Fantastiske oplevelser og seværdigheder på Djursland


Halvøen Djursland, på den danske østkyst, er en af de bedste feriedestinationer i landet - lad os vise dig hvorfor.  


Mange som rejser til Danmark, begår den fejl kun at besøge København, hvorefter de rejser hjem og stryger vores lille land af deres checkliste.

Men det de fleste turister ikke ved er, hvor meget de i virkeligheden går glip af. København er en vidunderlig by og er i den grad et besøg værd - men hvis du virkelig vil opleve Danmark, er du nødt til at vove dig ud og opleve dens byer og dens smukke natur.

Her er Djursland den perfekte destination.


Danmarkskortet - kan du spotte ansigtet? Foto: Google Maps.


Når du ser Danmark på et kort, vil du se det der minder om et ansigt i profil. Djursland, som befinder sig på Jyllands Østkyst lige uden for Aarhus og Randers, udgør ansigtets næse. Kan du se det?

Det siges at halvøen har lidt over 100 strande og bugter, samt et utrolig bakket landskab efter danske standarder. Det er et sted som byder på meget variation, og selvom det lyder som en floskel, du vil kunne læse i en hvilken som helst anden rejseartikel, så har Djursland virkelig noget at byde på for alle.

Smukke små byer, fantastisk natur, børnevenlige strande og gode steder at surfe. Djursland er det helt rigtige sted for familier, naturelskere, museumsgængere, vandsportsentusiaster, fiskere, vandrere, cyklister, og for dem som ønsker at opleve naturen på hesteryg. For bare at nævne nogle stykker. 

Men nu er det tid til at blive lidt mere konkret, så du kan planlægge din tur - her er nogle af de bedste aktiviteter og oplevelser, som halvøen Djursland har at byde på.


Den charmerende by Ebeltoft 

Ebeltofts smukke, snoede, brostensbelagte gader. Foto: Campaya.dk.


Hvis du spørger mig, er Ebeltoft blandt de absolut smukkeste byer i Danmark, med sine snoede brostensgader, skæve bindingsværkshuse og stokroser, der vokser foran dem. 

Det Gamle Rådhus, som virkelig er et besøg værd, tiltrækker folk fra hele verden, som ønsker at blive gift her. Og da Ebeltoft bogstaveligt talt betyder et stykke jord med æbletræer på det, får de nygifte efter ceremonien et smukt, grønt glasæble, de kan tage med hjem som souvenir. 

At det er lavet af glas er bestemt ikke tilfældigt. Glaskunst er en vigtig del af Ebeltoft's identitet. Et særlig smukt sted at opleve glaskunst er det åbne værksted Pust ved vandet. Her kan du ikke kun købe fantastifulde vaser, smukke glas og de fine grønne glasæbler, du kan også se dem blive lavet af Leif og Christina.


Det Gamle Rådhus i Ebeltoft. Foto: Campaya.dk.

Det Kosmiske Rum i Glasmuseet. Photo: Campaya.dk.


Ved siden af Pust finder du Glasmuseet, som i den grad er et besøg værd.

I 2018 kan du se udstillingen Scandinavian Glass - Starting All Over, hvor glaskunst fra 70 kunstnere fra de Nordiske lande bliver udstillet.

Husk at besøg det Kosmiske Rum af den Færøske kunstner Tróndur Patursson.

Kunstværket består af farvet glas og spejle, og det har en let svimlende, men i den grad fascinerende effekt.


Farvergården, et yderst velbevaret gammelt byhus med gårdhave i byens centrum. Foto: Campaya.dk. 


Når du besøger Ebeltoft, burde du også besøge museet Farvergården – det eneste bevarede købstadsfarveri i Nordeuropa – og et særlig godt eksempel på et typisk farverigt, skævt og charmerende Ebeltoft-hus. 

En anden finurlig detalje i Ebeltoft er vægterne. De plejede at patruljere gaderne i de danske købstæder for at opretholde ro og orden.

