Vidunderlig afslapning på den solrige ø Pag i Kroatien

Pag i Kroatien

Kroatien har noget for alle. Vores journalist Susanna har valgt at holde en afstessende og smuk sommerferie på øen som er Kroatiens femte største ø. Pag er den længeste af alle de kroatiske æer og er særlig kendt for sin lange kystlinie, sit særegne landskab, sine smukke stenstrande og det smukke turkisblå vand.

Pag er også en yndet destination for optagelse af flere reklamefilm. Flere luksus bilmærker har blandt andet optaget film her på grund af de smukke omgivelser.

Malerisk udsigt fra Lun på øen Pag


Afslapning for krop og sjæl

Susanna har valgt at holde ferien i den lille charmerende fiskerby Lun som ligger lidt væk fra den storslåede spids af øen Pag. I Lun finder der lige de mest nødvendige butikker som en købmand, en hyggelig lille café nede ved havnen med Wi-Fi, tre restauranter, et lille turistbureau og flere skønne strande med både sand, klipper og turkisblåt vand

Her føler man sig virkelig fri for alt stress.

Fårene på vej til markerne

Kl. 6:30 om morgenen høres kirkeklokkerne og de generet men skønne før der gladeligt springer forbi mit vindue mææææ..... Her på øen står lokalbefolkning tidligt op og de fleste arbejder med fåreavl, vin og olivenproduktion.

Olivenolien fra Pag er himmelsk god og den ryger med hjem til Sverige som en souvenir. Der siver en skøn duft af lavendel og salvie ind af vinduet og overfor kan jeg se at en kvinde er ved at hænge sit nyvaskede tøj til tørre. Der er en ro og en stilhed her der får en til at slappe af og koble ud.

Længere borte ses nogle veltrænede og ambitiøse cyklister cykle forbi vinduet i en fart. Man støder på mange cyklister her på de snoede veje, for det er jo netop på cykel man bedst kan påskønne den smukke natur og kyststrækning.

Vandet her er krystalklart


Caribien? Nej, Kroatien...


Fuld fart i det smukke vand

Dagens eneste mision er naturligvis at bade for her på Pag findes virkelig nogle fantastiske bademuligheder. Alene farven på vandet gør en forbavset og det minder nærmest om smaragder.

Pags ældste oliventræ som er over 1600 år gammelt

Øen Pag er også kendt for sine majestitæske oliventræer. Her findes en stor olivenpark med over 80.000 kæmpe store oliventræser der er mellem 5-8 meter høje. Det ældste oliventræ her i parken er 1600 år gammelt og der er selvfølgelig mange turister der besøger parken hver dag.

Det er den perfekte morgenudflugt til melodien fra fårekyllingernes sang og man bliver forbavset over det ene oliventræ der konkurrer med det næste i højde og drøjde

Som man står der midt i mellem de store gamle oliventræer syntes det svært at forstå hvordan de kan være så gamle og se så friske ud.

Båden til Rab

Når man er på ferie i Kroatien er det en selvfølge at man skal på sejlturtil en af de 1185 øer der er i det kroatiske øhav og øen Lun har med sin perfekte beliggenhed lige ved spidsen af øen en god båd forbindelse til øen Rab.  Herfra kan du hver morgen kl. 7:30 tage en dejlig lille sejltur til Kroatien grønneste ø Rab. En stille sejltur fra Pag til Rab tager cirka 40 minutter.

Smuk udsigt fra klokketårnet udover byen og havnen.


Morgen udsigten fra klokketårnet til øen Rab 


Udsigt til øen Rab og de andre tre klokketårne

På Rab findes en af Kroatien smukkeste strande Rajška Plaza, den ligger på den nordlige side af øen og er 2 km lang og meget børnevenlig. Rab indbyder til meget kultur og event i turistsæsonen og er en meget hyggelig og smuk by som er kendt for, sin bymur, middelalderslottet og sine fire klokketårne. Det ene af klokketårnene er fra 1200-tallet og der er muligt at bestige de mange trappetrin derop. Børn er også velkomne i klokketårnet i følge med voksne. 

Udsigten fra toppen er fænomenal og man kan se jele byen og det smukke Adriaterhav. Nar man står der på toppen og nyder udsigten føler man ikke at man på et klin kan nå at se og opdage alt der smukke der er i Kroatien med alle sine øer og hyggelige byer

Tiden går alt for hurtigt når man hygger sig og pludseligt skal man tilbage til øen Pag og lille Lun sidst på eftermiddagen.

Promenaden med masser ad caféer i Novalja

Øen Pag er ikke kun en stille oase for afkobling. Ikke langt fra Lun cirka 18km ligger den kendte party-by Novalja. Novalja er en ungdomsmagnet og trækker mange turister til med sine lange og velplejede strande. Der er et væld af restauranter med lokalretter som fisk og lammekød og her er Caféer og diskotekter.

Før turen går til stranden  Zrće, skal der smages på den lokalproducerede men lidt dyre fåreost  Paški Sir som er fra en hyggelig lille ostefabrik, i Novalje som hedder "Bravarica" Der er en tilhørerende lille delikatesse forretning som sælge lokale produkter og det er her muligt at smage alle de gode oste der bare smelter i munden.

Den berømte fårosten i butikken Bravarica, Novalja

En anden madoplevelse man ikke må gå glip af når man besøger Kroatien er den friterede fisk "gilice" Den kan findes ved restauranterne ved havnen. Gilice har en ægte middelhavsmag og prisen kan man heller ikke klage over, den koste kun 16 kuna (cirka 20 kr)

Det er ikke kun havet, øerne, den smukke natur eller den rare lokal befolkning der gør Kroatien populær lige nu. Kroatien er også billig sammenlignet med mange af de andre populære europæiske ferie destinationer.

Stilhed før festen går i gang på stranden kaldet "mini Ibizia"

Vel fremme på den kendte fest ø  Zrće, indser vores journalist at hun måske er blevet for gammel til det her. Stemninger er i top, der er masser af liv og glade dage, høj festmusik flyder ud fra de store højtalere. Den mest populære af diskotekerne hedder Papaya og den er den største og mest kendte på hele øen Pag. Papaya er nomineret til en af de 100 bedste diskoteker i verden. 

Men Novalja er ikke kun en fest by her findes også et stort udbud af behagelige sportsaktiviteter til alle, dags udflugter med båd til andre smukke øer som Mali Lošinj. Af sports aktiviteter kan nævnes tennisbaner, gokart, lejning af scootere og cykler, danseskoler og der er en zoo, karuseller og meget mere, eller måske en ridetur på æsel eller hesteryg.

Ridetur på æsel eller hesteryg er også muligt


Den 2 km lange strand ved Novalja 

Efter en lang og oplevelses rig dag går turen i morgen videre til de omkringliggende landsbyer Dudici med sine hyggelige restauranter og Potočnica der har sin helt egen charme med men det samme uimodståelig krystalklare vand man ikke kan få nok af.

Hyggelige Dudici


Potočnica


Ligemeget om du ønsker fred og ro eller en mere aktiv ferie, komme væk fra storbylivet og bade i solen og havet er Kroatien det perfekte sted for en sommerferie. Her er masser af valgmuligheder både for børnefamilier og par der ønsker at bade i det krystalklare vand og nyde stilheden eller feststemningen. Selv hundene ser ud til at logre lidt ekstra med halen her