Hvor skal skiferien gå hen?

Mere end 400.000 danskere vælger hvert år at tage på skiferie og det forventes at stige igen i år. Østrig har længe været danskernes favorit når der skulle bestilles skiferie, men de seneste tal viser at Norge og Sverige igen er blevet vores populære ski destinationer. Kursen i vores nordiske nabolande er gået ned og det kan influere vores valg af ski destination. Men der er mange muligheder hvis man er tidligt ude med at bestille. Her vores hurtige rundtur på pisterne.


Schweiz

Schweiz lyder dyrt men det er ikke så dyrt som man skulle tro. Man kan sagtens holde en skiferie her uden at rippe pengepungen. Der er masser af steder i Schweiz hvor du betaler kassen for, ski, mad ophold og så videre, til gengæld er standarden også derefter. Her er gode skilifter, få skiløbere på pisterne og så er Schweiz næsten ligeså nemt at komme til som et af danskernes foretrukne ski destination Østrig. Schweiz kan virke lidt mere distanceret i forhold til hyggelige Østrig, hvilket nok også har noget at gøre med det faktum at gøre at Schweiz er alpernes svar på sydens Dubai.

Populære områder i Schweiz:

Crans-Montana

Davos

Engelberg

Verbier

La Tzoumaz

Zermatt


Norge

Ski sæsonen i Norge varer normalt fra november og nogle steder helt ind til pinsen. Her er der masser af sne og masser af ski områder i høj kvalitet, tæt på Danmark.

Områderne er mindre end i Alperne og udfordringerne er til dels også begrænset sammenlignet med destinationerne sydpå. Dette gør også at Norge længe har været børnefamiliernes favorit sted. Der findes gode børne områder på langt fra fleste destinationer, hvor der er sjove aktiviteter og et sprog der er til at forstå. De fleste og de mest kendte ski områder ligger i det sydlige Norge, men der findes også nogle gode skiløb på destinationer hele vejen op gennem vestlandet. Nord for polarcirklen bliver det ved midsommer aldrig mørkt, og her kan du løbe på ski døgnet rundt.

Populære områder i Norge:

Geilo

Hafjell

Hemsedal

Myrkdalen, Voss Fjellandsby

Stryn

Trysil


Sverige

Sne sikker, kolde destinationer, ordnede forhold, bålpladser, picnicsteder, varmestuer osv. er også varemærker for de svenske destinationer. Ligesom i Norge, er der ikke tale om så store områder sammenlignet med Dolomitterne og Alperne. Der er begrænset pistkilometer og højdemeter, dog er der stadig mulighed for at finde udfordringer i form af dream parks, off piste og heliskiing i de større områder som fx. Åre.  Nogle af de svenske destinationer kan nås på få timer, og mange danskere har haft debut her. Ligesom i Norge, er Sverige kendt for at være en populær destination for børnefamilier.

I begyndelsen af december åbner langt de fleste ski sports steder i Sverige, bortset fra de aller sydligste. Det er oftest en stille og rolig start og ski sportstederne er ikke overrandt i starten af december. Ski perioden i Sverige, varer fra december til marts/april.

Populære områder i Sverige:

Sälen

Idre fjäll

Kläppen

Vallåsen

Isaberg

Branäs

Åre

Østrig

Skiferie i Østrig er blandt danskernes favoritter. I Østrig får du masser af ski områder, hygge, pister til alle niveauer og ikke mindst afterski som Østrig er kendt for. Østrig egner sig også til de mindste. Her er der mange af de populære destinationer, som har gjort meget ud af at tiltrække børnefamilierne. Der kan bl.a. findes kælketure, legeområder og begynderpister. På nogle af de store "dansker destinationer" som Wagrain, for eksempel er der også mulighed for dansk ski skole.

Alperne er kendt for de fine sne forhold. Alperenes placering i mellem europa betyder, at sneen er perfekt og særdeles velegnet til skiløb. Her er det typisk meget store sne mængder i hele vinterperioden og du kan stå på ski helt frem til April/Maj.

Populære områder i Østrig:

St Anton

Ischgl

Wagrain

Sölden

Bad gestien

Saalbach

Zell am Ziller

Mayrhofen

Kitzbühel


Frankrig

I Frankrig er der noget for alle, mulighederne er mange, både for begyndere og de øvede. Mange af de populære skiferie destinationer er beliggende i den sydøstlige del af Frankrig. Som skiløber i Frankrig kan man forvente høj sol, masser af sne og smuk natur. Derudover er Frankrig også kendt for den gode afterski. Studerende på de danske gymnasier, handelsskoler og universiteter vælger ofte de store og snesikre ski områder som Val Thorens og Tignes Acoriaz. Kræsne skiløbere søger til franske ski byer som Courchevel, Megéve og Val d'Isére, hvor sublimt skiløb kan kombineres med lukseriøs indkvartering og gourmetmad.

Populære områder i Frankrig:

Alpe d'Huez

La Rosïere

Montgenévre

Tignes

Val Thorens

Valloire

Valmorel i Grand Domaine

Italien

Italien har både en hyggelig tyrolerstemning og antipasti. Alt efter hvor man vælger at holde sin skiferie i Italien kan man både få tyroler stemning og god kaffe. I Dolomitterne er tyrolerstemning næsten som i Østrig og tager man til Alperne er der mere Italien end Tyrol over det. Prisniveauet i Italien er ikke så højt som i de tilstødende lande men kvaliteten er tilsvarende. Pisterne er velfriseret som de italienske skiløbere, der ikke går ned på smart tøj og udstyr. Har man børn eller nybegynderne med på ferien er området omkring Livigno populært da der både er masser af øvebakker og by liv med shopping, restauranter og caféer lige uden for døren.

Popuære områder i Italien:

Livigno

Canazei

Campitello

Bormio

Mezzana

Madonna di Campiglio

Sauze d´Oulx