De 15 bedste aktiviteter og seværdigheder i Ebeltoft (2024)


I Ebeltoft blander de snørklede gader, den salte luft, de små butikker og den storslåede natur sig i skøn feriesymfoni.


Den gamle købstad nærmest klynger sig til kysten i den lille vig i bunden af Jyllands næse.

Fra havne- og strandområderne snor de smalle brostensbelagte gader sig forbi det ene mere kringlede og skæve bindingsværkshus efter det andet ind mod det centrale Ebeltoft. Byens midte er stopfyldt med små hyggelige caféer, restauranter og butikker med kunsthåndværk og tilhørende værksteder.

Når I tøffer stille og roligt væk fra bymidten bliver feriehusene ligesom de legende børn flere og flere, vejene bliver smallere, og i udkanten af byen åbner horisonten sig op, så man kan spejde ud over det smukke bølgende og skovfyldte landskab, der i den grad indbyder til leg og aktivitet i naturen.

Ebeltoft er med sin placering i Nationalpark Mols Bjerge nemlig lidt af et eldorado for folk med hang til store naturoplevelser. Udsigten fra de lyng- og græsklædte bakketoppe over skovene, markerne og havet er helt formidabel, og mulighederne for at få din endorfinproduktion skud i vejret med fysiske aktiviteter i naturen er nærmest endeløse.

Der er masser af muligheder og noget for enhver på ferien i Ebeltoft.

Men hvilke steder skal du bare besøge på din tur til Djurslands feriehøjborg?

Det kan du blive klogere på herunder, hvor vi giver vores bud på de allerbedste aktiviteter og seværdigheder i og omkring den østjyske perle.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse ét sted

Se sommerhuse i Ebeltoft her


Møllerup Gods

Verdensballetten slår årligt forbi det historiske Møllerup Gods. Foto: Møllerup Gods.

Hvordan levede man egentlig i gamle dage? Spørgsmålet har mange unægteligt stillet sig adskillige gange.

Det kan unikke steder som kulturhistoriske Møllerup Gods, med en placering på det sydlige Djursland, være med til at tegne et billede af.

Møllerup Gods kan nemlig dateres helt tilbage til år 1208, og stedet er altså en forhistoriske perle med sine mere end 800 års historie.

Det fredelige gods emmer af den lange historie, og de karakteristiske gule bindingsværkbygninger hensætter en til en fascinerende fortid.

Det er muligt at arrangere lærerige rundvisninger, hvis man retter henvendelse til godsets Godskontor, og dette er en helt speciel måde at opleve det fortryllende gods på. Besøg også den lille gårdbutik, der har åbent hver fredag fra klokken 15-17.

I løbet af sommeren afholder godset tre forskellige sommermatinéer, og fælles for dem alle er, at de afvikles på søndage, og det er med klassiske musikgenrer som jazz og opera på tapetet i naturskønne omgivelser.

Så tag en stille og rolig tur ned af Mindernes Allé ved at besøge smukke Møllerup Gods.


Pust Glasværksted

Pust glasværksted

Et udvalg af smukke vaser og skåle fra værkstedet. Foto: Pust Glasværksted.

Der er en høj koncentration af kunsthåndværkforretninger og -værksteder i og omkring Ebeltoft, og særligt mange beskæftiger sig med glasset som udtryksform.

Et af de allerfineste eksempler herpå finder du lige midt i byen. Her holder Pust Glasværksted nemlig til i nogle smukke gamle lokaler, der er indrettet som kombineret butik og værksted.

Når du træder ind over dørtærsklen, befinder du dig i butiksområdet, hvor der findes glaskunst i alle tænkelige former og farver.

Der er et væld af vaser, fade, skåle, kander og små glassmykker, som er udformet i værkstedet lige i forlængelse af butiksområdet.

Her kan du se glaspusterne omforme glasråmassen til formfuldendte og moderne stykker glaskunst, som i mange tilfælde både har stor brugs- og pynteværdi i hjemmet.

