Herault har det hele

Hvis du synes, at livet er for kort til at spilde tiden, så er det sydfranske departement Herault et at de bedre steder at holde ferie. Det er få steder i Frankrig, hvor man den ene dag kan dase på stranden, for dagen efter at vandre blandt forrevne bjerge og tage sig en dukkert under et vandfald, eller købe østers og vin på et fredeligt landsbymarked for næste dag at shoppe rundt i en pulserende storby, cykle med udsigt til flamingoer eller beundre spor af fortidens dinosaurer.

Gorges d´Heric

Her er et forslag til en uge med lidt af hvert: Vi begynder med en langsom opvarmning, en cykeltur langs Canal du Midi, den 240 km lange kanal fra 1681, der forbinder Middelhavet med Atlanterhavet. Lyder der højlydte protester, så er der også den mulighed at leje en flodbåd for en dag. 

Uanset hvad du vælger, så er det dejligt afstressende at glide frem på den ene eller den anden måde under de skyggefulde plataner. Den hyggelige landsby Colombiers et et godt udgangspunkt. Turen kan for eksempel gå til de berømte ni sluser i Béziers, les écluses de Fonserannes. Slusetrappen fungerer den dag i dag, og er den tredjemest besøgte turistattraktion næst efter Pont du Gard og Carcassonne.  Udlejning af både cykler og både, f.eks. http://www.dayboat34.com/

Så er det tid til at snøre vandrestøvlerne. Programmet for næste dag står på et besøg i den regionale naturpark i Haut Languedoc. Hvis I ikke hører til de største vandrefugle, så er der stadig en enestående oplevelse i  vente. Sæt kursen mod landsbyen Mons-la-Trivalle og parker bilen ved Gorges d'Heric. Herfra fører en seks kilometer lang lille cementeret vandresti  ind i de forrevne bjerge. 

For enden ligger den restaurerede landsby Heric med en håndfuld huse samt en hyggelig café. Husk badetøjet til en dukkert i den brusende bjergelv. Hvis du er en rutineret vandrer findes der en mængde stier, der fører op og rundt i bjergene med betagende udsigter som belønning. Der er også gode klatremuligheder i området. 

Det kolde gys i Heric

Efter en dag med vild natur må den vist stå på lidt storby. Montpellier er Heraults ”hovedstad” og er en ung universitetsby præget af de mange studerende, der kommer hertil ikke blot fra Frankrig men fra hele verden. Byen huser blandt andet Europas ældste medicinske fakultet. 

Hjertet af Montpellier er en arkitektonisk perle, hvor biler er bandlyst i de smalle gader med smukke huse fra 15, 16 og 1700-tallet, men Montpellier er også berømt for sin moderne arkitektur i form af Ricardo Bofil's Antigone-kvarter inspireret af den græske oldtid. 

Dagen kan afsluttes med en dukkert i Middelhavet og et fad østers, hvis det skulle være, for denne herlige storby ligger kun 20 minutter fra stranden.  Se mere på  www.ot-montpellier.fr/

Opéra de Montpellier

På programmet lokker nu en tur i et enestående landskab, Salagou-søen, omgivet af røde klitter og gamle vulkaner. Det er et paradis for mountain-biking, men en ridetur er heller ikke en dårlig måde at komme rundt på. 

Har man bare en lille smule forstand på geologi, er det et unikt område. Her findes spor af dinosaurer, og klods op af det røde vulkanlandskab ligger det kridhvide Cirque de Moureze med fantastiske kalkformationer.  På grund af den geologiske mosaik-undergrund frembringer området fremragende vine. 

Prøv at lægge vejen forbi den lille landsby Carbrières i en smuk og isoleret dal, hvor der både findes et fremragnede vinkooperativ og gode lokale vinbønder. På http://www.clermontais-tourisme.fr/ kan du finde alle oplysninger om aktiviter i området omkring Lac du Salagou.

Lac du Salagou

Næstsidste dag går turen til et andet bjergtagende område, nemlig le Gorges de l'Herault, hvor vi skal sejle i kano på Herault-floden og besøge den smukke landsby St. Guilhem le Désert. 

Her er pilgrimmene kommet valfartende i århundreder på den berømte Compostello-rute til Spanien blandt andet for at beundre sølvkorset, der omslutter en splint af Jesu kors.

Under det kolossale platantræ på den smukke plads ved den velbevarede romanske kirke ligger en strategisk placeret café, hvor en velfortjent kølende drink må være på sin plads. Se mere på http://www.saintguilhem-valleeherault.fr/

Kanosejlads på Herault-floden

Og som belønning for alle anstrengelserne er der dømt strand den sidste dag. Valget er stort, fra Grande Motte med den moderne arkitektur til små fiskerlandsbyer som la Tamarissière. Alle strandene byder på hvidt og blødt sand, undtagen ved den yderst spids af Cap d'Agde, hvor områdets vulkanske fortid afslører sig selv i form af sorte basaltklipper. 

Her kan du til gengæld få en sidste enestående oplevelser ved at snorkle langs den særligt indrettede undersøiske ”vandresti”. Selv om du aldrig har prøvet at dykke eller snorkel er det ingen hindring. Al udstyr stilles til rådighed og takket være våddragterne som holder dig flydende, kan selv mindre børn være med.    

Solnedgang ved Serignan

Læs mere om Herault på www.herault-tourisme.com/  

Kunne du lide artiklen? Så husk at tilmelde dig vores nyhedsbrev - så er du opdateret på fremtidige rejseeventyr :)