8 af de bedste aktiviteter og seværdigheder til ferien i Silkeborg

Silkeborg med tilnavnet Danmarks Outdoor Hovedstad byder året rundt på skønne oplevelser!  


Silkeborg ligger smukt i det kuperede midtjyske søhøjland med Gudenåen som et gennemgående element helt ind i bykernen.

Med mere end 500 kilometer vandkant og 300 kilometer afmærkede vandreruter samt et stort udbud af spændende udstillinger, museumsoplevelser og historiske områder, er der nok at opleve i byen mellem de grønne skove.

I kan sejle på Gudenåen, vandre i de skovklædte bakker, nyde udsigten fra Himmelbjerget, besøge en af de mange spændende museer eller vindueskigge i indre by. Blandt meget andet.

Så hvad enten I ønsker en aktiv ferie eller at nyde naturen og kulturen i fred og ro, finder I det i Silkeborg.

Og her er nok at opleve for både børn og voksne.

For at klæde jer godt på til jeres ferie i Silkeborg har vi fundet vores feriefavoritter i og omkring denne hyggelige by. 

 

Hjejlen

Rejs tilbage i tiden og oplev Silkeborgs smukke natur fra verdens ældste kulfyrede hjuldamper. Foto: Hjejlen.


Hjejlen fra 1861 er verden ældste kulfyrede hjuldamper, men den er faktisk kun én ud af otte historiske både, som alle er ejet af Hjejleselskabet under betegnelsen “Hjejlebådene”.

Hvert år danner de otte både rammen om en skøn oplevelse for mere end 125.000 gæster.

Silkeborg byder på noget af Danmarks smukkeste natur, som i den grad er værd at opleve ombord på en af de otte Hjejlebåde.

Bådene sejler dagligt fra Silkeborg til Himmelbjerget, en smuk tur på 1 time og 15 minutter.

I kan også vælge at sejle med videre til stationsbyen Laven længere ude på den store Julsø.

En sejltur med Hjejlen er som at rejse tilbage i tiden. I kan opleve fyrbøderen kaste kul under kedlen eller se maskinmesteren smøre og vedligeholde det gamle maskineri.

Rutinerne er de samme som for 150 år siden, hvilket skaber en meget enestående oplevelse.

Ombord kan I nyde en kop kaffe og lidt sødt til ganen, mens den smukke natur langsomt glider forbi. Hvis I er til en kold øl, kan I købe de unikke Hjejle-øl, som er en klassisk ale brygget af Grauballe Bryghus tæt ved Silkeborg. Øllene bliver brygget som for 150 år siden, hvilket gør dem helt perfekte til sejlturen.

I er desuden velkomne til selv at medbringe mad og drikke til de stemningsfulde sejlture.


De Kreative Mellemrum  

Oplev smukke skulpturer i en lille kreativ oase. Foto: De Kreative Mellemrum.


Oplev drager, elefanter og delfiner kun 3,5 kilometer fra Himmelbjerget.

Her finder I nemlig det spændende inspirationssted De Kreative Mellemrum. I denne lille kreative oase i den gamle bydel i Gl. Rye kan I opleve et galleri med malerier og mosaikker.

I den omkringliggende skulpturhave møder I blandt andet en drage, en guldelefant, delfiner, Fugl Føniks og andre kunstneriske kreationer, der alle er skabt af multikunstner og forfatter Marie Elisabeth A. Franck Mortensen, som gennem de seneste 25 år har arbejdet med flisemosaik og malerier og senest fiberbeton.

De Kreative Mellemrum arbejder med kreativitet, hverdagseventyr, passion og glæde.

Om søndagen i hele sommerperioden afholdes gratis rundvisninger i skulpturhaven, som fungerer som et udendørs foredragsrum.

Private, grupper og foreninger kan mod betaling bestille foredrag om alt fra hverdagseventyret til kunst, kreativitet, passion og iværksætteri fortalt med autenticitet, nærvær og personlighed. 


Kunstcentret Silkeborg Bad

 Find både kunst og smukke omgivelser i det gamle kurbad. Foto: Kunstcentret Silkeborg Bad.