De alarmerede indbyggerne, hvis der opstod brand og tændte gadelamperne, når det blev mørkt. I Ebeltoft kan du stadig opleve dem fra juli til midten af august.  


Museumsskibet Fregatten Jylland

Ombord på Fregatten Jylland. Foto: Campaya.dk. 

Opadskuende på Fregatten Jylland. Foto: Campaya.dk.

En spændende oplevelse for børn. Foto: Campaya.dk.


Fregatten Jylland er verdens længste træskib, og det kan dateres helt tilbage til år 1860.

Det blev brugt af kong Christian IX til ekspeditioner til Island, Skt. Petersborg og Færøerne, og mange prinser og prinsesser har sejlet ombord på dette skib.

I dag er det et storslået museum på Ebeltofts kyst og en god ferieaktivitet for hele familien.

Alt fra stormast til styr-, kanon- og nedre dæk kan udforskes, såvel som de kongelige kamre på skibet.

De venlige guider ombord fortæller om hemmelighederne om livet ombord på fregatten, og de fyrer endda en af kanonerne af - så husk at dække dine ører!

Børn kan gå på skattejagt, lave deres eget reb, klatre op til toppen af stormasten og hjælpe med forberedelsen af kanonen.

I vil også finde en udstilling af modelskibe med spændende historier, som I i den grad skal sætte noget tid af til.


De Gamle Molbohistorier 

Køb historierne om de lokale på både dansk og engelsk i Det Gamle Rådhus. Foto: Campaya.dk.

Hvis du leder efter fine dining på en smuk lokation er Molskroen lige stedet for dig. Foto: Campaya.dk.


Når du slentrer rundt mellem Ebeltofts seværdigheder og forretninger, vil du med sikkerhed falde over De Gamle Molbohistorier før eller senere. 

Disse tosse-fortællinger er en stor del af områdets historie og spiller på den dumhed, der blev tilskrevet indbyggerne i Mols-området på Djursland tilbage i tiden.

De udviklede sig på grund af drilleri og rivalisering i samfundet, og blev videreført mundtligt og senere nedskrevet af dem, der kunne skrive.

Da Ebeltoft også er kendt som Mols hovedstad, bliver historierne fortalt på guidede ture og bøgerne sælges på forskellige sprog på steder som Farvegården, Fregatten Jylland og Det Gamle Rådhus.


Nationalpark Mols Bjerge

Et must når du besøger Djursland: Trehøje i nationalparken Mols Bjerge. Foto: Campaya.dk. 


Som mange af jer måske ved, er Danmark et forholdsvis fladt land med marker så langt øjet rækker.

På Djursland er det dog anderledes. Her finder du faktisk en nationalpark dedikeret til bjerge - Mols Bjerge Nationalpark.

Området fik navnet på grund af det efter danske standarder bemærkelsesværdigt kuperede landskab, der blev skabt af istiden. Faktisk er Mols Bjerge Nationalpark det mest fuldendte istidslandskab i Danmark.

Vi vil være ærlige... Det vi kalder bjerge i Danmark, vil andre nok kalde bakker. Men det er virkelig en storslået natur i nationalparken, som besøgende ikke burde gå glip af. Og der er masser at give sig til. 

Der er f.eks. Mols Berge-Stien, en 20 kilometer lang vandrerute (som dog kan halveres, hvis 20 kilometer bliver for langt), masse  af smukke naturvandringer, gode steder at cykle eller ride, og du vil opleve et rigt dyreliv omkring dig.

Heste, kvæg og får græsser fredeligt, mens du nyder solnedgangen fra et af områdets smukkeste udsigtspunkter. Trehøje, for eksempel, som du kan se på billedet ovenfor. De tre bakker når 127 meter over havets overflade og giver en fantastisk udsigt over parken.

Det gør Ejer Bavnehøj med sine 137 meter i højden også. Det er det højeste punkt i nationalparken, og det er også det punkt, hvorfra alle målinger til Danmarks gamle geografiske kort blev udført.


