De 13 bedste aktiviteter og seværdigheder i Ebeltoft (2020)

I Ebeltoft blander de snørklede gader, den salte luft, de små butikker og den storslåede natur sig i skøn feriesymfoni.


Den gamle købstad nærmest klynger sig til kysten i den lille vig i bunden af Jyllands næse.

Fra havne- og strandområderne snor de smalle brostensbelagte gader sig forbi det ene mere kringlede og skæve bindingsværkshus efter det andet ind mod det centrale Ebeltoft. Byens midte er stopfyldt med små hyggelige caféer, restauranter og butikker med kunsthåndværk og tilhørende værksteder.

Når I tøffer stille og roligt væk fra bymidten bliver sommerhusene ligesom de legende børn flere og flere, vejene bliver smallere, og i udkanten af byen åbner horisonten sig op, så man kan spejde ud over det smukke bølgende og skovfyldte landskab, der i den grad indbyder til leg og aktivitet i naturen.

Ebeltoft er med sin placering i Nationalpark Mols Bjerge nemlig lidt af et eldorado for folk med hang til store naturoplevelser. Udsigten fra de lyng- og græsklædte bakketoppe over skovene, markerne og havet er helt formidabel, og mulighederne for at få din endorfinproduktion skud i vejret med fysiske aktiviteter i naturen er nærmest endeløse.

Der er masser af muligheder og noget for enhver på ferien i Ebeltoft.

Men hvilke steder skal du bare besøge på din tur til Djurslands feriehøjborg?

Det kan du blive klogere på herunder, hvor vi giver vores bud på de allerbedste aktiviteter og seværdigheder i og omkring den østjyske perle.


Campaya samler alle udlejningssommerhuse på ét site

Se skønne sommerhuse i Ebeltoft

Ebeltoft Outdoor

Ebeltoft Outdoor

Løberne er på opdagelse i de græsklædte Mols Bjerge. Foto: Ebeltoft Outdoor.


Nationalpark Mols Bjerge indbyder i den grad til aktiviteter i den vilde natur, og det har folkene hos Ebeltoft Outdoor forstået.

Event- og oplevelsesarrangøren dækker outdoor-området bredt og arrangerer mange forskellige oplevelser og ture ud i naturen.

I kan fx lade kajakkerne skære igennem bølgerne i Ebeltoft Vig, kaste jer ud i mountainbike-ture på stierne i de store skove eller tage på vandring  og finde frem til de allerbedste udsigtspunkter i Mols Bjerge.

Ebeltoft Outdoor tilbyder guidede ture indenfor snart sagt alle slags aktivitetsmuligheder i naturen, og I kan også leje udstyr og give jer i kast med en række forskellige oplevelser på egen hånd.

Hvis I har lyst til at tage en flerdagstur ud i Djurslands vilde natur, arrangerer Ebeltoft Outdoor også forskellige "camps". Folkene sørger for opstillede luksustelte til alt fra én familie til 240 personer, og lejrlivet giver rig mulighed for fine naturoplevelser og hygge omkring bålet. Eventbureauet kan også skabe gourmetoplevelser i teltlejren i samarbejde med lokale restauranter og guide jer gennem naturområderne med forskellige aktiviteter.

Hvis du drages mod naturen og har en indre Bear Grylls, eller bare en ung Doktor Pjuskebusk, gemt i dig, er det Ebeltoft Outdoor, du skal have fat på. 


Pust Glasværksted

Pust glasværksted

Et udvalg af smukke vaser og skåle fra værkstedet. Foto: Pust Glasværksted.


Der er en høj koncentration af kunsthåndværkforretninger og -værksteder i og omkring Ebeltoft, og særligt mange beskæftiger sig med glasset som udtryksform.

Et af de allerfineste eksempler herpå finder du lige midt i byen. Her holder Pust Glasværksted nemlig til i nogle smukke gamle lokaler, der er indrettet som kombineret butik og værksted.

Når du træder ind over dørtærsklen, befinder du dig i butiksområdet, hvor der findes glaskunst i alle tænkelige former og farver.

Der er et væld af vaser, fade, skåle, kander og små glassmykker, som er udformet i værkstedet lige i forlængelse af butiksområdet.

Her kan du se glaspusterne omforme glasråmassen til formfuldendte og moderne stykker glaskunst, som i mange tilfælde både har stor brugs- og pynteværdi i hjemmet.

