De 10 bedste aktiviteter og seværdigheder til ferien i sommerhus i Ebeltoft

I Ebeltoft blander de snørklede gader, den salte luft, de små butikker og den storslåede natur sig i skøn feriesymfoni.


Den gamle købstad nærmest klynger sig til kysten i den lille vig i bunden af Jyllands næse.

Fra havne- og strandområderne går gåturen mod byens midte af smalle brostensbelagte gader, der slynger sig forbi det ene mere kringlede og skæve bindingsværkshus efter det andet. Byens midte er stopfyldt af små hyggelige caféer, restauranter og butikker med kunsthåndværk og tilhørende værksteder.

Få byer har som Ebeltoft formået at fastholde sin historiske bymidte og på samme tid tilpasse sig, så der til overflod er nok at se og opleve for det store antal turister, der hvert år lægger vejen forbi.

I takt med at gåturen går videre fra bymidten bliver det endnu tydeligere, at der her er tale om et sted, hvor feriefolket er i højsædet. Sommerhusene bliver ligesom de legende børn flere og flere, vejene bliver smallere, og i udkanten af byen åbner horisonten sig op, så man kan spejde ud over det smukke bølgende og skovfyldte landskab, der i den grad indbyder til leg og aktivitet i naturen.

Ebeltoft er med sin placering i Nationalpark Mols Bjerge nemlig lidt af et eldorado for folk med hang til store naturoplevelser. Udsigten fra de lyng- og græsklædte bakketoppe over skovene, markerne og havet er helt formidabel, og mulighederne for at få din endorfinproduktion skud i vejret med fysiske aktiviteter i naturen er nærmest endeløse.

Der er masser af muligheder og noget for enhver på ferien i Ebeltoft.

Men hvilke steder skal du bare besøge på din tur til Djurslands feriehøjborg?

Det kan du blive klogere på herunder, hvor vi giver vores bud på de ti allerbedste aktiviteter og seværdigheder i og omkring den østjyske perle.


Ebeltoft Outdoor

Ebeltoft Outdoor

Løberne er på opdagelse i de græsklædte Mols Bjerge. Foto: Ebeltoft Outdoor.


Nationalpark Mols Bjerge indbyder i den grad til aktiviteter i den vilde natur, og det har folkene hos Ebeltoft Outdoor forstået.

Event- og oplevelsesarrangøren dækker outdoor-området bredt og arrangerer mange forskellige oplevelser og ture ud i naturen.

I kan fx lade kajakkerne skære igennem bølgerne i Ebeltoft Vig, kaste jer ud i mountainbike-ture på stierne i de store skove eller tage på vandring  og finde frem til de allerbedste udsigtspunkter i Mols Bjerge.

Ebeltoft Outdoor tilbyder guidede ture indenfor snart sagt alle slags aktivitetsmuligheder i naturen, og I kan også leje udstyr og give jer i kast med en række forskellige oplevelser på egen hånd.

Hvis I har lyst til at tage en flerdagstur ud i Djurslands vilde natur, arrangerer Ebeltoft Outdoor også forskellige "camps". Folkene sørger for opstillede luksustelte til alt fra én familie til 240 personer, og lejrlivet giver rig mulighed for fine naturoplevelser og hygge omkring bålet. Eventbureauet kan også skabe gourmetoplevelser i teltlejren i samarbejde med lokale restauranter og guide jer gennem naturområderne med forskellige aktiviteter.

Hvis du drages mod naturen og har en indre Bear Grylls, eller bare en ung Doktor Pjuskebusk, gemt i dig, er det Ebeltoft Outdoor, du skal have fat på. 


SMAG

SMAG madhus Ebeltoft

Koncert i SMAGs overdækkede gårdhave. Foto: SMAG.


Et af de hyggeligste og mest stemningsfulde spisesteder i Ebeltoft finder du i en gammel, stokroseklædt bygning i den brostensbelagte bymidte.

SMAG er ikke bare en restaurant og ikke bare et sted et sted, hvor du tager hen og spiser god mad uden at få andet med hjem end en fuld mave.

SMAGs mission er at inspirere de besøgende til at smage og nyde. Det skal være en oplevelse at slå sig ned i madhusets lokaler og spise en af de elegant præparerede retter. Og det må det i den grad siges at være.

Maden er af høj kvalitet, og der bliver virkelig kælet for at skabe en stemningsfuld atmosfære i de gamle lokaler, den hyggelige gårdhave og de skønne grønne udearealer.