Det gamle kurbad “Silkeborg Bad” åbnede i 1883 og er i dag et inspirerende museum fyldt med overraskelser, skiftende udstillinger af professionelle kunstnere fra ind- og udland, koncerter og foredrag.

Den både nutidige og aktuelle kunst blandes med de gamle bygninger og giver en enestående oplevelse. Udstillingerne har enten international eller regional relevans og er både “brede” og “smalle”, så der er noget for enhver smag.

Udenfor kan I gå en tur i den store skulpturpark bestående af mere end 40 smukke skulpturer, alt imens I nyder den smukke natur. Nogle skulpturer er permanente, andre skiftes ud løbende. Enkelte har stået i parken siden 1929.

I kan desuden lære mere om kurstedet gennem den permanent, dokumentariske udstilling, som viser kurstedet inden det blev omdannet til kunstcenter i 1996.

Kunstcentret Silkeborg Bad byder på mange sjove og spændende oplevelser for både børn og voksne. Børnene kan blandt andet spille på de udendørs instrumenter, og de skiftende udstillinger appellerer til alle aldre.

Når I bliver sultne, kan I nyde den smukke udsigt over søen, mens I spiser lækker mad på Café Ørnsø. I er desuden velkomne til at medbringe picnickurven og spise frokost i det grønne omgivet af de smukke skulpturer. 

 

Himmelbjerg Golf Club 

Både erfarne og nybegyndere kan få mange timer til at gå på dette golfanlæg. Foto: Himmelbjerg Golf Club.


Himmelbjerg Golf Club ligger smukt placeret med Salten Langsø i baggrunden. Golfanlægget består af Bakbjergbanen, som er en 9-hullers par 32 pay and play bane, der er åben for alle. Banen er således et oplagt sted at få kendskab til den skønne sport i de grønne omgivelser.

Klubben rummer selvfølgelig også en 18 hullers bane kaldet Himmelbjergbanen.

De 18 huller er sat til par 71 og slynger sig smukt i det kupperede terræn med kløfter og vandløb, som kan give selv de etablerede spillere rigeligt med udfordringer. 

I finder desuden en driving-range i to etager, to putting-greens og en lukket træningshal på knap 1.200 m2, som især kommer til sin ret, hvis vejret ikke viser sig fra sin pæneste side.

Der er altså noget til alle niveauer. 

Himmelbjerg Golf Club ønsker at skabe et venligt, behageligt og socialt miljø både på og udenfor golfbanen.

Når golfrunden er afsluttet, er der derfor også mulighed for at nyde et dejligt måltid og en kold fadøl i klubbens hyggelige restaurant “Mulligans”. Her kan I sidde og nyde den fantastiske udsigt over golfbanen.

En dag på Himmelbjerg Golf Club kan i den grad blive en god oplevelse for alle, uanset niveau.  


Labyrinthia

Labyrrinthia byder på mange sjove timer for både børn og voksne (og hunde). Foto: Labyrinthia.


Tæt på Silkeborg kan I opleve Labyrinternes land, Labyrinthia, som byder på mange timers sjov for både hoved og ben.

I Labyrinthia bliver I udfordret i jeres helt eget tempo og uden at skulle stå i kø for at få det sjovt.

I kan tage udfordringen op med Europas største 3D-labyrint på 1300 m2 med gangsystemer, trapper og gangbroer. Og I kan nyde duften af de 900 smukke roser i vandlabyrinten, hvor I måske bliver en smule våde, når de 12 vandporte sprøjter med vand.

I kan også tage jeres hund med i hundelabyrinten, som de skal finde ud af igen ved hjælp af deres fremragende lugtesans.

Eller I kan udfordre hinanden i Football Race Maze, som er en væddeløbslabyrint for to fodboldspillere. Her skal I se, hvem der hurtigst kan drible rundt på banen og score mål.

Der er kort sagt masser af sjove udfordringer i Labyrinthia.

Efter I har testet jeres stedsans og udfoldet jer i labyrinterne, er det tid til forfriskninger, som I er velkomne til at medbringe selv og nyde udenfor i pavillonerne eller på den sydvendte terrasse.

I kan oven i købet benytte jer af to store gas-grill på stedet, og hvis I ikke selv ønsker at stå for maden, kan I købe lækkerier i caféen.