Det er en oplevelse for både store og små at følge formgivningsprocessen, og Pust Glasværksted er et oplagt sted at hente en fin souvenir eller gave med hjem fra ferien i Ebeltoft.


Maltfabrikken

Maltfabrikken Ebeltoft

Der er gang i aktiviteterne på en af pladserne foran det gamle fabriksanlæg. Foto: Maltfabrikken.


I det centrale Ebeltoft ligger et spirrende center for kreative aktiviteter, kultur og erhverv.

I og omkring den ikoniske rødkalkede maltfabrik arrangeres der hvert år en række koncerter, markeder, street food festivaller og mange andre kulturelle aktiviteter. Målsætningen på tværs af aktiviteterne er at skabe liv og sammenhængskraft blandt Ebeltofts borgere og turister. Og det, må man sige, lykkes meget godt. 

Frem mod den endelige lancering af Maltfabrikken som byens nye kreative samlingspunkt i 2019 arbejder folkene bag nemlig allerede nu på at få masser af liv og glæde ind i de gamle produktionsbygninger, der indtil for forholdsvis nyligt stod til nedrivning.

Det fik en gruppe driftige lokale ildsjæle imidlertid lavet om på. Nu er planen i stedet at investere 150 millioner på at transformere Maltfabrikken til et nyt fyrtårn for kulturaktiviteter og kreative erhverv i byen.

Og det kan du som turist i byen nyde godt af. Slå en tur forbi det store røde bygningsværk midt i byen - det er umuligt ikke at få øje på - og gå på opdagelse i det spændende miljø, hvor håndværkerne arbejder, de unge skatere laver kickflips, og der altid er tid til en hyggelig snak med en af de lokale.

På Maltfabrikkens hjemmeside kan du se, hvornår de forskellige større og mindre events afholdes.


Skal jeres næste ferie holdes på Djurslands næse? Lej jeres sommerhus i Ebeltoft her.


Skandinavisk Dyrepark

Skandinavisk Dyrepark

Du kan kommet tæt på både meget tamme og meget vilde dyr i parken. Foto: Skandinavisk Dyrepark.


Tyve minutters kørsel fra Ebeltoft og lige midt på Djursland finder du Skandinavisk Dyrepark.

Parken er med sine næsten 500.000 kvadratmeter noget ud over det sædvanlige. Der er et tematisk fokus på de skandinaviske dyrearter, og dyrene lever deres liv i meget naturtro rammer.

Isbjørneanlægget er fx kåret til verdens bedste af sin slags, og parkerne til brunbjørnene og ulvene er også overvældende.

Det betyder, at du som besøgende får et spændende og direkte indblik i dyrenes liv og adfærd i de naturlige omgivelser, hvor alt fra havørne til moskusokser og polarræve boltrer sig, næsten som befandt de sig i den frie natur.

Flere gange dagligt er der fodring af nogle af de største rovdyr. Det er tankevækkende for både børn og voksne at høre om dyrenes jagt- og spisevaner og se dem udfolde sig lige for øjnene af jer.

Hvis dyrefansene i familien gerne vil endnu tættere på, er der parkanlæg med søde dådyr og geder. Her kan I let komme på klappeafstand af dyrene og håndfordre dem med specialfremstillet foder.

Parken er meget stor, så der findes et væld af aktiviteter. I kan fx slå jer løs på dyrelegepladser og forhindringsbaner, gå på opdagelse på Naturstien, hvor et væld af insekter, fugle og fisk lever livet, eller sågar overnatte blandt dyrene i shelter eller samernes svar på en tipi. Lige midt i parken.


Molskroen

Molskroen

Gæsterne nyder maden på den overdækkede terrasse. Foto: Molskroen.


Helt ud til Ebeltoft Vig ligger ikke bare et af Djurslands, men et af landets allerbedste spisesteder.

Molskroen har i en lang årrække markeret sig som et gastronomisk referencepunkt for mange andre restauranter herhjemme og har været under kyndig ledelse af michelin-kokke som Wassim Hallal og Michel Michaud. Siden 2016 har Steffen Villadsen, der tidligere blandt andet har været chef de partie på michelin-restauranten Den Røde Cottage, ledet den gastronomiske linje og fortsat det høje niveau.