Det er en oplevelse for både store og små at følge formgivningsprocessen, og Pust Glasværksted er et oplagt sted at hente en fin souvenir eller gave med hjem fra ferien i Ebeltoft.


Skandinavisk Dyrepark

Skandinavisk Dyrepark

Du kan kommet tæt på både meget tamme og meget vilde dyr i parken. Foto: Skandinavisk Dyrepark.

Tyve minutters kørsel fra Ebeltoft og lige midt på Djursland finder du Skandinavisk Dyrepark.

Parken er med sine næsten 500.000 kvadratmeter noget ud over det sædvanlige.

Der er et tematisk fokus på de skandinaviske dyrearter, og dyrene lever deres liv i meget naturtro rammer.

Det betyder, at du som besøgende får et spændende og direkte indblik i dyrenes liv og adfærd i de naturlige omgivelser, hvor alt fra havørne til moskusokser og polarræve boltrer sig.

Flere gange dagligt er der fodring af nogle af de største rovdyr. Det er tankevækkende for både børn og voksne at høre om dyrenes jagt- og spisevaner og se dem udfolde sig lige for øjnene af jer.

Parken er meget stor, så der findes et væld af aktiviteter. I kan fx slå jer løs på dyrelegepladser og forhindringsbaner, gå på opdagelse på Naturstien, hvor et væld af insekter, fugle og fisk lever livet, eller sågar overnatte blandt dyrene i shelter eller samernes svar på en tipi.


Restaurant Moment

Forbered jer på en uforglemmelig madoplevelse på den jyske næse. Foto: Restaurant Moment.

Et lille kvarters kørsel fra Ebeltoft og lige ved indgangen til Friland, Djurslands økolandsby, finder I Restaurant Moment, der i den grad skiller sig ud i en liga for sig.

Den ekstraordinære restaurant blev af samme grund indlemmet i Michellinguiden i 2019 med udnævelsen "Bib Gourmand", som hylder særligt gode spisesteder med mad til rimelige penge.

Den vegetariske gourmetrestaurant har lige dele fokus på velsmag og bæredygtighed, og når I besøger stedet, forstår I med det samme hvordan.

Spisehuset er etableret i en bæredygtig og indbydende træbygning med solcelleanlæg på facaden, et stort væksthus ved siden af og omgivet af en lille skovhave med forskellige bede.

Formålet er at vise, at produktion af afgrøder sagtens kan foregå i balance med naturen og på dens præmisser og ikke den anden vej rundt.

Det hele eksemplificeres i sidste ende i de smukke og virkelig velsmagende anretninger, som skabes med udgangspunkt i de omgivende haver.


Mols Organic

Der er økologiske lækkerier til overflod hos Mols Organic. Foto: Mols Organic.  

En kort køretur fra Ebeltoft ved Vrinners ud til Kalø Vig gemmer der sig lidt af lækkerbisken for alle jer med hang til økologi og søde sager.

Mols Organic holder til i nogle gamle mejeribygninger, og i forlængelse af de store produktionslokaler ligger en hyggelig gårdbutik, hvor de mange forskellige chokolader, marcipanbarer og en lang række andre økologiske specialiteter præsenteres og sælges.

Mols Organic forsøger at indfange essensen af de smukke naturlandskaber i Mols i alle deres produkter. Det kommer både til udtryk i det æstetiske udtryk og indholdet i de mange delikatesser.

Det betyder, at I kun finder det allerbedste fyldte konfekt, bløde nougat og økologiske marcipan i gårdbutikken.

Hvis I gerne vil udforske Mols og de store naturområder - også med smagsløgene - på jeres ferie, er det oplagt at lægge vejen forbi den skønne butik i Vrinners. 


Det Grønne Museum

Det grønne museum Dansk Landbrugsmuseum

Der er meget at lære om naturen og dyreriget på museet Foto: Det Grønne Museum.

