Languedoc-Roussillon kan prale af verdens største sammenhængende vinområde og nogle fantastiske vinoplevelser til overkommelige priser i forhold til kvaliteten. For danskerne gemmer nogle af de mere ukendte områder med stort potentiale sig i Herault-departementet, som faktisk er den største vinproducent i Languedoc og nummer to i hele Frankrig hvad angår vinproduktion per departement.

I gamle dage var Vin de Pays vinene ikke noget, de store vinelskere ville samle på, men i dag er det her, de allerstørste vinoplevelser findes, frembragt af entusiastiske og nytænkende producenter, der blæser på det noget stive AOC-system, der blandt andet dikterer hvilke druesorter man må plante hvor, og hvilke vine de må bruges til. Den første, der gik sine egne veje var Aimé Guibert, der i 1970 købte en gammel landejendom ved landsbyen Aniane i Herault-departementets bagland. En hidkaldt vinekspert fastslog, at jorden var oplagt til at plante vin på, og at det noget kølige mikroklima var perfekt til vinsorter fra Bordeaux-området. Hagen var bare, at de ikke stod på listen af tilladte druesorter i Herault.
Guibert var ligeglad, plantede hvad han ville og frembragte med tiden fantastiske vine, som dog stadig måtte nøjes med at smykke sig med den ydmyge Vin de Pays etiket under navnet Daumas Gassac. Det tog ham lang tid at få overbevist de franske vindrikkere om at købe en relativt dyr vin, der ikke var en AOC, mens udlandet var hurtigere til at få øjnene, eller snare smagsløgene op, for dråberne i flasken. Guibert var langt forud for sin tid, mens vinfans i dag kæmper om at få fingrene i Vin de Pays flasker fra ikke blot Daumas Gassac men også gårde som Bastide de Songes, Mas Jullian og Domaine Grange des Pères for blot at nævne nogle af de meste ombejlede Vins de Pays.


Hvis du har base i Montpellier så læg vejen omkring Chateau Engarran, der huser et lille vinmuseum. Abbey de Valmagne ved den smukke by Pezenas er også en god mulighed at kombinere arkitektur og vin. Det gamle cicstercensierkloster med den smukke katedral og klosterhave beroliger både gane og øje, og det sidste nye skud på stammen er en nyudviklet klosterøl. Se mere om Heraults vine på http://www.destination-languedoc.co.uk/decouvrir/oenotourisme-244-2.html
Kunne du lide artiklen så husk at tilmelde dig vores nyhedsbrev. Så holder vi dig opdateret på fremtidige rejsehistorier.