Madstilen på Molskroen har sit sikre udgangspunkt i det  franske køkken med et moderne twist, så stedets spisende gæster er sikret høj kvalitet i spændende nyfortolkninger.

Det gør det til en stor spiseoplevelse at besøge kroen i de smukke og gennemresturerede, gule bindingsværksbygninger.

I kan indtage jeres mad ud og inde - afhængigt af årstid og serveringstype selvfølgelig - og det er en sand fornøjelse at nyde den skønne mad, indsnuse den salte luft og skue ud over de grønne arealer og havet fra stedets terrasse.

Serveringerne starter i de sene morgentimer med brunch, og herefter følger frokost, eftermiddagskagebord og gourmetserveringerne til aften.

Uanset hvornår I besøger Molskroen, kan I glæde jer til madoplevelser langt, langt ud over det sædvanlige.


Mols Organic

Der er økologiske lækkerier til overflod hos Mols Organic. Foto: Mols Organic.  


En kort køretur fra Ebeltoft ved Vrinners ud til Kalø Vig gemmer der sig lidt af lækkerbisken for alle jer med hang til økologi og søde sager.

Mols Organic holder til i nogle gamle mejeribygninger, og i forlængelse af de store produktionslokaler ligger en hyggelig gårdbutik, hvor de mange forskellige chokolader, marcipanbarer og en lang række andre økologiske specialiteter præsenteres og sælges.

Mols Organic forsøger at indfange essensen af de smukke naturlandskaber i Mols i alle deres produkter. Det kommer både til udtryk i det æstetiske udtryk og indholdet i de mange delikatesser.

Virksomheden begyndte som de første i Danmark i 1983 at fremstille økologisk konfekt med målet om kun at fremstille konfekture af absolut højeste kvalitet baseret på råvarer fra de bedste certificerede økologiske producenter.

Den ambition er til stadighed ledestjernen for Mols Organic.

Det betyder, at I kun finder det allerbedste fyldte konfekt, bløde nougat og økologiske marcipan i gårdbutikken. Blandt mange andre økologiske specialiteter.

Hvis I gerne vil udforske Mols og de store naturområder - også med smagsløgene - på jeres ferie, er det oplagt at lægge vejen forbi den skønne butik i Vrinners. Se mere på Mols Organic' Facebook-side her.


Det Grønne Museum

Det grønne museum Dansk Landbrugsmuseum

Der er meget at lære om naturen og dyreriget på museet Foto: Det Grønne Museum.


En halv times køretur fra Ebeltoft gennem Djurslands skovklædte og bakkede terræn ligger det nationale museum for jagt, skov, landbrug og madkultur. Og man kan næsten ikke tænke sig et smukkere sted at placere netop dét museum.

Det Grønne Museum er indrettet i de store landejendomme omkring herregården Gl. Estrup i et skovfyldt område, og her er der virkelig nok at se og prøve, hvis du interesserer dig for naturen omkring os.

I ferieperioder arrangeres der forskellige spændende aktiviteter for børn og voksne, og du kan med egen hjælp blive klogere på, hvordan landbruget og den danske madkultur har udviklet sig gennem tiden. Nogle gange kan du fx prøve at lave landbrugsredskaber i træ, som de tog sig ud for flere hundrede år siden, og andre gange kan du prøve at plukke en høne og tilberede den over bål.

Aktiviteterne varierer fra sæson til sæson og årstid til årstid, men der er også mere faste indslag på museet.

Du kan fx komme en tur i marken og se, hvordan de store heste arbejder med at bearbejde jorden og bringe høsten i hus. Du kan også besøge den gamle smedje og se, hvordan smedene forandrer den rå metal til alskens brugbare redskaber som søm, hestesko og knive.

Udenfor kan du gå på opdagelse i det store baroklignende haveanlæg med både køkken- og blomsterhaver, ligesom du kan komme helt tæt på små og store dyr. Det er muligt at klappe små kaniner og geder og kigge de store køer og heste an på helt tæt hold.

Blandt meget, meget andet.


Nordisk Tang

Der høstes tang til produktionen. Foto: Nordisk Tang.


Ude på spidsen af Jyllands næse i Grenå finder I en fødevareproducent ud over det sædvanlige.

