. Et af Danmarks få arbejdende fabriksmuseer.

Papfabrikken ligger smukt placeret i dalen omkring Mølleåen nær Viborg, og her har lyden af mennesker og maskiner kunnet høres siden industriens barndom.

Et besøg i det forunderlige fabriksmiljø er uden tvivl udbytterigt for børn såvel som for voksne.

I fabrikkens lokaler kan I på egen hånd følge produktionen i første parket. Lad jer betage af det finurlige transmissionssystem med aksler, hjul og drivremme, der trækker de gamle maskiner, som omdanner affaldspapir til pap. Et på mange måder imponerende syn.

Rundt i fabriksbygningerne finder I ligeledes dampmaskinen, vandturbinen og tørremaskinen samt et afsnit, som på spændende vis fortæller om transporten til og fra den gamle papfabrik.

I ønskes en rigtig god fornøjelse ved Bruunshaab Gl. Papfabrik!


Legeland Viborg

Sjov og leg i mange timer. Foto: Legeland Viborg.

Underholdende aktiviteter for hele familien venter i Viborg. 

Om familien skal bankes på rodeotyren, klatre om kap på klatrevæggen eller se, hvem der kan hoppe højest i trampolinparken, så findes aktiviteten hos Legeland Viborg.

Når der skal fyldes nyt brændstof på energibarometret, så er I meget velkomne til at medbringe eget mad og drikke. Hvis det hele er glemt derhjemme i køleskabet, eller det blot vil fylde for meget i bilen, så frygt ej. Legeland Viborg skal nok sørge for, at ingen går sultne hjem. 

I kan få alt fra burgere og pommes fritter til frikadeller og kylling, ligesom der er drikkevarer til både store og små med alt fra sodavand til rødvin.

Hele familien er garanteret at gå mætte i seng på alle fronter efter en dag i Legeland Viborg.

Søger I efter aktiviteter for børn Viborg, er Legeland Viborg det helt rette sted for jer. Rigtig god fornøjelse! 


Himmerlands Teater

Man ved aldrig hvad der venter, når man går i teatret. Foto: Himmerlands Teater.

Hvis I tager en nordøstlig afstikker fra Viborg til Hobro, finder I et skønt sted, hvis I er til kulturelle input.

Her er formålet klart: kvalitetsniveauet skal være højt og publikummet bredt. 

Derfor er forestillingerne i Himmerlands Teater mange, og I har rig mulighed for at opleve stærke skuespilpræstationer i de underholdende forestillinger.

Ligeledes er baren altid åben, både før og efter forestillingerne, hvor drikkevarerne kan nydes i foyeren.

Den eneste udvej for skuespillerene er gennem foyeren, så der er rig mulighed for at få sig en sludder med de involverede parter efter forestillingen. En sjov og interessant mulighed for at komme tæt på folkene bag.

Himmerlands Teater byder året igennem på masser af stærke, sjove og rørende oplevelser.


Viborg Kunsthal

Dansk og international kunst i smuk symfoni. Foto: Viborg Kunsthal.

I historiske og stemningsfyldte lokaler nær Søndersø huserer Viborg Kunsthal.

Et omdrejningspunkt for samtidskunst af både danske og internationale kunstnere.

Førhen blev stedet anvendt til fremstilling af brændevin, men har siden 1994 været et af de førende udstillingssteder for samtidskunst i Danmark.

Det er ikke kun husets fire vægge der rummer de kunstneriske skatte – rundt om kunsthallen kan man opleve det imponerende værk af billedkunstner Mette Winckelmann. Den 500 kvadratmeter store mur gør sig særligt bemærket i haven. Med en smuk mosaikudsmykning fortæller muren med sine over 100 forskellige mønstre om byens betydning og historie. En historie der strækker sig helt tilbage til middelalderen.

I kan se frem til kunst fra nær og fjern, både ude og inde. Dertil byder Viborg Kunsthal på både en tur i kunstbutikken samt kaffe og kage i caféen.

Så hvis du spørger dig selv, hvad man skal se i Viborg, er Viborg Kunsthal helt oplagt. Rigtig god fornøjelse!


Viborg Golfklub

Golf midt i den jyske natur. Foto: Viborg Golfklub.

I den viborgensiske natur flyver der med jævne mellemrum en golfbold eller fem igennem luften. 

Viborg Golfklub har med sin smukke beliggenhed midt i naturen skabt de optimale betingelser for et slag golf for dig og dine nærmeste.