En halv times køretur fra Ebeltoft gennem Djurslands skovklædte og bakkede terræn ligger det nationale museum for jagt, skov, landbrug og madkultur.

Man kan næsten ikke tænke sig et smukkere sted at placere netop dét museum.

Det Grønne Museum er indrettet i de store landejendomme omkring herregården Gl. Estrup i et skovfyldt område, og her er der en masse at se og prøve for de naturinteresserede. 

I ferieperioder arrangeres der forskellige spændende aktiviteter for børn og voksne.

Du kan fx komme en tur i marken og se, hvordan de store heste arbejder med at bearbejde jorden og bringe høsten i hus.

Du kan også besøge den gamle smedje og se, hvordan smedene forandrer den rå metal til alskens brugbare redskaber som søm, hestesko og knive.

Udenfor kan du gå på opdagelse i det store baroklignende haveanlæg med både køkken- og blomsterhaver, ligesom du kan komme helt tæt på små og store dyr. 

Søger I efter aktiviteter for børn Ebeltoft, er Det Grønne Museum det helt rette sted for jer. Rigtig god fornøjelse!


Mols Kafferisteri

Kaffen smager altså bare lige en anelse bedre, når man smager den i et kafferisteri! Foto: Mols Kafferisteri.

Har I en stor forkærlighed for kaffe, og kan I bare ikke få nok af den fristende duft, der medfølger?

Så er Mols Kafferisteri, der ligger kun et lille kvarters tid fra Ebeltoft, lige nøjagtig stedet for jer!

Her ristes der kvalitetskaffe fra Indien og Guatemala, og I er inviteret med indendøre over hele sommerperioden.

Smag på det eksklusive kaffe og indtag hver en tår med nydelse i Mols Kafferisteris intime kaffebar.

Aromaerne og smagsnuancerne forenes i en overvældende kaffeoplevelse.

Ønsker I at dele en snert af oplevelsen med jeres omgangskreds, er der mulighed for at købe poser af de lækre, ristede kaffebøner med sig hjem.

Lad tiden standse for en stund og nyd en kaffeoplevelse ud over det sædvanlige ved Mols Kafferisteri!


Campaya samler de danske udlejningssommerhuse ét sted. Se Campayas enorme udvalg af sommerhuse i Ebeltoft her.


Nordisk Tang

Der høstes tang til produktionen. Foto: Nordisk Tang.

Ude på spidsen af Jyllands næse i Grenå finder I en fødevareproducent ud over det sædvanlige.

Nordisk Tang har specialiseret sig i at bruge tang fra havene omkring os som fundament til en bred palette af fødevarer. Lige fra smagfulde pestoer, rom, krydderier, fuldkornsmel og meget andet. Alt sammen ud fra en målsætning om at få den ultrasunde og i yderste potens bæredygtige fødevare tilbage på spisebordene.

Og det må man sige, at Nordisk Tang er godt i gang med!

Deres produkter bliver mere og mere udbredt herhjemme, og I har mulighed for at blive klogere på hele tangeventyret på en af de løbende arrangerede rundvisninger.

Hvis I har lyst til en spændende oplevelse med sunde fødevarer og naturen i centrum, så kontakt Nordisk Tang for at høre nærmere om, hvornår de igen holder et event. 


Dansk Motor- & Maskinsamling

Ude på spidsen af Djurslands næse finder I et sted, der vækker begejstring hos alle med hang til mekanik og motorer.

Dansk Motor- & Maskinsamling rummer en samling af maskineri med mere end 450 forskellige motorer, der har været i brug til alt fra skibsfart til landbruget og gamle elværker.

Langt hovedparten af motorerne er danskproducerede, og et besøg i de store udstillingsbygninger giver derfor et enestående indblik i udviklingen i Danmarks industrihistorie.