Nordisk Tang har specialiseret sig i at bruge tang fra havene omkring os som fundament til en bred palette af fødevarer. Lige fra smagfulde pestoer, rom, krydderier, fuldkornsmel og meget andet. Alt sammen ud fra en målsætning om at få den ultrasunde og i yderste potens bæredygtige fødevare tilbage på spisebordene.

Og det må man sige, at Nordisk Tang er godt i gang med.

Deres produkter bliver mere og mere udbredt herhjemme såvel som i udlandet, og I har mulighed for at blive klogere på hele tangeventyret på en af de rundvisninger, der løbende arrangeres på tangfabrikken.

I kan også høre meget mere om den bæredygtige vision og fx Nordisk Tangs kamp for at få mindre plastic i verdenshavene til et af deres inspirerende foredrag.

Hvis I ved selvsyn gerne vil se, hvordan den sunde tang bliver høstet, kan hele familien komme med på tang-safari. Her viser folkene fra Nordisk Tang jer, hvordan tangen høstes, ligesom de fortæller en masse om hele processen fra hav til bord.

Hvis I har lyst til en spændende oplevelse med sunde fødevarer og naturen i centrum, kan vi varmt anbefale jer at kontakte Nordisk Tang for at høre nærmere om, hvornår de igen holder et event. Læs mere på www.nordisktang.dk.


Dansk Motor- & MaskinsamlingUde på spidsen af Djurslands næse finder I et sted, der vækker begejstring hos alle med hang til mekanik og motorer.

Dansk Motor- & Maskinsamling rummer en imponerende samling af maskineri med mere end 450 forskellige motorer, der har været brug til alt fra skibsfart til landbruget og i gamle elværker.

Langt hovedparten af motorerne er danskproducerede, og et besøg i de store udstillingsbygninger giver derfor et enestående indblik i udviklingen i Danmarks industrihistorie. En af museets afdelinger består udelukkende af de danskproducerede Bukh-motorer.

Der findes også nogle store motorer fra det militære anlæg Københavns befæstning, så I kan også blive klogere på maskinernes rolle i forsvaret af Danmark, som det tog sig ud tilbage i starten af 1900-tallet.

Når I går rundt i gangene og skuer ud over de mange maskiner, bliver det tydeligt, at motorerne i den grad har sat sit præg på udviklingen af det danske samfund.

Ved hver maskine er der angivet informationer om det pågældende maskineri, så I kan lære mere om dets brug og virke. Flere af maskinerne kører da også, så I kan se stempler, fjedre og tandhjul i fuldt vigør.

Store og små bliver klogere af et besøg på Dansk Motor- & Maskinsamling, som i høj grad giver mulighed for samtaler på tværs af generationer om, hvordan livet blev levet, da bedstefar var dreng.


MINISTERIET - Ebeltoft Kulturhus 

MINISTERIET Ebeltoft Kulturhus

Der øves forud for en koncert i kulturhuset. Foto: MINISTERIET.


På den store festplads midt i byen ligger Ebeltoft Kulturhus, også kendt som MINISTERIET.

Pladsen foran kulturhuset bruges i stor stil til koncerter og teaterforestillinger, særligt i sommerhalvåret, og den aktivitet har lagt kimen til at etablere MINISTERIET, hvor aktiviteterne ligger i naturlig forlængelse heraf.

Der afholdes årligt op imod 70 forfatteraftner, foredrag, små og store teaterstykker, livsstilsarrangementer og koncerter med en række store danske og spændende internationale navne.

MINISTERIET er derfor et oplagt sted at lægge vejen forbi som startskud til en festlig aften i byen eller som slutning på en aktivitetsfyldt dag, inden turen går tilbage til sommerhuset et kulturelt indspark rigere.

Kulturhusets aktivitetsniveau er højest i foråret og efteråret, mens der er lukket eller ganske få arrangementer i juli og august.

I den periode er der mange andre kulturelle aktiviteter rundt omkring i Ebeltoft.


Restaurant Moment

Forbered jer på en topklasses madoplevelse. Foto: Restaurant Moment.


Et lille kvarters kørsel fra Ebeltoft og lige ved indgangen til Friland, Djurslands økolandsby, finder I Restaurant Moment, som i den grad skiller sig ud. Og det for det særdeles positive.

Det særlige sted blev af samme grund indlemmet i Michellinguiden i 2019 med udnævelsen "Bib Gourmand", som hylder særligt gode spisesteder med mad til rimelige penge.

