Montpellier – Frankrigs smarteste by på tærsklen til Middelhavet

Der findes 240 Smart Cities i Europa, 18 af dem ligger i Frankrig, og den aller-”klogeste” af de franske byer er Montpellier. Det fremgår af den seneste Smart-City undersøgelse fra Wiens universitet, som baserer sig på seks kriterier opstillet af den østrigske urbanisme-ekspert Rudolf Giffinger. For at springe over der hvor det akademiske gærde er lavest, så drejer det sig kort sagt om bæredygtighed og intelligent administration af alt fra transport, over byplanlægning til erhvervsliv. 

Et af Montpelliers trumfkort, som også turisterne har stor glæde af, er byens transportsystem med den strømlinjede tram-sporvogn, hvoraf de to seneste linjer blev indviede i 2012. Hver linje har sin særlige udsmykning, inspireret af de fire elementer, luft, jord, ild og vand. Ilden og vandet står den kendte modedesigner Christian Lacroix for, hvor linje 3 bringer passagerne ud på en undersøiske rejse i selskab med fisk og søstjerner, mens linje 4 er smykket i gyldne kniplinger. 


Tram Montpellier

Hop på linje 1 med de muntre svaler eller den blomstermykkede linje 2. De kører lige tværs over Montpelliers hjerte, Place de la Comedie, i folkemund kærligt kaldet l'Oeuf, Ægget, på grund af pladsens ovale form. Det officielle navn kommer af Operaen som troner for enden af pladsen, oprindeligt opført i 1755, men nedbrændt intet mindre end tre gange. Montpellier er perfekt til at kombinere en storbyferie med både far-niente på stranden, der er blot 20 minutter væk, og sightseeing i det yderst varierede Herault-departement, hvor de største seværdigheder kan nås inden for en halv til en hel time.

Har du base et andet sted kan du opleve det bedste af Montpellier på en enkelt dag, især med en dagsbillet til tram-sporvognen. Er du i bil, så stil den på en af de særlige P-tram parkeringer. Det giver adgang til en tram-billet inklusiv parkering for 4,40 euro, der gælder for alle passagerer i bilen forudsat, at I rejser sammen. En anden mulighed er bycyklerne, som kan lejes med et kreditkort, men da den gamle bydel er ret så kuperet, er de ikke til den store nytte her. På dette interaktive kort kan du finde både tram-linjer, parkeringer og bycykler: http://tam.cartographie.pro

 

Place Peyrou

Begynd for eksempel oppe på den flotte esplanade le Peyrou med den imposante rytterstatue og det lille antikt-inspirerede tempel. Herfra er der en fantastisk udsigt over ikke blot byen men hele baglandet med de blånende bjerge. Fortsæt gennem Montpelliers triumfbue, der fører ind til den gamle bydel. Slå et slag til venstre over den smukke Place de la Canorgue. Herfra kan man allerede skimte de takkede tårne på Cathedrale Saint Pierre, den største kirkebygning i Langudoc.  Det er også en af de mere kuriøse med de spøjse borgagtige tårne ved indgangen.

Cathédrale Saint Jean

Lige bag katedralen ligger den gamle botaniske have Jardin des Plantes, en af Europas allerældste og som er en oase i storbyen. Haven er dog under restaurering i disse år, så vær opmærksom på, at dele af den kan være lukkede.

Jardin des Plantes

Klods op ad katedralen ligger Europas ældste medecinske fakultet stadig i aktivitet. Allerede i 1300-tallet strømmede studerende fra hele Europa til byen for at følge de berømte kurser i anatomi. Dagens studerende er dog for størstedelens vedkommende flyttet til mere moderne lokaler. Til gengæld kan turisterne som noget nyt besøge de smukke, gamle sale og den anatomiske samling, som gennem århundrederne er blevet opbygget til  en af Europas største. Har du mod på det, og is i maven, er det på alle måder en uforglemmelig oplevelse at besøge la Conservatoire d'Anatomie i de smukke søjlebesmykkede sale. Her er dog adgang forbudt for børn under 12, gravide og personer allergiske overfor for mol grundet de ret så gåsehuds-skabende skeletter, mumier, voksmodeller og alskens bevarede kropsdele og misskabninger. Anatomi-samlingen indgår i turistkontorets rundvisning i det medecinske fakultet, og det er nødvendigt at reservere i forvejen. 

Det gamle nonnekloster, Ursulines, der en overgang fungerede som fængsel, huser i dag et center for moderne dans, og Montpellier er kendt i hele Frankrig for sin årlige dansefestival Montpellier Danse i  juni og juli. Rue Sainte Ursule fører ned til den kosmopolitiske gyde Rue de l'Aiguillère - en af de mest levende gader i den gamle bydel. Her finder du tre smukke pladser på stribe, perfekte til en kop kaffe eller en lille frokost, masser af tøj og nips fra verdens eksotiske hjørner samt andre specialbutikker som den fortryllende legetøjshandel Pomme d'Api, hvor store og små kan fortabe sig i retro-legetøj. 

Pomme d+ Api

Rue de l'Aiguillerie fører ned til Montpelliers shoppinggade nummer et: Rue de la Loge.  Her finder du også det overdækkede marked, Halles Castellanes, hvor der er mest at komme efter om formiddagen. Også her er der gode muligheder for en lille frokost, men der er også hyggeligt på Place Saint Roch lidt længere henne, hvor man kan muntre sig med at studere detaljerne på det imponerende trompe-oeil malerie på husfacaderne. Montpellier bærer præg af at være en universitetsby med masser af studerende fra hele verden, der giver grobund for et livligt café- og forlystelsesliv. 

Trompe d´Oeiul

Kunstelskere kan få sig en stor oplevelse på det nyrestaurerede Musée Fabre, som udover skiftende særudstillinger, byder på en rig malerisamling, der spænder over 500 år op til vore dage samt en fin afdeling for kunsthåndværk blandt andet med en rekonstruktion af et aristokratisk hjem. Museet ligger ud til den skyggefulde esplanade, der fører ned til Place de la Comédie med Montpelliers vartegn, springvandet med de tre æggende ungmøer, Les Trois Graces. I gamle dage blev deres yppige former dækket til, når de religiøse processioner passerede forbi... Hvad du ser i dag er dog en kopi - mere modstandsdygtig overfor vore dages forurening. Den oprindelige statue befinder sig i den nærliggende operas foyer. Tjek programmet her: http://www.opera-orchestre-montpellier.fr/

Place de la Comédie

Fra Place de la Comédie når du nemt Montpelliers berømte moderne Antigone-kvarter, tegnet  i 1980 af den spanske arkitekt Ricardo Bofill, der stærkt har ladet sig inspirere af den græsk-romerske antik.  Symmetri, harmoniske linjer og smukke perspektiver præger det nye kvarter, der langsomt er ved at skabe sig et eget byliv. 

Antigone

Du kan powershoppe i intet mindre end to store shopping-centre, enten Polygone-centret lige ved Place de la Comédie, eller det splinternye shopping- og forlystelsescenter Odysseum for enden af tramlinje 1. 100 butikker ligger langs to shopping-strøg under åben himmel med restauranter og caféer samt en multi-biograf og det nye store akvarium Mare Nostrum, der er vel værd et besøg.  Mere info og inspiration finder du på http://www.ot-montpellier.fr

Odysseum Shopping Mall

Kunne du lide artiklen? Husk at tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så holder vi dig opdateret på fremtidige rejsehistorier.