Kalø Slotsruiner og den naturskønne Jernhatten 

Kalø Slotsruin. Foto: Campaya.dk.

Jernhatten. Foto: Campaya.dk. 


Og det er langt fra alt der er at opdage i Nationalparken Mols Bjerge.

Et af højdepunkterne på en tur til Djursland er at besøge de 700 år gamle slotsruiner, Kalø Slotsruin, og gåturen ad den bedst bevarede og længste middelaldervej i Danmark for at komme derhen.

Rundt om slotsruinerne græsser køerne fredeligt ved vandet, upåvirket af de besøgende og synet af ruinerne.

Et andet smukt udkigspunkt du kan besøge i nationalparken er Jernhatten, som befinder sig lidt længere op langs kysten i det sydøstlige Djursland.

Her vil du stå 49 meter over havets overflade, og opleve den smukkeste udsigt over havet og mod øen Hjelm. Du kan parkere tæt ved og gå gennem skoven til det afsidesliggende sted, som er helt perfekt til en picknick, så sørg for at medbringe nogle drinks og snacks. 

Det er dejligt bare at gå rundt i landskabet i parken og nyde plante- og dyrelivet omkring sig, opdage små strande, løbe op af bakker og nyde den smukke udsigt.

Og det skal ikke bekymre dig, hvis vejret ikke er helt perfekt med blå himmel og solskin - det istidsprægede landskab i nationalparken viser sig fra en specielt spændende side, når vejret og skyerne sørger for en lidt mere dramatisk scene. 

For øvrigt er Ebeltoft også en del af nationalparken.


Fjellerup Strand

Perfekt til en stranddag med børnene – her får du også den største is, du nogensinde har set. Foto: Campaya.dk. 


Beliggende i det nordlige Djursland er Fjellerup Strand en populær strand for familier med børn. Stranden er bred med blødt, hvidt sand og masser af klitter, hvor børnene kan leje gemme.

Vandet er lavt, og bunden er sandet, og det bliver ikke dybt så hurtigt som ved mange andre strande, hvilket gør det til et sikkert sted for de små svømmere i familien.

De, der ikke ønsker at hoppe i vandet, kan sidde på træmolen og finde krabber, små fisk og måske endda søstjerner under vandoverfladen.

På de mere blæsende dage er Fjellerup Strand også et godt sted for surfere.

Selve stranden er omgivet af sommerhuse og campingpladser, hvilket giver området en hyggelig feriestemning. Der er en parkeringsplads samt badeværelser og brusere lige ved stranden. 

Udover det smukke hvide sand og det blå vand, er den virkelige attraktion de massive isvafler, du kan købe ved Vaffelbageriet lige ved stranden.

Husk at bestille så mange kugler som muligt, guf og syltetøj på toppen, og så skal du nok ikke regne med, at der er plads til aftensmad den dag. 

God appetit! 


Karlby og Sangstrup klinter

De fascinerende kystklinter Karlby og Sangstrup, skal du ikke misse på din tur til Djursland. Foto: Campaya.dk. 


Hvis du vil se noget rigtig sejt, så tag op af kysten til det nordøstlige Djursland - lidt længere op end områdets største by, Grenå, og besøg Karlby klingt og Sangstrup klint.

De op til 17 meter høje kystklinter er en dramatisk og smuk naturoplevelse i enhver form for vejr. De strækker sig flere kilometer langs kysten.

Hvis der er en lille arkæolog gemt inde i dig, er dette det rette sted for dig - brug lidt tid på at lede efter fossiler på stranden.

Det er ikke usandsynligt, at du eksempelvis finder et forstenet søpindsvin blandt de store mængder flintsten.

Klinterne er ikke så kendte, så du vil ofte have den smukke udsigt helt eller næsten helt for dig selv.


Grenå og Kattegatcentret 

En af shoppinggaderne i Grenå. Foto: Campaya.dk.