Den vegetariske gourmetrestaurant har lige dele fokus på velsmag og bæredygtighed, og når I besøger stedet, forstår I med det samme hvordan.

Spisehuset er etableret i en bæredygtig og indbydende træbygning med solcelleanlæg på facaden, et stort væksthus ved siden af og omgivet af en lille skovhave med forskellige bede baseret på permakulturel havedyrkning, altså vedvarende og bæredygtig havedyrkning.

Formålet er at vise, at produktion af afgrøder sagtens kan foregå i balance med naturen og på dens præmisser og ikke den anden vej rundt.

Det hele eksemplificeres i sidste ende i de smukke og virkelig velsmagende anretninger, som skabes med udgangspunkt i de omgivende haver.

Når I har nydt jeres måltid, er I selvfølgelig velkomne til at gå en tur rundt i det hyggelige og inspirerende Friland.


Munkholm Zoo

Munkholm Zoo Djursland

En æselunge i stirrekonkurrence med fotografen. Foto: Munkholm Zoo.


Djursland har en ret høj koncentration af dyreparker, og en af vores absolutte favoritter er Munkholm Zoo. Ikke mindst på grund parkens store fokus på at være så børnevenlig som overhovedet muligt.

I Munkholm Zoo er det muligt for familiens mindste at komme i nærkontakt med alt fra geder til småaber, katte, køer og grise. Du kan også komme helt tæt på kameler og lamaer, særligt hvis de beslutter sig for, at du skal have et lille kys med på vejen, når du går tæt forbi deres anlæg.

Hvis børnene gerne vil andet end at klappe og kysse, kan de også få en ridetur på en af parkens søde og børnevenlige ponyer.

Der er fodringer af de forskellige aber flere gange om dagen. Og hvis familiens børn gerne vil have lidt historier om de forskellige klappe- og røredyr og hjælp til at nærme sig dem, laver dyrepasserne flere gange om dagen dyrefremvisninger.

Du kan også følge dyrepasserne rundt på fodringsrunderne, hvor du kan se og høre om de mange forskellige dyrs spisevaner. Og hvis der virkelig er en dyreentutiast gemt i familien, er det også muligt at blive dyrepasser for en hel dag og lære dyrene meget bedre at kende.


Djurslands Jernbanemuseum

Djurslands Jernbanemuseum

Det store tog er et populært tilløbsstykke. Foto: Djurslands Jernbanemuseum.  


I Ryomgård på midten af Djursland ligger Djurslands Jernbanemuseum, som holder til i den gamle lokomotivremise på Ryomgård Station.

Museet drives af frivillige kræfter og indeholder et væld af gamle klenodier fra jernbanehistorien. På museet kan I således se, hvordan en togperron i gamle dage tog sig ud med blandt andet bladkiosk, billetkontor og udstyr til af- og pålæsning af de store tog.

Det største tilløbsstykke er imidlertid nok det store, gamle damplokomotiv.

I kan gå på opdagelse i førerhuset på det kuldrevne tog og se nærmere på, hvordan togførerne i gamle dage drev de sorte tog frem.I kan også betragte toget udefra og gå på opdagelse i det store køretøjs konstruktion.

Herudover findes der en række andre eksempler på skinnekøretøjer. Der er fx en skinnemotorcykel og en skinnebil, ligesom I kan se gamle togvogne.

Museet huser også en udstilling med detaljerede modeljernbaner, hvor I kan blive meget klogere på, hvordan jernbanenettet så ud og fungerede i gamle dage.

Hvis familien har hang til kørertøjer og stort maskineri, er jernbanemuseet et spændende sted at lægge turen forbi.


Sommerhus i Ebeltoft

Hvis du har fået lyst til en smuttur eller længere ferie i Ebeltoft, har vi samlet langt de fleste sommerhuse i Ebeltoft i vores søgemaskine.

Du kan søge på tværs af de mange forskellige udlejere, så det bliver så nemt som muligt at finde det sommerhus i Ebeltoft, der passer dig allerbedst.

Hvis du har brug for hjælp til at finde det helt rette sommerhus, er du meget velkommen til at kontakte vores hjælpsomme kundeservice alle ugens dage, så vil de hjælpe dig med at finde det sommerhus, som passer dig og din familie allerbedst.

Ebeltoft er et oplagt sted at tage på sommerhusferie. Vi glæder os til at tage imod jer!