Med hele 27 huller fordelt på henholdsvis en 18- og 9-hullers bane, er der lagt op til mange timers golf. Bag banerne står tre forskellige banearkitekter, som tilsammen har skabt nogle spændende og udfordrende baner i de naturskønne omgivelser. Baner som er indbydende for både nye og øvede spillere.

Derudover byder Viborg Golfklub på en 9- hullers Pay and Play bane, hvor alle er velkomne. 

Tilknyttet de mange golfhuller er golfshoppen, som vil sætte julelys i øjenene på enhver golfspiller med respekt for sig selv. Foruden et kvalitetsorienteret sortiment er der også mulighed for professionel rådgivning samt mulighed for reparation og tilretning af golfudstyr. 


GASmuseet

Bliv klog på gassens mange funktioner. Foto: GASmuseet. 

Nogle grundstoffer har været med til at revolutionere måden, vi lever på. Heriblandt gas. 

GASmuseet i Hobro, en god halv times kørsel fra Viborg, gør jer meget klogere på gassens betydning for os mennesker.

Hvor bruges gas eksempelvis? Og hvordan brugte man gas før i tiden kontra nu?

Der venter mange timers sjov og læring for både store og små, eksempelvis i uge 27-32, uge 7 og 42, hvor alle barnlige sjæle får mulighed for at lave flotte flammefarver, bøje glasrør, producere kulgas og meget mere.

Hertil findes flotte udstillinger om bygassens historie og den konstant voksende Vidensbank, som jævnligt bliver udvidet med nyttig viden og fængende lærdom. 

Ligeledes byder GASmuseet på både en hyggelig café samt en spændende museumsbutik.


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas enorme udvalg af sommerhuse i Midtjylland her.


Skive Gokart & Paintball

Husk at rette hånden tydeligt op i luften, hvis du er færdig. Ellers kan det gøre nas. Foto: Skive Gokart & Paintball.

Er I klar til at få pulsen op og mærke adrenalinen pumpe rundt i kroppen? Så er I kommet til det helt rette sted i form af Skive Gokart & Paintball. 

I udkanten af Skive, bare en halv times kørsel nordvest for Viborg, er der nemlig gang i den rundt omkring på et stort anlæg. Højlydte grin, skud fra paintball pistoler og motorstøj fra gokarts er bare nogle af de mange lydindtryk. Scenen er sat. Lad os da bare komme igang!

Start jeres begivenhedsrige dag ud med en adrenalinfyldt tur på stedets indendørs gokartbane. Kom sikkert rundt i svingene og smæk speederen helt i bund på de lange lige stykker.

Efterfølgende er mulighederne mange ved Skive Gokart & Paintball. Kast jer for eksempel ud i bubblesoccer, lasergame og paintball. Blandt mange, mange andre spændende ting. 

Så tilbring dagen ved Skive Gokart & Paintball og lad jer fornøje af de talrige aktiviteter. Et fuldstændig uforglemmeligt adrenalinkick i nogle seje omgivelser. 


Museet Herregården Hessel

Et besøg ved Herregården Hessel er en rejse tilbage i tiden. Foto: Museet Herregården Hessel.

En autentisk herregård i historiske rammer.

En halv times kørsel nordvest for Viborg, nær Hvalpsund, ligger Museet Herregården Hessel.

Her vil I få en dybdegående forståelse for den daglige drift af en mindre herregård og det tilhørende jord i perioden 1880 til 1925. Med andre ord så vil I som besøgende få et indblik i datidens landbrug på en herregård.

Oplevelsen tiltaler hele familien, da I vil få et indblik i en levende fortid på stedet, hvor I vil blive opslugt af en anden tid, der adskiller sig fra nutidens dagligdag. Eksempelvis vil I opleve, at stuehuset indeholder de originale møbler fra midten af 1800-tallet.

For at skabe et totalbillede af en gammel herregård vil I blandt andet kunne se, hvordan der på de omkringliggende marker bliver dyrket gamle kornsorter, og hvordan husdyrerne afgræsser jordene. Derudover er der ved udvalgte arrangementer mulighed for at køre i hestevogn.


Stoholm Fritids- og Kulturcenter

Træd ind i en aktivitetesrig verden i skønne Stoholm. Foto: Stoholm Fritids- og Kulturcenter.

I udkanten af en midtjysk landsby ved navn Stoholm små 20 kilometer fra Viborg skyder et prægtigt fritids- og kulturcenter op af jorden. Stoholm Fritids- og Kulturcenter!