Madhuset har nemlig også en eventyrlig byhave med høje træer og buske, der omslutter de små pavilloner og kringelkroge tæt, så det føles som at sidde midt i naturen. Ja, nogle steder får du næsten jungleassociationer, når du indtager din mad eller kaffe i haven.

Du kan også bestille nogle af retterne med hjem til sommerhuset eller tage dem med på stranden.

Henover året arrangeres der løbende koncerter og forskellige events på stedet, og hvis du har lyst til at købe nogle hjemmelavede specialiteter eller lokale produkter og kunstobjekter med hjem, så har SMAG indrettet et "gastronomisk turistkontor", en livsstilsbutik, hvor du kan gøre netop det.


Skal jeres næste ferie holdes på Djurslands næse? Lej jeres sommerhus i Ebeltoft her.


Pust Glasværksted

Et udvalg af smukke vaser og skåle fra værkstedet. Foto: Pust Glasværksted.


Der er en høj koncentration af kunsthåndværkforretninger og -værksteder i og omkring Ebeltoft, og særligt mange beskæftiger sig med glasset som udtryksform.

Et af de allerfineste eksempler herpå finder du lige midt i byen. Her holder Pust Glasværksted nemlig til i nogle smukke gamle lokaler, der er indrettet som kombineret butik og værksted.

Når du træder ind over dørtærsklen, befinder du dig i butiksområdet, hvor der findes glaskunst i alle tænkelige former og farver.

Der er et væld af vaser, fade, skåle, kander og små glassmykker, som er udformet i værkstedet lige i forlængelse af butiksområdet.

Her kan du se glaspusterne omforme glasråmassen til formfuldendte og moderne stykker glaskunst, som i mange tilfælde både har stor brugs- og pynteværdi i hjemmet.

Det er en oplevelse for både store og små at følge formgivningsprocessen, og Pust Glasværksted er et oplagt sted at hente en fin souvenir eller gave med hjem fra ferien i Ebeltoft.


Maltfabrikken

Maltfabrikken Ebeltoft

Der er gang i aktiviteterne på en af pladserne foran det gamle fabriksanlæg. Foto: Maltfabrikken.


I det centrale Ebeltoft ligger et spirrende center for kreative aktiviteter, kultur og erhverv.

I og omkring den ikoniske rødkalkede maltfabrik arrangeres der hvert år en række koncerter, markeder, street food festivaller og mange andre kulturelle aktiviteter. Målsætningen på tværs af aktiviteterne er at skabe liv og sammenhængskraft blandt Ebeltofts borgere og turister. Og det, må man sige, lykkes meget godt. 

Frem mod den endelige lancering af Maltfabrikken som byens nye kreative samlingspunkt i 2019 arbejder folkene bag nemlig allerede nu på at få masser af liv og glæde ind i de gamle produktionsbygninger, der indtil for forholdsvis nyligt stod til nedrivning.

Det fik en gruppe driftige lokale ildsjæle imidlertid lavet om på. Nu er planen i stedet at investere 150 millioner på at transformere Maltfabrikken til et nyt fyrtårn for kulturaktiviteter og kreative erhverv i byen.

Og det kan du som turist i byen nyde godt af. Slå en tur forbi det store røde bygningsværk midt i byen - det er umuligt ikke at få øje på - og gå på opdagelse i det spændende miljø, hvor håndværkerne arbejder, de unge skatere laver kickflips, og der altid er tid til en hyggelig snak med en af de lokale.

På Maltfabrikkens hjemmeside kan du se, hvornår de forskellige større og mindre events afholdes.


Skal jeres næste ferie holdes på Djurslands næse? Lej jeres sommerhus i Ebeltoft her.


Skandinavisk Dyrepark

Du kan kommet tæt på både meget tamme og meget vilde dyr i parken. Foto: Skandinavisk Dyrepark.


Tyve minutters kørsel fra Ebeltoft og lige midt på Djursland finder du Skandinavisk Dyrepark.

Parken er med sine næsten 500.000 kvadratmeter noget ud over det sædvanlige. Der er et tematisk fokus på de skandinaviske dyrearter, og dyrene lever deres liv i meget naturtro rammer.

Isbjørneanlægget er fx kåret til verdens bedste af sin slags, og parkerne til brunbjørnene og ulvene er også overvældende.

Det betyder, at du som besøgende får et spændende og direkte indblik i dyrenes liv og adfærd i de naturlige omgivelser, hvor alt fra havørne til moskusokser og polarræve boltrer sig, næsten som befandt de sig i den frie natur.

