Oppe over skyerne skinner solen altid!
 

Oppe over skyerne skinner solen altid!

Spaniens mest besøgte nationalpark, Teide nationalpark, er en nervepirrende tur gennem hårnålesving til et landskab, der mest af alt minder om noget, som burde findes på Mars.


Columbus brugte Teide som pejlemærke, da han sejlede over Atlanten og opdagede Amerika. I dag bruger piloter og de forventningsfulde flypassagerer Teide til en forvisning om, at de snart lander på Tenerife. Fra vores lejlighed i Playa de las Americas kan vi se vulkanen, og vi har valgt at leje en bil for at komme en tur helt til toppen. Det er en cirka to timers køretur fra vores udgangspunkt til kabelbaneplateauet, der er vores mål.


Turen op gennem nationalparken er som taget ud af en film. Flere film er faktisk også blevet optaget i området, blandt andet storfilmen ”Clash of the Titans” med Mads Mikkelsen. Man starter turen op omgivet af meterhøje pinjetræer, og langsomt som svingene bliver mere nervepirrende, bliver landskabet også mere goldt og øde. Når man når op over skyerne, er det nærmeste, jeg kan beskrive landskabet som, hvordan jeg ville forvente, det ser ud på Mars. Jorden er gået fra at være sort af lava til et goldt og rødt landskab, hvor der ikke ses et træ i miles omkreds.


Las Cañadas del Teide golde landskab. Foto: Campaya.dk

Las Cañadas del Teide, eller Teide nationalpark, er den mest besøgte nationalpark i Spanien, og som toppen af kransekagen ligger bjerget El Teide, der er Spaniens højeste punkt. Med 3718 meter over havets overflade står den imponerende vulkan som et af de mest spektakulære geologiske monumenter i verden, og i 2007 kom nationalparken på UNESCO verdensarvsliste.


Det føles en anelse surrealistisk at stå midt i Marslandskabet, og det eneste, der holder mine tanker fra at flyve videre til månen, er de cykelryttere, der passerer mig i 2200 meters højde. Da jeg senere bliver forpustet på toppen af El Teide, er jeg ekstra imponeret over deres evner på en cykel i den tynde luft.


Der er koldt på toppen

Der er forskellige vandreruter til toppen af El Teide og rundt om i det barske landskab i nationalparken. Men vi har to små børn med, og da den korteste af de afmærkede ruter tager fire timer til toppen, vælger vi at tage kabelbanen til toppen af El Teide.


Med en veludviklet højdeskræk er der nogle åbenlyse udfordringer ved at stige ind i kabelbanen og lade sige transportere i cirka otte minutter op af en stejl bjergskråning, hvor endestationen er 3.555 meter over havets overflade. Turen bliver ikke mere behagelig af, at vognen svinger som en ballongynge, når de store tårne passeres, eller når den anden af de to kabelvogne passeres på vejen op mod den øverste af stationerne.


Kabelbanen der fører dig til toppen af El Teide. Foto: Campaya.dk

Men alt det er hurtigt glemt, da jeg stiger ud af kabelbanen, og udsigten over landskabet møder mig. Udsigten fra toppen af vulkanen er enestående og ganske simpel bjergtagende. Eller det vil sige næsten toppen, det kræver en særlig tilladelse, hvis man vil vandre det sidste stykke helt op til toppen.


Men at være så tæt på toppen er godt nok til mig. Jeg oplever hurtigt, hvordan den tynde luft påvirker min vejrtrækning, og jeg bliver hurtigt forpustet af en kort løbetur efter ældsteguldet. Udover den tynde luft er der også koldt på toppen. Vi oplever en temperaturforskel fra vores udgangspunkt i Playa de las Americas til her på cirka 20 grader. Vi er påklædte efter de 22 grader, vi forlod på sydspidsen af Tenerife og ikke de minus to grader, vi står i nu, så da begejstringen over at stå på toppen af en vulkan daler, begynder vi at fryse.Sne på toppen af Teide. Foto: Campaya.dk

Turen ned med kabelbanen føles både kortere og mere behagelig, men jeg bliver aldrig glad for højder eller hårnålesving. Læs hvordan turen ned af El Teide til Garachico igen udfordrede min højdeskræk.


Tips til turen til El Teide


  • Har I mod på at tage kabelbanen, kan der bestilles billetter til dette på deres hjemmeside. Det er dog ikke nødvendigt, da vognene kører i pendulfart op og ned.


  • Husk en ekstra trøje eller jakke. Der er koldt på toppen, da vi besøgte El Teide var der minus to grader på bjerget.


  • Tjek vejret på El Teides hjemmeside. Kabelbanen kører ikke, hvis det blæser for meget.


  • Der er masser af busture, der tager en på en guidet tur til El Teide. De kan bookes mange forskellige steder og er lette at finde.