Byen der næsten blev begravet i lavaPå den vestlige side af den spanske ø Tenerife ligger byen Garachico, som i det 17. århundrede næsten blev begravet i lava. I dag er den lille havneby et dejligt afbræk fra turistbyerne på sydkysten af Tenerife.


Vi vælger at køre turen fra toppen af nationalparken El Teide til kystbyen Garachico, og den er ikke for sarte sjæle. Bjergvejene er smalle, og de uendelige hårnålesving giver sug i maven. Men vi har hørt, at Garachico skulle være smuk, og byen skulle være turen værd. Turen dertil er i sig selv en smuk oplevelse. Vi kører fra det golde landskab i nationalparken Teide gennem et frodigt og grønt landskab, hvor fugten i luften får vinduesvisken til at starte, og videre ned til den barske kyststrækning, hvor bølgerne slår imod byens klippevægge.Der er kun én vej til Garachico og det er nedad. Foto: Campaya.dk

Vi ankommer til Garachico sidst på eftermiddagen. Uheldigvis har der været et voldsomt stormvejr i dagene op til vores besøg, der har lukket store dele af byen. Men vi får en tur gennem de smalle gader, og oplevelsen af det mere ægte Spanien. Garachico er en af de mest uspolerede byer på Tenerife, her har turismen ikke rigtigt sat ind, og med tilkørselsforholdene tænker jeg heller aldrig rigtigt, at den kommer til det.De små gader i Garachico emmer af hygge. Foto: Campaya.dk

Garachico ligger lige nedenfor en 500 meter høj klippeskrænt direkte ud til havet. Fra kysten kan man se byens vartegn ude i havet; den store klippeø Roque de Garachico. Det er et imponerende syn.


Roque Garachico ud for byens kyst. Foto: Campaya.dk

Ved et udbrud i det 17. århundrede begravede lavaen næsten hele byen. Udbruddet varede i flere uger og havde store økonomiske konsekvenser for byen, da dens store indtægtskilde havnen blev ødelagt. I dag har byen fundet god anvendelse for de store ødelæggelser. De har indrettet havnebassiner der, hvor lavaen lagde sig i vandet.Havnebassinerne ses foran byen. Foto: Campaya.dk

Garachico er helt sikkert et besøg værd. Har man ikke mod på at tage de snævre hårnålesving fra toppen af Tenerife og ned til havets overflade, kan man tage motorvejen det meste af vejen, så det kun er de sidste cirka 20 kilometers vej, der er lidt mere udfordrende. Men lige meget hvad er Garachico altså turen værd.


Af seværdigheder i byen kan nævnes


  • Klosterkirken San Francisco med træhjørnerne i Mudéjarstilen og flere skulpturer.


  • Kirken Santa Ana fra det 18. århundrede. Den tidligere kirke blev i 1706 ødelagt af lavamasserne. I en tilbygning til kirken er der et lille museum.


  • Fæstningen Castillo de San Miguel, hvor lavaklipperne blev befæstet og forsynet med vandrestier. Her er der også indrettet et havsvømmebad.