Udover at være et lokalt knudepunkt ligger stedet også hus til alverdens minderige møder, kanongode kurser og forrygende fester.

Sidder man ikke til bords til et af Stoholm Fritids- og Kulturcenters mange arrangementer, så skal man uden tvivl prøve sig selv af på stedets pulsfremkaldende aktiviteter. 

Blandt disse pulsfremkaldende aktiviteter er det i den grad værd at nævne fritid- og kulturcenterets splinternye MTB- og teknikbane, som er en mountainbikebane, der er egnet mountainbikere i alle aldre.

Kast jer ud på forskellige ruter inddelt i varierende sværhedsgrader. Mærk suset i maven i svingene, kæmp jer op af stejle stigninger og tilbring nogle hylemorsomme timer sammen. 

Derudover starter en af Danmarks 7 kaminoer, starter ved vandrehjemmet. Kalk Kaminoen. En vandrerute på cirka 30 km mellem smukke Stoholm og Skelhøje.

Mulighederne er altså mange ved Stoholm Fritids- og Kulturcenter, og nu er det bare op til jer om at udnytte dem på bedst mulig vis. Rigtig god fornøjelse!


Glaspusteriet Lofstad

Kunsten er på imponerende vis formet gennem glaspusteri. Foto: Glaspusteriet Lofstad.

I det gamle elværk i centrum af Viborg arbejder ejer Tina Lofstad med det 1100 grader flydende glas. Et gammelt håndværk, der er særdeles beundringsværdigt, og som du kan se hos Glaspusteriet Lofstad.

I den intime og autentiske butik bliver I mødt af et unikt udvalg af glaskunst som er lavet fra bunden i det arbejdende værksted. Alle varerne er unika, hvorfor form, farver og så videre varierer fra vare til vare.

Blandt Glaspusteriet Lofstads udvalg af unikt mundblæst glaskunst er der både skåle, fade, lysestager, glaskugler, drikkeglas samt meget andet brugskunst.

Overvær magien når glaskunst blevet formet fra bunden af. Det kan betage én i timevis, når Tina Lofstad folder sin store erfaring ud i værkstedet og tryller glaskunst frem af det flydende glas.

Har du en glaspuster gemt i maven? Du kan booke tid og selv prøve at arbejde med det varme glas. Husk at ringe i god tid og vær venligst opmærksom på, at dine kunstværker i glas først kan afhentes dagen efter, fordi det skal afkøle natten over. Det er en storslået oplevelse!

Så aflæg Glaspusteriet Lofstad i Viborg et velfortjent visit. Det er så afgjort et besøg værd.


Daugbjerg Minilandsby

Oplev Daugbjerg i slutningen af 1700-tallet. Foto: Daugbjerg Minilandsby.

Et kvarters kørsel vest for Viborg ligger en alternativ måde at forstå fortiden på.

Daugbjerg Minilandsby er forsøget på at genskabe Daugbjerg i størrelsesforholdet 1:10, som byen så ud før en storbrand tilbage i 1791. 

Genskabelsen, der blev færdiggjort tilbage i 2007, må siges at være en succes.

Her får I som besøgende en interessant forståelse for flere af de seværdigheder, myter og sagn, som minibyen indeholder. Folkene bag har alle en form for tilknytning til Daugbjerg, hvilket har været med til at give minilandsbyen det autentiske udtryk, der har været ønsket. 

Med i alt 150 forskellige genskabte bygninger er der rig mulighed for at blive betaget af byens lange historie. 

Daugbjerg Minilandsby har desuden en café, hvor I kan få noget at spise og drikke blandt de mange historiske mundfulde.

Dertil findes brugskunst i lange baner i forretningen, der er tilknyttet minilandsbyen.


Borbjerg Mølle Kro og Hotel

Afslappende ophold i naturskønne omgivelser. Foto: Borbjerg Mølle Kro og Hotel.

Har I brug for at koble af og bryde hverdagens rutiner?

En vestlig afstikker fra det viborgensiske, har vi Holstebro, og muligheden for et behageligt ophold i idylliske rammer.

Rundt om de historiske bygninger vil I møde dyrefolde med eksotiske dyr samt stedets varemærke i form af den gamle og utroligt smukke vandmølle, der stadig er aktiv. 

En lang række aktiviteter fylder dagene med spændende oplevelser for hele familien: vildmarksbad, bådudlejning, naturfitness, flyveplads, golf. Eller hvad med at opleve Det Jyske Afrika med bomaer, kubukaer og et baobab træ?

