Tarzan blandt dinosaurer

Strand og vandpjaskeri er selvfølgelig sommerens største hit, men Herault er en børnevenlig destination hele året rundt, og det behøver ikke altid koste en bondegård. 

Blandt de gratis glæder er f.eks. cykelture langs Canal du Midi eller på Passa Pais, den over 100 kilometer lange nedlagte jernbane i Haute Vallée de l'Orb, der er blevet omdannet til cykel- og vandresti igennem pragtfulde landskaber. 

Om efteråret er skovene fulde af svampe, og har du bare en lille smule forstand på det, så kan du samle Karl-Johanner, kantareller og trompetsvampe - men husk kun at plukke svampe du kender. 

Kantareller

Det koster heller ikke noget at klatre i  de spøjse klippeformationer i Cirque de Moureze.  Kig godt efter, for med lidt fantasi ligner mange af de forvredne, hvide kalkformationer for eksempel et dyr eller en trold. Du kan kombinere turen med en udflugt til Salagou-søen, hvor det bedste minde, udover det fantastiske røde landskab, kunne være at skrive jeres navne med småsten. 

Hele året rundt kan man se turisternes signaturer og små beskeder i  vulkanlandskabet og ved la Lieude kan man se spor af dinosaurer, bevaret under en halvtag og i fri luft, hvis I går lidt længere mod højre.

Cirque de Moureze

Udover en parkeringsbillet er det også gratis at besøge den befæstede by Aigues-Mortes (som dog ligger i Gard-departementet) lige ved Montepellier. Udefra ligner den en forvokset ridderborg, og den har da også en spændende historie, bygget som den blev op gennem 1200-tallet for at udgøre en sikker havn, hvorfra den franske kong Louis IX kunne sende korstogsridderne mod Jerusalem. Gratis er også adgangen til Montpelliers fine zoologiske have, le Lunaret, hvor dyrene har masser af plads på over 80 hektar, og hvor man kan få mange timer til at gå. Vær dog forberedt på, at Lunaret snarere er en kæmpe park, hvor der også er dyr, så man skal gå længere mellem indhegningerne end i en normal zoologisk have. Til gengæld kan man lave en skovtur ud af det, da Lunaret ligger i en pinjeskov.  Dertil kommer et regnskovshus, som man dog skal betale 6,50 euro for at se (3 for børn), men det er pengene værd.              

For den der har lyst til at lege Tarzan, findes der mange klatreparker spredt ud over hele departementet. De har allesammen baner af forskellige sværhedsgrader, så både store og små kan prøve kræfterne af og overvinde højdeskrækken, og sikkerheden er alle steder i top. Hvis du har teenagere eller andre adrenalin-hungrende med på turen, så er det intet mindre end bjerge, der skal til. Sæt derfor kursen mod Acroroc i den lille landsby Saint Martin de l'Arçon i Haute Vallée de l’Orb. Her venter en svimlende Via Ferrata på bjergsiden og en svævebane på 100 meter.  Det lille familiedrevne foretagende byder også på en fin klatrepark, hvor resten af familien kan fornøje sig. Se mere på http://www.acroroc.com/

 

Acrobranche

Adrenalin fås også i store doser på karting-banerne. Den mest professionelle ligger nord for Béziers i Caussiniojouls, hvor både store og små kan give den gas. Sjovest er det, hvis I er mange, så I kan holde familieræs. Aldersgrænsen er fra syv år, og her er bilerne ustyret med en fjernstyring, så de kan kontrolleres på afstand i tilfælde af problemer. http://www.karting-caussiniojouls.com

Karting

Søger du fredeligere oplevelser til de mindste, så er der intet bedre end en børnezoo. En af de bedste er La Ferme du Dolmen ved Canet, hvor de voksne kan nyde turen gennem den botaniske have med forklaring på de lokale arter af dyr og planter og beundre den kæmpe gravdysse, som har givet børnezooen dens navn, mens de mindste kan falde i ekstase over minigeder, grise, kaniner, påfugle, lamaer, æsler, ponyer og andre nuttede dyr.   

 

Det lokale dyreliv kan også opleves med en dejlig vandretur rundt om L'Etang du Méjean tæt på Montpellier. En særlig natursti er indrettet rundt om indsøen, og med lidt held kan I opleve de vilde flamingoer på tæt hold. 


Ferme de Dolmen

 

Hvis vejret er dårligt er det tid til at opleve Herault indefra via et besøg i de flotte underjordiske grotter, som der også findes flere af. Den største er Grotte des Desmoiselles nord for Montpellier. Les demoiselles var i gamle dage betegnelsen for feer, og det er ganske rigtigt også som om feerne har svunget deres små tryllestave for at skabe dette naturlige vidunder af staglatitter og staglamitter. Turen ned i grotten foregår i et lille bjergtog. Grotte de Clamouse ved siden af den smukke Unesco-fredede landsby Saint-Guilhem-le-Desert er også et godt udflugtsmål. 

Det var her, at grotteforskeren Michel Siffre, en af de franske speleolog-veteraner, i en alder af 60 slog sin egen rekord efter at have tilbragt 69 dage under jorden. Han udførte alskens tests på sig selv for at studere hvordan kroppen reagerer på at være uden dagslys. Han kunne endnu en gang konstatere, at den naturlige dagsrytme langsomt bliver forlænget. Da han første gang foretog dette eksperiment i en grotte i de sydlige Alper, kom han ud den 17. september efter at have tilbragt 61 dage under jorden, men han troede selv, at det var den 20. august!  

Har du lidt større børn med vil de sætte pris på Grotte de l'Abeille safari. Her får deltagerne udleveret en beskyttelseshjelm, en lommelygte og et kort, og så er det bare med at udforske på egen hånd. Husk tøj og sko, som ikke har noget imod lidt snavs og mudder! 

Tilbage i tiden kan I også rejse ved at besøge dinosaurusparken Musée des Dinosaures ved Meze. I 1996 blev her gjort et helt fantastisk fund af dinosaurus-æg og rester af flere hidtil ukendte dinosaurer.  

Her spadserer du mellem flere meter høje naturtro modeller af de frygtindgydende skabninger, som befolkede det tropiske landskab for 70 millioner år siden. http://www.dinosaure.eu/ 

Dinopark Mèze

Hvis vejret ikke er blevet bedre så ingen panik. I Montpellier ligger det store akvarium Mare Nostrum, som siden åbningen i 2007 er blevet Languedocs mest besøgte turistattraktion. Mare Nostrum betyder Vores Hav og  var romernes betegnelse for Middelhavet, og ambitionen er da også at vise hvad der gemmer sig under de blå bølger ud for den sydfranske kyst, men akvariet er meget mere end det og har fisk og havdyr fra hele verden samt en hel afdeling med pingviner.  

 

Mare Nostrum ligger i Odysseum-shopping- og forlystelsescentret, og her kan I også more jer med at et parti Lasergame, hvor det jo også er sjovere, jo flere I er.