Der findes  store motorer fra det militære anlæg Københavns befæstning, og I kan blive kloge på maskinernes rolle i forsvaret af Danmark, som det foregik i starten af 1900-tallet.

Ved hver maskine er der angivet informationer om det pågældende maskineri, så I kan lære mere om dets brug og virke. Flere af maskinerne kører da også, så I kan se stempler, fjedre og tandhjul i fuldt vigør.

Store og små bliver klogere af et besøg på Dansk Motor- & Maskinsamling, som giver rig mulighed for samtaler på tværs af generationer om, hvordan livet var, da bedstefar var barn.


Molskroen

Molskroen

Gæsterne nyder maden på den overdækkede terrasse. Foto: Molskroen.

Helt ud til Ebeltoft Vig ligger ikke bare et af Djurslands, men et af landets allerbedste spisesteder.

Molskroen har i en lang årrække markeret sig som et gastronomisk referencepunkt for mange andre restauranter herhjemme og har været under kyndig ledelse af michelin-kokke.

Steffen Villadsen, der tidligere blandt andet har været chef de partie på michelin-restauranten Den Røde Cottage, leder den gastronomiske linje og det fortsat høje niveau.

Madstilen på Molskroen har sit sikre udgangspunkt i det  franske køkken med et moderne twist, så stedets spisende gæster er sikret høj kvalitet i spændende nyfortolkninger.

I kan indtage jeres mad ud og inde, og det er en sand fornøjelse at nyde den skønne mad, indsnuse den salte luft og skue ud over de grønne arealer og havet fra stedets terrasse.

Så hvis I spørger jer selv, hvad man skal se i Ebeltoft, er Molskroen helt oplagt. Uanset hvornår på dagen I besøger Molskroen, kan I glæde jer til madoplevelser langt, langt ud over det sædvanlige.


Munkholm Zoo

Munkholm Zoo Djursland

En æselunge i stirrekonkurrence med fotografen. Foto: Munkholm Zoo.

Djursland har en ret høj koncentration af dyreparker, og en af vores absolutte favoritter er Munkholm Zoo. Ikke mindst på grund af parkens store fokus på at være børnevenlig.

I Munkholm Zoo er det muligt for familiens mindste at komme i nærkontakt med alt fra geder til småaber, katte, køer og grise. Du kan også komme helt tæt på kameler og lamaer.

Hvis børnene gerne vil andet end at klappe de forskellige klappe- og røredyr, kan de også få en ridetur på en af parkens søde og børnevenlige ponyr.

Der er fodringer af de forskellige aber flere gange om dagen. Vil I have lidt historier om de forskellige klappe- og røredyr, laver dyrepasserne flere gange om dagen dyrefremvisninger.

Du kan også følge dyrepasserne rundt på fodringsrunderne, hvor du kan se og høre om de mange forskellige dyrs spisevaner. 

Hvis der virkelig er en dyreentutiast gemt i familien, er det også muligt at blive dyrepasser for en hel dag og lære dyrene meget bedre at kende.

Er I på søgen efter oplevelser for børn Ebeltoft, så er Munkholm Zoo i den grad anbefalelsesværdigt. God tur! 


Baunhøj Mølle

Baunhøj Mølle ligger højt i det norddjurske landskab. Foto: Baunhøj Mølle.

Er man en tur i Ebeltoft, så er det i den grad et must, at man også tager en tur til hyggelige Grenaa på Norddjurs. Hvorfor så det?

Jamen, det er en helt bestemt mølle et rigtig godt eksempel på. I den nordlige del af Grenaa skyder Baunhøj Mølle på prægtig vis op af jorden.

Baunhøj Mølle dateres helt tilbage til år 1849, og området omkring den pragtfulde mølle emmer af sin imponerende historik til trods for en nyopførelse i 2005. 

Periodevis kan I opleve kreative kunstudstillinger i møllens autentiske lokaler, og der er sågar gratis entré.  

