En skueplads for død, pine og spansk kulturarv: Tyrefægterarenaen i Malaga

Den 142 år gamle tyrefægterarena ligger tæt på Malagas centrum. Foto: Campaya.dk.

Tyrefægtning blev for få år siden officielt gjort til en del af spanske kulturarv. I Malaga kan du dykke ned i et emne, som i den grad deler vandene.

For Hemingway var tyrefægtningen en smuk kamp mellem manden og dyret. Manden mod naturen. Han betragtede det som en kunstart, som inspirerede ham i mange af hans litterære værker og fyldte hans liv med stor glæde og passion. I dag er mange stærke modstandere af konceptet, og ifølge dyreværnsforeningen Anima er tre fjerdedel af den spanske befolkning sågar selv imod.

Det har dog ikke afholdt den spanske regering fra for få år siden at ophøjet tyrefægtning til spansk kulturarv, og i Malaga er det i sommermånederne muligt at overvære kampen mod tyren i arenaen La plaza de toros midt i byen. Bygningen er formet som et colosseum og kan huse 9.000 tilskuere. Det snart 150 år gamle bygningsværk er i sig selv imponerende og tager sig især smukt ud fra bjerget Monte de Gibralfaro, der ligger få hundrede meter fra arenaen.

Når tyrefægterarenaen er fyldt, følger 9000 mennesker kampen mellem tyr og toreador. Foto: Campaya.dk.

Hvis man ikke har lyst til at betragte den blodige dødskamp på nært hold, er det muligt at besøge museet i La plaza de toros, hvor man kan dykke ned i nogle af de historier, der med tiden har knyttet sig til arenaen og tyrefægtning i almindelighed. Det er også muligt at se nærmere på de våben og dragter, mændene bruger i kampen mod tyren.


Uanset om tyrefægtningen vækker afsky eller fascination, tilbyder den gamle arena i Malaga stof til eftertanke og et unikt indblik i spansk kulturarv.


I arenaens museum kan man dykke ned i tyrefægtningens historie. Foto: Campaya.dk