     

Museum Skanderborg

Et besøg på Museet på Adelgade giver indblik i byens, slottets og egnens historie. Foto: Museum Skanderborg.


I Skanderborg kan I besøge Museum Skanderborg, som består af hele fem museer.

Samlet bærer de ansvaret for kulturhistorien i Skanderborg Kommune, som grænser op til Silkeborg mod øst.

De fem museer byder på hver deres fortællinger og oplevelser om vores forhistorie, middelalderen og den senere kulturhistorie.

Museet på Adelgade ligger smukt i Skanderborgs gamle bydel. Det er byens tidligere byfogedgård, som nu huser museet i bygninger fra 1700- og 1800-tallet. Her får I et indblik i byens, slottets og egnens historie med temaer fra den ældre stenalder frem til 1940.

Her er desuden en museumsbutik. Efterfølgende kan I nyde jeres madpakke ved Lillesøs smukke natur. 

På Øm Kloster Museum kan I opleve Danmarks bedst belyste middelalderkloster. I bliver også præsenteret for de mange genstande og skeletter, som har set dagens lys efter de store arkæologiske udgravninger i området.

I Skanderborg Bunkerne kan I lære mere om besættelsestiden, og ved Museet på Gl. Rye Mølle kan I opleve en Hollandsk gallerimølle. 

Børn under 18 år har gratis adgang til museerne.


Fuglsang rideture

Kom tættere på naturen på hesteryg ved Fuglsang Rideture. Foto: Fuglsang Rideture. 


Fuglsang Rideture er en familievirksomhed med en passion for islandske heste, som ligger smukt placeret med skov til tre sider og hele 111 meter over Gudenådalen kun 20 kilometer fra Silkeborg centrum.  

Hos Fuglsang Rideture kan I opleve den smukke natur på hesteryg, hvad enten I er nybegyndere eller øvede.

Her er cirka 30 islandske heste, og der vil altid være en hest, som passer til jeres niveau.

I kan også komme med på trækketure og opleve den smukke natur i et roligt tempo.

Før eller efter turen kan I nyde jeres medbragte mad ved borde-bænkesæt. 

Hestene strigles og sadles til jer, så det eneste, I skal gøre, er at møde op, stige på hesten og nyde oplevelsen. I kan dog selv være med til at gøre hestene klar, hvis I ønsker det. 

Rutinerede ryttere kan vælge en dagstur til Den genfundne bro. Det er en af de smukkeste rideture, man kan forestille sig, og den går forbi Nedenskov Sø, igennem Nørreskoven, gennem egnområder ved Gudenåen og Sønderskov, over bække til Naturstien Horsens Silkeborg, hvor I også krydser Gudenåen og når til Den genfundne bro.

Fuglsang Rideture byder på god dag for alle uanset niveau. 


Silkeborg Ørnereservat, Rovfugleshow og Bisonfarm

Få en spændende, lærerig og meget anderledes dag i selskab med Falkemanden. Foto: Silkeborg Rovfugleshow


I det Midtjyske Søhøjaland kan I opleve Falkemandens majestætiske ørne, hurtige falke, adrætte høge og fascinerende ugler.

I kommer til at opleve fuglenes fantastiske jagt- og flyveegenskaber helt tæt på og I får endda mulighed for selv at holde en en af dem.

Falkemanden Flemming Sanggard har hele sit liv beskæftiget sig med natur og vilde fugle, som er hans helt store lidenskab.

Med humor og pædagogik sørger Flemming for, at I kommer til at opleve et underholdende, lærerigt og meget utraditionelt show. 

I kan desuden prøve kræfter med Ugleskoven hvor de største ugler mødes. Her skal I via jeres paratviden finde vej gennem virvaret af skovstier.

Dagen byder også på en spændende bisonsafari, hvor I møder de vilde amerikanske bisonokser på tætteste hold. Guiden vil berette om bisonens spændende historie og Silkeborg Bisonfarms etablering.

I kan selv medbringe jeres mad eller købe en af Bennies lækre bisonburgere, som I kan nyde i den smukke natur med udsigt til dådyr og bisonokser.