Vælger I at slå vejen forbi møllen kan I gå i fodsporene på selveste Hendes Majestæt Dronning Margrethe II og Hans Højhed Prinsgemalen.

Det royale par aflagde nemlig i 2011 Baunhøj Mølle et visit, og det anbefales I også på det varmeste at gøre. Rigtig god tur!

 

Art Gallery Mols - Bente Elisabeth

Naturen er på dagsordenen, når billedkunstner Bente Elisabeth Endresen udarbejder sine kunstværker. Foto: Inge Lynggaard Hansen.

Omkring den fredfyldte gård mellem Egens og Vrinners på det sydlige Djursland pryder Mols' frugtbare natur med Mols Bjerge ude i horisonten, som er med til at omfavne stedet på en flot facon.

Denne placering er på alle tænkelige måder den helt ideelle for atelieret og galleriet, Art Gallery Mols.

Kunsten, der fremstilles af Bente Elisbeth på den lille gård, er nemlig kraftigt inspireret af naturen og dens kræfter.

Bekymringen for vor allesammens natur kommer til udtryk gennem billedkunstnerens projekt, Red Snow, som omhandler klimaforandringer og konsekvenserne heraf.

Malerierne er bredt anerkendte og udstilles sågar både nationalt og internationalt.

Det er muligt, efter aftale, at besøge Art Gallery Mols på den autentiske gård. Måske hun kan lære jer lidt med penslen?


Djurslands Jernbanemuseum

Djurslands Jernbanemuseum

Det store tog er et populært tilløbsstykke. Foto: Djurslands Jernbanemuseum.  

I Ryomgård på midten af Djursland ligger Djurslands Jernbanemuseum, som holder til i den gamle lokomotivremise på Ryomgård Station.

Museet drives af frivillige kræfter og indeholder et væld af gamle klenodier fra jernbanehistorien. På museet kan I således se, hvordan en togperron i gamle dage tog sig ud.

Det største tilløbsstykke er imidlertid nok det store, gamle damplokomotiv.

I kan gå på opdagelse i førerhuset på det kuldrevne tog og se nærmere på, hvordan togførerne i gamle dage drev de sorte tog frem.

Museet huser blandt andet også en udstilling med detaljerede modeljernbaner, hvor I kan blive meget klogere på, hvordan jernbanenettet så ud og fungerede i gamle dage.

Hvis familien har hang til kørertøjer og stort maskineri, er jernbanemuseet et spændende sted at lægge turen forbi.


Ebeltoft Lamaer

Lamaerne udviser stor ro, hvilket i den grad smitter af på egen sindstilstand. Foto: Ebeltoft Lamaer.

Vidste I godt, der lever vilde lamaer på Djursland?

Okay... Det er måske også lidt af en overdrivelse, men ikke desto mindre har Ebeltoft Lamaer, små seks kilometer fra Ebeltoft, altså flere af slagsen græssende i baghaven.

De søde lamaer er godt opdraget og nænner ikke engang tanken om at spytte mod jer.

Faktisk er de så tamme, at de nyder at gå en tur med jer langs Djursland smukke kyst, hvilket er det primære koncept bag det nytænkende Ebeltoft Lamaer.

Det er ren og skær terapi for sjælen!

Molly, Flecky eller Sally står, blandt andre af stedets labre lamaer, klar til en venskabelig tur.

Så oplev en smuk solopgang i vandkanten sammen med dine nærmeste og med en trofast lama fra Ebeltoft Lamaer ved din side.


Sommerhus i Ebeltoft

Hvis du har fået lyst til en smuttur eller længere ferie i Ebeltoft, har vi samlet langt de fleste sommerhuse i Ebeltoft i vores søgemaskine.

Du kan søge på tværs af de mange forskellige udlejningsbureauer og private udlejere, så det bliver så nemt som muligt at finde indkvarteringen til ferien.