Flere gange dagligt er der fodring af nogle af de største rovdyr. Det er tankevækkende for både børn og voksne at høre om dyrenes jagt- og spisevaner og se dem udfolde sig lige for øjnene af jer.

Hvis dyrefansene i familien gerne vil endnu tættere på, er der parkanlæg med søde dådyr og geder. Her kan I let komme på klappeafstand af dyrene og håndfordre dem med specialfremstillet foder.

Parken er meget stor, så der findes et væld af aktiviteter. I kan fx slå jer løs på dyrelegepladser og forhindringsbaner, gå på opdagelse på Naturstien, hvor et væld af insekter, fugle og fisk lever livet, eller sågar overnatte blandt dyrene i shelter eller samernes svar på en tipi. Lige midt i parken.


Det Grønne Museum

Det grønne museum Dansk Landbrugsmuseum

Der er meget at lære om naturen og dyreriget på museet Foto: Det Grønne Museum.


En halv times køretur fra Ebeltoft gennem Djurslands skovklædte og bakkede terræn ligger det nationale museum for jagt, skov, landbrug og madkultur. Og man kan næsten ikke tænke sig et smukkere sted at placere netop dét museum.

Det Grønne Museum er indrettet i de store landejendomme omkring herregården Gl. Estrup i et skovfyldt område, og her er der virkelig nok at se og prøve, hvis du interesserer dig for naturen omkring os.

I ferieperioder arrangeres der forskellige spændende aktiviteter for børn og voksne, og du kan med egen hjælp blive klogere på, hvordan landbruget og den danske madkultur har udviklet sig gennem tiden. Nogle gange kan du fx prøve at lave landbrugsredskaber i træ, som de tog sig ud for flere hundrede år siden, og andre gange kan du prøve at plukke en høne og tilberede den over bål.

Aktiviteterne varierer fra sæson til sæson og årstid til årstid, men der er også mere faste indslag på museet.

Du kan fx komme en tur i marken og se, hvordan de store heste arbejder med at bearbejde jorden og bringe høsten i hus. Du kan også besøge den gamle smedje og se, hvordan smedene forandrer den rå metal til alskens brugbare redskaber som søm, hestesko og knive.

Udenfor kan du gå på opdagelse i det store baroklignende haveanlæg med både køkken- og blomsterhaver, ligesom du kan komme helt tæt på små og store dyr. Det er muligt at klappe små kaniner og geder og kigge de store køer og heste an på helt tæt hold.

Blandt meget, meget andet.


MINISTERIET - Ebeltoft Kulturhus 

MINISTERIET Ebeltoft Kulturhus

Der øves forud for en koncert i kulturhuset. Foto: MINISTERIET.


På den store festplads midt i byen ligger Ebeltoft Kulturhus, også kendt som MINISTERIET.

Pladsen foran kulturhuset bruges i stor stil til koncerter og teaterforestillinger, særligt i sommerhalvåret, og den aktivitet har lagt kimen til at etablere MINISTERIET, hvor aktiviteterne ligger i naturlig forlængelse heraf.

Der afholdes årligt op imod 70 forfatteraftner, foredrag, små og store teaterstykker, livsstilsarrangementer og koncerter med en række store danske og spændende internationale navne.

MINISTERIET er derfor et oplagt sted at lægge vejen forbi som startskud til en festlig aften i byen eller som slutning på en aktivitetsfyldt dag, inden turen går tilbage til sommerhuset et kulturelt indspark rigere.

Kulturhusets aktivitetsniveau er højest i foråret og efteråret, mens der er lukket eller ganske få arrangementer i juli og august.

I den periode er der mange andre kulturelle aktiviteter rundt omkring i Ebeltoft.


Munkholm Zoo

Munkholm Zoo Djursland

En æselunge i stirrekonkurrence med fotografen. Foto: Munkholm Zoo.


Djursland har en ret høj koncentration af dyreparker, og en af vores absolutte favoritter er Munkholm Zoo. Ikke mindst på grund parkens store fokus på at være så børnevenlig som overhovedet muligt.

I Munkholm Zoo er det muligt for familiens mindste at komme i nærkontakt med alt fra geder til småaber, katte, køer og grise. Du kan også komme helt tæt på kameler og lamaer, særligt hvis de beslutter sig for, at du skal have et lille kys med på vejen, når du går tæt forbi deres anlæg.