Oplevelser som disse og mange flere venter hos Borbjerg Mølle Kro og Hotel.

Skulle det gå hen og blive sent, så kan I naturligvis tage en overnatning. Med flotte værelser, lækkert mad, historiske lokaler og en ganske unik beliggenhed ud til Mølle Sø, er der lagt op til absolut hygge for dig og dine nærmeste.


Nørreris Put and Take

Rigelig med fisk i søen. Foto: Nørreris Put and Take.

I det sydlige Himmerland, 20 minutter nord for Viborg, er det blevet tid til at finde fiskegrej og tålmodighed frem.

Tre Put and Take søer, tre forskellige slags ørreder: regnbue-, guld- og kildeørreder.

Om du er på egen hånd eller har taget hele familien under armen, så er omgivelserne til det. De flotte omgivelser giver en stemning af ro og idyl og sætter de perfekte rammer for den lydløse jagt på de mange smukke fisk.

Størrelserne kan variere en del, men med lidt held vil I kunne trække gevinster på over 10 kilo i land. Så der er noget at kæmpe for!

Da der ikke er tæt bevoksning omkring søerne, giver det de optimale betingelser for særligt fluefiskeri.

Blandt de smukke naturlige omgivelser står flere bord- og bænkesæt samt læskure, så der er mulighed for at nyde den medbragte mad i landligt idyl. Derudover er der både køleskab og grill på stedet til fri afbenyttelse, så det skulle være muligt at medbringe andet end sure leverpostejsmader og håndvarmede øl til jeres dag i fiskeriets tegn.

Lad den rolige jagt begynde.


Lise Møller Design

Unikke designs fra Lise Møller. Foto: Lise Møller Design.

Er du kvinde og glad for beklædningsgenstande, der giver dig et unikt udtryk?

Så er Lise Møller Design helt sikkert noget for dig. Der findes som bekendt ikke noget bedre end at eje noget, som ingen andre gør.

Lise Møller, bag Lise Møller Design, huserer til dagligt i Aars i Vesthimmerland.

Her bliver tiden brugt på at designe vindjakker til kvinder, hvor to jakker sjældent er ens. Hver jakke får derfor sit helt eget unikke look. 

Med mere end 30 års erfaring fra branchen vil I med et besøg hos Lise Møller hurtigt opdage en kvinde med styr på design og materialevalg.

Besøg værkstedet og få et spændende indblik i arbejdsprocessen med skabelsen af de unikke produkter og benyt samtidig muligheden til at designe din helt egen vindjakke.


Dansk Nutidsmuseum

Stedet der gemmer nutiden for fremtiden. Foto: Dansk Nutidsmuseum.

I Aars er formålet meget simpelt: bevar nutiden for fremtiden. 

Siden 1994 har Dansk Nutidsmuseum kunne præsentere udstillinger fra danskernes hverdag gennem årtierne. En spændende og perspektiverende museumsoplevelse for hele familien. 

Oplev mælkemejeriernes udvikling fra mælk i glasflasker til karton,  en typisk bolig fra 1930'erne eller få et indblik i, hvordan et klasseværelse så ud fra første halvdel af 1900-tallet.  

Side om side med de mange udstillinger findes der en lang række genstande, som tydeligt viser teknologiens udvikling. Computere, radioer, ghettoblastere. Alle genstande, der automatisk kaster mange spørgsmål fra sig fra de mindste i flokken. 

Tag familien under armen og rejs tilbage til danskernes hverdag for 10, 20, 50 eller 100 år siden.


Hotel Simested Kro

Hyggelige stunder i autentiske rammer. Foto: Hotel Simested Kro.

Er I på udkig efter det klassiske kroophold, hvor madkvaliteten er i top?

I Aalestrup, nær Viborg, sætter man en stor ære i at servere traditionel dansk mad i autentiske rammer. 

Kunne vi eksempelvis friste med en dansk bøf med bløde løg? Måske er I mere til en lækker rejecocktail?

Med den lækre mad følger som regel et godt glas vin, og skulle I have fået et glas eller to for meget, så er der ingen grund til bekymring. Nyd stunden med dine nærmeste og tag en overnatning på et af stedets i alt fem værelser.

Oveni overnatningen kan morgenmad tilkøbes, så I er sikret en god start på dagen.

Hyggelige stunder og gastronomiske smagsoplevelser venter hos Hotel Simested Kro.