Gaudi en visionær arkitekt eller rablende vanvittig?

Gaudi huset i Málaga. Foto: Campaya.dk

Huse med runde hjørner, altaner der ligner dødningehoved og runde organiske vindues huller. Gaudis huse er altid let genkendelige og giver stof til eftertanke og forundring.


Den katalanske arkitekt Antonio Gaudi har prydet Málaga med et af sine utopiske værker. De fleste forbinder Gaudi med Barcelona, men Málaga har så sandelig også et af hans værker i byen. Midt i Málaga ved siden af Parque  Picasso og tæt på shoppingcenteret Lario Centro ligger et af Gaudis skæve bygningsværker. Er man ikke lige bekendt med Gaudi er bygnigsværket ikke til at gå fejl af hans huse altid skiller sig ud fra mængden og dette er ingen undtagelse.


Indgangen i Gaudi huset i Málaga Foto: Campaya.dk

Gaudi blev født i den catalanske by Cornet i midten af den 19. Århundrede han fandt en tidlig interesse for de geometriske former og blev uddannet arkitekt fra Reus. Han er mest kendt for sit store mesterværk “La sagrada de familia” som han dog aldrig nåede at se færdig da han døde i 1926 og den til dags dato stadig ikke står færdig. At Barcelonas berømte katedral La sagrada de familia skulle blive Gaudis største mesterværk, lå ikke i kortene, mange hånede ham for sine obskure idéer og sin middelmådighed i skolen. Selv hans lærer var i tvivl om Gaudis genialitet. Mange er stadig i tvivl om Gaudis genialitet, hans bygninger minder mere om kunstværker en bygningsværker og de vil derfor nok altid være et diskutions emne da det handler mere om smagsdommmeri og visioner end byggekunst og arkitektur. Ved et smut forbi Gaudi huset i Málaga kan man jo selv bedømme om man syntes at manden var gal eller genial.

Gaudi huset Málaga. Foto: Campaya.dk

Til trods for sin storhed gennemlevede Gaudi en voldsom deroute mod slutningen af sit liv fra sine unge år hvor han var kendt som en farvestrålende lettere arrogant mand i de finere kredse til at ende sine dage på et fattigmandshospital. Han havde helliget sit liv til gud og arkitekturen og det sidste af sit liv boede han i sin kirke hvor han færdiggjorde de storslåede tegninger til sit eftermæle. 

Har du lyst til at se et af Gaudi måske mindre berømte huse, med med ligeså skæve vinkler som de andre kan det opleves her:

Edificio Gaudí

Avenida de Andalucía, 19

Málaga - Centro