Stjernestunder blandt Heraults vinmarker

Languedoc-Roussillon kan prale af verdens største sammenhængende vinområde og nogle fantastiske vinoplevelser til overkommelige priser i forhold til kvaliteten. For danskerne gemmer nogle af de mere ukendte områder med stort potentiale sig i Herault-departementet, som faktisk er den største vinproducent i Languedoc og nummer to i hele Frankrig hvad angår vinproduktion per departement.  


Hvad enten din ferie helt står i vinens tegn, eller det blot er en af mange andre oplevelser, så bliver du ikke snydt her, hvor hvor du kan opleve vinfester, besøge både små og store producenter, cykle eller vandre gennem vinmarker og selvfølgelig smage dig gennem en masse dejlige vine.

Capitelle

På Heraults visitkort står tre AOC appellationer (appellation origine controlé), Faugères, Saint Chinian og Languedoc , samt otte IGP appellationer (indication geographique protégé), f.eks. Haute Vallée de l’Orb og Côtes de Thongue, plus den store paraply-betegnelse Vin de Pays d'Herault.

 

Vinhøst

I gamle dage var Vin de Pays vinene ikke noget, de store vinelskere ville samle på, men i dag er det her, de allerstørste vinoplevelser findes, frembragt af entusiastiske og nytænkende producenter, der blæser på det noget stive AOC-system, der blandt andet dikterer hvilke druesorter man må plante hvor, og hvilke vine de må bruges til. Den første, der gik sine egne veje var Aimé Guibert, der i 1970 købte en gammel landejendom ved landsbyen Aniane i Herault-departementets bagland. En hidkaldt vinekspert fastslog, at jorden var oplagt til at plante vin på, og at det noget kølige mikroklima var perfekt til vinsorter fra Bordeaux-området. Hagen var bare, at de ikke stod på listen af tilladte druesorter i Herault. 

Guibert var ligeglad, plantede hvad han ville og frembragte med tiden fantastiske vine, som dog stadig måtte nøjes med at smykke sig med den ydmyge Vin de Pays etiket under navnet Daumas Gassac. Det tog ham lang tid at få overbevist de franske vindrikkere om at købe en relativt dyr vin, der ikke var en AOC, mens udlandet var hurtigere til at få øjnene, eller snare smagsløgene op, for dråberne i flasken. Guibert var langt forud for sin tid, mens vinfans i dag kæmper om at få fingrene i Vin de Pays flasker fra ikke blot Daumas Gassac men også gårde som Bastide de Songes, Mas Jullian og Domaine Grange des Pères for blot at nævne nogle af de meste ombejlede Vins de Pays.

Vin
Hertil kommer nu en ny generation af vinbønder, der sværger til les ”vins naturels”, vine dyrket og vinifieret uden pesticider og tilsætningsstoffer. Blandt de mest kompromisløse er Didier Barral, som har erstattet traktoren med æsler og heste, kemiske behandlinger med køer og har bygget et utroligt underjordisk vineri. Han sælger ikke sin vin ved døren, for så ville han ikke lave andet, men slå et smut omkring ham alligevel, for landskabet er pragtfuldt og vinmarkerne smukke. Er du i Herault i vinhøsten eller i efterårsmånederne må du ikke gå glip af vinfesterne i enten Cessenon eller Maurassan, der fejres med religiøs velsignelse af vinhøsten og tradionel vinhøst som i gamle dage.
 

Vinfest i Cessenon
Tredje torsdag i oktober er også festlig, for her frigives Heraults pendant til Beujolais Nouveau, le Primeur. Hele året rundt kan du smage dig igennem Heraults vine, både hos private vinproducenter og hos vinkooperativerne. En af de mest anbefalelsesværdige kooperativer ligger i Cabrières for enden af en smuk dal ved foden af Vissou-bjerget. En 12 km lang vandresti er for nyligt blevet indviet, der fører op på Vissou og rundt i det dejlige vinlandskab.

 

Pic de Vissou

Hvis du har base i Montpellier så læg vejen omkring Chateau Engarran, der huser et lille vinmuseum. Abbey de Valmagne ved den smukke by Pezenas er også en god mulighed at kombinere arkitektur og vin. Det gamle cicstercensierkloster med den smukke katedral og klosterhave beroliger både gane og øje, og det sidste nye skud på stammen er en nyudviklet klosterøl.  Se mere om Heraults vine på http://www.destination-languedoc.co.uk/decouvrir/oenotourisme-244-2.html

Kunne du lide artiklen så husk at tilmelde dig vores nyhedsbrev. Så holder vi dig opdateret på fremtidige rejsehistorier.