Hvis børnene gerne vil andet end at klappe og kysse, kan de også få en ridetur på en af parkens søde og børnevenlige ponyer.

Der er fodringer af de forskellige aber flere gange om dagen. Og hvis familiens børn gerne vil have lidt historier om de forskellige klappe- og røredyr og hjælp til at nærme sig dem, laver dyrepasserne flere gange om dagen dyrefremvisninger.

Du kan også følge dyrepasserne rundt på fodringsrunderne, hvor du kan se og høre om de mange forskellige dyrs spisevaner. Og hvis der virkelig er en dyreentutiast gemt i familien, er det også muligt at blive dyrepasser for en hel dag og lære dyrene meget bedre at kende.


Skal jeres næste ferie holdes på Djurslands næse? Lej jeres sommerhus i Ebeltoft her.


Galleri Rina Lieberg

Galleri Ebeltoft

Der gemmer sig et skønt, lille galleri i Ebeltofts snoede gader. Foto: Galleri Rina Lieberg.


Midt i Ebeltofts gamle bydel ligger Galleri Rina Lieberg og putter sig.

Galleriet har til huse i en skøn gammel bygning, der tidligere har været brugt som teknisk skole. Stedet drives af kunstneren Rina, som du kan møde i galleriet de fleste dage fra kl. 11-17, når det ikke lige er vinter.

Rina kreerer mange forskellige malerier, som ofte har menneskeskikkelser, dyr, natur og hverdagsfænomener som centrale dele af fortællingerne, der er spændende og finurlige at gå på opdagelse i.

Ikke mindst på grund af de nedtonede, men alligevel udtryksfulde ansigter og de sjove sammensætninger af små tekststykker og dagligdagssituationer og -refleksioner.

I galleriet finder du også mange andre udtryksformer end malerier. Rina beskæftiger sig nemlig ret bredt med det at skabe kunst og laver fx små drivtømmerskibe med temaet "sail away with me" som inspiration.

Hun laver også en mellemting mellem collager og malerier, og et fast holdepunkt på tværs af genrene syntes at være den blå farve, så mange af kunstværkerne får et lettere maritimt udtryk.

Galleriet passer på den måde enormt godt ind i Ebeltoft, og du skylder dig selv at gå en tur forbi galleriet og få en hyggelig sludder og lidt lokal inspiration med hjem fra ferien.


Djurslands Jernbanemuseum

Det store tog er et populært tilløbsstykke. Foto: Djurslands Jernbanemuseum.  


I Ryomgård på midten af Djursland ligger Djurslands Jernbanemuseum, som holder til i den gamle lokomotivremise på Ryomgård Station.

Museet drives af frivillige kræfter og indeholder et væld af gamle klenodier fra jernbanehistorien. På museet kan I således se, hvordan en togperron i gamle dage tog sig ud med blandt andet bladkiosk, billetkontor og udstyr til af- og pålæsning af de store tog.

Det største tilløbsstykke er imidlertid nok det store, gamle damplokomotiv.

I kan gå på opdagelse i førerhuset på det kuldrevne tog og se nærmere på, hvordan togførerne i gamle dage drev de sorte tog frem. I kan også betragte toget udefra og gå på opdagelse i det store køretøjs konstruktion.

Herudover findes der en række andre eksempler på skinnekøretøjer. Der er fx en skinnemotorcykel og en skinnebil, ligesom I kan se gamle togvogne.

Museet huser også en udstilling med detaljerede modeljernbaner, hvor I kan blive meget klogere på, hvordan jernbanenettet så ud og fungerede i gamle dage.

Hvis familien har hang til kørertøjer og stort maskineri, er jernbanemuseet et spændende sted at lægge turen forbi.


Sommerhus i Ebeltoft

Hvis du har fået lyst til en smuttur eller længere ferie i Ebeltoft, har vi samlet langt de fleste sommerhuse i Ebeltoft i vores søgemaskine.

Du kan søge på tværs af de mange forskellige udlejere, så det bliver så nemt som muligt at finde det sommerhus i Ebeltoft, der passer dig allerbedst.

Hvis du har brug for hjælp til at finde det helt rette sommerhus, er du meget velkommen til at kontakte vores hjælpsomme kundeservice alle ugens dage, så vil de hjælpe dig med at finde det sommerhus, som passer dig og din familie allerbedst.

Ebeltoft er et oplagt sted at tage på sommerhusferie. Vi glæder os til at tage imod jer!