Akvarium i Kattegatcentret. Foto. Campaya.dk.

Grenå Strand livreddertårn. Foto: Campaya.dk.


Hvis du har lyst til at komme ud og udforske lidt af området, er Grenå et godt sted at besøge.  

Det er Djurslands største by, hvor du finder masser af hyggelige caféer, restauranter og butikker hvor du kan shoppe - du kan blandt andet finde masser af hyggelige små butikker med lokale specialiteter.

Hvis du vil vide mere om Djursland og Østjylland generelt, så tag en tur til Museum Østjylland og se de spændende udstillinger tæt på byens centrum.

Det er også i Grenå du finder det populære Kattegatcentret - et spændende akvarium og det helt rigtige sted at lære alt om havet.

Du kan gå gennem et tunnelakvarium omgivet af hajer, se det virkelige livs Nemo og Dory og lære om undervandsverdenen i interaktive udstillinger. I Kattegatcentret venter der mere end 250 arter af vanddyr.

Hvis du foretrækker at udforske havet ved at svømme i det, er der en stor familievenlig strand i Grenå. Den er meget bred og lang, og det er den eneste strand på Djursland med et livreddertårn.

Der er også masser af klitter, hvor du kan søge dækning, hvis det danske vejr bliver lidt for blæsende. Det siges, at det sker ...


Adrenalinkick og dyreliv 


Hvis du og familien er på udkig efter et adrenalinkick, er Djursland det helt rigtige sted at besøge - der er sjove parker, zoologiske haver og andre spændende aktiviteter.

Eksempelvis Djurs Sommerland, som er en af ​​de største parker i Norden, med mere end 60 forlystelser for børn i alle aldre, et stort vandland og Danmarks største rutsjebane - og der kommer flere nye til.

Hvad med en tur på den nye DrageKongen for eksempel? Du kører 30 meter op og dykker derefter ned med 85km i timen.

Eller du kan prøve Danmarks længste rutsjebane, Juvelen, som opnår samme hastighed.

Nu har du fået dit adrenalinkick i Djurs Sommerland - hvad så med en safaritur til din næste dagsudflugt i området?

I Ree Park Safari kan du køre med Land Rover gennem savannen og se giraffer, næsehorn og andre dyr - helt tæt på.

Eller du kan køre med damptog gennem den nordamerikanske prærie og opleve elge, sorte bjørne og bisoner.

Her handler det hele om dyrene og fascinerende oplevelser for hele familien. Det må I ikke glip af!

 

En tur til Regnskoven i Danmark

Dyrene i Randers Regnskov. Foto: Regnskoven.dk.


Hvis du endnu ikke har fået nok af eksotiske dyr, kan du besøge det meget populære Randers Regnskov lige vest for Djursland.

Det er en tropisk zoo, der inviterer dig indenfor til en stor naturoplevelse og giver dig følelsen af at være midt i den virkelige regnskov. Klimaet er tropisk, jaguarer strejfer rundt, manater svømmer i vandet og aber hopper rundt over dig.

Du kan også udforske det såkaldte slangetempel fra marts til oktober, hvor pythoner vandrer frit, eller du kan opdage nogle af de smukke sommerfugle, der flyver rundt i den Sydamerikanske kuppel.


Feriehuse på Djursland

Djursland er et af de største feriemål i Danmark, og er absolut et besøg værd, uanset om du er en vandsportsentusiast, der rejser alene, eller du tager hele familien med på en fantastisk sommerferie. 

For at gøre planlægningen lettere for dig, har Campaya samlet en lang række sommerhuse på Djursland – du kan se dem i vores søgemaskine, hvor du hurtigt og nemt kan bestille det hus, der passer bedst til din ferie.

Hvis du har brug for hjælp til at finde det rigtige sommerhus, er vores kundeservice altid klar til at hjælpe dig, alle ugens dage.

Vi ønsker dig en god ferie!